Zastavili jsme převod vody žermanickým přivaděčem

Kategorie: Všeobecné

Začíná oprava přivaděče vody z Vyšních Lhot do Žermanic. To znamená, že do konce roku 2019 nebude možné převádět vodu z povodí Morávky a tím nadlepšovat přítoky do nádrže Žermanice, která je zásobárnou vody pro dodávky průmyslovým odběratelům. Na tuto situaci se vodohospodáři z Povodí Odry připravovali od začátku letošního roku. V rámci povolené mimořádné manipulace akumulovali vodu z tajícího sněhu na přehradách Morávka, Žermanice i Olešná a připravili změnu pravidel spolupráce nádrží po dobu opravy přivaděče.

Zdroj včetně tiskové zprávy: https://www.pod.cz/stranka/zastavili-jsme-prevod-vody-zermanickym-privadecem.html

MAXXSKATER, 13.5.2019

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Út 14.5.2019 17:52:32

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 14.5.2019 10:16:13 >> Obávám se, že výkonná moc je v našem státě tak hluboce zakořeněná, že je velmi těžko něco změnit od zaběhnuté praxe. V mnoha oborech ( vodohospodářství není výjimkou ) je to vidět, že odbornost ustoupí zájmům politiků, kteří jsou momentálně u moci.
Ve většině případů nastávají situace, že ten vedoucí pracovník, který nebude dostatečně názorově " promiskuitní " se na svém postu dlouho neohřeje a to klidně může být ve svém oboru i profesorem s několika tituly před i za svým jménem.
Přibližně pře dvěma léty opravili na přivaděči jez u dálničního úseku mezi Frýdkem Místkem a Českým Těšínem, který snad zdolá pouze létající ryba a tak v letních měsících naše tečkované krasavce najdeš na tomto toku pouze ve vývařištích pod jednotlivými jezy.

petrikveprik - Profil | Út 14.5.2019 10:16:13

Honza7 >> termín "zaužívané postupy" mi zní v případě povodí rovněž děsivě, no snad tím myslí něco jiného a já se pletu.. Nebudu ale pesimistou, snad se jim to podaří opravit a co se týče vztahu k fauně a flóře to alespoň trochu posunout vpřed..

Honza7 - Profil | Po 13.5.2019 21:14:19

Jsem hodně zvědavý na vlastní realizaci opravy přivaděče vody z Vyšních Lhot do Žermanické přehrady. Uvidíme zda-li dojde konečně i na úpravy samotného betonového koryta, aby tento přivaděč byl schopen udržet vodní živočichy včetně ryb po celém toku a ne jenom v místech kde jsou jezy.
Čas tedy ukáže co Povodí Odry si představuje v Plánu dílčího povodí Horní Odry : " Pořizovatel plánu, státní podnik Povodí Odry je přesvědčen, že je třeba na zaužívané postupy navazovat, nová vodní díla provádět s přihlédnutím k přírodě blízkým postupům a v tomto smyslu vodní díla již zhotovená i doplňovat. Bylo by krátkozraké, nezodpovědné či nebezpečné opustit komplexní využívání vodního bohatství v době, kdy lidstvo bylo, je a bude vystavováno povětrnostním extrémním jevům, jako jsou sucho a povodně".
Z těch zaužívaných postupů mám celkem dosti silné obavy.