Jak je to s tím mníkem

Rád bych veděl, pokud by mi to někdo dovedl vysvětlit, jak je to s tim lovem mníka jednouvousýho. V rybářským řádu není psán jako celoročně hájena rybka ni živočich a přesto je u některých revírů doplněk, že je povolen odlov. Tak Vám nevim esli se může chytat a nebo ne. Díky.
Autor diskuse: malinko - Profil , 18.11.2009 všeobecné - ostatní
1 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nxmac - Profil | Pá 20.11.2009 14:59:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak takhle to je s tím mníkem...

Vážený pane Macholda,
Kompetentní pracovník vrcholného orgánu ČRS se elegantně vyhnul řešení této nejednoznačné problematiky a přesunul ji na Středočeský ÚS. Naše vysvětlení je následující.
Mník jednovousý - Lota lota je spolu s dalšími druhy ryb ( např. Jelcem jesenem) a živočichů uveden v seznamu zvláště chráněných organizmů ( příloha číslo 3 Vyhlášky 395/1992 Sb.)
Mník je uveden ve třetí, nejméně chráněné skupině - ohrožení.
V případě intenzivního vysazování je možné udělit u této skupiny výjimku z jejich přivlastňování.
Tuto výjimku ČRS SÚS obdržel na několik revírů rozhodnutím KÚ Středočeského kraje č.j. 8406/OŽP-10416/03-Sy. V popisech revírů je vysloveně uvedeno slovo "MNÍK".
Z výše uvedeného vyplývá, že pokud nemá uživatel revíru udělenu výjimku kompetentním orgánem státní správy, měly by být všichni ulovení mníci i přes dosažení lovné míry vráceni zpět vodě.
Obdobné ustanovení platí i pro rybu na Labi hojnou, kterou je Jelec jesen.
Stanovení lovné míry ( např. u lososa) ještě neznamená, že je možno si je přivlastnit.

S pozdravem Horáček Pavel jednatel ČRS SÚS

NJarda Š. - Profil | St 18.11.2009 12:33:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mezi ohrožené druhy ryb jsou zařazeni: cejn perleťový, jelec jesen, ježdík žlutý, kapr obecný sazan, mník jednovousý, piskoř pruhovaný , plotice lesklá, střevle potoční, vranka obecná a vranka pruhoploutvá. Pro lov těchto druhů ryb v rybářském revíru je potřebná výjimka od orgánu ochrany přírody a krajiny.
U ryb, které jsou zařazeny mezi druhy kriticky ohrožené (drsek menší, drsek větší, hrouzek Kesslerův, sekavčík horský) nebo silně ohrožené (ježdík dunajský, ostrucha křivočará, ouklejka pruhovaná, sekavec písečný) výjimku k lovu udělit nelze.

NJarda Š. - Profil | St 18.11.2009 12:02:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tam, kde není lov mníka povolen, je přestupkem proti ochraně přírody a krajiny jeho cílený lov i v případě, že všechny ulovené ryby pouštíš.

Nb.gun - Profil | St 18.11.2009 9:41:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

malinko >> Ještě poznámka k tomu souběhu, o kterém se zmiňuje hraji.

Zákon České národní rady č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů v § 90 odst. 4 říká, že "Zákon o ochraně přírody a krajiny a předpisy vydané k jeho provedení jsou zvláštními předpisy ve vztahu k předpisům o lesích, vodách, územním plánování a stavebním řádu, o ochraně nerostného bohatství, ochraně zemědělského půdního fondu, myslivosti a rybářství."

Zjednodušeně toto ustanovení znamená, že zákon o ochraně přírody a krajiny a jeho prováděcí předpisy jsou nadřazeny všem těmto vyjmenovaným předpisům. Takže pokud dojde k souběhu úprav, kdy úprava v některém z těchto předpisů je v "rozporu" se zájmy chráněnými zákonem o ochraně přírody a krajiny, má až do případného rozhodnutí příslušného správního orgánu přednost ochrana přírody - tzn. že vyhláška č. 395/1992 Sb. má přednost před vyhláškou č. 197/2004 Sb.

Nb.gun - Profil | St 18.11.2009 9:24:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

malinko >> Bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech ČRS v části I. Doby hájení některých dalších živočichů sice mníka (a vlastně ani jesena či kapra-sazana) mezi celoročně hájenými druhy ryb neuvádí, nicméně nadřazený právní předpis - Prováděcí vyhláška Ministerstva zemědělství ČR č. 197/2004 Sb. k zákonu č. 99/2004 Sb. o rybářství - v § 15 odst. 1 písm. c) říká, že "Ulovené ryby v rybářském revíru, které jsou chráněny podle zvláštních právních předpisů, musí být šetrně vráceny zpět do rybářského revíru, v němž byly uloveny." A odkazovaným zvláštním právním předpisem je Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, jehož prováděcí vyhláška Ministerstva životního prostředí ČR č. 395/1992 Sb. ve svých přílohách vyjmenovává chráněné druhy rostlin a živočichů podle stupňů ohrožení. A v Příloze III., bodu 3. se za druhy ohrožené prohlašují jak mník, tak i dokonce jesen a sazan.

Takže - jelikož jde v případě vyhlášek č. 197/2004 Sb. a 395/1992 Sb. o nadřazené právní předpisy vůči BP výkonu rybářského práva, je mník podle těchto předpisů jako chráněný druh celoročně hájen. Pokud by chtěl uživatel revíru povolit lov těchto druhů na svých vodách, musí požádat o udělení výjimky příslušný správní orgán a tuto výjimku pak uvést do BP pro své revíry. Případně musí přímo osoba provádějící lov vlastnit zvláštní oprávnění pro tuto činnost, např. odlov pro vědecké účely. Jak vidno z BP středočeského územního svazu - na jejichž základě jsi nejspíše dotaz položil - někde už to pochopili. O patřičnou výjimku si zažádali, o této výjimce v BP informují a revíry, kde je tento lov povolen, jsou náležitě označeny.

Bez udělení výjimky či vlastnictví zvláštního oprávnění na lov chráněného druhu jde v případě ponechání si výše jmenovaných druhů ryb o prosté pytláctví (a ze strany ČRS o svévoli a porušení zákona) ...