Je feedrař moderní bobkař?

Bobkař je pro všechny rybář, který používá krmítko. Nevím jak pro vás, ale podle mě je feedrař novodobý bobkař, protože i on používá krmítko, jen sestavení udice je složitější a k signalizaci záběrů nepoužívá primárně čihátko. Feeder se mi líbí, hodně jsem o tom četl, tak mě prosím nekamenujte. Nemyslím to zle, jen je to námět k zamyšlení...:) Co vy na to?
Autor diskuse: Kubis - Profil , 22.6.2007 všeobecné - techniky lovu

jirka mz - Profil | Ne 1.7.2007 20:59:46

ja sem si koupil feeder konečně letos na veletrhu v Brně, a musim potvrdit že na řece se kolikrat ani nestacim usadit, a uz je zaber! takže bych tuhle metodu za bobkařinu nepovažoval, bobkařina je pro me když rybář chodí pořád na jedno a to stejny misto, večinou rybník co nejblíž u baráku, a chytá na teleskopy, na položenou.

brach - Profil | Po 25.6.2007 10:11:05

Každý, kdo sedí na bobku u nahozených prutů (jedno je jestli chytá se splávkem, položenou, na hladině apod.), je jasně bobkař. V životě jsem poznal jen jednoho, , který vydržel u prutů na bobku celé odpoledne.

Dále rozeznáváme držkaře - rybář, držící nahozený prut v ruce, dalšími jsou stojaři, židličkáři, lehátkáři, bivakáři, stanaři atd. Takže fídrař je sice moderní, ale nemusí být nutně bobkařem.....

zubáč - Profil | Po 25.6.2007 9:14:01

Feeder je bobkařina v pravém slova smyslu, klasici kapraři by se od nás mohli učit, mohli by se od nás učit i dědové s klasickými teleskopy s pruměrem v rukojeti 5-7 cm. V čem vidím rozdíl. V tom, že klasik či kaprař si vstane z křesla když ho bolí záda, když je mu otupno a jde se projít, pokecat s kolegou a tak, pípáky mu postráží udici, zatímco feedrař sedí na "bobku", oči na špičce prutu a hypnotizuje špičku, aby se konečně pohla.... Další rozdíl je v "jemnosti" cajku, feeder silony běžně 0,14-0,18 mm, klasici běžně 0,30 - 0,40 mm, háčky feeder 12-6, klasici 1/0 - 4/0.... rozdíl je i v tom co chytáme, v pořadí feedrař bílá ryba, kapr, candát....klasik kapr, možná candát a až kdesi v dálce bílá ryba...
Takže se přikláním k názvu aktivní bobkař, jak už psali kolegové... Protože chytám na feeder dost dlouho, tuším už 9 nebo 10 sezónu, chytám na feeder všechno a je mi fajn....

Kobrik - Profil | Ne 24.6.2007 19:41:16

Jako bobkař si připadám jen tehdy, když opravdu ryby neberou, zkusil jsem možné i nemožné a prostě nic ( S feedrem je to sice výjmečně, ale stane se to ). To pak sedím na bobku a marně čekám na záběr. Pak platí, změna místa, ryba jistá. To už ale bobkař nedělá, takže feeder uřčitě novodobý bobkař není :-)))

Steewee - Profil | Pá 22.6.2007 18:40:12

ano- sportovní bobkař

splavek - Profil | Pá 22.6.2007 18:27:46

Chytám na feedr už osmou sezonu a teprve te´d zjišťuji,že jsem nový druh rybáře aktivní bobkař.Pořád lepší než být aktivní blbec,nebo radioaktivní.Jak píše Stupin po koupení feedru rybář teprve docení bílou rybu.

Stupin - Profil | Pá 22.6.2007 10:25:58

No tááák:-)

profo - Profil | Pá 22.6.2007 9:58:32

Stupin : nepleteš. feeder je postaven původně na základu lovu s krmítkem...;-)

Stupin - Profil | Pá 22.6.2007 9:49:55

Ohledně bílé ryby,kaprů,candátů.... Je fakt,že Feeder nemám moc dlouho,ale až potom,co sem si ho koupil,sem teprv ocenil bílou rybu jako takovou,že si člověk zachytá a pořád se něco děje. A dyž du na ryby eště v kombinaci s plavačákem,tak si většinou pěkně zachytám,ať už na feeder nebo plavku a stačí mi k tomu klidně i malý čudly. I když čas od času určitě není špatný chytit pěknýho kapříka:-))) A jesi se nepletu,tak FEED v anglině je něco jako krmit????

TCorleone - Profil | Pá 22.6.2007 9:41:34

Sice chodím spíš vláčet, ale pokud bych si měl vybrat druhý nejoblíbenější způsob lovu ryb, tak by to byla "feedrařina" na řece. Před pár lety jsem si feeder pořídil a hltal zde rady zkušenějších rybářů. Pak jsem pár věcí přenesl i do praxe a můžu ti odpovědně říci, že od té doby jsem se s feederem u vody zatím nikdy nenudil. S klasickou položenou to má společnou akorát nástrahu na dně. Fylozofie feederu je někde jinde než klasická položená. Na zachytání je feeder vedle plavačky super záležitost a přitom na něj zdoláš i slušného kapříka (já mám na feeder největší asi kolem 50cm). A co se týče slovíčka "bobkařina"...je to slovíčkaření. Já bych například řekl, že feeder je plavaná na těžko :-)

profo - Profil | Pá 22.6.2007 9:35:13

Kubis : moc ti nepovím, protože spíše chodím na lokality v okolí Orlasu a nebo na Otavu a Lužnici. A tam to zatím jde...;-)

El Duffus - Profil | Pá 22.6.2007 9:27:00

Podle mě, záleží na tom, jak majitel svůj feeder obsluhuje. Podle mě tedy- pokud přijde k vodě a jediná změna oproti starému teleskopu a statickému chytání (nemění forpasy...- prostě není aktivní) je to, že má feeder, zde je označní bobkař možné použít. V případě vyvíjení aktivity bych ho bobkařem nenazval

Kubis - Profil | Pá 22.6.2007 9:26:17

profo - jasně pochopil jsem :-) Ale nemusí být všichni jako ty ;-)
Ona je i jiná možnost než jen to, že lidi v tom vidí lov bílé ryby. Tuhle mě dostal jeden týpek, když jsem procházel nejmenovanou prodejnu v Praze. Zajímal se o feeder a ptal se prodavačů, jestli se na něj taky dají chytit velké ryby. V duchu jsem se samozřejmě pousmál. Asi je pořád dost mýtů kolem této metody...
Mimochodem, jak to jde v okolí Milevska? Pocházím z Kraje hned vedle, z Příbramska...:)

profo - Profil | Pá 22.6.2007 9:24:07

Turňa : souhlas. Tak ať se ti daří. já si na ně počkám až na podzim...;-)

šeptal - Profil | Pá 22.6.2007 9:20:11

Michal: Červavý nebyl. A co je to boilí a kuku?

Hodil bych na to bobika. Zase sviníme jednu debatu kravinama. Na to jsme úplný Kubelíci.

Turňa - Profil | Pá 22.6.2007 9:19:27

profo: Máš pravdu, feeder není jen o bílé rybě, osobně jsem na feeder už vytáhl i tři úhoře. Tento víkend se chystám na candáty na mrtvou rybičku a jsem zvědav jak to půjde. Pokud jde o bobkaře či masaře to neřeším, vždyť o ničem jiném než o chytání to není. Někdo prostě už na jiný než bobkařský styl nemá a to nejen chuť, ale i fyzičku. Taky nevím, zda budu v 65 ještě mít možnost chodit s přívlačáčkem a prodírat se křovím, asi si taky radši sednu na "bobek".

Michal - Profil | Pá 22.6.2007 9:15:35

šeptal: ty se máš, a co ti vzal ? boilí nebo kuku s červem ?

šeptal - Profil | Pá 22.6.2007 9:14:30

Michal: Asi mi to nebudeš věřit, ale jednou jsem chytil vánočního kapra, co prodejci spadnul z váhy na chodník. To mě přitáhlo k rybařině. Od tý doby v sezoně pořád zevluju kolem kádí, jestli mi zase nějaký nezabere.

Michal - Profil | Pá 22.6.2007 9:11:40

šeptal: ty už jsi nějakou chytil ?! :-)

profo - Profil | Pá 22.6.2007 9:10:43

Kubis : to chápu a nesoudím tě za to. To jsi snad z toho pochopil...;-))) Je mi jasný. já když nejdu k vodě s lidmi tady odsud, tak tuto techniku, taky prakticky nepotkám. Je to sice škoda, ale zase spíš touhle technikou chytají lidi, kteří berou rybařinu trochu jinak než jak ji berou masaři. Feeder je spíše o bílé rybě a spousta masařů a klasickejch bobkařů o takovou rybu nestojí. Ti chtějí kapra a nic než kapra jen občas proloženýho štikou nebo candošem. A to je to proč se nesnaží jít do feederu, páč ho vidí jako techniku na bílou rybu. Ale opak je pravdou. i kapr, štika a candát se nechají dobře nalapat na feeder..;-)

karelc - Profil | Pá 22.6.2007 9:03:01

Kubis: já když jdu k vodě s plavačkou nebo feederem, tak říkám, že si jdu zabobkařit :-)

Kubis - Profil | Pá 22.6.2007 9:00:04

Profo - ja mi jasný, že dost lidí mě za tohle možná bude nenávidět, ale je pravda co píšu - to, že se mi líbí, přemýšlím o něm a za to co jsem napsal nechci být uvržen do nelibosti místních feedrařů.Je to zkrátka hlavně řecnická otázka. Já osobně si nemyslím, že feedrař je bobkař, ale myslím si, že dost lidí, když se to vezme kolem a kolem, by to tak prakticky mohlo brát ;-) Když se projdeš kolem vody, hodně málo lidí vidím s feeder prutem. Občas se mi zdá, že se o tom íc mluví než praktikuje... Nebo nechodím na ta správná místa...:)

šeptal - Profil | Pá 22.6.2007 8:55:16

Označení bobkařina mi může být u prdele. Chytám ryby, víc neřeším.

profo - Profil | Pá 22.6.2007 8:40:11

Kubis : koukej letí kamen. Bác to byla rána co?...:-)))) A teď vážně. Feeder chytám už poměrně dlouho. s klasickou bobkařinou se to srovnat dát jen stejnou technikou a tou je položená. Jinak bych to jako bobkařinu nenazval. Pro mne je bobkař ten kdo sedí a reaguje až na 100% jízdu a není schopen jiný záběr proměnit. Jako bobkaře vidím někoho kdo sedí u kalcku s policajtem (i swingrem) a čeká jestli se chytne nějaká ryba aniž by jakkoli aktivně tomu lovu dopomohl, třeba laděním sestavy (montáže). Jako ladění nepovažuji střídání nástrahy..;-) Rozhodně bych to nedělil jen podle toho jestli má nebo nemá krmítko. Toťmůj názor..;-) a navíc pro spoustu feederařů je to sprostá nadávka...;-)

Sihla - Profil | Pá 22.6.2007 8:11:30

Já jsem vždycky považoval za bobkařinu např.položenou,s krmelcem či bez něj.Prostě způsob lovu při kterém se nepohybuješ a sedíš na jednom místě.Nemyslím si,že by Tě někdo kamenoval kvůli tomu,že považuješ feeder za bobkařinu,je to jen hra se slovíčky.Ale chytání na feeder bývá většinou pořádný šrumec,kolikrát nemám čas ani sníst svačinu,takže ač setrvávám na jednom místě,,jako klasickou bobkařinu bych to nezařadil.