chytání pod jezem

Zdravím všechny. Kdo chytáte ve vývařišti pod jezem / na MP /, zajímala by mě technika,jakou používáte a ryby, které takto chytáte / hlavně signalizace záběru /. Díky předem.
Autor diskuse: slimak - , 12.5.2006 všeobecné - techniky lovu

Homer - Profil | Pá 12.5.2006 14:46:52

Pod jezem občas chytám.Používám bič 6 m, splávek hodně krátký, baňatý.Nosnost 3 g.Broky hodně u sebe asi 25 cm nad háčkem.Rozpoznání záběrů bez problémů, většinou prudké cuknutí.Berou hlavně tloušti, někdy podoustve, proudníci a hrouzci.Mám i pár kaprů, hlavně v létě.Nástraha červ, hnojáček, kroupa.

Lubo - Profil | Pá 12.5.2006 9:54:22

Dnes už se tomu nevěnuju, ale ještě před dvěma lety jsem pod jezem chytával tzv. "na cit". Montáž jako při lovu na položenou (na těžko) ale s menším plochým olůvkem (cca 20 g). Po nahození stačí trošku napnout a držet vlasec u navijáku mezi prsty (podobně jako by tam byl policajt). Záběr ryby je detekován škubáním vlasce v prstech. Lze to pozorovat i na špičce prutu. Olůvko se v tom proudu samozřejmě bude převalovat a tak budeš cítit i toto malé škubání, ale zkušenost tě za chvíli naučí rozeznávat co je záběr ryby a co jen převalování olůvka. Chytával jsem tak úspěšně u nás na Odře parmy na kroupy, plotice a tlouště na hnojky s červem.

Novacek | Pá 12.5.2006 0:58:21

Pod jezem chytám často a rád.Nejčastěji používám boloňku 6 m.Splávky s kratším, spíš zavalitějším tělíčkem.Dlouhý kovový dřík, anténka silnější, nosná, ne moc dlouhá.Gramáž okolo 2 - 3 g.Při větší hloubce dávám někdy i 5 g.Zátěž koncentrovaná asi na délku 30 cm, poslední brok asi 20 cm od háčku.Když chytám se splávkem 5 g tak používám torpilku 3,5 až 4g a zbytek dovážím broky.Vlasec 0,14, návazec 0,12.Háčky pod jezem používám větší, klidně i 10, nejčastěji 12.Myslím si, že při lovu pod jezem ve vířící vodě nemá ryba čas nástrahu nějak důkladně zkoumat, prostě to vezme a hotovo a tak větší háček nevadí.Nástrahy běžné, bílý červ, hnojáček, larvy chrostíka (skvělá věc, když se seženou).V létě hodně používám řasy.
Záběr se nejčastěji projevuje jako krátké, rychlé potažení splávku, méně často jako jeho potopení.Zásek musí přijít ihned.Parma mi někdy splávek zastaví a potom ho začně potápět.
Nejčastější můj úlovek je tloušť, občas parma.V létě, kdy pod jezem nějraději chytám, se tu dají chytit skoro všechny druhy ryb, které v řece žijí.U nás (na Ohři) to jsou kromě tlouště a parmy hlavně podoustve, jeseni a proudníci.Někdy i kapr a cejn.