Nechtěné podsekávání ryb

Při lovu kaprů a amurů na kukuřici se mi stávalo,že jsem podsekl neuvěřitelné množství ryb.Za dopoledne jsem měl třeba 8 záběrů,přičemž ani jedna ryba nebyla zaseklá regulérně za tlamu,občas zůstala na háčku pouze šupina,občas jsem podseklou rybu vytáhl,některé ryby se vyřízly.Lovil jsem na krátkou vzdálenost na plavanou i na položenou na bahnitém dně.Některé dny na stejně sestavenou udici braly ryby normálně.Stávalo se mi to na více místech.Nikdy předtím jsem se s tím nesetkal ,nevim co s tím.
Autor diskuse: Johni - Profil , 18.6.2007 všeobecné - techniky lovu

Petrson - Profil | Ne 16.9.2007 1:11:04

Jak přejezdy, tak podseky často probíhají taky během tření ryb - hlavně kaprovitých druhů, při lovu zblízka (plavča, fídr). Jindy ostražité ryby, zmaštěné vášní, berou útokem pobřežní rostliny a vlasec nevnímají. Prý je navíc lákají lesklé předměty (asi mají pocit, že blýskáním přitokává samice :). Jako kluk jsem toho využíval, byl jsem trochu sviňka a můžu potvrdit, že větší stříbroháčky- (v té době normální) často pevně vězely ze svaloviny.
Zas můžu vyvrátit rčení, že tyto ryby neberou. Když je háček menší /v dobovém srovnání -mikro, je-li řeč o dnešní pl. a f./, přicházejí i normální záběry. A po troše tréninku - jak už zmiňují zkušení rybáři - se dá vychytat regulérní záběr od přejezdu. Dám tomu - každý 10. zásek má tendenci jít do podseku. Výhodou malého háčku ale tady je, že se skoro nikdy nesekne moc hluboko do masa a ryba padá; často nechá na památku háčku šupinu. Samozřejmě už nedělám takový voloviny, abych házel přímo do výru tření.
Dosud popsané mě naučili hlavně cejni. Když to ale házím pár m za třecí pásmo, často dobře berou i kapři.

phaedon - Profil | So 15.9.2007 20:12:10

Zrovna dnes sme resily jak je tohle mozne.znamimu to delalo cely den.Amur vzal krmitko se srkackou a nikdy se nazapichnul.Pak nam poradil rybar ktery tohle taktez zna a pry to vyresil ze na navnadu na hacek u srkacky jeste pridal krmitkovou smes a bylo po problemu.Nevim jestli to opravdu funguje a jestli si mel tohle namysli ale stoji to za vyzkouseni pri tomto problemu

Johni - Profil | Po 18.6.2007 16:36:42

Diky za odpovědi.Právě když se mi to stávalo u plavané tak jsem myslel že ryba přejede přez vlasec a zatne si háček do těla,ale když už se mi to stávalo i při položené tak jsem nevěděl čím to je.Od záběru to nešlo rozeznat a stejně jsem většinou musel sekat,jelikož mi ryba táhla prut do vody.

Hora - Profil | Po 18.6.2007 12:35:42

Po zakrmení partiklem se mi to stává taky,řeším to seřízením udice tak,aby háček s nástrahou byl buď těsně nade dnem,nebo byl položen na dně jenom háček s nástrahou,ale stejně se mi to stává.Ryby při sbírání potravy ze dna se proplétají kolem vlasce a stane se to téměř vždy.Jedině,kdybys vyloučil,nebo radikálně omezil krmení partiklem na nejmenší možnou míru,by se to skoro omezilo.Popřípadě zakrmit a chytat vedle zakrmeného místa.

SALÁM - Profil | Po 18.6.2007 12:19:48

MM: Stávalo se mi to taky, pouze na jednom místě, které navštěvuji, od průjezdu absolutně nerozeznatelné, zkoušel jsem to řešit tak, že jsem místo plavačky použil feeder, výsledek - bez záběru. Tu plavačku jsem měl těsně nadednem.Asi by fungovalo, chytat na těžko se vznášející se nástrahou, ale nezkoušel jsem to, protože mě přestalo bavit ty ryby podsekávat a tak chodím jinam. Příčinou je asi to co píšeš - chytání na krátkou vzdálenost, zní to logicky.

Martin M. - Profil | Po 18.6.2007 10:04:57

zrejme se ryby otiraly o vlasec a ty jsi to sekal. asi by bylo nutne polozit vlasec na dno pri polozene a na plavanou nechytat vubec. pises, ze jsi chytal na kratkou vzdalenost, prave tehdy jde vlasec pomerne rychle ode dna a rybam "zavazi". ono se to ale podle zaberu da poznat, co je zaber a co prejezd, ale tezko se to zde bude popisovat, chce to ukazat u vody.
stava se to na hodne prokrmovanych mistech, kde se ryby motaji v krmeni a najizdeji do vlasce.