Mal som ho nakopať?

29.7.-Chytám si na L.Mare a vedľa prišiel nejaký chlapík so ženou a dvomi synmi vláčiť.Po chvíli vytiahli šťuku do 50 cm a za obrovských ovácií ju vliekol na silone asi desať metrov,potom nohou prišliapol,aby vybral háčik a hodil do vedierka.Za chvíľku vytiahol druhú asi 30 cm a opäť za ovácií opakoval predošlý postup.Zhúkol som na neho,či mu nejebe?Vysvitlo,že je Poliak,tak som mu prezradil,že u nás je miera šťuky 60cm,tak tú menšiu pustil a väčšiu zobral,s tým,že však má 46cm!!!Spodná sánka mi spadla do vody a rezignoval som.Asi som blbec.P.S.Nepochybujem o tom,že mal hosťovačku :-o
Autor diskuse: pepson - Profil , 1.8.2006 dravci - příhody, kuriozity

Flip - Profil | St 8.1.2014 14:33:50

Čingi >> rozumný názor.

Čingi - Profil | St 8.1.2014 14:19:01

Ahoj,no všechny příspěvky jsem nečetl ale myslím si toto:V každém případě by se i k rybě ponechané za účelem konzumace,mělo přistupovat šetrněji.Je to prostě živý tvor a také má nějaký práh citlivosti.Vím,že někdy se to uhlídat nedá a ryba se prostě nějakým způsobem poškodí.Ale určitě se může zasakovat ve sloupci a vezírek ukotvit tak,aby měla alespoň nejaký pohyb.Něco na tom šetrném zacházení s rybou je.Na přehradách kde jezdí parník se neukotvené vezírky stávají struhadlem a ryby za chvilku vypadají tragicky.To přece není argument,že jí stejně usmrtím.Já si rybu vezmu a nemám s tím problém ale abych se jako prase tak to ani omylem.

Siven Polní - Profil | St 8.1.2014 14:11:22

pepson >> Udělal jsi to správně. Myslím, že to chtělo dost odvahy a vůle - jak to zdrbání, tak i to sebeovládnutí.

Flip - Profil | St 8.1.2014 13:24:02

Pedro1 >> ono je to vždycky stejné-vždy když je na stole nějaký nový precedens,tak se rybářstvo rozdělí na několik skupin.
Ti normální se zamyslí a dojdou k závěru,že je to za účelem snížení bordelu kolem vody.
Druhá skupina to chápec jako další buzeraci,protože ač sami to nedělají,tak si myslí,že se každý chová stejně a k vodě chodí samí Mirkové Dušínové.
No a potom jsou tu ti ostatní co to berou jako přímé omezovaní jejich masařského systému na který svoji docházku k vodě povýšili.
Nic se nemění:-)))

pepson - Profil | St 8.1.2014 13:13:36

Tak vidím,že ste vytiahli kostlivca ;-),ale to je dobre,že vás to trápi.Ja len doplním,že otázka bola "rečnícka".Nebudem predsa mlátiť chlapa pred ženou a deťmi (potenciálnymi svedkami napadnutia),tak som mu len vynadal.Volať policajtov by asi bolo na dlho-pochybujem,že by sa okamžite rútili so zapnutým majákom,no a číslo na ryb.stráž som nemal,pretože som z inej MO a L.Mara je v celoslov.povolenke.
PS-myslím,že v tej dobe ešte pytliactvo nebolo klasifikované ako trestný čin (nie som si istý).

Pedro1 - Profil | St 8.1.2014 13:11:51

šmudla007 >> Částečně souhlasím,ryby se dají přechovávat ve správném vezírku i celekem šetrně,ale pověz,kolik těch víkendovejch nájezdníků ho má?A kolik má vezírek nahovno a má v něm XY ryb namačkaných a dobitých?A kolik z nich rozepisuje ryby když zrovna jdou mezi několik dnů?Přijede k vodě,napíše docházku se včerejším datem a chytá.První kapr se píše do včerejška,druhý se píše do včerejška a až třetí do dneška.Kdyby jim musel dát hned za uši,vykašlal by se na to.

Normální RS bude v klidu schopna posoudit,co je OK a co není.Příjdu ke dvěma lovcům,jeden má ekovezírek 3 metry dlouhej,má ho přivázanej 3 metry od břehu a na požádání ho rád vytáhne a ukáže,co v něm má.Všechny ryby správně zapsané.
Druhej má 10 cm od břehu 50 cm dlouhej vezírek s okama 5 x 5 cm,v něm namačkaný 4 kapry a na dotaz jestli by mohl předložit ryby ke kontrole odsekne,ať se porybnej podivá sám.
V tu chvíli normální porybnej prvnímu poděkuje a druhýmo bez mrknutí oka noty sebere.Naprosto v pořádku.

Pstruh27 - Profil | St 8.1.2014 13:11:02

poldeci >> Samozrejme že aj keď si plánuješ rybu ponechať tak sa k nej treba správať s úctou. Aj rýchle usmrtenie ryby je prejavom toho že človek nechce živého tvora týrať a nechať ho napríklad udusiť v igelitke.

poldeci - Profil | St 8.1.2014 13:05:09

šmudla007 >> ja som ešte "normálne" zasakovanú rybu u nikoho nevidel a to rybárčim pekne dlho
ten prístup,že s tým chce niekto urobiť trocha poriadok len vítam aj keď sa jedná o zahraničie lebo u nás by to bol tiez rozumný krok,je to úlovok a k tomu sa treba náležite aj s trochou úcty správať
zároveń ak je to aj jedlo

Flip - Profil | St 8.1.2014 13:02:12

šmudla007 >> Ale no tak-přece mi nechceš říct že by RS měla nějaké masařce ukazovat jak má zacházet s vezírkem a rybou v něm,že ten rybář je chudinka nevědomec co si bláhově myslí,že ryba vydrží všechno a podle toho s ní nakládá.Nebo bychom snad také měli dědky co chytají 50 let učit,jak vylovovat rybu,když jí rvou po písku a podběrák mají v batohu.Ono vychovávat a vychovávat je sakra rozdíl.Vychovávat mohu třeba někoho,kdo špatně provádí zápis o docházce v povolence,nebo dítě co chytá prvním rokem ale v případě že chytnu někoho kdo má napytlované orvané polomrtvé ryby co nemají na sobě už ani sliz ba ani šupinu a vidí v nich jenom kusy masa ,tak takového člověka vychovám jenom jediným způsobem aby to už nemohl dělat.

šmudla007 - Profil | St 8.1.2014 12:53:31

Flip >> v tomhlenctom nejsme ve při. Což z úvodního vyznělo že apriory vezírek a delší přechovávání ryby nutně vede k dorasované rybě, jak se třeba Pedro domnívá. To jak vypadá ryba na mělčině z vezírku vím velice dobře.. a lze to velice dobře řešit domluvou, ukázáním jak to má vypadat. RS není od toho aby buzerovala rybáře, ale aby u vody byl klid a pořádek.
Bohužel rozumný RS není každý, oni jsou i nerozumní/svérázní.. a na takové jsem alergický :)
Bylo by hezké kdyby u vody nebylo mnoho nerozumných rybářů (těch je zatím bohužel dostatek).

Pstruh27 - Profil | St 8.1.2014 12:52:17

Flip >> To nie - to ja vždycky dávam ešte na dno sieťky šuter tak aby som sieťku pekne napol a ryba mala dosť miesta.

Flip - Profil | St 8.1.2014 12:49:49

Pstruh27 >> je to o lidech-pokud je jasné že jsi na té vycházce pár hodin a nemáš hozenej vezírek někde na kamenech v mělčině aby jsi to poškození úmyslně způsobil ,tak není co řešit.
Jinak poškozenou rybu před chvílí ulovenou a rybu dva dny trápenou v nevhodném nebo špatně ošetřeném vezírku snad pozná každý.

Pstruh27 - Profil | St 8.1.2014 12:43:10

Flip >> Vieš ja som si minulý rok napríklad vzal nasadeného kapríky (tuším 48 cm) a ten vyzeral ako keby s ním hral niekto futbal :-( - celý potlčený, rozmlátená hlava, potrhané plutvy. Kapríka so dal do sieťky a po ukončení lovu zabil a vzal domov. Bol to cca 4 - 5 hodinový lov na feeder. Preto ma zaujíma - keby si ma kontroloval a v sieťke vidíš takto dorasovaného kapra ktorý však bol ulovený len nedávno (1 kapor v sezóne, zapísaný, bol som na pár hodinovej vychádzke - ostatne ako vždy) - čo by si urobil?

Flip - Profil | St 8.1.2014 12:40:00

šmudla007 >> rozumná rybářská stráž ti ,,píčovinu " neřekne a ví jak má kontrolu provádět.Placka na saku a mávačka v ruce tolik práce nestojí:-))
Když bude každej postupovat s manipulací s vezírkem jak uvádíš dole nebude ani předmětem sporu nějaké poškozování ryb.Z vlastní zkušenosti bohužel vím,že většinou ty ryby skončí v tom vezírku někde na mělčině a zpravidla v těch vlnách.jak za dva,tři dny vypadají zde popisovat nemusím.
takže se dostáváme k meritu věci,které jsi zřejmě nepochopil.
RS nebude brát povolenku za to že máš ryby ve vezírku dva dny ale za to jak po dvou dnech vypadají.Pokud budou v pořádku není k tomu důvod.Pokud ovšem budou zdevastované pak dotyčná osoba riskuje postih.

šmudla007 - Profil | St 8.1.2014 12:27:26

Flip >> neboj, o slovním napadení toho vím docela dost, i jak se řeší přes přestupkové řízení a úřední osobou se blbec s plackou neubrání, protože je lepší nenechávat žádný svědky. RS blbce jsem vloni potkal jednoho a poloblbce taky jednoho, jinak šest normálních. Když mi RS bude tvrdit pičovinu tak mu nebudu říkat že má pravdu, pokud mi nebude mířit bouchačkou do obličeje.
Rybář jedná dle BP a porybný by se jich měl taktéž držet. a BP dodržuju, není to nic složitého. Vyjebat s porybným který se neprokáže průkazkou RS(vytáhne jenom odznak) , tudíž nezačal kontrolu podle pravidel je docela snadné, nemusím se s ním vůbec bavit.

Chovej se ke kontrolovaným rybářů slušně a nevymýšlej přestupky, který sou jenom v tvé hlavě.

Hunter 1 - Profil | St 8.1.2014 12:21:41

nakopat do riti.

Flip - Profil | St 8.1.2014 12:20:09

Pedro1 >> jak už jsem psal-bude to u vody ještě zajímavé.Rozumný člověk to chápe ,ten kdo takhle pytloval z toho bude rozhozenej:-)

Flip - Profil | St 8.1.2014 12:15:48

devastator.ccmore >> o přechovávání ryby zde není sporu.Za to že si odnese čerstvou rybu domů tě nikdo sankciovat nebude.Je třeba rozlišovat mezi přechováním a dvoudenním trápení s trvalým poškozováním.Stejně tak jako vylovení a následné vyprošťování háčků má svoje kriteria,tak i to přechovávání má svoje meze.

Flip - Profil | St 8.1.2014 12:10:54

šmudla007 >> chytám dost dlouho na to abych rozlišoval jestli je ryba poškozená dvoudenním trápení ve vezírku a nebo jsi jí už takovou vytáhl-takže jsi na špatné adrese.
Je mi jasné že podobným masařkám, co přijedou na víkend někam na vodu a musí si zákonitě odvést vše co skončí na háčku podobné nařízení pod fousy nepůjde, stejně jako jiná omezení.
Trapné výlevy něco o naražení a nevyspání si nech pro někoho jiného.Za ty roky co ten kšeft RS dělám jsem už podobných viděl hodně a mám pro strach uděláno. Možná ,kdybychom došli do nějaké přímé konfrontace asi bys poznal že jsi udělal chybu.
Takových hrdinů co o tom vypráví znám hodně.skutečnost je jiná,když stojím před nimi.Nehledě na to,že společně s tím dotyčné osobě hrozí napadení úřední osoby,byť třeba jen slovně.
Takže ti radím pro svůj klid ber jenom to co téhož dne od vody odneseš.A že toho bereš docela dost o tom jsem dle tvých příspěvků na Mrku přesvědčen.

Pepa z depa - Profil | St 8.1.2014 11:25:42

devastator.ccmore >> takže podle tebe a některejch dalších je prostředí ve vezírku pro rybu přirozený?

devastator.ccmore - Profil | St 8.1.2014 10:48:01

Pedro1 >> Jak tak vidím tak TOBĚ se to nelíbí tak by ses měl na ty ryby vykašlat a dát se na ty kaktusy at z toho nemáš trauma další osel bože

šmudla007 - Profil | St 8.1.2014 10:40:56

Pedro1 >> to že neumíš používat vezírek jak se má, neznamená že by se měl zakázat. Vezírek považuju za velice užitečnou pomůcku, cejny plotice když necháš v mělké vodě umlátit vlnama tak jsou hotový za čtiři hodiny, to nevydrží ani kapr.
Když si vezírek povolíš do hlubší vody tak v něm ryby vydrží dva tři dny v pohodě. Normy na to jak odrbaná ryba musí být aby to bylo klasifikovaný jako trápení týrání či nešetrné zacházení stanovený nejsou, ryby v haltyři vypadají po týdnu lépe než z vezírku?
Určitě nelze obecně říct že vezírek je nešetrný.. je šetrný v rámci možností a určitě lepší rybu do vezírku než ji sušit na slunci na keřích(jak suší rusáci Úkáčka a Bosňáci a podobný mongolský národy). Grilovat ryby na rybách se prej nesmí(otevřený oheň)... takže vezírek/závodnický vezírek/eko vezírek. Vezírek má mít kruhy a být ozbnačený visačkou majitele.. to je všecko co RS může kontrolovat.
A rybu kterou smykem vytáhnu z vody a mírovou zapíšu zaříznu zavezírkuju, to je v pořádku. V nepořádku je to u ryb který budu pouštět- to je taktéž jasně psané v pravidlech.
Rybu kterou pouštět nebudu nesmím nechat plácat na břehu aby se udusila.. takže jediné řešení zabít hned nebo vezírek.
Mít ryby ve vezírku několik dní není prasárna obecně , záleží na okolnostech.

Blumik - Profil | St 8.1.2014 10:39:23

devastator.ccmore >> Přesně tak,davam libi,už zase vymyšli pič-viny.Co tak na závodech ,kde se haže ryba do saku z hora,pak je važi na hromadě,padaji na zem atd.-nebudem ani zavodit,nebo při vylovu, jak se ryby přehazuji, važi,to je šupin a ryb poskakujících po zemi,bože svět se v prd-l obraci.

Petan600 - Profil | St 8.1.2014 10:21:22

Poušťák >> Ono to letí....-)

Poušťák - Profil | St 8.1.2014 10:17:58

Petan600 >> jj.vydíš ani počítat už neumím..o)

Petan600 - Profil | St 8.1.2014 10:16:34

Poušťák >> 7 a půl...-)))

Pedro1 - Profil | St 8.1.2014 10:15:37

Co na tom nechápete?Je to prasárna mít ryby ve vezírku několik dnů?Je.
Jsou ryby dorasovaný díky tomu pobytu ve vezírku?Jsou.
Má se i s ponechanýma rybama zacházet šetrně?Má.Ono to není jenom o RŘ(BP),ale taky existuje zákon na ochranu zvířat.Psa taky nemůžeš mít tři dny v kuse v kleci jenom o trošku větší,než je pes sám.
Zakázal bych vezírky kompletně a hotovo.Chceš rybu,tak ji zabij.Chceš chytat další tři dny?Tak jí pusť a chytni si čerstvou v den odjezdu.Neumíš to,máš smůlu a kup si pangase.
Hotové,vyřízené.

Nelíbí se Ti to,dej se na pěstování kaktusů,nebo sbírání vojáčků.

Poušťák - Profil | St 8.1.2014 10:15:14

vy už je tady kopete doprdele 6 let....o)))

devastator.ccmore - Profil | St 8.1.2014 10:05:15

Flip >> ČAU jsi normální chlap ?máte jasně napsáno jak se má uchovávat ryba timto konči konec rozhovoru. Takove voloviny kdyby se šlo do dusledku byste projeli na cele čáře I i s celou vaší mašinerii .MI připadá že ty jsi jeden z těch moc horlivych co by brali papíry už za špatný pohled.Měl bys jít zavřít TESCO že tam prodávají pomlácené a orvané kapry to je přece vážná věc

šmudla007 - Profil | St 8.1.2014 9:30:42

Flip >> Hele to fakt máte oficiálně přikázané buzerovat rybáře co mají přes víkend ryby ve vezírku? Takže chytnu orvanýho násadáka, dám ho do vezírku.. a ošoupaný ploutvičky nebo upadnutou šupinku mi sebereš povolenku? Co teprve když chytnu kapra, toho zaříznu s úmyslem dát ho na oheň, pak si to rozmyslím, zabitého kapra dám do vezírku aby byl ve vodě, přijde kontrola a za "uhynulého" kapra v síťce mě bude jebat?
Jako u mě bys asi narazil a to jako asi dost tvrdě pokud bych se třeba náhodou špatně vyspal.

Ryba ve vezírku je orvaná více či méně vždycky, a co jako? Žije? žije, zapsaná je, nikdo ji nikam vysazovat nebude, nač hledat problémy tak kde nejsou.

Pstruh27 - Profil | St 8.1.2014 0:16:44

rover >> No - tiež sa divím že k nám ešte niekto z cudziny príde -pri tých cenách a "skvelých" službách je to fakt obdivu hodné :-)

rover - Profil | St 8.1.2014 0:07:31

Buď rád, snad ještě dlouhovlasý pepsone, že k vám cizinci vůbec zavítají, resp. nosí peníze, ...profitujte z toho ! Štika je to poslední, co je zajímá ...