Hlavní tok, rybí přechod, náhon - možnost rybolovu

Na hlavním toku řeky se nachází jez obehnaný zbytečným rybím přechodem budiž, pod jezem si už tedy nikdo nezachytá. Od téhož jezu je na druhém straně řeky oddělen náhon, který se se cca 1,5km vrací zpět do řeky. Tento náhon je součástí revíru.
Otázka zní, smí-li se na zmíněném náhonu chytat a to případně v jaké
vzdálenosti od zaústění / vyústění toho přechodu ... (vím, že RŘ uvádí 50m, ale ...)
Logika věci říká, že přechod slouží k tomu, aby umožnil migraci ryb hlavním korytem řeky a umožnil tak překonání překážky v podobě zmíněného jezu (to že se toto neděje není až tak důležité).
Je tedy podle vás možné sedět na druhém břehu řeky (šíře cca 15m), než se nachází rybí přechod a v odděleném náhonu beztrestně lovit ??
Autor diskuse: Knapík - Profil , 22.8.2017 všeobecné - revíry, cestování

Smí se lovit v náhonu po celé jeho délce ?

A) Ano65%

B) Ne19%

C) Těžko říci15%

Od 22.8.2017 hlasovalo 26 čtenářů.

FRANK71 - Profil | Po 28.8.2017 11:31:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takže jsem si vyžádal odpověď ze svazu k tomu to přechodu. Odpověď velmi zajímavá.

Dobrý den, zařízení sloužící k oboustranné migraci ryb v uvedené lokalitě nemá všechny ideální parametry rybího přechodu ( spád, síla proudu, délka), proto uživatel rybářského revíru příslušná opatření ( označení tabulemi 50 m pod a nad) ve smyslu zákazu lovu ryb nepřijal.
S pozdravem Vintr

ExPr3v1t - Profil | St 23.8.2017 9:18:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knapík >> mě to prostě a jednoduše sere...je to součást celospolečenský hlouposti a těch pár nadšenců do přírody a lovu pak nakonec naráží na tak ukrutný debility, že ani autoři těch kokotin vlastně neví, co se smí a nesmí...
pak tě to má bavit, když od dětství někde chytáš, pak přijdou mocipáni, mrdnou tam MVE, nefunkční rybí přechod, pustí všechno do elektřiny místo pod jez a řeka na kilometrovym úseku chcípá a ty tam najednou chytat nesmíš...
tudíž mě tak vlastně napadá, že u RP se nechytá z toho principu, že pomáháme krajině tím, že jí kurvíme a proto není třeba dalšího stresování ryb, který tam stejně díky pomoci lidí nejsou...
jsem nasranej a blil bych...

Louda - Profil | Út 22.8.2017 21:53:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jsou dvě možnosti
chytat 50 metrů od přechodu takže asi 35 metrů od ústí do řeky (řeka má 15 metrů)
nebo si sedněte hned do ústí já vám seberu noty a komise to rozhodne za nás :-)
přikláním se raději první variantě

Pedro1 - Profil | Út 22.8.2017 20:12:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Butchi >> Mám v mailu od cilimniku hromadu informací o téhle problematice od odpovědných osob a už jsem přemýšlel,ze to všechno vytisknu a budu nosit sebou.
Ale pak jsem dospěl k závěru,ze když se RS debil sprajcne,tak to bude stejně k ničemu.
Stejně jako mi hospodář MO Brandys loni vyprávěl,jak mi vezme noty když mě uvidí pouštět sumce.
Jak mu das jednou noty do ruky,tak už neudělaš nic,když se rozhodne je zabavit.
A nechat si zapsat do RT napadení úřední osoby což se s Tebou potáhne dlouho za to nestojí.

Butchi - Profil | Út 22.8.2017 19:16:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rožnovák >>
Já jsem si tu situaci právě zjišťoval pro místa, kam pravidelně chodím, protože někteří členové RS měli tendenci vykládat si zákony po svém..

Každopádně nejsem idiot a pod přechodem nechytám, jedná se pouze o obranu proti volům, kteří by mi chtěli zkazit den :-)

Kromě toho, data klidně obětuju, pokud to bude znamenat vítězství nad nějakým omezencem.

Rožnovák - Profil | Út 22.8.2017 15:46:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ExPr3v1t >> Jednou jsem si taky na dálku zjišťoval jestli se na jednom jezu může či nemůže chytat, protože se tam nacházel RP mimochodem celkem nenápadný no a jen tak při rozpravě přišla řeč na další jez co ležel pár kilometrů dál a k mému úžasu mi bylo zděleno že se tam nachází taky RP a to komůrkový, který jsem vůbec nezaznamenal, oba dva RP nebyly značeny a nebyly ani uvedeny v popisu revírů. Každopádně mi bylo řečeno že jsouto nefunkční pseudoekodíla, tudíž se na ně jako RP nepohlíží. Kdyby bylo výslovně uvedeno že všechny RP jou řádně značeny, včetně ochranných pásem, nebylo by co řešit. I když ochranné pásmo si někde prostřednicvím BVPR mění, viděl jsem např na jednom revíru 10m, otázkou je jestli má taková vzdálenost vůbec smysl :-).

nofish - Profil | Út 22.8.2017 12:39:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> s tou cedulí bych to viděl logicky. Jak mám poznat, co je rybí přechod? U ns pustí loďky, je to jak rybí přechod, nepoznáš pomalu rozdíl, zastaví, je to na suchu.
Podívej se na ty odkazy co jsme tu dal.

Rybář_na _baterky - Profil | Út 22.8.2017 11:01:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ExPr3v1t >> Jo tak, já jsem to psal jako kdyby byl začátek i konec pod jezem, teď už to na tý fotce vidím, no dává mi smysl, že jestli je tam náhon s MVE, tak by tam FUNKČNÍ rybí přechod měl bejt proto, aby ryby mohli migrovat přes jez a né přes náhon s MVE, kde by je rozsekala turbína a zároveň, aby to mělo nějakej reálnej význam, tak by mělo bejt na konci a začátku náhonu nějaký plašící zařízení, proto aby se ryby nerozhodli migrovat náhonem, protože většinu migrujících ryb láká silný proud (v náhonu je rychlejší voda), protože druhy, který chtějí migrovat za třením proti proudu (ostroretky) , chtějí buď do nějakýho přítoku a nebo k prameny hlavního toku - obojí je rychlý proud a ryby (úhoři) co chtějí za třením po proudu, chtějí do co nejrychlější vody proto, aby nemuseli spotřebovávat tolik energie a také aby tam byli dříve...

Sám bych MVE bez nějakýho ochrannýho systému proti tomu, aby se tam dostala migrující ryba (hlavně kriticky ohrožený úhoř - kvůli Asiatům který většinu monté koupí a kvůli nezvladatelným protiproudovým překážkám - jezy, hráze a kvůli lidmi zavlečenýmu parazitovi - krevnatce úhoří, kvůli masařům, který žádný úhoře nepustí (vidí v něm jenom kus masa, né krásnou rybu, která je na pokraji vyhynutí a také právě kvůli poproudným překážkmám - jezy, přehrady a kvůli MVE do pár let vyhyne - podle mě je to, ale nejkrásnější ryba na Zemi :((( ) zakázal, protože to je stejně jenom byznys, kterej má strašně tragických následků - ničení rybých populací, nemožnost výtěru, kvůli změnám toku a také to, že většina vody rychle odteče (kdyby byli jenom jezy, který by třeba měly nějakej otvor, kterým by mohli třeba již zmínění úhoři "přeplout" ten jez, tak by bylo o dost víc vody v řekách ((viděl jsem třeba dokument o úhoři novozélandském, který má návyky prakticky stejné jako má náš úhoř a tyhle věci okolo jejich migrace měli špičkově vyřešené, protože před turbínami MVE měli vždy klec, kterou často kontrolovali a buď je pouštěli pod MVE a nebo je dávali na nějaký nezbytný čas do bazénů vhodných pro ryby a vždy když jich bylo určité množství, tak je odvezli do ústí řek k moři... - NZ je vyspělá země, nemá tam tolik MVE jako my, vyplatí se jí to množství a zároveň neničí populace ryb jako u nás... Kéž by to tu také tak fungovalo... :-( ))

Jinak bych se prostě na ten náhon zeptal na svazu, pokud by jejich odpověď byla že v tom náhonu můžeš chytat, tak bych si tu zprávu vytiskl a na ten náhon bych ji nosil s sebou, kdyby třeba měla RS jiný názor... :)