Catana vs. Nexave nebo něco jiného?

Zdravím zajímalo by mne který naviják je dle Vašeho názoru lepší v poměru cena/výkon buť Shimano Catana 2500FA-brzda přední za 999Kč nebo Shimano Nexave 2500 FA brzda přední za 1299Kč. Chtěl bych si pořídit nový naviják na přívlač do 40g. Jsem student a díky tomu se rozhoduji i kůli 300Kč. Nebo mi prosím poraďte nějaký jiný vhodný za podobné peníze. Předem děkuji
Autor diskuse: Esox - Profil , 5.1.2006 dravci - náčiní, doplňky

Bulk - Profil | Út 10.1.2006 16:47:38

Esox: Co je to za velikost u toho Mitchell??

Esox - Profil | Út 10.1.2006 16:34:01

Tak jsem pořídil Berkley Lightning 2,7M a je naprosto super. Je to ten set z Braunstaru, tedy dostal jsem k němu i Mitchell 300x. V čem je Spro RED ARC lepší než Mitchell 300x? Mám v plánu Mitchell prodat a koupit ten RED ARC, ale když se na ten naviják dívám a točím si kličkou tak se mi moc líbí a znamenalo by to pro mne ušetřených 1300Kč. Ale pokud je to podle Vás markantní rozdíl např. v životnosti při vláčení tak tedy půjdu do toho RED ARC

Esox - Profil | Po 9.1.2006 18:00:58

Myslí že stojí něco kolem 2200, ale opravdu vypadá dobře hodně jsem o ni uvažoval, avšak přeci jen zůstanu u Spro Red Arc když mi to tu všichni tak dooručují. Kdyžtak vím na koho mám být naštvaný :-)
(samozřejmě sám na sebe že jsem nekoupil něco lepšího)

čadič - Profil | Po 9.1.2006 17:40:38

kolik stojí ta Okuma alumina?Také by mne zajímalo jestli má systém ukládání vlasce "worm shaft"

Lachtan | Po 9.1.2006 11:33:26

Esox: zkus se zeptat Carlose,třeba by ti ho sehnal levněji,něco s S-PRO má

Flip - Profil | Ne 8.1.2006 20:45:50

To all: tak to teda smažeme a v klidu jedeme dál.

Esox - Profil | Ne 8.1.2006 19:24:58

Jo a jak se říká, ale to určitě všichni znáte.
VŠUDE SE NAJDE VŮL
(nemyslím to na nikoho konkrétně)

Esox - Profil | Ne 8.1.2006 19:23:36

Holt občas se někdo s někým neshodne, ale myslím si že valná věčina tazatelů je vděčná za odpovědi na své otázky a vůbec je nekritizuje. Např. já díky radám níže uvedeným budu brát určitě Red ARC a prut nejspíš Berkley Lightning možná teda taky něco jiného, ale to jen v tom případě že Lightning mi neumožní peněženka.
Takže všem co zde a na jiké koliv jiné otázky radíte za všechny moc a moc děkuji

Bosanac - Profil | Ne 8.1.2006 18:53:29

Na vyrustky tady na MRKu svizna ratolest ma velky naskok , vtipnou prezdivku , obstojnou cestinu , smysl pro humor a neni jepicoidny . A kolegovi Flipovy bych doporucil pred odpovedy na otazku se podivat do karty tazatele a tomu se prispusobit .

boban - Profil | Ne 8.1.2006 18:32:59

Flip/Já se hlásím jako další obdivovatel a snobista v tom tě samotnýho nenechám.

svižná ratolest - Profil | Ne 8.1.2006 18:13:10

Flip: nechtěl a ani se tě nechci dotknout, ale proč se do mě navážíš, do mého věku a do mé uzené makrely? Možná že chápu tvé připomínky, ale vzhledem ke svému věku se nemohu vžít do tvého uvažování. Až budu senilním a vzpomenu si na tuto debatu, třeba pochopím. Tvá moudrost mě oslovila a chtěl jsem ji konfrontovat se svými prostými znalostmi. Zjistil jsem však, že věk nemá s rozumem nic společného a až budeš chtít, tak si přečti všechny své příspěvky a pokud to pomůže, nasaď si cvikr, pro jistotu, abys nevynechal jediné písmenko. Pak doufám pochopíš o čem a proč jsem psal.
Opět se tě nechci dotknout a nechci psát co tu již jeden kolega napsal, jak z tebe a z tvé karty čiší snobismus, nezávidím, protože není co, ale připadáš mi jako udatný narcista (od slova Narcis).
Snad jsem se tě nedotkl, má slova ber s ohledem na mou pubertu a s vědomím, že jsi nebyl lepším. Děkuji za tvé rady, jsem za ně vděčný a přeji ti, aby jsi si našel další a další obdivovatele.

dudu - Profil | Ne 8.1.2006 12:15:50

Flip- i já ti za tvé postřehy děkuji.

Pvl - Profil | Ne 8.1.2006 11:38:10

Esox : Na Tebe jsem ani nevzpomněl :o)

Esox - Profil | Ne 8.1.2006 11:32:45

To: Flip a ostatní
ne všichni pohrdají Vašema radama já osobně jsem za ně vděčný a budu se jimi řídít co nejvíc mi to peněženka dovolí :-)

Pvl - Profil | Ne 8.1.2006 10:52:10

Flip : To je dobrý ,vysvětlovat ,vysvětlovat a ve finále nakonec být za " blbce" ! Alespoň to tak vyznělo .

hunol - Profil | Ne 8.1.2006 10:42:57

Flip - Já jsem si Tvoje rady přečetl se zájmem a chtěl bych za sebe poděkovat.V posledním příspěvku jsi uhodil hřebíček na hlavičku.Některé dotazy nemají konce a nejlepší je, když tady týden někomu trpělivě vysvětluješ kdy,proč,kde,za kolik a on si nakonec stejně pořídí nějakou hovadinu.:-)

Flip - Profil | Ne 8.1.2006 9:16:16

Pro všechny-tímto bych se chtěl omluvit Vám všem,kdo četli moje rady,že jste s tím mým povídáním ztráceli čas.Měl jsem si nejprve přečíst v kartě komu odpovídám(Svižná ratolest).Člověk, jehož nejoblíbenější rybou je uzená makrela za to nestojí.Už to samo vypovídá o vztahu k rybaření.Protože sám jsem prošel věkem dospívání a myslel jsem si,že jsem nejchytřejší na světě,abych mohl poučovat a polemizovat se staršími,docela toho kluka chápu.Nicméně příště budu reagovat pouze na dotazy toho,kdo o to stojí,protože se chce něco dozvědět.

Flip - Profil | Ne 8.1.2006 7:05:03

Sv,R,-pouze technická ostatní už rozebírat nebudu,protože už mimto zabralo dost času.Jestli jsi četl ten odstavec,kde jsem ti vysvětloval těžiště prutu,tak tam není napsáno,že ho tam máš držet.
Na to navazeje moje poslední rada pro tebe.Když se chceš naučit číst vodu,tak se nejdřív nauč číst písmenka.

Flip - Profil | Ne 8.1.2006 6:51:37

Svižná ratolest-Je vidě,že s tebe hovoří mladický elán tak jen tak dál,třeba přijdeš na očka která budou absolutně bez oděru ,naviják bez ložisek,prut v gramáži 1-5000g .Cena kompletu bude stát pětikilo.Potom už tady nebudeme mít co řešit.Hodně štěstí.

svižná ratolest - Profil | So 7.1.2006 22:30:45

Flip: kamarád má Berkley Cherrywood, očka nemá SiC, ale hard chromium SS304. Třeba je to nová odrůda SiC a máš pravdu.
Při vláčení nedržím prut nad navijákem a neviděl jsem nikoho, kdo by ho tak držel. Takže vyváženost, tak jak píšeš, jde mimo mě.
I jednorychlostní zdvih způsobuje křížové navíjení, dvourychlostní opakuje hustší a řidší ukládání. Ještě se mi nevysypalo žádné ložisko a snad ani nevysype a to mám běžný naviják. Tuším s jedním ložiskem. Dostal jsem ho od taťky.
Vnitřnosti většiny navijáků by měly být přeci stejné. Nejen U Shimana. Jasně že u těch nejdražších jako Stella bude něco lepšího, ale v zaplatitelné mezi bude všechno na stejný brďo. Nepřispělo by delší životnosti a omezení tření občasné promazání?
Tak to vidíš, jsi zkušený mazák a mám se co učit, protože jen zkušený vláčkař nosí s sebou ty správné zbraně a dohodí dál, než ten míň zkušený.
Díky za tvůj čas a odpovědi.

hunol - Profil | So 7.1.2006 21:17:07

Flip - Vidím, že Tě to fakt baví a obdivuji Tvou trpělivost při psaní těchto nezištných elaborátů.:-)
Ten poslední odstavec nemá chybu.

Flip - Profil | So 7.1.2006 21:08:19

Svižná ratolest- v ten vývoj materiálů v poslední době jde takovým tempem dopředu,že to ani už nesleduji,protože včera už není dnes.Po pravdě řečeno je to jako s muzikou,také nestačím sledovat vývoj na všech polích a přehled o skupinách už ztrácím.Nejsem chemik ani analitik abych ti odpověděl na otázku chemického složení očka od pacific bay nebo Fuji.Je třeba jedna firma,která vyrábí očka zároveň pro FenWick,Berkley,Dragon.A opět kvalita závisí na složení.Proto se třeba Sic očka u některých prutů v levnějších typech prořezávají u dražších drží.Viz Berkley CHerywood.
S těmi navijáky pravdu tak docela nemáš,protože ne každý naviják má dvourychlostní zdvih,což způsobuje to tzv,křížové navíjení.
Otázka Shimanno,Myslím,že podstata problemu je v materiálu,který se používá ve střevech a kvalitě ložisek,kterými jsou osazeny.Všimni si,že Sh.. ve svých navijákách nikdy nepoužívá moc ložise oproti jiným firmám.Jenže taky výměna ložiska,tě bude stát dost peněz,protože jsou z materialu,který je dražší.U těch levnějších verzí jsou podle mého vnitřnosti a ložiska vyrobeny z materiálů,které se třením vznikajícím za provozu snáze opotřebí,po té vzniknou vůle a to je začátek konce.
Když uchopíš prut tak asi 2-3cm nazačátku rukojeti a položíš ho na dva prsty,tak by měl být vyvážen.Laicky řečeno těžiště by měl mít prut před navijákem.Proto také není pravdou co mnozí myslí,že čím lehčí naviják,tím se lépe chytá.Když dáš na dlouhý prut příliš lehký naviják,tak jak říkám prut padá na hubu,Vyvrací ti zápěstí a ruka je brzo unavená.Takže je paradoxem,že s těžším navijákem je chytání pro tebe příjemnější.
V tom posledním bych tě trošku poopravil.Ještě lepší je být na pravém místě v pravou dobu a se správnými zbraněmi.Koukat na boleny jak loví dál od břehu a nedohodit na ně přijde člověku docela líto.

svižná ratolest - Profil | So 7.1.2006 20:24:33

Flip: děkuju za odpovědi, ale stejně mi nejde do hlavy tvé vysvětlení systému SiC. Takže existuje i systém Zirkonium? A nemůže být to C v SiC třeba Carbid, jako karbid křemíku? A ještě poslední otázka k SiC, kolik je druhů technologií a materiálů pro jeho výrobu? Tolik, kolik je výrobců? Jedno je ale jisté, není očko jako očko.

Díky za odpověď na otázku navijáků, ale křížově v podstatě navijí každý rybářský naviják. Jaký je podle tebe rozdíl mezi navijáky Shimano, bez ohledu na cenu? V čem se liší, když je systém jednou daný a je navíc z vyvíjen stejnou firmou? Jak to že jeden naviják vydrží několik sezón a druhý sotva jednu? Na tvém argumentu o spolehlivosti servisu něco bude a neplatí to asi jen pro rybařinu.
Jaký význam má váha navijáku na vyváženost prutu, když stejně držím prut tam, kde je naviják? Na druhou stranu je logické, že s těžkým navijákem bych se udřel. A až budu velký a přestanu být závislý na rodičích, tak si budu kupovat jen to nejkvalitnější vybavení. Ale které to je? Určuje kvalitu cena?

Asi máš pravdu, až naberu víc zkušeností, budu je moc porovnat se zkušenějšími kolegy. Za těch pár let jsem zjistil, že na ceně vercajku nezávisí počet ryb, ale hodně záleží na náhodě a být na pravém místě v pravou dobu a ryby musí chtít. Nakonec je smutný to, jak se někteří z nás chovají k rybě. Vystihl jsi to dobře. Jako ke kusu masa!

Bosanac - Profil | So 7.1.2006 19:55:22

Esox: v tomto pripade zavolej nabo napis Carlosovi . Tel. je v jeho karte .

Japčák - Profil | So 7.1.2006 19:47:21

Flip - ale stejně po 16.4. a nebo po zahájení na MP když uzná Esox že je to lepší než kolek tele..xxx a nav..xxx a ikdyž nic nechytil (což mu nepřeji) a bude spokojený s vercajkem - no a o tom to je !

Flip - Profil | So 7.1.2006 19:47:15

Bosanac-teď jsme právě řešili jak by si ty peníze mohl ušetřit.Nebudeme mu přece radit,aby jsi koupil něco,co s k vláčení nehodí,ale to už bychom zase byli na začátku.
Esox-ten Dragon je skutečně dobrý výrobce prutů,ale nemůžu ti poskytnout záruku na ten,který si zrovna vybereš.Ale při penězích co do toho chceš dát,tak na výběr moc nemáš.Takže je to trošku vždy o riziku.

Esox - Profil | So 7.1.2006 19:46:03

to: Bosanac
Díky radám zde níže uvedeným a že všichni tvrdí shodně nepocitej ze ty vydrzi pri intenzivni vlacke vic nez dva roky, jsme se rozhodl pro Red ARC 1020

Bosanac - Profil | So 7.1.2006 19:39:07

To je hezky ze se tady bavite o navijacich v jine cenove kategorie nez zadavatel otazky , ale malokdo napsal co si ma koupit za ten peniz .
Zkus Okumu , ale opravdu nepocitej ze ty vydrzi pri intenzivni vlacke vic nez dva roky . Za tu dobu muzes nasetrit na navijak kolem 3000 kc a koupit vybehovy model ktery stal dejme tomu 5000 kc .

Esox - Profil | So 7.1.2006 19:37:01

Dobrá tak tedy řekněmě že bych vzal ten Dragon Mystery turbo Spin 10-35g. Ale pořád nevím zda mám o prutech Dragon uvažovat. Na druhou stranu vlastně asi určitě neboť pokud jsi je nedávno někomu doporučil tak si nemyslím že někomu jinému řekneš ať se jim vyhýbá.
Tak ti děkuji a všem ostatním kteří mi pomohli řešit mou zapeklitou otázku.

Flip - Profil | So 7.1.2006 19:30:18

Máš pravdu,tak už dosť bolo rad.Teď to trošku vstřebá a potom uvidíme jak dál

Japčák - Profil | So 7.1.2006 19:15:50

Flip - ale pozor, aby jsme zřejmě solidního to člověka s přehršlí info... nějak ho nezmátli:-)
Esox - do budoucna - rozdíl mezi tele.. a co si pořídíš - no věz, bude markantní !!!

Flip - Profil | So 7.1.2006 18:59:59

Esox-potom prut 40g je zbytečný podle mého stačído 30g a tvrdá ,rychlá dvacítka,by to zmákla taky.Při předimenzovaNÉM PRUTU PŘICHÁZÍŠ O POŽITEK ZE ZDOLÁVÁNÍ.

Japčák - Profil | So 7.1.2006 18:23:17

Flip - díky že jsi do toho trochu zabrousil (a velice dobře Víš že to není zdaleka všechno), spíše zareaguji na dílčí odborné dotazy a omlouvám se Všem, nějak opravdu již na to patrony nemám.

Flip - Profil | So 7.1.2006 18:20:49

Svižná ratolest-Co se týká posledního bodu tvé otázky.Zkušeného vláčkaře poznáš tehdy,až určité zkušenosti získáš sám.Rozhodně ho neposoudíš podle toho,že dnes chytil hodně ryb,nebo protože má drahé pruty a navijáky.Ty ryby mu zítra už brát nemusí a to nářadí mu někdo poradil,nebo má na to aby si koupil to nejdražší.Spíše pozoruj jak se chová ke vztahu k rybám,co právě dělají.Jak pracuje s prutem s nástrahou na kterou právě chytá.Jestli nezachází s rybou jako s kusem masa,Jestli ti poradí,protože nemá strach o svůj vlastní úlovek.jestli neschovává nastrahu v ruce když jdeš kolem,protože si myslí,že právě on právě teď objevil tu nej...Atd je toho mnoho,podle čeho to poznáš a dávám ti záruku,že na to jednou příjdeš sám.Rybařina je dost často i náhodě a když to řeknu závodním termínem mnohokrát mi to u vody nandal kluk,který měl ještě mokrý inkoust v členské legitimaci.Ale i po 40letech rybařiny se stále učím a je ještě mnoho věcí,které neznám a nechápu a možná nepochopím nikdy.A to je dobře,protože,kdyby nebylo překvapení,tak by rybařina byla nudaJdi si zachytat na sádka,a poznáš jak tě to dlouho bude bavit.

Esox - Profil | So 7.1.2006 17:44:10

převážně budu chytat na twistry, ripery asi 5-10cm s 8-15g hlavičkou, občas bych zkusil woblera do 11cm. z 99% to bude na stojaté vodě nádrž 14ha a pár menších asi 5ha.
Ptám se tě záměrně neboť vím že jsi zde již někomu pruty zn. Dragon doporučil a psal jsi o té firmě a bylo vidět že o ní něco víš.
Děkuji

Flip - Profil | So 7.1.2006 17:31:55

Esox -nevím co na tom budeš tahat za nástrahy?Na jaké vodě chytat?Jaká hloubka vzdálenost od břehu atd.To jsou prvky, které rozhodují o prutu!A kluci mají pravdu tady si tykáme.

Flip - Profil | So 7.1.2006 17:02:42

Svižná ratolest-Co se týká navijáku jsou tyto kritéria,na která beru ohled a která posuzuji.
A.ukládání vlasce,popř pletenky na cívku.Při požívání navijáku bez křížového navíjení se vlasce do závitů zařezávají a při nahazování to může způsobovat dost problémů,hlavně když se chytá s pletenkou.Najednou vyletí více závitů a je průser,to sám víš.Rovněž ukládání vlasce usnadňuje nahazování,protože jden vlasec ze špulky podstatně lehčeji.To ti potvrdí i kapraři,kteří potřebují daleko nahodit.No víš,že když berou ryby daleko od břehu,tak máš vztek ,že ti chybí pár metrů.
Dále často chytám v noci za tmy a nemůžu pořád svítit baterkou na cívku jestli tam nemám oka,abych to při náhodu nezaprasil a zároveň si neplašil ryby.Musím se prostě na naviják spolehnout,že mi to dobře uloží.
B.Jak jsem už tady psal chodím k vodě dost často,tak naviják dostává dost zabrat.Nemohu si dovolit proto koupit naviják na tři měsíce protože znám lidi,kteří koupí něco levného a za rok ,nejdéle za dva to vyhodí,protože to nefunguje .Při představě toho,že chodí k vodě 5krát méně než já si snadno spočítáš,jak dlouho by mi ten jejich naviják vydržel.
C.Důležitý je převod .Když někdo používá naviják s převodem
6:1 určený na matchku typyGTM musí počítat s tím,že nemůže tak rychle točit jako s 5:1.
Z auta ,nebo kola znáš,že na 1 vyjedeš více než na 5,tudíž pochopíš,že naviják s převodem menším vivine v případě potřeby větší sílu.Zároveň tím meně trpí na opotřebení.
Když střídáš navijáky rychlým a pomalým převodem,tak nevědomky můžeš nástrahu tahat rychleji,nebo pomaleji než v době,kdy ti ryby brali.Někdo namítne,že na boleny je potřeba co nejrychlejší naviják,ale to je extrém při kterém to doženu kličkou,
D servis Kvalitní naviják ti slušná firma opraví i po 10 letech,nebo ti nabídne nějakou protihodnotu,když nebude mci to opravit.S nějakým levným krámem se nebude ani obtěžovat a řeknou ti,že to nemá cenu a ty to vyhodíš.
Zcela záměrně vynechávám váhu,vzhled a další,Třeba váha je někdy důležitá vzhledem k vyváženosti s prutem atd.
Takže když to shrnu jak řekl Rockefeller:,,Nejsem dost bohatý na to,abych mohl kupovat levné věci!".

Japčák - Profil | So 7.1.2006 16:39:54

Pytel - do pytle, kolik jsi těch nav. měl v ruce ? Není v silách jedince aby měl a potažmo hodnotil všechny nav. ale o spolehlivosti a fungování přední versus zadní brzda (možná jsou i vyjímky) já, ale i určitě mnozí další mají jasno !

Esox - Profil | So 7.1.2006 16:24:40

to: Flip
Dále se pak jedná o Dragony Mystery ať již Pike Spin 2,7 15 - 50g nebo Turbo Spin 2,7 10 - 35g.
Děkuji za odpověď