šnůra na přívlač

poraďte mi prosím, proč se mi občas namotá šňůra nad cívku navijáku, mám ticu libru 2500, udělá se mi tam paruka a 20 m šňůry je v hajzlu. říkám si, jestli nemám dát radši 10 x levnější monofil, ale zase se šňůrou skoro netrhám. a asi stále neumím vláčet gumy, tak mi vysvětlete prosím jak je mám tahat, zvedat, škubat, popotahovat(napište to tak jako byste to říkali tříletýmu rusovi, abych to pochopil).
a závěrem "hauserovo peří", koupil jsem si ho (takový balíček se 4-my kusy), přivázal jedno háček a ještě jsem nic nechytil (ale prý je zaručené?) tak kde udělali výrobci chybu, páč rukama to stopro není, ty jsou v poho. sliboval jsem konec blbých otázek a zase je to tu.
P.S. dneska v modřanech za 4 hodiny na plech 1 duháka s dírou v těle jako padesátikoruna, asi od kormoána, pár jsem jich tam viděl, jinak na vše ostatní (gumy, woblery) ani drb. čau

Vítek | So 2.12.2006 13:55:20

Tomáš: nejspíš navijákem, špatně formovaný vršek cívky. jestli se s ním nechceš rozloučit, na konci hodu přibržďuj šňůru prstem, budeš ji mít napnutou a při překlopení a navíjení se ti to bude stávat méně častěji.

Flip - Profil | Po 27.11.2006 14:34:37

Tomáš- A na hausera je mimo pstruhů už docela studená voda.
B-v čisté vodě dej na konec pletenky mikrokroužek na bojlíz průměr 1mm a metr silonu.
C-vyhoď tu srágoru a kup si pořádnej naviják :-)))!

brach - Profil | Po 27.11.2006 13:53:53

Přesně tak - navinout méně pletenky, než monofilu.Dále, když přijdeš k vodě, tak nejdříve pletenku na cívce namoč a teprve potom nahazuj.

sharkcom - Profil | So 25.11.2006 9:28:31

Já vláčím taky s pletenkou.U gum je problém, že kladou ve vodě moc malý odpor a tak je šnůra navinutá příliž povolená. Pak ti vystřeluje paruka. Jediný co můžu doporučit je, aby jsi neměl na cívce šnůru až po okraj. Tj. min 5mm. Jinak si nedokážu představit vláčet z monofilem. Na gumy mám pickerový prut, který rybě ,,počká,, a díky pletence cítím každý dotek. Pro mě ideální kombinace.

tomm - Profil | So 25.11.2006 9:01:57

Tomáš Paletář> Nevím kolik zkušeností máš z vláčením s vlascem, ale já osobně nedokážu chytat efektivně na gumy s pletenou šňůrou(netvrdím, že to nejde, jen to prostě pro mě není úplně to pravé).Teď nemám na mysli extrémní podmínky jako jsou velké vzdálenosti a extrémní hloubky.
Podle mě je to celé způsobeno tím, že pokud na gumu dostanu záběr, většinou si dám se zásekem tak 2 sekundy na čas, nesklápím špičku, nepovoluji vlasec, jen při ztěžknutí pozoruji jak se krásně šponuje vlasec a pak mu ji "nasadím". Tohle je dáno především tím, že vlasec díky své pružnosti rybu nezradí. Mám pocit, že do pletenky mám hrozně často jen ten první klepanec a ryba se od ní tzv. odrazí.
Martin Maťák jednou někde psal, že pokud při feederování použiješ pletenku, tak máš sice daleko lepší kontakt, ale ryba také, což ji samozřejmě může odradit. Řekl bych, že u přívlače to může být podobné(myslím u gum, u woblerů a třpytek je to jiný případ). Proto bych ti poradil vyměnit na nějaký čas pletenku za monofil, určitě ji nevyhazuj, ale nech si ji na druhé cívce, třeba přijdeš na to, že ti vyhovuje víc, nakonec spousta dobrých vláčkařů používá jen pletené šňůry.
S tím ostatním ti bohužel nedokážu pomoci.