UL vláčení, pruty,monofily,nástrahy,zkušenosti

Prosím,prosím jen o praxi.Děkuji
Autor diskuse: mirmen - Profil , 7.9.2003 dravci - náčiní, doplňky

Osprey - Profil | Čt 18.9.2003 17:41:25

Návazec z pletenky nic neřeší, štika ho ukousne jako prd (když jí to sedne). To vnadění je zajímavý nápad, určitě to vyzkouším. Pletenky jsou na UL přívlač vhodné jen místy. Skutečný průměr je vyšší než údaj výrobce - jsou "jako lovecký salám" a měří se nejmenší průměr. Tobě by mohl vyhovovat monofil 0,12 mm.

Forest - Profil | Čt 11.9.2003 6:38:39

Šnůra-je to jen krajní možnost v místě kde by se lov jinak prodražil. Kontakt s rybou je samozřejmě lepší a to i od malých ryb. S whiplashkou nechytám na marmyšky, protože když už vysíš a pomocí šňůry narovnáš haček tak marmyška je většinou K.O a záběry nejsou tak časté jak na monofil. Patentky od Berkley používám taky, ale i malý okounek ti ji dokáže sthnout a jak tady bylo řečeno jsou drahy. Zkous roztavit v mikrovlnce červený twistr bez flitrů( bouchal by)a nařezat ho na tenké proužky, dobrá je i bílá, žlutá a černá barva. Na jaře jsem zkoušel plavanou na tyto "červíky " a okouni je brali celkem v poho.

halibut - Profil | St 10.9.2003 18:05:23

mirmen: při lovu na marmyšku je početnost záběrů na zakrmeném místě samozřejmě vyšší, především od bílé ryby ( perlín, cejn, ojediněle i plotice ). Používám na Hracholuskách směs na plavanou - šroty s ploticovou Sensaskou. Chytám z lodi na 2,5 až 5 metrech. V nakrmeném místě vezme cejn i mikrotwister. V okamžiku, kdy přestanou záběry bílé drobotě ( často jen cvrnkání bez dobrání ), můžeš čekat záběr většího dravečka.
Ještě k umělým patentkám: jsou dost drahé ( cca 250,- ), ale docela účinné ( u mě zatím na droboť ) a hlavně vydrží na věčnost.
Forest: zkoušel jsem na ULP šňůru, ale nesedí mi to. Kvalitní tenký vlasec považuji za lepší ( především na marmyšku ). Šňůru používám při těžší přívlači v náročných podmínkách a do velkých hloubek na moři.

mirmen - Profil | Út 9.9.2003 18:18:30

Možná bych to mohl - i když téma je široké, jak napsal Osprey, rozšířit ještě o zkušenosti s provnazováním. Minulý víkend jsem na stojáku prohodil na hranu spádu ze 4 na 6 m, partikl kroupy, chlebová strouhanka, trocha strouhaného kokosu ( vynášení do sloupce ), cca 1/4 kuk.šrot,
cca1/5 ovesné vločky, master gara 1/5, posilovač na cejny 2-3 pol.lžíce, trocha hlíny.Vodil jsem marmyšku ( nejvíc záběrů na černou kapku se stříbřitými boky a bílý červ) na 0,14. Hodně bílá ryba, plotice od 20 do 35 cm, poté záběr, klidný, a něco u dna, co se nepovedlo nadzvednout ani ovlivnit směr odjelo do dáli, úspěšně.Na Orlici se vnadění osvědčilo i na hrouzky, oukleje , i zatím nej. parmu na marmyšu, 44 cm. Osvědčuje se Vám vnadění nebo ho nepreferujete při UL?

mirmen - Profil | Út 9.9.2003 17:52:41

Forest: jak cítíš kontakt s rybou při vedení nástrahy na whiplašce oproti monofilu( který je průtažný)? Pracuje drobná nástraha- např.1-1,5 g na whiplašce znatelně jinak oproti monofilu nebo v tom podstatný rozdíl není?Jak se chová špice při záseku na whiplašce? Prosekáváš snáz? Je-li lepší kontakt, vysledoval jsi, že by třeba drobná marmyška nebyla tak hluboko, myslím když ji necháš pár vteřin "poležet" a ryba dobere nehybnou? Nebo je to blbost se na to takhle ptát?
halibut:
díky za radu ohledně berkley, vyzkouším. Občas dojdou poslední červi a je určitě dobré mít v kapse náhradní řešení.

halibut - Profil | Út 9.9.2003 16:48:18

Na ULP používám Balzer Magna Majesty Jig 2-20g, 2,70m. Je to proutek velmi lehký, citlivý a přitom velmi rychlý. Bohužel u modelu 2002 byla nekvalitní očka, naštěstí mi horní díl prodejce vyměnil za model 2003 a ten již má opravdu titan. Naviják mám Shimano SUPER X 2500 ( s bojovkou ), vlasce používám Shimano Antares 0,15 a Byron Silver Ghost 0,16 a 0,18. Občas používám i lanka -Soft 7 ( vážu si je sám na obratlíky )- na woblery a 5+cm gumy. Nástrahy - nejčastěji twistery, riperky (vč. banja a kopyta) na jigach do 5 g, streamery s předsazeným brokem (2g), rotačky 00-1, woblery do 4 cm ( nejraději 3 cm rapalky ) a v poslední době marmyšky s umělou patentkou (Berkley). Zdolávačka bolena nad 60 cm s touto sestavou je nádhera. Okouny s ní chytám od 5 do 32 cm, candátky a štičky jen malé - na ty chodím s těžší gramáží.
Přeji všem vláčkařům Petrův zdar.

Forest - Profil | Út 9.9.2003 14:09:19

Já používám Jaxon Atlantis 0-10g 300cm. Já osobně tento prut někdy i "přetížím" 2 mepskou a woblerem do 7 cm, ale jen vyjímečně, pak jsou problémy se zásekem. Jinak twistry , jigy a marmyšky běžně používám. Zdolal jsem na něj štiku 73 cm a jelce 50 cm. Naviják mám Shimano stradic GTM 1000- s bojovkou. V místech kde je dřevo a voda 50/50 jsem zkoušel i Whiplashku 0,06 mm a je to poznat, ale není to zas až tak zlé jako řešení to taky jde. Pokud budeš chtít vědět něco podrobněji tak dej vědět. Hlavně se nebát a vydžet.

Boris.Dig - Profil | Po 8.9.2003 15:21:28

Nejčastěji používám ABU Conolon UL 2-12g,198cm bohatě na mnou navštěvované toky stačí.Vlasce-zatím jsem nenašel žádný,kterému bych dal přednost.Vyzkoušel jsem jich dost,ani tolik opěvovaný Stroft mne příliš nepřesvědčil,ale vlasců do 0,15 zbývá vyzkoušet ještě dost.Jistě se zde najdou lepší vlascoví odborníci.Nástrahy-v první řadě Vaškovky 0-1,woblery do 4cm,v zimě marmyšky v kombinaci s mikrotvistry.Zatím nej..štika 69cm,bolen 55cm.nejčastějším úlovkem okouni,tloušti a samozřejmě pstruzi(zatím Ppo 42cm).je to rybařina pro radost,pokud se ti "pověsí" veliká ryba,je to o štěstí a trpělivosti-použité náčiní zvládne i slušné kusy.Chce to ale trpělivost,pořádný naviják a prostor-velkou štiku z padlého stromu nevyndáš,což jsem bohužel zažil loni.Taková rybařina ale je už o něčem jiném.Přeji hodně úspěchů.

mirmen - Profil | Po 8.9.2003 14:48:49

Osprey: ohledně prutů: zatím nemám speciál, tahám marmyšky a do 1,5 g twistry provizorně na fídru ( Shakespeare QUO medium) nebo na řece z vyššího břehu a při lovu v menších zátočinách na boloňce Colmic diadema,5 m ( docela dobré vedení, problém s volbou místa- větve). Zkouším taky vodit "postaru" žížalu na angl.nápich na jemném háčku, předváženo brokem do 1g cca 30 - 50 cm před háčkem. Problém mám u záseku, měkké špičky a dravci mají větš. "tvrdší" tlamku. Štiky to ukousnou dost často, dá se požít např. wolfram.lanko nebo má smysl dávat i návazec ( např. 0,06-0,08 z tmavší pletenky )?

Osprey - Profil | Po 8.9.2003 14:38:02

Chceš toho hrozně moc, to je na knihu... Používám teď Jaxon Odeon jig 1-9 g ve 290 cm (doporučuju aspoň osahat), vlasec 0,12 - 0,14 mm jakýkoli kvalitní, malý naviják s kvalitní brzdou (Shimano, stará DAM Finessa) a veškeré nástrahy do 3 g, ale přednostně měkké (gumy, péřové jigy).
Hlavní lovené ryby okoun a tloušť, příležitostně štika 30 - 55 cm. Ten tloušť bere hlavně miniaturní rotačky a voblery, na gumy se moc nehrne. Zvažoval jsem i marmyškování, ale moc honím velké ryby a nějak jsem se k tomu nedostal. Jestli chceš víc, upřesni co.