jak zachazet s ulovenym uhorem ?

jak zachazite s ulovenym uhorem, ktereho chcete pustit zpet ? jaky je nejsetrnejsi zpusob ? s uhorem to prece nejde tak snadno jako s ostatnimi rybami.
Autor diskuse: red.foot - , 21.1.2002 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Spider | Út 22.1.2002 17:39:10

V literature sa odporuca namocit si ruku do vody, potom zobrat do ruky piesok a takymto ruko-smirglom (smirkovy papir)ho uchopit.Mne to funguje aj ked nie stopercentne. Existuju specialne uhorie drotene sietky z ktorych neutecie. Jednu taku asi 30rocnu mam doma.Malych uhorov sa snazim z hacika sklepat bez dotyku tak ze ho zdvihnem za silon, hacik chytim pevnym peanom a nad vodou ho sklepem. Ak to ma hlboko tak to je dost tazke a urcite sa to setrne spravit neda. Na druhu stranu uhor je horsi ako Dunken McLoad(Highlander) aj s odseknutou hlavou robi bordel. V lete pri 30`C mi uhor vydrzal v igelitke 2 hodiny a doma vo vani si potom veselo plaval. Ani s tym zotretim slizu to nebude take zle, ved uhor sa bezne zavrtava do piesku, alebo strku. Keby mu to nerobilo dobre na plet, tak by to asi nerobil. :-)

P.J. - Profil | Po 21.1.2002 23:21:22

Osobně používám následující postup:po vyzdvižení úhoře z vody mám připraven velký igelitový pytel
se shrnutým okrajem/kvůli zpevnění/,úhoře spustím do pytle.Dle velikosti ,,hada" buď ustřihnu silon
těsně u tlamičky a pustím jej.Nebo si jej ponechám
/v pytli mám trochu mokré trávy/-hrdlo přátáhnu
zavařovací gumou.Nebo používám větší igelitky.
Chce to trochu cviku,ale je osvědčený způsob.
Způsob zabíjení:výhradně doma/nikdy né u vody/.
Několikrát úhořem praštit o zem/tvrdý podklad/
dojde k přeražení páteře a znehybnění.
Suchým hadrem omotat hlavičku a podržet levourukou,ostrým nožem/špičkou/ za ploutvičkami naříznou po obvodě kůži jemně až na maso/.Pozor -
nanaříznout maso do hloubky! Do pravé ruky vzít další kousek hadru/třeba flanel,plátno,apod./ a stáhnout jej z kůže.Při kuchání postupujeme od řitního otvoru k hlavě úhoře/pozor na porušení žlučového váčku/.Pod proudem tekoucí vody vyčistit břišní dutinu palcem nebo kouskem hadříku.Možná se někomu bude zdát tento postup značně drsný,domnívám se že je ale účinný a úhoř se netrápí.

DANDA - Profil | Po 21.1.2002 20:18:39

Pust ho hned!!!

Honza Štraus - Profil | Po 21.1.2002 13:12:15

Já ty co si chci nechat zavážu do igelitky s troškou vody a tam těch pár hodin do konce lovu bez problému vydrží. Ještě se mi nestalo, aby se některý proboural ven. Horší je to u těch malých - když to má rozumně na kraji, tak ho vezmu do většího mokrého hadru a vysvobodím (stejně to připomíná vystoupení artisty) a když je zažraný, tak jedině uříznout. To se mi stává hlavně když chytám na položenou, kdy často nechápu, jak se ta 35 centimetrová tkanička dokázala navléknout na tak velký hák s rousnicí. Proto v poslední době zkouším úhoře spíš na plavanou, kdy lze rychleji reagovat na záběr a malé úhoře zaseknu ve většině případů tak, že není problém je vracet zpět nepoškozené.

Jiří | Po 21.1.2002 12:29:36

ukrizovat

Sergo Aš | Po 21.1.2002 11:54:25

red.foot>Úhoř ti vydrží živej v trošce vody strašně dlouho(já je dávám do kýble od Primalexu pod víko).Vydrží snad víc jak karas.U vody bych se ho zabíjet a kuchat netroufl.Tam mam potmě dost starostí abych se nezabil sám.Kdo chytal v noci ví o čem mluvím.Dokud se jenom sedí,tak je to pohoda,ale jak se začne něco dělat(převazovat,napichovat rousnice),tak je to často dost horor.

red.foot | Po 21.1.2002 10:38:50

právě. při zabíjení se mi osvědčilo přípíchnout ho vidličkou za hlavu k zemi. pak ho hned vykuchám (vnitřnosti odnesu taky a vyhodím až doma, že), z kůže jde stáhnout bez problémů i potom. někdo říká, že je dobré přeříznout mu páteř za hlavou a asi 15 cm od konce. pak se prý už nemrská. ale nezkoušel jsem to. spíš další zádrhel vidím v tom, že když za parného léta chytíš úhoře, hodláš si jej ponechat, ale ještě chceš u vody zůstat třeba až do druhého dne. pak jej nelze hned zabít, aby nesmrděl, ale nevím ani, jak bych jej den dva přechovával živého. eliminovat menší kusy velikostí háčku jsem taky zkoušel, ale tady v brně na príglu sežerou snad všechno.

Sergo Aš | Po 21.1.2002 7:50:09

Já,když ho chytnu,tak je většinou už přes těch 50cm.Malý úhoře eliminuju velikostí háčku a nástrahy.Když už se mi tam nějakej malej pověsí a má to na kraji tak ho přitisknu k zemi.Chvíli ho rukama různě honím a on ten háček buďto vybleje,nebo ten sliz se z něj sedře a pak už jde udržet trochu líp.Když to má zažraný,nebo si ho chci nechat tak ho na vlasci pustím do kýblu a po nějakém čase a spoustě trápení se mi ho podaří přiklopit víkem.Vlasec,kterej kouká ven ustřihnu a pak ho buď pustím,nebo odnesu domů.Se zabitím je taky dost trápení.Ve dřezu ho nožem zapíchnu za hlavou,pak ho zavážu do igeliťáku a dám do lednice.Kuchám ho až druhej den.Hned po zabití je to jen pro silný nátury.On je totiž pořád jako živej.I když má i hlavu uřízlou,tak pořád jde automaticky do výlevky za vodou.Ono když už ho musím zabít,tak se z toho minimálně dva dny vzpamatovávám.Ještě jsem od několika různejch lidí slyšel,že když ho párkrát pohladíš po břiše,tak ho uspíš a potom ho můžeš klidně nechat ležet vedle sebe na zemi.Párkrát jsem to zkoušel.On je dost velkej problém živýho úhoře vůbec nějak chytit a hladit ho zrovna na břiše to chce chvíly bojovat.Pak je z něj většina slizu sedřená,což mu určitě nesvědčí.A to uspání mi fungovalo zpěti pokusů taky jenom asi dvakrát.A to ještě jenom částečně.Spíš se sklidnil.Ležet bez dozoru bych si ho určitě netroufnul nechat.Zabralo to nejvíc,když jsem mu přejel prstama od hlavy k řitnímu otvoru a trošku silněji stlačil.Myslím si že tam funguje to,že mu zatlačíš na plynovej měchýř a on je pak mimo.Asi jako candát.S úhořem se moc šetrně zacházet nedá.Minimálně z něj setřeš sliz.I když zaplísněnýho úhoře jsem na druhou stranu ještě neviděl.To že se s ním šetrně zacházet nedá ,to se musim opravit.Možná dá ,ale já to neumím a ani mi ještě nikdo neporadil.