Lov na "jemno"

Stalo se vám už taky někdy při chtání "na jemno" že kapr po záseku ani netušil že je zaseklý? Letos v létě kamarád vysypal kýbl vnadící směsi ( v domnění že je zkyslá) asi 1,5m od břehu do 40cm hloubky. Asi za hodinu jsme zjistili že se na onom místě krmí asi 5 větších kaprů. Vzal sem tedy prut, kde jsem měl kmenový vlasec 0,16 a na něj navázal pouze háček. Potom jsem vzal kuličku boilies, umačkal jsem z ní něco jako těsto a nahodil mezi kapry. Asi za deset minut se prověšený vlasec napnul, po záseku udělal kapr v úleku obrovský závar na hladině, ale potom začal jenom líně plaval pryč. Nechal sem ho ujet pár metrů a potom se jemně opřel do prutu a i přesto kapr nekladl prakticky žádný odpor a nechal se vodit. Opravdu bojovat začal až u podběráku. Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Autor diskuse: Raduz - Profil , 13.12.2006 kaprařina - příhody, kuriozity

maros - Profil | Čt 14.12.2006 20:08:18

Raduz - To skvasene krmivo uz bolo trocha pokazane ! Normalne si toho kapra ozral : ) Dalo by sa z toho mozno aj nieco napalit ! A tie ostatne kapre mali rano opicu : ) PRAJEM PEKNE SVIATKY .
maros

Pytlák kok - Profil | Čt 14.12.2006 17:28:45

Sla -........., no pač hrůzou umírá ze svého nového nedobrovolného domova

Bachy - Profil | Čt 14.12.2006 15:52:12

Sla - To by mně zajímalo taky. :o)
majk - Napsals to pěkně, je vidět že ty debaty tady na MRKu aspoň někdo pochopil. :o)

majk | Čt 14.12.2006 15:21:24

Sla-tady nešlo se něčeho dobrat.Jde o výměnu názorů a zkušeností.

Raduz - Profil | Čt 14.12.2006 14:39:20

Sla - proč bojuje tak málo? Na soukromáku má takovej klid, že záčíná dělat z nudy různý nekalosti jako kouření džontíků, chlastání apod. .... :o)))))))) a pak ten boj má nějak vypadat ...:o)

Sla - Profil | Čt 14.12.2006 14:33:17

kecy, zvásty, kecy. jeden to vidi jako ten druhy a ten to vidi jako ten treti. dobrali jste se neceho?
Bachy: zajimalo by me proc kapr na soukromaku bojuje tak malo:))

Bachy - Profil | Čt 14.12.2006 14:20:23

Fishky - No já o tom psal už dříve - St 13.12.2006 11:54:09 V tomhle to vidím stejně jako Ty, ale šlo o ryby, které bojovat nechtějí vůbec. :o)
majk - No právě jak mluvíš o tom utahání, tak právě při takovém řízeném utahání se ta ryba často dá uklidnit. :o) Edit - v podstatě se ta ryba často dá vložit do podběráku, aniž by byla vysílená utaháním - jen je uklidněná. :o) Někdy to jde, někdy ne, to je jasné.

majk | Čt 14.12.2006 14:01:24

Fishky -máme každý svojeale musím ti v ledasčem odporovat.Velká část amurů je pověstná svojí nepředvídatelností,hlavně při prvním(ch) odporech.Toto mu často získá další svobodu,protože uspí naopak rybáře.Použití matchky a slabého vlasce u břehu je ovlivněno mnoha faktory.Ryba píchnutá u břehu téměř vždy odrazí od břehu a pak platí fyzikální zákony....

Fishky - Profil | Čt 14.12.2006 13:48:10

majk: jinými slovy se Ti nezdá, to co lze v praxi zažít, k tomu nemám co říci, zdát se ti to nemusí, pravdou to je. A ohledně amura - ba naopak, ten se dá velice rychle přečíst, protože často při boji nebojuje na rozdíl od kapra u dna, ale u hladiny, a pakliže na něj vidíš, dokážeš z jeho pohybů dříve vytušit, co se bude odehrávat (co plánuje) a předejít tomu. Jeho aerodynamické tělo je sice přizpůsobené na rychlé výpady proti síle působící proti němu, ale ne proti síle která ho při výpadu tlačí na stranu. Zkus to, a pak dělej závěry - amura lze přečíst.
A ohledně uspávání - troufnu si říci, že s matchkou a kmenem 020 dokážu na rybu u břehu působit za kratší čas větší silou, než třeba při lovu na 100m s kmenem 040 - i s matchkou lze vyvynout "citlivě" velká síla, která rybu obrátí.

majk | Čt 14.12.2006 13:33:20

Fishky -ryba reaguje hlavně na protisílu,změnu polohy těla a na bolest po vpichu.Nebudu se zabývat amurem,který je v tomto směru absolutně nevyzpytatelný,ale kaprem.Při zdolávání musíš alespoň někdy použít sílu.Navíc,jakmile je ryba blízko u břehu,tak automaticky vnímá větší nebezpečí.Čím menší sílu použiješ,tím ryba bude možná v pohybu klidnější,ale na úkor času!Samozřejmě i takovou ryby časem utaháš,ale v delším ,než při běžném zdolávání.Nepřijmu však tézi ,že ji dostaneš do agonie při plných silách.(vzácné vyjímky mohou být).

majk | Čt 14.12.2006 13:15:25

Bachy -máš pravdu,ale o tomto tu řeč z mojí strany nebyla.Jednou věcí je utahání ryby do jejího neodporu a druhou, možnost změny "povahy"ryby způsobem zdolávání.Převážně jsme tu mluvili o té druhé. Až nyní jsem si uvědomil,že silovým vyrváním ryby lze eliminovat její přirozené charakteristiky.Otočením větší ryby na velmi krátkém úseku(decimetry) je pravděpodobně celkově tak dezorientována,že může rezignovat na odpor.

Fishky - Profil | Čt 14.12.2006 13:10:00

Bachy: no vida, takže jsme na stejné lodi0? paráda, tak sme doma :o)
majk: jak budeš mít před sebou kapra nebo amura (co nejblíže, klidně metr!), nech ho, aby nástrahu dostal hlouběji do tlamy, pak razantněji zasekni a jen zvedni prut, a sílu nezmenšuj (případně tím samým směrem "pumpuj" /směřováním do jednoho místa/), a na břehu se "pohodlně pohybuj" dle potřeby, a porovnej to pak s bojem ryby, kterou také zasekneš pod nohama, ale nenecháš ji háček dostat do tlamy moc daleko - prostě ji přisekneš jak to bude mít jen na krajíčku, nebudeš se při zdolávání vůbec hýbat (zbytečně ji plašit - i na úkor svého pohodlí! /prostě pomalu ani nedýchat/) - jen se budeš snažit prutem být vždy rychlejší než ryba tak - aby svíral vlasec s rybou úhel 90° (do strany), směr měň tak, že s rybou jakoby opisuješ velkou osmičku (při tomto musí pracovat obě ruce, jak pravá co svírá prut, tak levá co s kličkou valí co to dá a drží vlasec stále dopnutý), v první fázi zdolávání je to těžké (kapr často vyrazí a směr se dá jen málo ovlivnit prutem, záleží hodně na tom, kterým směrem ryba stojí, určitě se tady najde někdo, komu třeba po záseku seknutím vyskočil amur na břeh - prostě je to velice rychlá prvotní reakce a málo se dá ovlivnit) ale následně to jde... a pak sem napiš, že zdoláváním nelze ovlivnit boj a budeš lhát sám sobě :o)
...jinak s tím vlascem naprosto souhlasím, 020 - prutem takřka nelze uprdnout, tedy lze na ni vyvinou tlak jako na jiné (mnohdy silnější silony)

Bachy - Profil | Čt 14.12.2006 12:55:55

majk - Určitě můžeš ovlivnit chování ryby, tedy většinou. Při lovu u břehu můžeš už třeba hned po záběru tipnout kam ryba asi vystartuje, dá se to ovlivnit i pozicí prutu a následně stylem zdolávání působíš na chování ryby. Do jaké míry její chování ovlivníš, hodně záleží na okolnostech. Konkrétně třeba když chytám s kolegou, který sedí vedle mne, přece nenechám kapra jezdit do jeho vlasců. Stejné je to s překážkama a tak dál. Můžeš například stejnou rybu tahat jako bys spěchal na vlak a pak se nesmíš divit když Ti u břehu bude dělat rodeo, nebo ji můžeš nechat v klidku pojezdit a unavit dál od břehu a pak ji přivedeš do podběráku jako beránka. Dá se ovlivnit i směr zdolávání, dá se ryba i překvapit a než se stačí vzpamatovat je v podběráku, je to o zkušenostech a samozřejmě v rukách ... :o)

majk | Čt 14.12.2006 12:38:35

Fishky -je nutno vysvětlit co je to pojem zdolávání z hlediska ryby či boj s rybou.Pod tím si může každý rybář představit různá kriteria.Navíc,každá ryba není z pohledu chování stejná.Nemůžu však přijmout ,že způsob zdolávání může zásadně změnit chování ryby.
Raduz-myslím,že síla vlasce nemá primárně na chování ryby při zdolání vliv.Vliv je sekundární=silný vlas=možnost použití větší síly=možnost většího ovlivnění zdolání hlavně menší ryby.

Raduz - Profil | Čt 14.12.2006 12:16:00

Já si myslím, že jak už tady někdo zmínil, boj ovlivňuje hodně průměr vlasce a následný přenos sil ...

Fishky - Profil | Čt 14.12.2006 12:00:51

majk: velice jednoduše - obojí má své hranice ve "výkonu". // mimochodem, jestliže šoulíš, pak nerozumím tomu, proč se tak divíš tomu "ovlivňování" způsobem zdolávání.

majk | Čt 14.12.2006 11:54:30

Fishky -šoulím,šoulím.Ten příměr s trabantikem,toť perla.Jek můžeš srovnat stroj s biologickou jednotkou!

Fishky - Profil | Čt 14.12.2006 11:45:01

majk: :))) můžu se zeptat, jak často šoulíš?

Bachy - Profil | Čt 14.12.2006 10:59:17

brach - Takovou závislost jsem teda zatím nespozoroval :o)
(Tím nechci říct, že by to nemohlo být možné.)

majk | Čt 14.12.2006 10:46:12

Fishky-s tím uspáváním, dle přání rybáře, si to asi nemyslel vážně.Možná by stálo za úvahu,kdybys (jste)specifikoval(i) pojem boj.Pojem může mít silový či časový smysl.

brach - Profil | Čt 14.12.2006 10:31:33

Dám vám další příspěvek k diskuzi:

Kapr, chycený do "tvrdého" bojuje jinak, než chycený do "měkkého". I když o bolesti kapra toho bylo napsáno víc, než dost, přesto si myslím, že kapra, chyceného do "měkkého" to "bolí" a bojuje daleko méně, než chycený ve "tvrdém".

Marsip-CTD | Čt 14.12.2006 10:29:44

Fishky,Bachy: Již jednou bylo psáno...

Jedině ten, kdo má absolutní znalost o zkoumaném jevu, může jej vysvětlit tak, aby jej nikdo jiný nepochopil.

Výzkum prováděný v dostatečném rozsahu bude vždy směřovat k podpoře vaší teorie.