Francouzský double

- Mára Voženílek

Komerční sdělení


„Jarní Francie“

Na přelomu dubna a května jsem měl s Pecou naplánovanou čtrnáctidenní výpravu do Francie na státní vodu, kde jsme již jednou chytali. Jeli jsme sem znovu, jelikož se nám na předchozí výpravě moc nedařilo, tudíž jsme potřebovali této vodě vše vrátit i s úroky. Počasí nám příliš nepřálo - sněžilo, pršelo a stále foukal silný chladný vítr.


Nádherný lysec v plné kondici

Ve znamení ochlazení

Krmení jsme zvolili 24mm Krill + pelety stejné příchutě a tygří ořech, kterého jsem měl na tuto výpravu připraveného více z důvodu velkého množství sumců, kteří atakují vše, na co přijdou, ale ořechům se v tomto případě vyhýbají. Po náročné cestě a přípravách se rozjíždíme po jezeře. Hned první ráno dostávám odměnu v mělké zátoce a to lysce o váze 15,5kg na 20mm plovku zalitou NHDC+ esencí broskev, který zabral v metrové hloubce na hranici rákosu. Peca přichází o dvě ryby ve vázce.



Bude dobré se přestěhovat

Bohužel následující dny se nic neděje z důvodu velkého ochlazení. Proto na nic nečekám a stěhuji se na místo, kde je více vody a kam fouká již několik dní silný vítr, který tvoří vlny s bílými čepicemi. Od té doby začali ryby celkem spolupracovat. Peca vytahuje dlouhého lysce 19kg a já 2 ryby přes 13kg. Jelikož jsme už několik dní rozděleni a každý chytáme na různých místech daleko od sebe, rozhodli jsme se na nějakou dobu přestěhovat na místo, kde budeme moci být spolu a trochu si popovídat s někým jiným, než sám se sebou, jelikož vysílačky, které jsme měli s sebou, vypověděly službu.



Finální váha 26,5kg!

Připravujeme pruty. Já všechny 4 pruty v silném větru rozvážím do různých vzdáleností a ke každé montáži rozsypávám 1kg boilies s tygřákem. Peca 3 rozvezl také, ale na čtvrtý prut už nemá sílu, tak ho posílá z náhozu asi 50 metrů od břehu bez jakéhokoliv krmení. Ač jsme už dost unaveni, každý ležíme ve svém bivaku, ale nemůžeme usnout. V každém z nás bylo zvláštní napětí, které člověk nemá každý den. Prostě jsme oba věděli, že se něco stane, ale nevěděli jsme co. Nad ránem Pecovi vyjíždí prut a ano, je to ten z odhozu 50 metrů od nás. Přitahování ryby probíhá ze břehu, jelikož ryba příliš velký odpor nevytváří. Až u břehu zamotala mé dva pruty, na kterých jsem měl zadní olova. Po nějaké době kapra podebíráme a při pohledu do podběráku se shodujeme, že ryba má kolem 20kg. Neuvěřitelná euforie. Zatímco Peca asi čtvrt hodiny rozmotává pavučinu, kterou kapr upletl, já připravuji veškeré věci na vážení. Když je vše hotovo a vidím, že Peca šmodrchanici u prutů dokončuje, vytahuji kapra a začínám se smát. Peca neví co se děje, ale oznamuji mu, že kapr má kolem 25kg. Kapra vážíme a po odečtení tašky je finální váha 26,5kg! Neuvěřitelná radost a zasloužená odměna pro Pecu, po předchozí výpravě. Samozřejmě závistivý červíček ve mě hlodal, také jsem si přál takovou rybu vytáhnout, ale tyto myšlenky mi narušila brutální jízda na prut vyvezený přes 300 metrů.


26,5kg


26,4kg

Slušný double

A byl to prut, který byl ještě pár minut před tím brutálně zamotaný. Takže zcela jistě bych přišel o 300 metrů šňůry s rybou, kdyby Peca včas vše nerozmotal. Pruty máme ve vodě daleko od břehu, ale po předchozí akci mám na sobě stále prsačky, takže stačily dva skoky a už jsem měl prut v ruce. Rychle naskakuju do člunu, motor na 5 a letím vstříc nočnímu bojovníkovi. Peca mezitím kapra vrací zpět do tašky a netrpělivě čeká, zda něco přivezu. Přijíždím nad rybu, která udělala pár výpadu a vyplavala na hladinu. Rozsvítil jsem si, ale foukal vítr, který mi znemožňoval se ke kaprovi přitáhnout. Naštěstí vše díky motoru dopadlo dobře a kapr končí v podběráku. Tipoval jsem ho kolem 15 kg, ale jakmile rozkládám ramena a snažím se přetáhnout kapra přes bok lodi, musím vynaložit víc síly, než jsem myslel. Nakonec se mi to podařilo a já mohu na podložce ve člunu vidět další neuvěřitelný prase. Věděl jsem, že je to ryba opět přes 25kg. Snažil jsem se zachovat klid a řekl jsem si, že Pecu na břehu trochu překvapím. Prut už ani nepokládám jedu rovnou ke břehu. Když jsem kousek od břehu, hned slyším otázku - tak co vezeš? Abych navodil správnou atmosféru, trochu smutně odpovídám 20kg nemá, chvilku mlčím a hned vykřikuji - ten má totiž přes 25kg. Ani jeden nevěříme svým očím, neuvěřitelná půl hodina, kdy se nám podařilo vytáhnout jedny z největších ryb, které tu plavou. Hned jdeme kapra zvážit. Netrpělivě sledujeme přeskakující čísla. Nakonec bez tašky ryba váží brutálních 26,4kg! Slušný double!


Kapry dokumentuje, společná fotka a video nesmí chybět


Naše stěhování

Nádherných 14 dnů v naprosté izolaci

Díky bohu Peca stihl pruty rozmotat, jinak bych o něj jisto jistě přišel. Chvilku s focením počkáme, jelikož se už rozednívá. Mezitím boucháme Bohemku a zapalujeme doutník na zvláštní situace. Myslím si, že v tuto chvíli přichází vhod. Následně kapry dokumentuje, společná fotka a video nesmí chybět a monstra pouštíme zpět do jejich domova, kde se jim očividně daří. Na tyto okamžiky určitě ani jeden z nás nezapomene. Dlouho jsme tomu nemohli uvěřit, ale bylo tomu tak. Do konce výpravy vytahujeme ještě pár ryb, z nichž ty lepší měl Peca a to 19,5kg a 17,5kg lysce, přičemž toho menšího vytáhl na 5 zrnek tygřího ořechu.


Jednoduché, ale účinné

Bylo to nádherných 14 dnů v naprosté izolaci od civilizace, v divoké přírodě, mezi rákosím a hustým lesem, odkud nás chodila navštěvovat prasata, jen pár metrů za bivakem. Před odjezdem mi nad montážemi zakotvil se svou velkou lodí Julian Jurkewitz. Nevím, co potřeboval, ale shodli jsme se na tom, že se chtěl od nás něco naučit.


Dobré jídlo přijde vhod i v naprosté divočině

Autor: Mára Voženílek