kaviár z kapřích jiker

Zdarec páni kuchaři.neporadil byste někdo,jak udělat pomazánku z kapřích jiker?Kdysi dávno jsem ochutnal jikry a byl jsem dost překvapen,protože chutnaly jako originalní kaviár.Nezná někdo ,jak to mám připravit,abych toho dosáhl?Děkuji BROUK .
Autor diskuse: brouk - Profil , 24.5.2006 kaprařina - ostatní

zbojo - Profil | Po 18.12.2006 17:55:24

brouk:naj kaviar je s kaprika aspon 15 kg matka....maso a vsetko ostatne vyhodit,vtedy chutna najlepsie....:)

Vjeno | Po 18.12.2006 17:51:49

tu sú recepty na kaviár
http://www.podhajska-rk.szm.sk/

Jirkač - Profil | Ne 28.5.2006 19:33:25

brouku- hledal jsem recept zatím nenašel ale nevzdávám kdyšdostaneš dříve tak pošli na mejla vím jedno žese nakládají ale nepamatuji se jak přesně čau jirka

Petrson - Profil | Ne 28.5.2006 13:19:04

Rybí polívku vaříme podobně, jak psal Milan, jen s tím rozdílem, že ji nezahušťujem zásmažkou, ale hrachovou polívkou z pytlíku, kterou rozmícháme v části vývaru, vlijeme do zbytku a celé provaříme 5 - 10 min. Zeleninu, maso z hlav a jikry dávám taky, i když naši to moc nemusí. Mlíčí buď jen povařím ve vývaru a pak vyndám, ale většinou ho tam vůbec nedávám - lepší je podle mě ho osolit, okořenit a osmažit balené v mouce nebo solamilu. To je pochoutka! Zvlášť třeba mlíčí ze pstruha nebo dravců, ale i z kapra je výborné.
Co se hořkosti skřel a žaber týká, myslím, že na tom něco bude. Dřív jsem polívku vaříval z více hlav (4 - 5), aby byla silnější, ale měla vždycky potom zvláštní nahořklou pachuť. Myslel jsem, že je to velkým množstvím kořenové zeleniny, což jsem tedy omezil, ale jev se opakoval. Od té doby to vařím "normálně" (1, max. 2 hlavy, příp. do 5 malých), a je lahodná.

burda - Profil | Ne 28.5.2006 6:43:09

Milan>
V podstatě rybí polévku už dlouhá léta děláme podobným způsobem. Hlavu ale vaříme i se skřelema, nic hořkýho není. Vnitřnosti, už tedy obrané, vaříme současně s hlavou. Pokud má kapr nebo kapři mlíčí či jikry samozřejmě šup to tam. Nikdy nic hořkýho nebylo. Oči vyřezávám před vařením taky. Polovička úplně šílí, když je tam nechám. Mně to nevadí.
Játra normálně dáváme, ale až po pečlivém vyndání žluči a oprání. Ještě před vložením do hrnce poslední zkouška olíznutím, aby byla jistota, že nikde žluč neukápla nebo nevytekla. Nepamatuju se, že bychom někdy měli hořkou polévku. Je to jedna z mých nějvětších pochoutek. Majoránku nedáváme, místo ní kudrnku.
Víta> muškátovej květ do polévky patří, taky ho dáváme
Aspiuss> Mám kamaráda někde od maďarských hranic. Chodím k němu na halaszle. Když mně dal poprvé tu hlavu, i s očima, na stůl, tak jsem na to koukal velmi nedůvěřivě. Pak jsem dostal odvahu a od té doby vždy otravuju, kdy mě pozve znovu. Akorát ty feferonky - to je síla. Mimochodem oči - pochoutka.
Takže kašlete na pověry, není to pravda.


Vita - Profil | So 27.5.2006 21:40:10

U nás se dává do rybí polévky na špičku nože muškátového květu, někteří si ještě na talíř dostrouhají trochu muškátového oříšku.

Co se hořkosti týče, souhlasím s Igorem - u kapra žluč

Aspiuss - Profil | Pá 26.5.2006 16:38:12

Moj tato robi asi najlepsie halaszle co som kedy jedol, a mliec v polievke je asi najlepsia cast polievky a horky nie je vobec!!!

Luk - Profil | Pá 26.5.2006 13:22:46

Rybí polévky vařím již spoustu let a vyzkoušel jsem hodně receptů, ale nejlepší je recept a pokyny od Miloše Štěpničky. Jiný způsob přípravy již ani nehledám. Jedna z variant jeho receptu je na http://www.rozhlas.cz/vanoce/portal/_zprava/22056

hajan | Pá 26.5.2006 12:06:07

Igor: Tak, tak. Souhlasím.

mikdandy - Profil | Pá 26.5.2006 11:51:48

Igor- myslim ze se psalo o jatrech. Autor,mlici i zabra do polevky dava....

Igor - Profil | Pá 26.5.2006 11:50:16

Mlíčí ani žábra nejsou hořké - je to jen pověra. Jediné, co je v rybě hořké, je žluč.

Výr - Profil | Pá 26.5.2006 8:26:01

Polievka, z kaprích hláv bola u nás vždy vianočná polievka -je fantastická - asi aj preto že je to len raz do roka (veď kedy inak zobrať toľko hláv -na vianoce sme ich dostali od všetkých susedov). Z vnútorností do nej dávame len ikry a mlieč (mlieč by nemal prevažovať -údajne je ten horký) (žiabre sa nevaria) majoránka sa určite dáva. Mňam.

Igor - Profil | Pá 26.5.2006 8:14:16

Milan: Asi spíš myslíš žábra, ne?

šeptal - Profil | Pá 26.5.2006 8:12:20

Milan: V kuchyni se motám jen když mám v ruce lžíci, tak tady nemůžu radit, ale slyšel jsem, že hořkost žaber je pověra.

Milan | Pá 26.5.2006 5:50:21

Hajan, Johni: Jasně, opraženej rohlík tam patří!!! Ještě jsem tam zapomněl napsat, že zeleninu vylovíme a nakrájíme do vývaru... Ta moje hlava. Skřele tam nepaří, anžto reba tím filtruje vodu z rebníka a jsou taky hořký. A ty voči... nechci, aby se mi ti chudáci kapři dívali z polívky do očí mých.

hajan | Čt 25.5.2006 16:27:52

Milan: Měl bych pár dotazů. Určitě to máš vyzkoušený, tak nic proti, jen mě zarazila ta majoránka. Do rybí polívky? My tam dáváme posekanou kudrnku, ale to je asi věc názoru. Jen mě zajímá, jestli máš nějakej důvod, proč odstraňuješ skřele a voči. Dík.

Johni - Profil | Čt 25.5.2006 15:45:02

Milan-při podávání je vynikající do toho ještě přidat na másle osmahnuté kostičky rohlíku.

Milan | Čt 25.5.2006 13:29:23

Takže ta rybí polívka: zásadne vařím hlavy vzlášť, skřeke před vařením oddělím , voči taky a hlavy řádně očistím. Samo , že jsou rozříznuté ze spodní strany. Dám je vařit s celou kořenovou zeleninou (mrkev, petržel , celer) přidám nové koření, papriku (trošku!!) , pepř celý a bobkovej list. Jó, taky trochu pepře mletýho. Vařím tak půl hoďky, hlavně aby zelenina změkla. Místo soli používám Podravku nebo kostky zeleninovýho vývaru. Po uvaření opatrně scedím do velkýho hrnce a přichází největší drbačka z celé akce - obrat maso do teho vývaru. Bacha na šupiny a kosti!!! Po obrání hlav vývar s masem vohřeju a přidám vnitřnosti. Tady je další kámen úrazu, bacha!!! na játra a žlučník! Já tam radši ani játra nedávám, anžto bývají hořký někdy taky. Povařím čtvrť hoďky a přidám máslovou!!! zásmahu a majoránku. A je hotovo. Když to dělám z 15ti hlav a kabele vnitřností, tak je to tak na 5 hodin... Dobrou chuť. Milan

mk44 | Čt 25.5.2006 7:23:22

Milan:ja by som mal zaujem o ten recept ak budes tak dobry a posles mi ho-dakujem

Jaro - Profil | Čt 25.5.2006 6:31:31

Milan - ak sa ti chce tak mi ten recept pošli - díky.

Milan | Čt 25.5.2006 5:18:07

Můj názor, z kapřích jiker je nejlepší polívka! Jezdím každoročně na výlov jednoho rybníka a tam mám kámoše, kterej mi za lahvici dá vniřností a hlav kapřích dvě igelitky. Já potom stojím půl dne v kuchyni a vyrobím tak 30 litrů polívky, kterou jsem naučil jíst i zapřísáhlé nejedlíky této speciality. Je to ovšem hrozná práce, ale mě to baví. Odměnou je mi většinou 5 lahvic za tu jednu moji... Pokud někdo chce, pošlu recepis.

Pyzda | Čt 25.5.2006 1:15:31

pikoš : jde o to , jak to chutná. Svalovina z kapra +80 je famózní. To asi vědí zastánci K70?

pikoš - Profil | St 24.5.2006 10:38:06

MrKos - Profil | St 24.5.2006 8:34:40

Brouk: na kaviár je zaručeně nejlepší jikrnačka 86cm+ před vytřením protože v takové už je jiker poměrně dost pro celou rodinu a i sousedy... když jsem před deseti a více lety byl ještě masařem tak jsme jikry většinou jen lehce osmažili s cibulkou a vajíčkem... to byla dobrota... ovšem jak napsali chlapci o něco níže tak s opravdovým kaviárem to nemá nic společného... snad jen že je to kulaté...

ZN - Profil | St 24.5.2006 8:33:39

brouku, není Adidas jako Adidas, není auto jako auto, není kaviár jako KAVIÁR.

mikdandy - Profil | St 24.5.2006 8:26:37

m.kindl- pravdu díš:-)

m.kindl - Profil | St 24.5.2006 8:17:03

Já bych řekl Brouku že pokud ti chutnají kapří jikry jako originál kaviár tak by sis ho měl koupit abys zjistil že jako originák kaviár vůbec nechutnají,teď nemám na mysli různý jako kaviáry z tesca a podobně ale opravdový třeba 5 mm kuličky ze speciální ruský prodejny :-)

mikdandy - Profil | St 24.5.2006 8:06:46

jeste doplnim Domka ze je mozne si pripravit olej s citronem- ta kombinace doda jikram uplne novy rozmer... vyzkousej a uvidis. Jo jenom mi ver ze kapri kaviar neni zdaleka tak dobrej jako pravej...

Domek - Profil | St 24.5.2006 6:17:25

Já to dělám tak, že jikry pečlivě očistím, prosolím, přidám "kapku oleje" dám do skleniček a zavařím. Pak používám třeba jen na chleba s máslem, nebo do pomazánek. Dosud nebylo důvodů ke stížnostem