Vyrábíte si woblery?

Zkoušeli jste někdy udělat woblera? Podělte se o zkušenosti. Z čeho a jak? Matroš tělíčka? Uchycení háčků a vodícího očka? Jaké byly výsledky? Chodil? Lovil? Nebo škoda práce a času?
Kdyby měl někdo víc zkušeností a byl se svými výrobky spokojen, třeba by i ostatní uvítali, kdyby se odhodlal sesmolit krátkej článek.
Autor diskuse: RoKro - , 2.10.2003 dravci - nástrahy, návnady

RoKro | St 8.10.2003 9:27:38

AlešH>Díky
A od Unimatu žádná odezva. Myslím, že si v pohodě vystačím s vrtačkou ve stojanu.

AlešH. - Profil | St 8.10.2003 8:50:58

Tahle otázka je mě velice blízká,protože woblery dělám už nějaký ten rok.Než jsem ale měl čas něco k tomu napsat,tak to za mě udělali ostatní.Přesto ale pár postřehů:
1.Nejlepší je začít s mírně potápivým typem ala rapala original.A to z důvodu,že se i po ne úplně přesné práci dá přihýbáním očka doladit.Naopak typ shad rap s očkem v lopatce vyladíme těžko.

2.Nejprve vyrobíme jeden kus jako prototyp,který otestujeme ve vodě.Pokud pracuje jak má,uděláme si šablonu z tvrdého papíru nebo umělé hmoty na tvar těla,lopatky a úhloměr na sklon lopatky.Na prkénko potom obkreslíme tělíčka a vyřízneme lupínkovou pilkou.To stejné uděláme s plexisklem u lopatek.Do tělíčka wobleru uděláme nejprve z břišní strany podélný zářez na drátěnou konstrukci oček.Vedeme ho přesně středem.Potom si uděláme podle vinglu risku na umístění lopatky.Do podélného zářezu teď zasuneme úhlovou šablonu a pilový list o ni opřeme v místě,kde má být lopatka.Uděláme tak zářez pro lopatku pod správným úhlem,což je velice důležité pro správný chod.
Až teď vyvrtáme do břicha otvory na olovo a dotvarujeme tělíčko sadou smirkových papírů.(u lípy a smrku nejprve rašple)

2.Pro dosažení rychlejší výroby je potřeba dělat série alespoň po 10-ti kusech stejného typu.Čas výroby jednoho kusu se potom sníží.

3.Ladění chodu wobleru:
-vybočování do strany-ohneme očko na opačnou stranu
-málo aktivní pohyb nebo jde vodou jako klacek-to už je horší-ohnutím očka dolů chod zagresivníme,nejde to ale do nekonečna,takže pokud to nestačí musíme zvětšit lopatku(i do šířky).Poslední pokus před vyhozením je vyříznout nový zářez pro lopatku blíž očku.

Chtělo by to pořádný článek,ale není na to čas.Nejdůležitější je trpělivost.Pokud vytrváte,tak se určitě dopracujete k fungujícím výrobkům.

mirmen - Profil | Po 6.10.2003 14:36:14

RoKro:
na můj dotaz zatím taky neodpověděl, prý toho prodali za posledních x let přes sto tisíc kusů, takže se snad o aušus nejedná.

RoKro | Po 6.10.2003 7:19:19

mirmen> Na ty stranky UNIMATu jsem kouknul, ale neni tam zadna cena a neda se z tech obrazku poznat, jestli se to rozsype po peti vyrobenych splavcich, nebo az po sesti :-). Ale poslal jsem dotaz na ten mail, tak kdyz se neco dozvim, tak se tady podelim.

mirmen - Profil | So 4.10.2003 17:00:00

jirka: sorry, nedokážu odpovědět.
Překvapily mne dvoudílné woblery firmy Rapala, kmobinace tmavě šedý hřbet, světlé až stříbřité břicho. Od téže firmy jsem míval wobler jednodílná ala štika, cca 10 cm délky, podobná úspěšnost. Zda to ovšem záviselo na barvě či tvaru, nevím. Možná přede mnou nebyl revír pod takovým tlakem vláčkařů. Možná chytali na plandavky či rotačky a štáiky neměly zkušenost. Já skutečně nevím , kdy to připsat vlastní zásluze a kdy náhodě.
Osvědčilo se mi - a v to věřím - následující:
všechny věci si nechávám dál od břehu. Chodím v tmavém oblečení, pomalu, kolikrát při prvních náhozech ani na vodu pořádně nevidím - kreju se ( i při chytání tloušťů atd.)
Párkrát semi stalo, že když jsem vodil nástrahu "předpisově" - tak nic. Pak jsem nahodil jinam, než jsem chtěl, rozhodl se nástrahu stáhnout - úplně jiný chod - a najednou naprosto nečekaný záběr. Proč? Protože to ve vodě vodíme všichni víceméně stejně? Nevím, ale možná.

Barva: zase asi na základě tůlaku na revír. Když bude rybám kolem huby kmitat neustále podobným tempem podobná barva, tak zřejmě otupí. K tomu ale ať se vyjádří znalci. Někde fantastická kombinace - modrá-oranž, jinde mé obklibené zelenostříbrné, zelenošedé. Jak kdy, nedokážu poradit, zkoušet a zkoušet.

jirka | So 4.10.2003 15:03:34

Jenom takovej dotaz na znalce. Co ma vlastne vetsi podil na uspechu? Barwa woblera, nebo agresivita jeho chodu?

mirmen - Profil | Pá 3.10.2003 17:14:35

RoKro:
dostal jsem typ na stavebnici UNIMAT 1, mrkni na www.tool.kgb.cz

brach - Profil | Pá 3.10.2003 12:48:36

P.c. Můj kamarád si twistera nevyrobil, on ho pouze opracoval (okrájel) a když ho v malém splávku zkoušel jak chodí, vlítnul mu na něj obecňák 53 cm.
Mimochodem, od té doby na toho twistera nic nechytil.

RoKro | Pá 3.10.2003 12:32:54

Jen opravuju mirmenův překlep. Ta dresa není www.hcwerk.cz/ryby/woblery/htm
ale
www.hcwerk.cz/ryby/woblery.htm

kusus - Profil | Pá 3.10.2003 12:10:33

Pobřežní candát: v nějakém starším kajmanovi psal Rozsypal něco o tom že je vzrábí,nebo vzráběl. Nicméně vysledek nevypadal nic moc a jestli si dobře vzpomínám tak ani on výrobu tvistrů nijak moc nedoporučoval.

Pobřežní candát | Pá 3.10.2003 11:25:26

To je asi jednoduší vyrábět rotačky a plandavky. Zajímalo by mě jestli někdo nezkoušel výrobu Tvistrů.

RoKro | Pá 3.10.2003 7:14:51

mirmen>Díky, super, vyčerpávající. Zima bude dlouhá, zkusím něco uklohnit.

mirmen - Profil | Čt 2.10.2003 21:50:30

RoKro:
odkazy:
-Jaroslav Říha: 1000+1 rada pro rybáře
-www.wobler.republika.pl
-www.fishing.pl .... foto .... galeria przynet
-www.hcwerk.cz/ryby/woblery/htm

materiály:
a)po několika kusech z lípy v osmdesátých letech balza( modelářské potřeby), hranolky až 5x5 cm nebo destičky 1 či 2 cm
b)osičky: po ztrátě štiky ( vytržení trojháku i s poloosičkou z těla wobleru) už jedině osky procházející celým tělem. Ocel.drátek 0,8 mm, nebo mosazný, pátrám po stomatologickém, prý se pěkně dělají očka a nerezne. Osvědčily se mně osy na principu výroby lanek ze zamačkávacích trubiček ( na drát navléknu 2 centimetrové kousky trokarovací jehly, udělám očko, navléknu zpátky, CHS epoxy a zamáčknu).
c)lopatky: zkoušel jsem plast např. z lahví od šamponu, přešel jsem na plech cca 1 mm silný, krájím ručně nůžkami, zabrušuju.
d)laky:lodní+ S 6006, korpusy namáčím na 3-4 dny do naředěného laku, suším atd.
e)barvy:revell
f)povrchová úprava: ručně, otisky ala šupiny nabarvenou síťovinou. Aby nešel otisk na hřbet, polepím woblera lepící páskou tam, kde to má být zakryté. Taky se dá přes síťovinu stříknout autolak, ale to potom břicho musí být nabarvené barvou lemu šupin.
g)holografická folie - zkoušel jsem tu na křidýlka šipek ( oddělení sport.potřeb Tesco). Je to drahý, sháním jiné zdroje.

Velikost lopatky k šíři těla: 1:1 až 1,5 : 1
Sklon 35 - 45°, u vody lze plech.lopatku přihýbat až o několik mm peánem, musí se ale druhým peánem držet u místa vlepu, aby se nevylomila.

Vyvažování nedokážu udělat dobře, je to piplačka, kus po kuse v umývadle, pak na plovárně.

Do spodní části woblera navrtávám otvory od 4 do 10 mm a vlepuju už jen standartní olůvka 3 - 10 g, vteř.lepidlem ,pak zamazávám směsí chs epoxy a pilin nebo akrylátovým tmelem pro truhláře.

Vyvážení na 80-85% hmotnosti u mělce chodících, u středně chodících až skoro 100%.

Chod:
-agresivitu chodu se mi občas daří snížit tím, že očko pro uchycení dávám výš.
-vybočování do strany se snažím korigovat vykláněním očka úchytu na opačnou stranu, peánem třebas o milimetr

Úspěšnost na mé woblery je minimální, s vyjímkou pěkného tlouště ( 62 cm) před několika roky. Osobáky na domowoblery : okoun 35 cm, pstruh 32 cm, duhák 37 cm, štika 67 cm.
Většina woblerů neměla ani zdaleka takové úspěchy, jako sériově vyráběné. Celou výrobu jsem odložil, protože pokud se do dokončení pustím, tak už trošku jinak, více sériově.

Chyba, asi největší , byla, že jsem nasekal spoustu typů, co kus - to jiný tvar či velikost. Místo , abych se učil na deseti naprosto stejných odstraňovat chyby ( špatné vlepení lopatky, jiné umístění osy,zátěže), tak jsem tápal u rozchození každého.

Myslím si, že cesta vede jinudy ( americká retuš na povrch.úpravu, minivrtačka z bowdenu, sériovější výroba os atd.).

stilet - Profil | Čt 2.10.2003 16:39:32

jirka: jo, takhle nějak
to dělal, nebo možná ještě i dělá jeden pán a prodával to pod názvem myslím Šuna. Dodával k tomu i fixy na obarvení...
Zatím každý, kdo se ode mne chtěl naučit výrobu wobblerů to rychle vzdal a radši si je koupil.
Jinak souhlas s Karlem - musí Tě to bavit.

jirka | Čt 2.10.2003 16:12:38

Co si udelat polovicni formu podle nejakyho existujiciho woblera a tu pak vylejt nejakou plavaci umelinou a slepit to spolecne s dratem. Slo by to? Jakou hmotu byste doporucili?

karel - Profil | Čt 2.10.2003 15:07:45

snad se jednou prinutim a zverejnim tu navod. Kazdopadne souhlasim s tim, ze delat podomacku woblery muze byt problem kusovek. Ja osobne na pstruhy jiny wobler nepouzivam nez ten, ktery vyrobim. Je treba jen vydrzet a nenechat se odradit. A hlavne se vyplati zacit mensimi typy a snazit se napodobit nejaky dobre fungujici komercni vyrobek. Je blbost vyrobit wobler na sumce, kdyz mi sumec zabere tak jednou za 10 vychazek. Pro testovani jsou vhodni pstruzi a tlousti. Pro ne je tak 3-4 cm wobler optimalni. V barvach neriskuj. Vybarveni pstruha /bile bricho, zlate boky, tmavsi hrbet, stribrne tecky a na nich jeste cerne nebo cervene/ je naprosta klasika. Tahle barva mne jeste nezklamala, trebas jsou okamziky, ze lepsi je uplne cerna nebo zelena s oranzovou. Ale neco je pri vyrobe dost dulezite, musi Te to bavit, jinak si je radeji kup. Pokud chces udelat dobreho woblera, budes muset casto zacinat od zacatku a nebude to trvat tyden. Samosebou, pokud najdes nekoho, kdo je dela a on Ti to ukaze, tak mas naskok nekolika let.

RoKro | Čt 2.10.2003 14:58:25

Royale with Cheese> :-)
Díky všem, koukám, že to asi nestojí za to a je to spíš k naštvání. Ale asi tomu 100% uvěřím, až to okusím :-) Začnu se splávkama, když mě to neodradí, možná prubnu i nějakýho wobloše.

Royale with Cheese - Profil | Čt 2.10.2003 14:04:04

Balza samozřejmě ano.Postup:
1. zaarmování drátu a zátěže vlepením mezi 2 poloviny hranolu
2. shaping nástrahy
3. impregnace povrchu balzy ( ředěný epoxid v lihu)
4. přebroušení
5. barvení( používal jsem Revelly)
6. nekolikeré přelakování bezbarvým lakem, nejlépe tvrdou akrylovou barvou na podlahy, která nemění barevný odstín podkladu
7. vlepení nořítka
8. seřízení chodu
Zpravidla 15% odpad, 35% výrobků nic moc. 35% účinnost jako lepší konfekce. 15% ( zhruba, podle zkušenosti výrobce) skvěle účinné modely. Ty většinou utrhneš 1. den, následuje vztekání se nad ztrátou něčeho, co už sotva někdy napodobíš. Proto taky výsledkem tvorby hand made wobblerů není radost z ušetřených peněz za jejich koupi, jak by leckdo předpokládal.

jirka | Čt 2.10.2003 11:31:43

Zkousel jsem, ale zatim bez valneho uspechu. Ale nehazim flintu do zita, protoze muzu k vode jen o vikendu a ted uz sem v Anglii, takze mam konec sezony. Na kupovaneho woblera jsem letos, pri tech svejch par vychazkach, chytil taky jen jednu sticku a jednoho okouna. Snad napresrok.

Leos | Čt 2.10.2003 10:22:35

Zkus se mrknout tady: http://www.luremaking.com/howto/balsaplug.htm

Ja to kdysi zkousel, bez valneho uspechu. Jako dobrej napad se me zdalo, polepit boky stribrnym nebo zlatym alobalem z cigaret (mel relief) a pak teprve dobarvit a nalakovat.

Vlado | Čt 2.10.2003 10:04:41

Mám niekoľko doma robených woblerov, nerobil som ich ja ale kamoš, zásadne nie balza, ale buď smrekové, lipové alebo tvrdé drevo.Tvrdil mi že balza je veľmi mäkká.

jarda - Profil | Čt 2.10.2003 9:53:12

Uz jsem o tom taky premyslel, dokonce tu i nekdo psal, ze chytil neco na vlastnorucne vyrobeneho woblera. Ja bych postupoval asi nasledone:
1. spalickova balza prumer cca 1cm - vytvarovat telicko
2. Rozriznout vejpul - vlozit drat (dokonce se v privlaci objevila adresa, kde jsou roentgenove snimky beznych wobleru a je tam pekne videt jak prochazi drat) slepit k sobe a zabrousit
3. napiznuti a vlozeni lopatky
4. barveni dle fantazie (asi Hubrol barvy)
5. lakovani
6. osazeni trijhacky
7. test