Candát na mrtvou rybičku

Přátelé,
rád bych nalíčil na candáta - na těžko na mrtvou rybičku nebo na ocásek. Zaujal mě tento návod:
http://www.mrk.cz/montaze.php?id=580
Jen bych potřeboval vědět jak dál. Jestli chytat s policajtem, jak velkej průvěs, jak si nastavit brzdu u navijáku, jestli při záběru počkat nebo sekat hned bez otálení, atd. Zkrátka jsem nedotčenej podobnými zkušenostmi, k vodě chodím sám a nemám žádnýho parťáka, kterej by mi uměj dobře poradit.
Zkusíte to vy? Jsem vám za to vděčnej.
Petrův zdar!!
Jen ještě malá poznámka. Velice frekventovaným slovem je feedr. Tam jsem zatím nedošel. Rád bych dostal rady ohledně klasické rybařiny.
Díky

Autor diskuse: Jirka - , 6.9.2006 dravci - techniky lovu

Míra Rybář - Profil | Pá 8.9.2006 8:57:51

zubac - přečti a z edituj si poslední větu. Určitě tam má být nenechávej!!!

zubac | Pá 8.9.2006 6:54:24

Z duvodu nemoci, jsem v současné době musel, doufám, že krátkodobě, opustit přívlač a stát se "rybičkářem", Jisté je, že použivtí feedru mi ukázalo jisté možnosti, ale i na klasiku. Používám poměrně dlouhý návazec (50-60 cm), olovo buď pruběžně nebo na pater noster ( často namísto toho používám Bavorské dřívko se zátěží ), většinou používám ocásek, dokonce kousek oloupnu, aby pustil více vuně, pokud používám rybku, tak spravidla do břišní dutiny vložím kousek polystyrenu na nadnášení, a trochu ji na bocích nařežu, aby pustila pach...Co se týká policajta, používám klasický swinger s pípákmi , malý pruvěs, používám naviják s baitrunnerem, takže nastavení není problém, bez baitu jsem používal povolení cívky najemno, při záseku chytám cívku a zásek sedí... v podstatě jsem v době rybičkování, nachytal dost candátu, největší 87 cm, jen prosím tě nechávej rybu zažrat, malé jedince by neměli šanci ...

Petrson - Profil | St 6.9.2006 12:07:14

>> Jirka > asi nejjednodušší je nastražovat rybku (nebo část) na běžnou průběžnou montáž, zakončenou jednohákem. Obvykle je třeba delší návazec kvůli důvěře ryby k záběru, používám boční "přívěsné" placaté olovo, kde je průběžnost víc zaručena. Rybka na takové montáže se dá vylehčit pěnou nebo kuličkou polystyrenu, vpravenou do úst, příp. břicha.
Pokud lovíš blízko u břehu (ale to se týká spíš stojáků), olůvko ani není potřeba. Hodně dobrých rad ohl. použití čihátka najdeš tady:
http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=12781

Leoš - Profil | St 6.9.2006 11:16:51

ahoj, zkusna na zadní vidličku upevnit vysekávacího policajta, odklop obluček navijáku a vlasec zatáhni mezi dvě kuličky co jsou součástí vysekávacího policajta, vysekávače musíš nastavit tak, aby ihned jak candát ''trefí'' rybičku vlasec vypadl a mohl volně odmotávat, a můžeš na vlasec před špičku nasadit kousek korku aby jsi viděl jestli ti to táhne proud, nebo fagoš.
petru zdar Leoš

klucina | St 6.9.2006 11:01:15

Zdárek. Záběr na řece je někdy sice hůře poznatelný, ale jistě se odhalit dá. Použij obyčejnou průběžnou montáž se zarážkou asi 10-15 cm od jednoháčku. Olovo použij placaté(hlavně aby se neválelo po dně). Policajta raději lehčího a průvěs spíš větší. Sice si bude proud s nástrahou pohrávat, ale záběr bys poznat měl. Pokud nedostaneš vyloženě jízdu, tak se ti bude nepřirozeně třepat policajt, jezdit různě náhoru a dolů, zachvěje se špička, atd. Zkrátka to už nebude takový ten monotonní pohyb způsobený proudem. Semtam se Ti dostane na vlasec nečistota, což může také způsobit náraz do špičky, takže máš planý záběr, ale brzy ho jistě odhalíš. Sekej raději hned, nejpozději však do 5 vtěřin, klidně použij jednoháček, se zásekem nebude problém. Vše je na Tobě, rybařina je přeci hodně improvizace...... . Já bych Ti sice mnohem raději doporučil přívlač na candáty na řece, ale je pravda, že je občas období, kdy je ta rybka daleko účinnější. Sekej prosim raději hned, ať má tebou neponechaná ryba šanci na přežití. Hodně štěstí při lovu, klucina.

Jirka | St 6.9.2006 9:35:12

Asi jsem se zaptal blbě, moc obšírně. Zkuste mi, prosím, alespoň poradit, jak mám poznat záběr na řece v proudu, když to položím na těžko s průběžným (postranním) olůvkem a proud řeky mi neumožní prakticky žádný průvěs čihátka mezi očky prutu. Nevím jak na to.
Díky.