Porušení zákona ze strany MO

Zdravím, před pár dny jsem si byl kupovat povolenku. Jelikož jsem si zapoměl do konce února koupit známku pro tento rok, musel jsem platit znovu zápisné (1000,-Kč!!!). V pořádku, moje blbost.
Náš hospodář si ale strčil tisícovku do kapsy a nevystavil mi příjmovej doklad. Čistě hypoteticky - neporušil tím náhodou zákon? Peníze si může nechat a nic na svaz nedat. A že litr se vždycky hodí...
Autor diskuse: NEED4BEER - Profil , 17.4.2013 všeobecné - RŘ, MO, svazy

kakr - Profil | St 17.4.2013 21:26:48

NEED4BEER - 17.4.2013 21:09:45 >>
Vážený kolego, ten litřík je nové zápisné, neb nezaplacením členství do konce února jsi zcela v souladu se Stanovami od 1.3. přestal být členem MRS.

Povolenka je vydaná dne..... datum je na povolence a současně v počítači. Není nic jednodušího vyfiltrovat platby po 28.2. u všech musí být zápisné. Neříkám, že se nedá fixlovat ve státě kde se tunelování povýšilo na národní sport.
Myslíš si, že potvrzení o platbě by se nedalo oblafnout?
Bohužel je v naší společnosti velmi silně zakořeněna nedůvěra, ale věz, všichni lidé nekradou:-))

kakr - Profil | Pá 19.4.2013 9:33:21

tuzemak >>
Copak členy zajímá nějaký chod MO ?
Úplně jim stačí jednou za rok vyřídit (zaplatit) povolenku....

Píďa2 - Profil | Čt 18.4.2013 17:08:10

Nerozumím, proč se tady vůbec diskutuje. Hospodář /pokladník/ musí vystavit příjmový /výdajový/ doklad s kopií na jakoukoliv platbu /i kdyby třeba jenom jednu korunu/, s popisem komu /od koho/, na co /za co/ a kdy byly peníze přijaty nebo vydány. Pokud to tak není, je to podnět pro revizní orgány a při státní kontrole si koleduje o pěknej průser. Tzn., že hospodář měl vystavit doklad na místě! A tečka..Ještě dodatek: doklady musejí být nějakým způsobem číslovány.

kakr - Profil | Čt 18.4.2013 15:09:47

NEED4BEER >>
Vážený kolego, předpokládám, že jsi (už zase) členem MRS. Stanovy MRS,což jsou taková pravidla hry hovoří jasnou řečí. Nezaplacením členského příspěvku do konce února jsi sám a dobrovolně ukončil členství. Pokud se chceš stát znovu členem a to jsi asi chtěl, zápisné ve všech MO MRS v tvé věkové kategorii je právě ten litřík, který jsi zcela po právu zacáloval.

Jen mně skutečně není jasné z čeho usuzuješ, že ten komu jsi litřík svěřil jej ve vlastní kapse ponechá? Potvrzení o platbě ti vytisknu kolik budeš chtít a razítek na ně můžeš dostat co hrdlo ráčí.
Bumažka nic neřeší, vzpomeň si na vytunelované fondy atd. Tam bylo potvrzení hafo a jak to dopadlo?
Je to jen a jen o lidech a přemýšlet o tom, že apriori každý výdejce povolenek je zloděj je smutné...

computerfish - Profil | Pá 19.4.2013 11:15:30

Mrknato >> Pokud to nevíte, tak zjednodušené účetnictví je bohužel stále účetnictví podvojné. Platí proto pro ně všechny povinnosti a zásady účetních jednotek s podvojným účetnictvím v normálním rozsahu, účetní postupy a metody musí být v souladu s českými účetními standardy.

Co je zjednodušeno?
1)Jsou prominuty nebo zjednodušeny některé povinnosti a účetní metody:
v účtovém rozvrhu stačí používat jen skupinové syntetické účty, není třeba analytických ani
podrozvahových účtů
2) Můžeme spojit účtování v deníku s účtováním v hlavní knize ("tzv. "americké účetnictví")
3) Můžeme sestavovat účetní závěrku ve zjednodušeném rozsahu.
A pointa? Jakákoliv dodatečná platba za pozdní členství musí být vykázána a tudíž dohledatelná. Pokud by ji hospodář neznamenal, vystavuje se stíhání za zpronevěru. Předpokládám, že pokud hospodář nevystavil stvrzenu, mají v MO takový bordel, že do deníku klidně při hrozící eventuální kontrole chybějící částku dopíšou.
Co by měl dle mého přispěvovatel udělat? Zajít do MO a dodatečně požadovat stvrzenku na patřičnou částku.

natas - Profil | Pá 19.4.2013 10:54:13

Můžeš se přesvědčit i nepřímo.Pokud bude v zápisu zapsáno,že si členství platil po 28.2. tak tam musí být automaticky i platba 1000,-. Klidně se třeba za rok zeptej, co si kdy platil.Když bude datum pozměněno na leden- únor, tak máš téměř stoprocentní nepřímou jistotu,že si litr nechal.Nic mu nedokážeš, ale budeš vědět své a nemusíš si to nechat za zuby.

(o)_(o) - Profil | Pá 19.4.2013 10:08:47

Mrknato >> Jedno je jistý, ve svazu nikdo nic nedělal, nedělá, nebude dělat zadarmo i když se tak navenek může tvářit. To by tato letitá orgranizace dávno zanikla v propadlišti dějin. Takže jim přejme a naoplátku bude přáno i nám:-)

Jeník - Profil | Čt 18.4.2013 17:07:26

Navíc, pokud někdo přijde po únoru a chce známku, tak ho "nepokutujeme". Je to jakýsi přežitek, který se bohužel v mnoha místech drží. V tomhle je Svaz velice proti sobě - dnešní člověk chce přijít, zaplatit a chytat, třeba i v půlce dubna.

Jeník - Profil | Čt 18.4.2013 17:04:26

Ahoj chlapi, možná jste to tu už někteří zmínili, ale...
U nás já jako hospodář nemám právo od nikoho vzít peníze (v rámci MO). Od toho je ve výboru pokladník. Možná to někde mají jinak, ale pokud vím, tak Stanovy taky řeší střet zájmu a pokud si dobře vzpomínám, tak hospodář X pokladník nemůže být jeden člověk.
Ohledně dokladu ani nemluvím, dáváme doklady i na rybářský řád :-)
A těch 1000,- je celkem dost, u nás je vstupné pro dospělého 600,-, mládež 300,- a dítě 100,-
Pokud to chceš opravdu vyřešit, chtělo by to vyřešit s dozorčí komisí, popř. na ÚS. Nicméně, jak už tu jiní napsali, je to tvrzení proti tvrzení...

viceroy - Profil | Čt 18.4.2013 6:15:08

no nevim nevim ale v Opave je nove zapisne po nedodrzeni terminu unor 200kc a bez dokladu ? zvlastni byznys u vas v organizaci , co se tyce zakona neporusil nic protoze jsi tuhle svinarnu nereklamoval ihned , ted uz s tim nenadelas nic max ti muze podekovat za sponzorsky dar a,budes rad ze to po tobe nebude chtit znovu kdyz nemas ani doklad o zaplaceni

Hlubočepy - Profil | Čt 18.4.2013 0:28:05

NEED4BEER - >> při vracení úlovkového lístku došlo i k placení brigád a příspěvků a koupě nové povolenky. Vše v jeden krásný květnový den.Pokuta 200kč.Tebe by asi tam u Vás postavili ke zdi.Pokuta 1000 kč se dává za úplně jiné prohřešky-bůh s Vámi.Ještě jsem nikdy neslyšel v mém okolí,že by za to někdo dostal tohle-jinej kraj-jinej mrav.

retrívr - Profil | St 17.4.2013 23:16:10

NEED4BEER - >> Je bmi jedeno, jak to to je , vše jw podvod, pokud nemáš podíl. Tak to je v životě, proč tsdy jinak. Je to skupina podvodníků, ktrá nemá obdobxy. Tak mě sežerte.Já, nic víc, nic míň.

retrívr - Profil | St 17.4.2013 23:01:15

rover >> Ale s tím já souhlasím.

rover - Profil | St 17.4.2013 22:55:27

retrívr >> Být optimistou v dnešní době je opravdu "vzácností " ... :-)

rover - Profil | St 17.4.2013 22:17:01

nofish >> Ano, to je správné ! Jsi členem určité organizace, a za tím je nutno si stát ve všech směrech ! "Vyjímky" sice potvrzují pravidlo, ale co už. Svědomí má člověk pouze jedno, s tím je nutné se vyrovnat, ...lidský faktor není bez "vad". Také apeluji na tu slušnost, zřejmě v dnešní době přemrštěný optimismus :-)

nofish - Profil | St 17.4.2013 21:59:51

rover >> za chyby se platí.... :-) Ale jedno ti řeknu člověče. Denně se mi taky protočí v rukách nějaká ta suma a nikdy by mě nenapadlo brát od zákazníka, obchodního partnera, peníze bez toho abych se zeptal, zda na to chce/nechce vystavit doklad. Jak to má být přesně je dáno zákonem a vyhláškou, ty jsem nečetl. Bere se to prostě automaticky, je to slušnost. Jak je to ze zákona by se muselo dohledat, byla tam nnějaká minimální suma a hromada věcí okolo.

FRANK71 - Profil | St 17.4.2013 21:03:56

NEED4BEER >> Nemusel ti vydávat vůbec nic. Hold za blbost se platí. Příště budeš chytřejší,:o))

LudvaBrno - Profil | St 17.4.2013 20:42:16

Tohle řeším v poslední době u každýho živnostníka:"Pane, dáme z toho 21% Kalouskovi nebo Vám nabídnu 20% slevu?":-)