Zaplavování mizejících mokřadů by mohla pomoct klimatu i biodiverzitě

Kategorie: Všeobecné

Velká voda nemusí nutně znamenat jen katastrofu. Řízené zaplavování vybraného území může oživit zdecimované mokřady, podpořit biodiverzitu a zpomalit klimatickou změnu.

Na zprávu z webu Conversation upozorňuje Ekolist.cz. Sladkovodní mokřady jsou jedním z nejrozmanitějších ekosystémů a žije tam asi 40 procent všech známých živočišných druhů. K jejich podpoře by mohlo přispět například trvalé nebo sezónní zaplavování vhodných lokalit povodňovou vodou. Kromě toho, že jsou mokřady domovem široké škály živočichů, blokují taky uhlík, který by jinak unikal, ohříval atmosféru a přispíval k extrémnějším výkyvům počasí.

Ekolist.cz dále zmiňuje, že například britské nížinné mokřady původně pokrývaly plochu kolem 2 milionů hektarů, v 80. letech to už ale byla jen zhruba osmina. V současné době má ve Velké Británii asi 46 tisíc hektarů mokřadů územní ochranu. Některé zásahy v krajině už mají své výsledky. Jak upozorňuje web Conversation, mokřady se tak podařilo částečně obnovit třeba v jezerní oblasti Cumbria na severozápadě Anglie.

Zdroj: https://wave.rozhlas.cz/zaplavovani-mizejicich-mokradu-mohla-pomoct-klimatu-i-biodiverzite-8379773

MAXXSKATER, 9.12.2020

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.