Co si myslíte o rybářských brigádách

jsou potřeba nebo je to přežitek. U nás to funguje tak že v podstatě makáme na pozemcích soukromníků.
Autor diskuse: Jikr k - Profil , 8.4.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

bimbas112 | Po 24.4.2006 21:03:46

Brigády? Podle mě na tom akorát rybářský svaz vydělává. Chco platit strašný peníze za brigády, ale proč? Vetšinou říkají že musí platit brigádníky, ale když na ty brigády chodíme tak nám stejně daji ho**!! Už tak ty povolenky jsou hodně drahý a tímto si ještě přivydělávájí!!! A stejně sází málo ryb a tak chytnete hovn*!

Frk - Profil | St 12.4.2006 16:29:47

Pyzda/ Rybu v podstatě jakoukoliv, cenu kapra určí Kartel;)

Pyzda | St 12.4.2006 16:13:37

Frk: mír do příští války. M.j. za kolik mě prodáš 100 kaprů a jakou jinou rybu a v jakých cenách mě můžeš nabídnout?

Frk - Profil | St 12.4.2006 16:07:46

Hamon/ Jsem pro.;))))

Frk - Profil | St 12.4.2006 16:06:41

Pyzda/ Pokud sis ovšem celou dobu tady dělal prču, klobouk dolů, vyšlo ti to. Skočil jsem na to. ;)))))

Hamon - Profil | St 12.4.2006 16:05:15

Chlapi, tato tema sa zvrtla, nechcete toho nechat?

Frk - Profil | St 12.4.2006 16:03:55

Pyzda/ ty seš jak kolovrátek: kdyby,kdyby, kdyby. Proč mi furt cpeš ten svůj názor praštěnej. Polopaticky.Já ti tu od začátku říkám, že chovám a vydělávám, jinak jdu do kopru, protože organizace si prodělek nemůže dovolit stejně jako kterýkoliv soukromník. Ikdyž je pod Svazem, je samostatný právní subjekt a odpovídá za své činy.
Ty né. Nasereš mi do toho brigádníky, účty, drahýho kapra, peníze za brigády a pěkně to zamícháš a funíš blahem.
Tím ti chci naznačit, abys kvůli jednomu nemocnýmu stromu nekácel celý les. Uvědom si to prosím tě. Nemíchej dohromady co být v hromadě nemá.
Probírej si legislativu, svazové hospodaření s financemi atd., ale komu prodám,co a za kolik to nech prosím na mě. Já taky neradím pekařovi co má péct a komu a za kolik prodat. Ten by mi dal!

Pyzda | St 12.4.2006 2:14:06

Frk : Já tě chápu, ale ryby neprodukuješ jenom ty a i když to budeš dělat dobře, výsledek skončí na tom, že třeba ti tvoji líni svaz udá za cenu nižší třeba k nám, než by je koupil např. od státního rybářství, ale pokud by je koupil z venkz i dráž, nemusí mít své rybochovy, peníze za brigády by mohly jít na jeden účet bez podůčtů a z toho by se podle mě mohlo koupit více ryb a hlavně ryb dražších a třeba i původních. Peníze za členské příspěvky by musely postačovat svazu na administrativu. Netvrdím, že by se musely rybochovy rušit, ale pak by jsi musel hospodařit, ale už bez podúčtů, "otrocké práce" a "vaty", že když něco nevyjde, tak se to nějak udělá. Takhle na tvrdo dělá např. každý živnostník.

Pyzda | St 12.4.2006 1:50:04

Hraji : to, že účetnictví neziskového ČRS se sestavuje tak, že je nejprv znám výsledek a ten se rozúčtuje tak, aby vše vyšlo, jelikož to dělá 1 subjekt ti asi uniká, protože to asi ani nechceš vědět. Úplně jiné účetnictví, je u firem, nebo organizací, které jedou "na sebe" a rozhodující je skutečný výsledek a efektivita. Kdyby to takto fungovalo i ve svazu, velmi by mě zajímaly výsledky, nepočítané od konce. Obdobně se provádělo účetnictví s vazbou na podúčty v socialistických podnicích. Byly úplně v řiti, ale účetnictví měly v pořádku.
Ty nediskutuješ, chápu, že pouze vykládáš to, co jste si upekli a obhajuješ jako jediné možné to, co vám hraje do karet a umožňují předpisy. Diskuse je o názorech, námětech, bolavých místech a to, co mě vkládáš do úst není pravda. Mnoho MO produkuje i několik druhů ryb. Problém je v tom, že svaz ty drahé nedokáže zaplatit, protože utrácí neefektivně. Třeba právě brigády jsou toho příkladem. MO která např. nemá revír vhodný pro lipana a dělá ho, ho prodá mimo svaz za několikanásobné peníze, které svaz nemůže dát a utržené peníze se v lepším případě utratí za levného kapra z venku, nebo v horším případě se vpletou do účetní osnovy různých podúčtů, kde zase z jiných podúčtů mohou jiné peníze plynout různými směry. To, že zarybňovací plán na tvé řece je na jedné straně třeba nový, třeba dobrý a i skutečné zarybňování se zdá bez kazu, mě přivádí k myšlence, kolik by musel svaz nasazovat a tím i hradit na všechny své revíry, aby se ti vyrovnal? Na jednom našem konkrétním říčním revíru 22 ha, který je srovnatelný s tvým a má ještě 2 hektarový stoják jde ryb asi za 100000,- a to není ten nejhorší v ČRS. Abychom se ti v současném systému vyrovnali, museli bychom povolenku 5x zdražit. Proto diskutuju a vůbec to nepovažuji za nesmysly.

ХАХАР - Господар на приватизацията - Profil | Út 11.4.2006 22:04:59

mala oprava hrajiho:

ma sice pravdu v tom, ze ucetnictvi skyta mnoho poductu, pres ktere se transakce prelevaji. O tom poradku si ale dovolim zapochybovat. Kdyby bylo ucetnictvi v organizacich v poradku, nebali by se ho ukazat clenum. Zatim se ve 100% vsichni setsakramentsky bali a vykrucovali.

A ad brigady: stejny nesmysl, jako netransparentni moloch rybarskych svazu

hraji - Profil | Út 11.4.2006 21:56:55

Pyzda: slyšel jsi někdy pojem účetní osnova a účtování na účty? Jak můžeš proboha tvrdit, a snad jim i skálopevně věřit, takové nesmysly o věcech, o kterých asi fakt nic nevíš. On je rozdíl účet a účet. Je otázka, zda se baví lidé znalí a nebo amatéři, kteří do všeho kafrají. I s jedním bankovním účtem je možno v rámci podvojného účetnictví vést celou řadu účtů a podúčtů a na ty rozúčtovávat příjmy a výdaje, takže v tom nakonec není vůbec žádný guláš, ale naopak pořádek. Zkonzultuj prosím s účetním vaší MO.
Frk tě už taky odhalil, bezobsažné tlachání na tvá oblíbená témata nedoložené jediným skutečným argumentem. Vybírám: staré zarybňovací plány, žádná produkce jiných ryb než kapra, špatné hospodaření svazu a podobné evergreeny.

Frk - Profil | Út 11.4.2006 21:47:29

Pyzda/ Tvá teoretická úvaha je sice pěkná ale úplně zbytečná. Zase jen to co víme.
Konkrétní dotaz bez konkrétní odpovědi. Samá omáčka flaksa nikde.Necháme toho. Nevidím nikde ani náznak toho, že by jsi vzal do úvahy názor druhých.
Snad jindy. Ahoj.

Pyzda | Út 11.4.2006 17:48:34

Frk: Zarybňovací plány nejsou plány, ale alibi pro zakopaný ČRS, a ten je nebude měnit, protože by spadl do 10tileté střídačky a proto ke všemu bude hlava nehlava používat BP. Na jednu stranu to chápu, ale na druhou stranu to svazu asi vyhovuje, protože se má na co vymlouvat. Zarybňovací plány jsou několik desetiletí stáry a vůbec neobrážejí změny v druhové obsádce ryb v revírech. Na drtivé většině revírů se sadí kapr v 1-2.5kg. hmotnosti, protože je levný a každý ho dokáže vypěstovat. Mraky ryb které byly dřív běžné a nebylo třeba je dosazovat, dnes v revírech chybí a nic se neděje. Ryby jako např štika, tloušť, lipan, jesen, ostroretka a.j. se vysazují ve stádiu "průjmu", tedy jen těžko dožijí tržní velikosti a tento "průjem" je přepočítáván např. na ročka aby byl "plán" splněn a je posvěcováno vyššími složkami svazu. Moje teorie a ber to jako teorii, je nechat svaz užívat tekoucí vody bez střídačky a střídačku zavést na stojácích, kde je zarybňování nesrovnatelně lépe možno kontrolovat. Na tekoucích vodách vysazovat ryby, které tam patří i vč. kapra i duháka podle naprosto jiných plánů. Vysazovat menší kapry a větší ostatní druhy ryb, ročky a dvouročky v přijatelných poměrech. Posílit vysazování menších velikostí ryb na horních tocích a vysazovat zde i druhy, které u mnohých vyvolávají úsměv na tváři (vranka, střevle,). Zrušit P revíry a vysloveně pstruhové konce potoků a říček (na kterých se dnes i loví) hájit z důvodu reprodukce potočáka, s přihlédnutím na tuto úspěšnost. V rámci svazů provádět redistribuci ne dle stávajícího klíče, ale klíče, který by obrážel zájem na rozvoji původních druhů ryb. (např. kg kapra 30Kč, kg tlouště 50Kč, kg lipana 100Kč, kg potočáka 150Kč, kg duháka 45Kč).

Pyzda | Út 11.4.2006 17:14:44

Frk, Já mám taky účet. Jestli ty, jako činovník MO, který produkuje násadu a má k tomu separé účet, tak jak to můžeš kombinovat s brigádami, členskými příspěvky, což je účet MO? To je ten guláš peněz ve svazu, ve kterém se nikdo nevyzná a nikdo nemá reálný přehled co co stojí. Přijmy se budou vždy rovnat výdajům. Já když budu péct rohlíky, tak si do této činnosti musím započíst všechny náklady a posoudit, jestli mě to uživí. Taky by se mě líbilo pozvat si brigádníky svazu a zaměstnance propustit. Kdybych prodělával, tak bych si také rád vzal odměnnu ze svazu. Pokud myslíš že plácám, dosaď za rohlíky kapry, pstruhy nebo třeba líny. A abych tě uklidnil, nechci nechci myslet za tebe, ale za sebe, aby když přijdu k vodě, aby v ní něco bylo a ne abych vzpomínal, na ty ryby co se prohánějí na sádkách. Zarybňovací plán v dalším příspěvku.

Frk - Profil | Út 11.4.2006 15:14:27

Pyzda/Už otravuju zase.Je hezké zjištění, že už za mne zase někdo chce myslet a chce jen mé dobro ;)))) To už jsem zažil.;))
Jak to, člověče, že nevíš, že máme účet?
Jo, prosím tě, tvé tvrzení ti nevyvracím a posun v něm taky nevidím a pokud to už moderátor nesmaže, protože se nedržíme tématu, vysvětli mi tedy v rámci diskuse tvé teorie zarybňovací plán a věci kolem něj. To by mě docela zajímalo.

Pyzda | Út 11.4.2006 14:13:04

Miculas : Současný stav svazu je v režii lidí, které jakékoliv i nutné změny nezajímají. Kdyby tomu tak nebylo, jistě by se do diskuse zapojili. Jejich myšlení vychází ze skutečnosti, že před rokem 89 nikdo nemohl komerčně pro svůj revír nakoupit násadu. Vyjímku tvořilo monté a rybochovy byly základem produkce násad. Dnes je možno jakoukoli násadu koupit a není třeba s sebou vláčet a prodělávat peníze v nekonkurenčních rybochovech a jejich údržbě. Je jasné, že kdo celý život dělal pro svaz třeba na rybochovném zařízení, chápat se mu to moc nechce. Pokud by rybochovná zařízení byla samofinancovatelná, jistě by už byla minimálně další organizační složkou svazu s vlastním účtem.
ZN : Ne JZD, ale STS Chvojkovice-Brod.

Frk - Profil | Út 11.4.2006 9:22:03

ZN/ No jo. Zase trefa. To nemůžeš chvilku počkat? ;))))))))))

Miculas - Profil | Út 11.4.2006 7:21:15

Pyzda> S částí toho, co říkáš, souhlasím. Hřímáním na MRKu se toho moc nezmění. Hřímáním v rámci svazu a MO taky ne, protože se bude jednat pouze o výkřik z mlčícího davu ;). V reálu je to tak, že každého zajímá jenom to, kolik bude stát povolenka příští rok. Nevím, jakou máte účast na členských schůzích a kolik přítomných vystupuje v diskuzi s připomínkami a návrhy ale u nás je to tak, že z cca 1000 členů se jich sejde tak 150 z toho část ze zvyku a část proto, aby se něco dozvěděla.
Abych Tě uklidnil, některé MO opravdu produkují i jiné druhy ryb než kapra. A co se týče brigád - máme rybochovné zařízení (štika), 15 hod./rok nebo 70, -Kč/hod. V podmínkách naší MO by podle mne bylo reálné snížení povinnosti na 10 hod. při zvýšení hodinové náhrady na 100, - Kč. Ona se ta práce fakt musí udělat.

Míra Rybář - Profil | Po 10.4.2006 23:11:00

Hamon - jak píšeš, mate problémy s opálenejma spoluobčanama, kteří jsou opálení i v zimě. Pokud nepomůže zavolat mobilem policajty, pak jedině k vodě pozvát pár vyholenejch. Ti na ně platí víc, jak nějací poldové.


Píšeš také, že musíte ryby nosit v kádích. My jsme si udělali takový výtah, právě proto, abysme nemuseli ty ryby tahat v rukách. Je to celkem jednoduchá konstrukce z lešenových trubek, snadná montáž i demontáž. Ve dvou lidech asi 5 h. práce, pořizovací náklady cca 2000 Kč. Pomáhá jak při výlovu, tak určitě ají při zarybňování, pokud jsem dobře pochopil, že ryby musíte vynášet do vršku.Věřím, že to bude inspirující i pro některé jiné chovatele ryb, kteří nemohou zajet do rybníka při výlovu.

Hamon - Profil | Po 10.4.2006 20:39:53

Ako nehovorim,ze bordel robia len oni,ale rybarov dokazes ustrazit ako tak,ale kupajucich sa neustrazis,neda sa im prikazat,ak tam je len sam rybar,aby po sebe nechali poriadok.Biely su v poho,aj ked nie vsetci,ale ked tam pride asi 50 cier... tak tam je fest bordel,to ti poviem

Hamon - Profil | Po 10.4.2006 20:37:10

Bruno.fly :Tak to je fakt des.No u nas sa vylov nerobi,lebo mi nemame chovny rybnik,u nas ide skor o nasadzanie kaprov.Ps Minuly rok sa nam podarilo pri vode spravit asi 7 laviciek plus jeden pristresok.Je to tam super,len na trochu nevhodnom mieste na lov,ale chystau sa dalsie pristresky,takze som zvedavy.Vsetko by bolo v poho,ak by tam cez leto nechodili ty k...vy cig... kupat sa.Ti nam nasu pracu dost nicia a proti nim sam rybar nezmoze nic.Takze dufame,ze nam to vydrzi co najdlhsie.