Uz jste nekdo zkousel tu novou pruhlednou FL???

Mate zkusenost s tou novou pruhlednou Fire linkou?
Autor diskuse: R3F13X - Profil , 19.9.2006 dravci - náčiní, doplňky

čolkař - Profil | Út 26.9.2006 5:55:38

pppp+mirmen-každý asi máte svoji část pravdy,u FL mě taky i přes její přednosti štve chlupatost a ztráta pevnosti ihned po tom,co jen přejedeš třeba přes potopenou větev,při dalším nadhozu ti uletí Rap.Magnum sotva ji při dopadu na hladinu přibrzdíš,aby se srovnala a čumíš jak jojo,co se děje.Ohledně jemnosti cajku při lovu candošů-na Vranovské ún. jsme se vším možným i nemožným nevyvláčeli ve 4 lidech za tejden candoše nad 40cm,když to kolegu zničilo a odložil to na rybku,chytil candáta 88cm na kombinaci 0,50 mono+lanko jak kráva se zanejtovaným 1hákem č.5/0 asi 2m od břehu s kačenou jak plovák od hajzlu a karasem +25cm.Co na to říct?

mirmen - Profil | Út 26.9.2006 0:34:42

pppp, přejděme do pokecu, ať zadavateli nenastýláme otázku nesouvisejícím :-)

pppp - Profil | Út 26.9.2006 0:09:50

mirmen - kdo je Andreas Loll, tady mu vyšla nějaká kniha ? Pro mě totiž ryb. literatura skončila u Šimka. Liška ,Tejčka ,Šimek , Dyk a konec.Z novodobých akorát tak Kolendowicz a to mám výhodu,že umím polsky,protože v češtině to není dobré.

pppp - Profil | Po 25.9.2006 23:46:09

mirmen - no právě,ti candoši.Řekl bych,že spojení měkký prut a silon je opravdu nešťastné a nejen u candátů.Já jsem to vyřešil pruty se špičkovou akcí,které pracují celé až při větší námaze.Ve spojení se silonem si nemusím lámat hlavu ,jestli je proseklý nebo ne.Na jedinou věc si dávám pozor.Nesmím mu dovolit v závěru zdolávání zvednout hlavu z vody.Pokud to udělá a je seklý za patro,pokývá hlavou ,,nashledanou" a je pryč.Určitě to znáš.Ale po několika bolestných zkušenostech se těmto jeho manévrům dokážu vyhnout a mockrát ,když ho v podběráku položím na zem , už gumu v tlamě nemá.Jinak ,já se upřímně divím těm , co dělají vědu s jemností vercajku na candáty.Mám jich mnoho chycených na 14 i 18 MAG, supershadrapy , 18 originaly a ripery od 12 do 20 cm.
U té štiky bych si nebyl tak jistý,právě kvůli ní jsem nadšeně kupoval první fireline ,abych měl jistotu záseku u velkých exemplářů, které mi na mělčině vždycky sevřely plandavku s jedním trojháčkem a po záseku po nich zůstal jenom ten vír. Mockrát mi ju štika přes metr vyplivla.No a kvůli štikám jsem taky fireline opustil.Když totiž visela pouze za jeden hrot, vždy ho narovnala,většinou při výskoku (velká) .Musel bych přejít na měkčí pruty a ty já nerad.Ale letos jsem znovu koupil pletenku (jsem si dobře vědom některých jejich předností), ale maxilon(po půlce sezony se netřepí jako FL a je kulatá a povrch se jeví kompaktnější a taky se mi zdá,že líp lítá ),abych vyzkoušel ten silonový návazec a jeví se to docela dobře .
Jinak , jak čtu , tak chytáme na podobných vodách, ale ty 0,22 končíš a já začínám.Používám totiž největší možné nástrahy na které by ještě mohla existovat u nás nějaká tlama,která by je schramstla,protože velikost nástrah u přívlače je jednou z mála možností, jak eliminovat záběry malých ryb,takže to nejde tahat na dvacítku.

mirmen - Profil | Ne 24.9.2006 10:44:01

a k nástraze - gumy, jednoháček

mirmen - Profil | Ne 24.9.2006 10:26:27

pppp> v podstatě se jedná hlavně o candoše ve větší dálce.
Sám víš, že papírová tlamka okouna často ani nepotřebuje zásek, protože na háček naskočí třeba jen při vlečení a tam je monofil v pohodě.
Zrovna tak štika - silnější monofil ji prosekne na pár desítek metrů.
A candoš na monofilu ( a taky na měkkém prutu ) - spadnul třeba pod nohama, když byl pár desítek metrů veden na ohnutém, tlumícím prutu a pak začal trochu trojčit na přechodu z hloubky na mělčinu. Pokud neměl háček proseknutý a jenom visel na hrotu, tak se mu často podařilo seskočit.
U větších ( a těžších ) nástrah mě vyhovuje FL, přednosti vidím v kontaktu s rybou a rychlém přenesení záseku na hrot háčku u nástrahy.
Když jsem zvažoval, jakou cestou se budu ubírat ( lov na chvějivku nebo tvrdé pruty aj.), tak jsem se zajímal i o to, komu se jakým způsobem daří.
Docela zajímavé názory má třeba Andreas Loll, který vláčí candoše s těžkými vláčáky 330 cm , v gramáži 40 - 80 gramů ( 50-100 gramů), FireLine na 15 kg nosnosti, hmotnosti nástrah do 40-50 gramů.

Samozřejmě, že sestava vhodná na velké a často hluboké vody nebude tím nejlepším pro vody malé, mělké , na lov do pár desítek metrů , na lov okounů, tloušťů.....
Momentálně používám FL v 0,10 a 0,12 , Stroft v 0,14 a 0,18 , Berkley Trilene v 0,16 a Balzer sbiro v 0,22.Uvažuju o Fladen braid v 0,06 ( asi spíš 0,08 a víc).
Ještě bych měl dodat, že často lovím v pařezech a v těžkých podmínkách a tam se nedá ryba zdolávat tak, jako na písníku s čistým dnem a za použití monofilu.Místy nezbyde, než se nemazlit, drsně a rychle rybu zvednout a dostat od pařezů, namotaných urvaných pletenek po kaprařích, kterými je dno protkáno a o které narážíš při vedení nástrahy, natož při zdolávání ryby atd.

Rasto. - Profil | Čt 21.9.2006 14:06:17

pre upresnenie..... pouzivam to ale len na gumy velkosti 2 a hacik do 2/0........na vacsie by som musel pouzit lano (hruby silon) koli preseknutiu

Rasto. - Profil | Čt 21.9.2006 13:47:44

pppp:no mozno som to bol aj ja :-) ja pouzivam snuru a poslednych par metrov (tak ako pir odpalovom silone 2x palica + par ovinov) silonu.......Musel by to byt ale podstatne prietazny silon aby to bolo pris skubnutiach povedzme stuky citelne........

pppp - Profil | Čt 21.9.2006 13:39:11

Mirmen - mohl bys trochu rozvést,jak ti padají ryby z monofilu?Mě to strašně zajímá.Jo ,a s jakou nástrahou.
Rasto - mám dojem,že právě na krátkou vzdálenost je výhoda průtažného silonu oproti šňůře nejpatrnější.Zkus uvázat 4m silonu s twistrem,opři háček špičkou do smrkového prkýnka a škubni.Natáhne se to o půl metru a háček zajede do prkýnka .Když takhle škubneš twistrem na šňůře,narovnáš háček.Připouštím,že to není obj. zkouška,ale už ten pocit při tom škubu napoví.Díky něčí poznámce tady (mě to nikdy nenapadlo) teď dávám 3 - 4 m silonu před šňůru a citlivost šňůry zůstala zachována a silon toho dost vypruží.

Rasto. - Profil | Čt 21.9.2006 8:56:09

pppp:to co opisujes sa stava pri paliciach do gramaze povedzme 30 gr.Pri palici do 50-60gr preseknes aj 5/0 6/0........ Aj preto mam potrebu pouzivat rozne palice.....nie z dovodu velkosti ryb........Druha vec je ze po par zlych skusenostiach so silonom som ho na cas zatratil..Mozno ked mi budu padat ryby so snury tak to skusim zas........Osobne si myslim ze ryba bud padne hned nieje dobre seknuta alebo az pod nohami a tam uz ani pri silone nemozes hovorit o nejakej prietaznosti ci pruznosti.Tam uz ide o kvalit naradia

BTW sorry za odklonenie sa od temy.Objednal som si Crystalku v z US.....Ked mi pride a odskusam tak dam vediet.Pre mna je podstatna nosnost a zachovane vlastnosti povodnej (smoke) verzie.

mirmen - Profil | St 20.9.2006 23:50:58

pppp: no, u třicítek hlav a háčků 5/0-6/0 se stejně raději spoléhám na FL. Viděl jsem už dost ryb, které z monofilu seskočily, i těsně pod nohama. A uznávám, že i díky vlastní chybě. Na druhou stranu - zejmena u velkých gum a háčků 5/0 - 6/0 - se mi FL osvědčila a podařilo se rybu poctivě, pevně zaseknout.

pppp - Profil | St 20.9.2006 22:58:37

Rasto - na twistry,ripery používám tlusté 3/0 až 6/0 a candát ho má téměř jenom opřený o patro (to stejně neprosekneš).Štice se většinou do té její skládací huby někam vždycky bodne,myslím,že silon versus šňůra to není o jistotě záseku.Dávám přednost šňůře jen při twistrování z lodě na velké hloubce,kdy cítím každý pohyb twistra na dně.Navíc když ti pořádná štika zmáčkne woblera ,tak ju stejně nezasekneš a když se ho chce zbavit,pružný silon jí to nedovolí.Přilepí se jí v tlamě a zasekne se během zdolávání. Zažil jsem to už víckrát i se třpytkou.A u hodně bojovných ryb je mi šňůra úplně na hovno (hlavatka a velká štika ).

Rasto. - Profil | St 20.9.2006 16:25:51

pppp:v tomto skor budem tvrdit to co mirmen.Ide ale aj o to ake pouzivas nastrahy.Ak je ten hak tenky a dostatocne ostry tak mozno.Ked ale pouzivas Jigy a haky 3/0 4/0 - 6/0 tak tam je viac nez nutnost preseknut hubu......inak ryba casto pada

pppp - Profil | Út 19.9.2006 23:11:04

mirmen - já už jsem si tady kdysi s někým na toto téma skočil do úsměvu ( už bych to nedělal )a vždy budu tvrdit : ze silonu ryba nespadne i když není proseklá díky jeho pružnosti (taky hodně záleží na kvalitě - akci prutu) a to i na velkou vzdálenost.

zelí - Profil | Út 19.9.2006 22:57:03

Rasto:přesně tak a rozdíl pouze v ceně,

mirmen - Profil | Út 19.9.2006 22:11:49

Tomix : na velký vzdálenosti a u dravců " s plechovou hubou" je FL určitě mnohem vhodnější

Tomix - Profil | Út 19.9.2006 22:06:46

Holt pletenka se nikdy nevyrovná monofilu, ale zase zachrání cenné nástrahy. V barvě asi zakopanej pes nebude. Monofily jsou taky barevný (např. Shimano Technium - černá)

mirmen - Profil | Út 19.9.2006 22:05:12

Rasto. - Profil | Út 19.9.2006 22:01:07

zeli takze sa opotrebovava rovnako ako Smoke FL?Nosnost rovnaka?

zelí - Profil | Út 19.9.2006 0:19:25

Zapomeň na to že je průhledná.Není a po dvou až třech vycházkách na Labe a Vltavu má barvu hodně špinavě béžovou.Dále zapomeň že je pevnější než doposud prodávané barvy.První vázky a napnutí šnůry naruší struktůru vlákna a pak už praská úplně stejně jako předešlé barvy.Takže resumé zní:je pouze dražší!!!!