Extremismus v chování rybářů

Poslední dobou při pročítání diskuzí narážím na extremistické chování ve smyslu "chyť a pusť" a "chyť a sežer", zajímal by mě váš názor na tyto dvě záležitosti, případné možné řešení, jak "usmířit" tyto dvě skupiny, aby spolu mohly normálně diskutovat aniž by se vzájemně napadaly.
Autor diskuse: Efis9 - Profil , 3.1.2010 všeobecné - ostatní

Co preferujete

A) Chyť a pusť33%

B) Chyť a ponechej7%

C) Jak kdy60%

Od 3.1.2010 hlasovalo 341 čtenářů.

Lauri - Profil | Po 4.1.2010 6:38:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Obojí má něco do sebe,bohužel se to v obou případech přehání. Lovec má právo si rozhodnout co udělá s ulovenou rybou (pokud to neodporuje RŘ). Vadí mi ti rybáři co si ponechají skoro každou rybu a pak si stěžují na stav rybí obsádky a vzpomínají na to jaké to bylo před dvaceti lety. Na druhou stranu mi vadí i ti ortodoxní "chyťapusťáci" kteří se tím stále chlubí a ostatní rybáře přesvědčují ať ulovenou rybu pustí a jdou si ji koupit do obchodů. Nejvíc mi vyhovují ti rybáři, kteří se netají tím, že si občas nějakou rybu ponechají pro vlastní potřebu.
Myslím si že je to hlavně o chování k přírodě než o "těžbě" nebo lovu ryb.
Nic se nemá přehánět.

hrot - Profil | Ne 3.1.2010 22:27:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

exstemismus v chování rybářů------toje nadpis otázky----
výsledek této diskuse je stejný jako nadpis......................

hraji - Profil | Ne 3.1.2010 22:17:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nattik >> přece názor na to, zda ryby pouštět nebo je částečně pouštět nebo je všechny zabíjet, je tvůj vlastní. Ten nemůže diskuze na žádném serveru ovlivnit, nebo ano?

Nattik - Profil | Ne 3.1.2010 21:49:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Někteří přišli slušně sdělit svůj názor, někteří si přišli postěžovat, někteří zanadávat si obecně na systém, někteří obecně si zanadávat na masaře u vody, kteří odnesou každou šupinu, další přišli nadávat na téma jako takové, v posledních hodinách mi připadá, že nadávky jsou adresné, cílené, útočné...

Od dopoledne jen pár lidí zde řeklo, proč preferuje Chyť a pusť, jen málo lidí řeklo, proč vlastně chytá a pouští většinu ulovených ryb a jen občas vezmou od vody nějakou rybu... Pokud jsem četla pozorně, myslím, že nikdo tady otevřeně nezastával názor "chyť a sežer"....

Tato diskuse se hodně zvrhla, původní záměr byl naprosto jiný... ze začátku se debata docela slibně rozvíjela... a pak začaly urážky, napadání...

Docela ráda bych každého z dnes přispívajících potkala u vody a viděla, kterou skupinu zde zastupuje v písemné podobě a do které skupiny patří ve skutečnosti... Třeba některé potkávám na svém "domovském" revíru, možná jsem tu dnes přímo o některých mluvila a nemám o tom ani tušení... Myslím, že by si měl každý sáhnout do svědomí a sám sobě říct, nakolik jsou tady autory keců, kterým sami nevěří a nakolik tady psali upřímně tak, jak se opravdu chovají...

das - Profil | Ne 3.1.2010 21:48:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

každý kdo má povolenku si může rybu vzít dle r.řádu.a ten kdo ji pustí je jen jeho problém.ryby taky pouštím jen některé,ale že bych se špatně díval na rybáře kteří si nesou domů kapra 1 cm nad míru to teda ne.mají na to právo a jsou tak stanovena pravidla.dokud se to nějak nezmění tak rybáři chyt a pust hol budou skřípat zuby,ale to je jejich problém.hlavně at to nikomu moc nevnucují.sám to nemám rád.někdy mi připomínají nad lidi.závěrem.ryb byly,,jsou a budou.ikdyž se ted víc chytá než dříve.ale od toho je řád který to může upravit viz horní míry ryb atd.

SAHIB - Profil | Ne 3.1.2010 21:31:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >>
ale ona je to svobodná volba každýho,zda bude CH a P,nebo dle RŘ si rybu veme,a bude nazýván poté stranou druhou rybožroutem...,což je chybné
každý má tu možnost ,aby se k té či oné skupině přidal a preferoval její pravidla..Ale nesmí v tom případě házet špínu na tu druhou stranu a nadávat jim do h..lů jen proto,že si někdo rybu vzal..Vźdyť já jsem se rozhodl,že budu CHa P,a ryby si brát nebudu,tak proč bych to měl někomu vyčítat,když si ji veme..samozřejmě v slušném měřítku,a v souladu s RR pokud chci...to je moje soukromé,osobní rozhodnutí,přesvědčení o tom,co a proč takto konám..

SAHIB - Profil | Ne 3.1.2010 21:21:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

yvana >> yvana, Efis9 >>
víte děvčata,máte zcela pravdu..
Ono je to taky proto,že nyní maj ti "jedni" a ti "druzí" šanci si vše vyříkat,poslat jeden druhého do sedacího svalu,na hnojiště, najít ten nejvulgárnější výraz jeden druhému,potupit se navzájem,urazit jeden víc než druhý..a prostě si vyřídit za celý rok účty,kdo komu co řekl,uděla,či neuděla..jako kdo s kým vy...l-))
A když je zde položena otázka,jako ji položila Efis9- a trefila hřebík na hlavu na tvrdo a přímo-bylo to potřeba,.tak se pak ukáže,co a kdo v každém z nás zde dřímá za :
- srandistu
- snílka-
- lumpa
- dobytka
- h...a
a plno dalších názvů,bych mohl pokračovat..
A pak se nestačíte děvčata divit,páč zde pak doslova a dopísmene někdy nervy cáknou i osobnostem,do kterých by jste to nikdy neřekli a nestačíte žasnout..-))

yvana - Profil | Ne 3.1.2010 19:50:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Efis9 >> Tak holka nevím,ale je vidět že jsi píchla do vosího špíš sršňového hnízda,opět nadávky,urážky no pár těhle chlapů dostat vedle sebe k vodě tak se pozabíjí jeden napadá druhého,že si vezme rybu druhý tvrdí,že chytne a pustí a přitom se tady ukazují z kaprem,který údajně chytli,nechytli ale kamarád s party potom se tu chlubí jaký jsou to kabrňáci,jak rybu pustil ano do vezírku a takových je tu víc,tady nechtějí nic řešit tady ventilují svoje chování neuznají jiný názor jen svůj přirovnat některé rybáře k dobytku to bych urazil ten dobytek.

Enigma - Profil | Ne 3.1.2010 16:14:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vím,že můj názor jako hodně mladého rybáře nebude brán na zřetel,ale taky bych se chtěl s vámi podělit o jednu skutečnost,která se mi stala na jednom revíru v uplynulém roce.
Jezdím pravidelně na jaře s tátou na ryby na jednu svazovku.Krátce po příjezdu přišla rybářská stráž prohodili jsme pár slov a poslední informace porybného byla,že byli nasezeni "násaďáci"velikost asi kolem 45-55cm.V tu chvíli jsem ještě nevěděl o co kráčí a tak jsem tomu nepřipisoval žádnou důležitost.Jenže hned ráno už jsem věděl o čem nás chtěl porybný informovat.To že nám babetami jezdili mezi prutama a bivakem bych i přežil,že když viděli,že jsme chytli velkou rybu tak nás v nestřeženém okamžiku přehodili to taky nic nebylo.Pro mě byla černá můra vždy jejich odjezd těsně před polednem.Byli to pořád stejné ksichty s pořád stejnými taškami plnými ryb.Byl jsem tam týden a těch asi 10lidí si tam chodilo denně pro tašky ryb...Z mého pohledu mladého rybáře asi něco není v pořádku....když jsme se totiž bavili na konec výpravy s porybným tak nám řekl,že je to tam po nasezení normální.Vše vychytaj a pak na první schůzi řvou,že tam nejsou ryby...
S takovými lidmi se nikdy bavit nebudu a chci říct,že mi nevadí když si někdo vezme malého kapra párkrát do roka.Já osobně jsem sportovní rybář,který vyznává systém "chyť,vyfoť a pusť",
a když chci rybu tak ji koupím v Glóbusu...
Hlasoval jsem "A"

rybomil - Profil | Ne 3.1.2010 15:54:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tichej >> Bohužel ale tady na MRKU je snad každej, kdo si vezme za rok více než 1 rybu , považován za MASAŘE!

Já myslím, že tomu tak není, že většina nejsou stoupenci ani jedný strany a větší část než polovina je rozumná. Ikdyž poslední roky mám pocit, že krajních na obou stranách lehce přibylo.

mašin: Neblbni, už zas vytahuješ zvýhodnění těch pouštěčů ? Od toho vznikly soukromáky, možná další nadstandartní revíry, za kterými se vydal JČ ÚS, další černý díry v hospodaření MO a Svazu ???
Bych chtěl zvýhodnění vláčkařů, třebas za příplatek XXX peněz vláčet na 2 pruty. Nebo na 3, spíš i na 4 :§)))
Rozhodně nevidím nějaký zvýhodňování lidí co maj prachy v rybařině jako perspektivní, nechci zažít dobu, o který mi vyprávěl můj děda, že byl úsek potoka, řeky,kam směli chodit jen vybraný lidi, pan továrník, pan farář atp. Nakonec, při dnešní legislativě, by se mohlo klidně stát, že těch pytlačících by bylo na takový vodě daleko víc než povolenek.Možná to ale brzy nastane.
Já chci mít na svazový vodě úplně stejný podmínky jako strejda z Horní dolní nebo ředitel velkofirmy, pokud tam tedy vůbec ten chce chodit.

rakosníček - Profil | Ne 3.1.2010 15:08:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Můj názor na tohle je chyt a pust ale proč bych kritizoval rybaře kteří odnáší rybi proč né je to jejích volba ..
Ale musí to být v jisté míře…..a řešení jednoduchý každí si všímejme sám sebe a nekritizujme se zato navzájem

Kocháč - Profil | Ne 3.1.2010 14:54:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ladinek >> ano souhlas, my se na to díváme jen přes brejle našeho egohoničství a přírodu a hospodaření na revíru sobecky upozaďujeme. Dle mého je ideální stav jakási dejme tomu přirozená obsádka, ale to je nereálné. Lidi chtějí maso. Nevážil bych si kapra z 3ha vody kde plave díky K-70 dalších 20 selat. Pstruhovky jsou asi jiné téma, tam asi opravdu napáchá trofejní potočák spoustu škody, stejně jako třeba zdevastuje obsádku línů trofejní sumec. Neumím si představit jak docílit ideálního stavu při současném vnímání ryby.

Kocháč - Profil | Ne 3.1.2010 14:37:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jakýkoliv extrémismus je na hovno. Každý máme právo se rozhodnout rybu pustit nebo nepustit dle zákona a BP. Extrémní přístup k pouštění je stejné zlo jako extrémní přístup k braní. Nevhodně zvolený revír pro K-70 může nadělat velké zlo, ale na druhou stranu je spousta vod bez náboje a to díky tomu, že se vymasí co se nasadí. Problém je podle mě trochu v tom, že spousta mladých rybářů si vzalo za své tvrdé potírání "masařů", ale absolutně si neuvědomují, že při stávajících zarybňovacích plánech je takové chování cesta do pekel. Měli by v podstatě být vděční těm co snižují obsádku kapra a tím dávají možnost těm trofejním povyrůst a najít dostatek potravy. Velice těžko se bude hledat nějaká rovnováha, ale není problém s mírou rok od roku hejbat, podle mě to je možný. Chraňme jen ty opravdu trofejní ryby, ale ne jen kapry, to by bylo krátkozraké. S horní mírou by se mělo nakládat velice opatrně.

Dulf - Profil | Ne 3.1.2010 14:11:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nic se nemá přehánět.Pochopím,že když má někdo rybu rád,tak si ji sem tam vezme,ale nepochopím to u ryby trofejní.Osobně preferuji ChaP,ale jednou dvakrát za rok si ji vezmu.Každý musí začít u sebe,pokud chceme spolu komunikovat a na tom nezmění nic žádná míra toho či onoho druhu ryb.

Rytíř - Profil | Ne 3.1.2010 13:49:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Efis9 >> Hlasoval jsem za možnost "c",pročet jsem zde par přispěvku a v některych jsem našel omezit počet,no ale to už tu nedavno bylo a dopadlo to špatně,vedlo to akorat k tomu,že lidi ryby nepsaly a tudiš potom na konci roku po sečteni ulovku,organizace dostaly meně peněz za ryby a i meně logicky je zarybnovana voda.Přiklad je třeba u nas na jihu lipno,tam ten počet ulovku klesnul skoro o polovinu,proti roku kdy nebylo omezeni ale pouze papirově.Na moravě jsem koukal maji letos par vyjimek mira kapra 45,candata 50,štiky 60,hlavně ty dva druhy dravych ryb vidim jako duležite,zkrze zvyšeni miry,kapr se defakto vysazuje každy rok za učelem,aby se vychytal,to je snadno obnovitelna ryba podle např,candata,mluvim o nasadovych kaprech,tim jak jsem psal obnovitelny zdroj.Sam jsem zde letos založil otazku na zavedi dolni miry nastražni rybičky na orliku,jako je tomu na lipně a dopadlo to debaklem,ještě se mi někteři rybaři jak v otazce,tak do SZ,ptali a proč omezovat velikost atd.Určitě toto opatřeni na lipně povede k obnoveni ryby jako je třeba candat,u nas na jihu je třeba na jaře hajen okoun,to myslim je taky krok spravnym směrem.To jak se třeba masakruji okouni všech velikosti na orliku tak z toho je mi tak smutno,proč třeba u teto ryby se nezavede celorepublikova mira.

Jarda Š. - Profil | Ne 3.1.2010 13:43:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kdysi jsem si skoro všechny mírové ryby ponechával, později zase všechno pouštěl, dneska pouštím většinu a tu a tam si nějakou rybu vezmu. Nemám v tomto směru zásadní problém ani s jednou skupinou.

g60 - Profil | Ne 3.1.2010 13:18:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

toto je nekonečný příběh je to věc každého jedince kolik si odnese ryb když neporuší RŘ tak proč ne.Hlavně by se měla zavést horní míra všech ryb aby se neodnášely ryby trofejní.

Paul van Drax - Profil | Ne 3.1.2010 13:06:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Káceč >> Proč?
NUTIT někoho pouštět všechny ryby je stejně špatné jako je všechny sežrat. Tvé tvrzení mi ale nepřijde jako pravda. Copak by byl stejný výsledek, kdybych všechny letos puštěné ryby sežral? Možná, že jo, ale typický argument "nesežereš ty, sežere někdo jiný" je podle mě blbost.

SAHIB - Profil | Ne 3.1.2010 13:04:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >>
nazdar ,
musím s tebou souhlasit,byť někdy trocha váhám-není myšleno ironicky,mám trošku jiný pohled na věc..-)ale s těmi jedinci..víš co je ale zarážející?..Že není organizace,kde by se nikdo takový nenašel, v každé, trofnu si tvrdit že v každé je minimálně jeden,ne-li několik takových...
Když se bavím tady s klukma různě u vody, jezdím hodně okolo,,neb oni k nám a zabrousíme na toto téma,tak mi jde hlava kolem,kolik jich existuje a v každé MO..A čím to je? Systémem? Chamtivostí? Vyniknutím nad jiné? Vychloubačností?.. Snahou být IN za každých okolností?..
Znám tady v jedné Mo manželský pár-postarší,kteří asi před 2 lety měli dokupice - čti dobře za 1 rok,tedy za sezónu 386 ks kapra...!! ne kilo! Co k tomudle dodat?..nejde nic...To mi už palice opravdu nebere..
Prostě jsou lidé,-rybáři,kteří to snad maj jako svůj byznys na maso...
Ale když se ohlédnu zpětně za ty desítky let co rybařím,tak nepamatuji,že bych se setkal,či narazil na rybáře,který by takle masil...Jo cejnobijce-))ty jsem zažil,ale zase to bylo tak něja v dobách,kdy cejn byl všude,bylo jich hodně a pěkných, že si jich vzal 6-7 oloko 50tky,..to ano..ale ne každý den..to zas ne, vzali si je,správně pls..ponechali,ale s rozumem,věděli kdy a kolik ,třeba 2 -3 x do měsíce,
A starší borci,kteří mne vedli k rybaření,mými prvními krůčky,kteří mi dávali rady, učili mě žít a splynout s přirodou u vody,být jejím přítelem,ne barbarem ,zničit co se dá,ale umět ji číst a chovat se k ni tak,aby mi to mohla jednou vrátit krásnými chvílemi a požitkem..
Že ryba je taky tvor,ať je to kapr(či jak někteří říkají prase-nevím proč,chybí mi logický důvod tohoto označení), amur,pstruh,dravci..prostě rybky jako celek,že sice jsem lovec - predátor,ale jen do té míry,kdy musím umět posoudit a znát míru hojnosti,řeknu to i jinak - bernosti ryby,ale a to hlavně-požitku z lovu a myslet na budoucnost,což je umět i pouště a přitom si spokojeně a pěkně zarybařit...

Káceč - Profil | Ne 3.1.2010 12:50:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pouštět všechny ryby je stejně špatné jako je všechny sežrat.

Tomčaaa - Profil | Ne 3.1.2010 12:41:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

taky se vložím do diskuze taky si nechám nějakého kapra a hodně jich vrátím na zpět, ale nejsem jeden z těch kteří berou podměrečné kapry anebo ten který za den když berou tak vezmou i 5 kaprů na tohle by se rybáři měli zaměřit chyt a pust je každého volba ale podměrečné nebo více ušlechtilých ryb než je povolené tak to odsuzuji

standas - Profil | Ne 3.1.2010 12:23:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Efis9 : rozhodně by stálo za to nevnucovat svůj názor ostatním,obě strany mají svou pravdu a proto je také tolik šarvátek,hlavní problém spatřuji v špatně postavenýmu ryb.řádu a samozřejmně osvětě i když ta je velmi dobrá.Funkcionáři ČRS jse také podílí na této situaci například se podívejte na www.rybariledec.cz zde se chluběj členy kteří zmasili za rok nejvíce ryb!! To je pak velmi složité a namáhavé někomu vysvětlit že je třeba i ryby pouštět že?

SimonKratky - Profil | Ne 3.1.2010 12:23:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak každej by měl začít u sebe,ale myslím si že chyť a pust neni špatný ale na druhou stranu proč si občas rybu nevzít (mě osobně stačí tak max 5 ryb ročně), ale zase nemam rád ty nenažrance co vemou po palici všechno a těch je podle mě spousta.Já si myslím že ideální by bylo změnit rybářský řád.Proč každej den dvě ryby????Proč ne jedna třeba týdně ??? Kdo to dělá pro radost a jako hobby nebude mu to vadit.A občas si bude moc vzít rybu.A samozřejmě porušení tohoto by se mělo tvrdě trestat,ne odbráním povolenky ale dochytat navždy.Já jdu od vody spokojenej že jsem si zachytal a ne nachytal:-)))Ale občas rybu proč ne......ale občas říkám:-))

SAHIB - Profil | Ne 3.1.2010 12:22:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Efis9 >>
Ahojky,
nejprve přeji v Novým roce vše nej.nej..-) a hlavně hodně krásných zážitků u vodfičky a pěkný rybiček na prutu...-)
Já si myslím,že ta nevraživost je v nás- rybářích..jednak je to způsobeno dle mne nějakou spíše závistí..blíže neurčitelnou,pak také tím,že někdo někde pls,neb řekne to a to..a abych byl v dnešní době IN a zadobře,tak se přidám a dle potřeby tluču na strunu,která je pro mne výhodná,nějak ,něco z toho mohu vykompenzovat(myšleno všeobecně) Ch a P-sem nic nechytil,on tahá furt( ne všichni tak smýšlejí),a je tu závist (ale i z opačného tábora)..on tahá,já ne.. A už to jede..
Jinak je to stále dokola..RŘ dovolí co dovolí,tak se dle toho většina chová,jiná skupina jde orrtodoxně za svým CH a P,..každému se zajídá něco..,ale vše vychází,když si podrobně pročtete všechny příspěvky,názory z jednoho jediného!! A to: Z RŘ ,který plno věcí nejasně vykládá,dovoluje,zakazuje..A proto jsou dle mého tyto třenice,kde se každý snaží najít pro sebe to Nej,Nej..výhodnější co je mu nejbližší,co mu pasuje a vše ostatní zavrhne..
Tohle je můj osobní postřeh,nikoho nechci urazit,napadt...Ale takle to vidím z mého pohledu já..
Asi jsem také "masajka",protože letos mám 4 ks granuláka,1 ks štika,1 ks bolena,1 ks hada,a 9 ks kapříka.. a asi 20 ks větších karasů cca 30 - 40 cm)...
takže mne můžete také nasvat rybožroutem..-))Já si ale stejně myslím své a to,co jsem výše prezentoval...Snad jsem to pls. tak,jak to cítím a že jsem to vystihl..díky za prostor k vyjádření..
jinak sem už starej pardál,kerej chytá skoro 40 let a něco o rybaření vím, a zažil jsem toho hodně a hodně...

Červené karty: XAXAP, drozďák 30,42