Kritický stav s dravci v ČR

Zdravím... Dočetl jsem se že prý údajně je to špatný s dravci v Čr jaký je na to Váš názor...
Autor diskuse: DDaanniieell - Profil , 31.7.2013 dravci - ostatní
6 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nnofish - Profil | St 31.7.2013 22:22:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

DDaanniieell - >> Názor je takový, že někde jich je méně než by mohlo, ale celkově jsem úúúplně v klidu.
Spíš to vidím na kritický stav myšlení rybářů, co si myslí, že štik u nás na řekách kde jsou furt povoně a přehradách přecpaných kapry bude jak ve švédsku a candáti se do vody budou sypat jako kapři a budou brát na cokoli, kdykoli.

S dravci je to v pohodě. S rybáři a jejich myšlením je to horší...

NRavachol - Profil | St 31.7.2013 22:33:10

DDaanniieell - >> myslim ze nazor hobby rybare na tuhle problematiku ma nulovou vahu...., jakej stav a podle koho je dobrej? jakej stav a podle koho je spatnej? a kde?na vltavě? na otavě? na mácháči? joo v Čr, tak to je jiná...a kde to je dobrý? ve švédsku kde štiky vyžerou celou ostatní osádku? ve španělsku kde nakym chytrakem nezodpovědně vysazení sumci a candáti decimují populace vseho zivyho...je otazka co je pro koho dobry a co špatný :)))

Nrybomil - Profil | Čt 1.8.2013 7:16:46

SlavnýLovecPampalini >> na těch asi 27 revírech kam zajíždím nebo zajížděl jsem ( bo na většinu už to nemá vůbec cenu na dravce jezdit ) není už ani stav sumců a bolenů nikterak slavný, natož ostatních dravců. Nedávno jsem lapnul okyše 36, takový kousek klepnu 1x za 5 let, jestě před 20 roky byly dny, kdy jsem jich výtáhnul 50ks za 2,5 hod a vybíral jsem si z nich..............dát mu míru aspoň 20 jak máme tady a omezit na max. 5 ks / den, nebo 20 ks / týden.

S dravci je to mizerný až kritický - okamžitě zahájit plosně potočáka je Nej čas a zřídit ochranná pásma s úplným zákazem lovu tam, kde se ještě přirozeně vytírá. S přístupem lidí a taky svazu k dravcům a jejich lovu na živou rybku je to úplně v prdeli ( čest té malé výjimce JČ ÚS na revíru Lipno ).
To píšu úplně vážně.

NVash - Profil | Ne 4.8.2013 11:30:30

Zdarec.
Já si nemůžu stěžovat. Candátů sem letos chytil kopec od 30cm vejš, nej 85cm. Okounů krapet míň asi s nima zamíchala velká voda. Boleny, štiky, sumce sem lapil bo viděl lapit taky docela dost.
Nejsem si uplně jistej, že je to tlakem rybářů. Co sem se bavil s lidma co chytaj 20-30 let tak tak rybářů docela ubylo.
Hromada lidu si stěžuje, že nemůže chytit velkýho candáta. No jo, co já znam lidi tak bez problému pustí kapře 70+, ale takovýhleho candocha či jiýho dravce si vemou s argumentem, že by to stejně nerozdejchal. No to je zase na jinou diskuzi.
Podle mě je dravců stále dost jenže vláčkařů přibývá a ryby sou proškolený.
Toť můj násor. Hezký den a řádně dodržujte pitný režim! :o)))

NSumect - Profil | Čt 1.8.2013 23:12:06

Chybí Vám candáti? No tak je vyháčkovávejte ve vodě a ne na břehu. Nebo krásné foto s candátem + 5 min příprav ... ryba puštěna vodě .... ale často již na pokraji smrti.
A štiky. Vysadí se např. na kaskádu tří malých rybníků 25 štik 51 cm a do týdne jsou pryč, protože hospodář zveřejňuje zarybnění v předstihu.
Proč necháváte štiku "zažrat"... a pak ji malou kde kdo pouští zpět ale nezvratně poškozenou?
Příkladů by se našla spousta.
Pamatuji skutečné 7leté cykly candátů, pamatuji, že jich na Labi pod jezem byly tisíce ve velikosti 15 cm .... a rybáři je lapali se zábavou na plech .... Spousta mrtvolek. A co neudělali rybáři skvěle vždy dotáhli kormoráni.
Hodně, hodně je to o nás rybářích. Petrův Zdar

Nja.ump - Profil | Čt 1.8.2013 14:03:47

Nu a já bych zcela zakázal UL, protože tímto si valná většina nahrazuje nedostatek větších ryb a bojuje na dvounulce, vlasci 0,08 mm s 15 cm rybami a nechává je prchat přes brzdu. /Totéž muškaři - rádoby tréning na podměrečných pstruzích a lipanech(dříve)/. Při mortalitě ryb po chycení si není třeba dělat iluze. Nástrahy přes 5 cm a vlasec min. 0,16 mm. Zvláštní je, že specialita UL se rozvinula u nás, na Ukrajině, Polsku, kde je to s rybami bídné. Proč asi v Rusku, Švédsku, Kanadě, ale i jinde tuto ubohost neprovozují.

NParanoidní Schizofre - Profil | Čt 1.8.2013 6:19:59

bodejť by nebylo, když se všude sere jenom upocenej kapr kvůli lobby upocenejch kaprařů....
běž se jednou podívat na výroční členskou schůzi a v diskuzi navrhni ať jeden rok saděj místo kapra štiky, candáty a okouny....(vezmi si suspenzor, helmu a páteřák, páč to dobře nedopadne)

apropo kapr se sadí v zpravidla v tržní velikosti k2-k3 když už se náhodou sadí zbytek(dravci atd.) tak většinou rychlený dlaňovky který maj mortalitu větší, než šanci k přežití (tak 75% lekne okamžitě po vysazení)

Nmarmyš - Profil | Pá 2.8.2013 12:43:22

My tady na Dyji máme jen štiky,ale zas tolik,že se lidi bojí koupat. Vloni jedna větší sežrala učitelku zvláštní školy.

NWorm - Profil | Čt 1.8.2013 9:30:54

candát 820 >> Proč je to blbé?Hloupě vláčející blbec,zkurwí mnohem více ryb,než s rozumem lovící lovec na rybičky......ve finále,ať záměrně či ne, poškozujeme ryby občas všichni.Na rybky chytám v poměru s vláčkou naprosto minimálně,ale pořád si stojím za tím,že je to o přístupu lovců a né v metodách lovu samotných.

NWorm - Profil | Čt 1.8.2013 9:18:32

candát 820 >> Co bys zakázal potom?UL přívlač,nástrahy do 10cm,,muškařinu?........problémy jsou v lidech,kteří loví a né v technikách,kterými se loví.

Npfly - Profil | Út 6.8.2013 9:00:19

rybomil >> V míře a rybičce to není.Omezil bych počet odnesených dravců(stačí si přepočítata kilo candáta na cenu povolenky-ostatně i u jiných ryb).Dva za rok a nazdar.Když chceš maso,chyť si kapra.Pro okáče míru.
V tomhle Svaz chrápe jak Šípková Růženka a pořád doufá,že se ty stavy ryb tak nějak obnoví sami...leda hovno.
Zakázat dvoj a trojháky,kromě lovu sumců(adekvátní použitá velikost).
A pak sadit jednoletý nebo dvouletý ryby(Š+Ca).
To by mohla být cesta.

NVash - Profil | Ne 4.8.2013 14:23:34

nofish >> Dost výstižný! :o)))))
Nejsem žádnej přeborník, rybařim krátce a vláčim chvíli. Myslim, že vláčet se dá i teď jen musíš hledat a přemejšlet, kde sou asi ryby zaparkovaný. Jo a mít taky štístko.
Pro mě vláčecí sezona začíná až od září, když polevý nápor u vody. Nejrači mam říjen-listopad, kdy už téměř nikoho nepotkáš a ty suprový mlžný rána......
Měj se fáájn a dík za doplnění... :o)

Nnofish - Profil | Ne 4.8.2013 14:02:11

Vash >> Jen bych tě doplnil kolego. "Podle mě je dravců stále dost jenže vláčkařů přibývá a"- tohle bych doplnil o " a přitom si nepřiznají, že to neumí, jen brečí že nejsou ryby ". Třeba já si to že neumím chytat připustím a nebrečím :-))) Kolik už jsem potkal bláznů co vláčeli v srpnu " už i po páté tento rok" a nic nechytli... nadávali... :-)))

Ngroovy - Profil | Ne 4.8.2013 9:37:28

Pstruhovka: bydlim v Liberci, pstruhovek je tu v okolí cekem dost a ryb celkem taky. Potočáci tu jsou v celkem hojném množství, ale vše pod mírou ( z 10 ryb 4 nad 25) Všechny potočáky pouštim jen málokterý skončí v mrazáku a to je spíš z MP protože mi pak komarád z Polska píše jaký jim pouštíme krásný pstruhy do Nisy a oni je pak lapou na žížaly. Beru jen duháky a siveny a vše musí mít minimálně 28cm myslim si, že to nemá cenu ani brát když je to menši. Zajímalo by mě kolik lidí bere potočáky a kolik je pouští, zatím jsem se setkal s lidmi, kteří je pouští tedy aspoň mi to říkají. Myslím, že kdyby lidi potočáky pouštěli tak nachytám větších ryb mnohem víc. Pak mě mrzí, že když tu rybu pustím tak se najde jinej rybář který jí zmasí.
MP: Na Liberecku vláčka nic moc (jen vláčím nechytám na sedáka ani na rybku) myslím, že ryby tu jsou, ale já ani nikdo koho znám je neumí přelstít, jsou tu samí stojáky a hodně bílý ryby a mají dost rybek a nějaký nástrahy je nalákaj. Mám rád tekoucí vodu, jsem rodák z Děčína a od 11 let chytám na Labi a oproti tomu co to bylo dřív je to strašný. Brutální úbytek okounu a ještě větší tlouště. Candáta taky není to co dřív. Nevím čím to je, asi tím brutálním nárůstem sumce který to tam docela dobře vyžírá. Bavil jsem se před týdnem s rybáři a říkali, že už tam není skoro co jinýho chytat než sumce tak nevím jak to je, ale asi to tam sumci dost drancujou. Největšího dravce kterého letos mám je candát 55cm a je to zatím nejhorší rok ze všech, neberou pořádně ani okouni, ale říkám si, že byli povodně tak to asi bude tím. Tak Petru zdar a přeji mnoho rybářských úspěchů

Nu.x.a. - Profil | Pá 2.8.2013 21:16:12

DDaanniieell - >> a já si najivně myslel že je na tom spatně náš milovanej kapř když se zavádí ten systém K 70..

NP!F - Profil | Pá 2.8.2013 13:07:24

Programátor >> Vzdy ked ides na ryby, tak si zachytas? Bracho sa vola Kubo?

NProgramátor - Profil | Pá 2.8.2013 13:04:29

ten kdo to řiká je jen neumětel. Ryba a kort dravec se musí hledat, situlace se stále mění. S přibývajícíma zkušennostma se domba hledání zkracuje, nebo se také občas praktikuje pozorovat zkušenného rybáře a pak mu na ten flek chodit... Nezlobte se na mě, ale valná většina rybářů přijde k vodě a začne tam cosi bezmyšlenkovitě nahazovat a čekat ja lála a pak sem píše, že zas zero. Já když du na ryby, tak si zpravidla zachytam, jde jen o to přizpůsobit se dané situlaci

NFishky - Profil | Pá 2.8.2013 12:38:51

Dravců je alespoň u nás v Brně celkem hojně. Běžně jde na Svitavě při západu slunce sledovat hejna lovících sumců a kolikrát candáti pukají i přes den. Štiky loví i boleny, protože bílou rybu už takřka dravci vyžrali, a okouni, jo okouni ti jsou tu také kapitální. Jestli plánujete někdo výlet a chytačku, určitě se stavce, od romšpáru nahoru je to super.

NCarpHouser - Profil | Pá 2.8.2013 7:02:02

Mrknato >> Co má společného lov na boilie (asi myslíš systém na vlas) s úbytkem dravců?? UL ti taky vadí? Lepší lehce vyjmutelný mikrogumídek v držce, než sešitý draveček trojhákem wobleru nebo třpytky. Natož zažraný systémek antirybičkářem. Francouz? Opět asi netušíš co je to za styl lovu. Nevím jestli to víš, ale vždy je to lovcem, jestli po něm zůstanou ryby živé. Takže pro mne je jediným východiskem z této šlamastiky přísnější zkoušky a ráznější RS, tak aby se oddělil plevel od rybáře.

NSiven Polní - Profil | Čt 1.8.2013 23:00:56

aleš vavřina >> Aleši, je super, že jsi to odhalil i z jiné strany. On žádný rybolovný způsob v dobrých rukou a za profesionálního provedení nemusí být nutně zlo. Avšak záleží, na kterou stranu rybaření se dáš - na temnou, nebo...
Btw -super - jestli s UL selektuješ macky, které konkrétně vytáhneš (bez nechtěných prcků), tak to je směr, kterým se vydat je bezvadné. Ale učedníci v rámci výcviku asi zprasí i dost mimin. Pravda, nějak se to naučit musíme...

NSlavnýLovecPampalini - Profil | Čt 1.8.2013 22:49:01

nofish >> já jsem rybář, kterýho zajímá jestli přežije původní druh, jestli bude zachována nebo znovuobnovena rovnováha, nevidím rád cizí druhy ryb co jsou u nás a úplně nesnáším když někdo ryby trápí nebo vybíjí... úplně si ale protiřečím když řeknu, že je i rád chytám, když jdu na ryby tak si jdu jenom zachytat pro svojí vlastní potěchu(občas si vezmu kapříka okolo 50cm ale jenom když na něj mám fakt hroznou chuť, což moc často nebývá), tím, že je chytám je i chtě nechtě trápím (kdo říká, že ne tak kecá nesmysly), ale omlouvá mě to, že právě proto, aby mě rybařina dál bavila musí být vše tak, jak má a nejradši chytám právě na revíru kde jsou ryby, které tam být mají a tak dělám vše proto aby tomu tak bylo i nadále, takže rybám dělám takovou protislužbu za to, že je trápím chytáním a tím pádem si nic nevyčítám a usínám bez odkopávání... bohužel 99% rybářům je rybí osud úplně u zadele a proto se musí vysazovat

Nja.ump - Profil | Čt 1.8.2013 18:25:14

aleš vavřina >>
1) Ale jo, vím co jaký vlasec vydrží, ale zdolávat na 12 kilového pstruha ho neúměrně vysílí, netvrdím že to nejde. Pokud ho sekneš na nějakém potoce, tak ti to stejně urve, protože ho nezabrzdíš.
2) Já jsem nikde netvrdil, že nechytíš velkou rybu na pidinástrahu. (viz. např. moje letošní foto siven 70 cm na blešouna).
3) Ve Švédsku postrádá smysl chytat na UL, to je ale na delší rozpravu.
4) Radler bych si dal, ale radši pivo a ani jedno nemám. I tak je to o.k.
5) Počet chycených menších jedinců bude vždy vyšší, a to "neokecáš" náhozy, promyšlenou taktikou, šamanstvím, apod.
6) To hájení UL do roztrhání povolenky jsem z tvých reakcí pochopil. Nemusel jsi to zdůrazňovat. :)
7) Chytání na různé gumové pošvatky, žížaly, brouky, housenky, apod. na pstruhové vodě je v podstatě obcházení rybářského řádu neb se jedná o napodobeniny hmyzu. Ale nechci přilévat olej do ohně.
8) A poslední francouzský návazec bych zakázal, neb to nemá s muškařením nic společného.
Jdu tedy na pivo, jak radíš.

Nschiwa - Profil | Čt 1.8.2013 16:46:52

DDaanniieell - >> Špatný je a bude hůř dokuď se nezmění postkomoušskej svazovej systém a budeš si moct odnést od vody klidně tunu candátů za rok a drancovat na celosvazovku vody po celé republice.Takhle to možná mohlo fungovat někdy před 40 lety ale v dnešní době je tak obrovský tlak na vodu,že by si zasloužila mnohem lepší ochranu i hospodaření.

Nja.ump - Profil | Čt 1.8.2013 15:05:43

aleš vavřina >> Tak to jsem rád, že jsem se konečně dozvěděl něco nového. A že byly korektně zhodnoceny mé rybářské zkušenosti. Je pravdou, že většinou ve Švédsku chytám lososy na DH. Pokud chci na pstruhy beru Loop nebo Greys, 4 lajnu, rozhodně nechytám na navoněný gumový mikromrdky pod kořeny 15 cm pstruhy, kteří to mají až v žábrech. Doporučuji, aby ses někdy do Švédska podíval, nebudeš blábolit nesmysly o UL ve Švédsku.

Naleš vavřina - Profil | Čt 1.8.2013 14:48:40

ja.ump >> teď jsi střelil zcela mimo terč - např. ve Švédsku je-li cílem losos nebo mořák, tak UL nasadí jen totální debil, ale je-li cílem potočák na nějaké menší říčce, tak UL tam je taky běžná... - spíš se mi jeví, že UL neumíš a víš o ní prd

NLauri - Profil | Čt 1.8.2013 13:57:41

DDaanniieell - >> nahoď vláčecí nástrahu do vody a uvidíš sám a pak slovíčka jako prý a údajně ani nebudeš potřebovat

Nstilet - Profil | Čt 1.8.2013 13:28:04

kunnan >> Ptáš se jako novinář šachisty co musí udělat aby dal ve 39 tahu mat....:-)
Pokud chceš jednoduché řešení, zklamu Tě, neznám ho.
V reakci na Tvoji větu : "Na revíru který považuji za mou domácí vodu je potočáka jako hnoje. V momentě kdy délkově překročí 25 cm jsou v drtivé většině případů odneseni od vody." bych se za prvé zeptal jaké máš relevantní důkazy k svému tvrzení a za druhé bych podotkl, že odlov mírového PO, v tomto případě PO3-4 je naprosto v pořádku a má ještě i hospodářský smysl. Pokud máš za to, že by se měl odlovovat jen PO 5-ti letý a starší (míra nad 30-35) podívej se zblízka na svou vodu, kde by asi ti půlkiloví pstruzi žili, skus si trochu počíst o životě PO a trochu popřemýšlej.
Některé z podmiňujících faktů pro PO:
- množství vody
- kvalita vody z hlediska čístoty
- kvalita vody z hlediska obsaženého O2
- členitost toku, úkrytové možnosti pro různé stáří PO
- úživnost toku pro různé stáří PO
- ochrana před predátory
- atd

Každé jednání a konání. kterými se už pár let zabývám kolem PO přináší nové a nové podněty, informace, problémy a i východiska. (Např. - jen se stačí podívat ven na teploměr a je jasné, že se něco mění, že například lichoběžníkový potůček s podtékajícími kamennými skluzy, bez pobřežního porostu, revitalizovaný na "přáni" ochranářů neudrží chladnou vodu ani kyslík.)
Pěkný den.

NPstruh27 - Profil | Čt 1.8.2013 9:38:44

Worm >> Problém je v tom, že veľká časť rybičkárov chytá tak, že dravca nechá zažierať rybku až do pr.dele a potom ešte nadávajú aký malý je ten zubáč a ako hlboko to zobral a tak stále dokola - proti rybičkárom, ktorú chytajú na veľký jednohák a feeder, alebo pojicajta a sekajú prakticky hneď po zábere vôbec nič nemám.

Ncandát 820 - Profil | Čt 1.8.2013 9:15:24

Zakazal bych lov na rybku zivou i mrtvou

NSiven Polní - Profil | Čt 1.8.2013 8:58:02

rybomil >> Tak na pstruhovce dávám vlastní plandy 4-6cm a woby stejné délky (tyhle menší mrdky mám BL - nejen pro pstruhovky, ale i MP). Tam jdu prostě na pstruhy. Nejsou to velké nástrahy, ale taky už vyselektují záběry od větších ryb (na rozdíl od UL). Takže většinou buď nic nechytnu, nebo pstruhy od 25cm do 30cm. Ty nad 30cm si občas vezmu (duhák je jasný, teď myslím potočáky). Spíš je ale beru, když je chytím na MP (tam chlapi chytají na červy, takže buď já, nebo oni...), na pstruhovce je spíš pouštím, nejsem CHaPan, ale ty pstruhovky, kam chodím, už nemají lipany, tak mi to nedá a toho pstruha hodím zpět. Je to ale marný, netřou se tam. Jinak masakrista nejsem, těch potoků za rok zmasím tak max. 3 až 5. Letos to byl jeden potok a tři duháci, a za ten měsíc, co zbývá, toho už moc nenaženu, zvlášť, když chodím se střední až těžkou vláčkou na MP.

Npoldeci - Profil | St 31.7.2013 23:10:17

nofish >> ono to je hodne poznať u každej ryby,okrem klímy aj menší tlak od domorodcov/menšia chamtivosť/,kultúra stravovania,pravdepodobne nezažili pravidelné socialistické otravy fabrikami...

NSlavnýLovecPampalini - Profil | St 31.7.2013 22:36:11

nofish >> můj názor je takový že 95% rybářů nejezdí k vodě kvůli rybaření, jinak by nebylo třeba nic vysazovat