Investice do zadržování vody v krajině

Kategorie: Všeobecné

Úpravy, které zadrží vodu v krajině, by měla přinést novela o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech, kterou chystá ministerstvo zemědělství. Prioritou budou nově oblasti zasažené suchem.

Do budoucna by se mělo více investovat i do závlahových systémů. Nyní jsou podle úřadu využívány závlahy na 60 000 hektarech, v roce 1993 byla celková zavlažovatelná plocha o 100 000 hektarů větší. »Dotace jsou podmíněny aplikací nových, úsporných technologií a zařízení na dávky vody i na snížení spotřeby energie. Zatím vynaložená částka je 61 milionů korun, do roku 2022 se plánuje 1,1 miliardy korun,« uvedlo již dříve ministerstvo.

Velké investice mají jít i do stavby přehrad, například pod plánovanou Skaličkou v povodí Bečvy pokračují výkupy pozemků. Dokončené jsou studie proveditelnosti středočeských Kryr, Senomat a Šanova, projektové práce pokračují také na přehradě ve Vlachovicích, kde ministerstvo chce předložit návrh na výkup pozemků vládě koncem prvního čtvrtletí. Je také podána žádost o vydání územního rozhodnutí k Novým Heřminovům. Plánuje se také zvyšování hladiny Novomlýnských nádrží, voda by se pak mohla využít na závlahy sadů nebo vinic.

Škody za loňské sucho odhadlo ministerstvo již dříve až na 11 miliard korun. Zemědělci a pěstitelé stromů budou moci získat jako kompenzaci až dvě miliardy korun.
http://www.halonoviny.cz/articles/view/49608414

Lasskoun, 23.1.2019

Diskuse k bleskovce

mirmen - Profil | Pá 25.1.2019 20:36:58

krusnohorec >> žel, současná agrovláda je pro stav setrvalý. Teprve vidina dotací, z nichž uskutečňovatelům něco poplyne do kapes, může sem tam něco změnit.

Změny v zemědělství a hospodaření v krajině ale souvisejí i s chováním nás, zákazníků-spotřebitelů.

Nekupovat povl potraviny, levné, kontaminované pesticidy a antibiotiky .

Pokud to půjde, tak potraviny připravovat z kvalitních surovin a minimalizovat cokoliv, v čem jsou konzervanty, barviva a chuťové atraktory .

Chápu, že chemický a potravinářský průmysl by chtěl, abychom se krmili amarouny, ale na to jsem už moc starej pes, abych se učil nové kousky.

Když se seřízne plátek šunky, tak má do hodiny lehce našednout, ztratit tu původní barvu řezu.
Pokud se barva nemění, tak mně někdo tahá za fusekli a nacpal do potraviny barviva a nadbytek solí.

Jsou to propojené nádoby ČLOVĚK - KRAJINA - HOSPODAŘENÍ - VÝŽIVA - ŽIVOTNÍ STYL.

Někdy mi připadá, že jsme se sami - naší vlastní lhostejností - odsoudili k tomu, abychom žili ve zdevastované, poškozené krajině.

Doufám, že se přiblíží doba, kdy se na zemědělce navalí žaloby za špatné hospodaření v krajině.
Po dobrém to zřejmě nepůjde.

krusnohorec - Profil | Pá 25.1.2019 19:38:56

mirmen >> naprostý souhlas. Pouze bych doplnil, že se zemědělská půda získávala tkzv. meliorací, která odváděla vodu z luk a polí. Ty odvodněné plochy jsou dodnes protkány kanály, které vodu z polních a lučních mokřadů odvádějí, místo toho, aby t i tato voda zvyšovala hladinu podzemních vod,
P.s. o tom zmenšování rozlohy polí se už mluví dost dlouho ale mám pochyby, že současná agrovláda to bude prosazovat, neboť na těch velkých plochách se tak hezky hospodaří.

mirmen - Profil | Pá 25.1.2019 1:09:31

Měly by se napravovat zásahy do krajiny, zejména z padesátých a šedesátých let ( a na mnoha místech podstatně zmenšit velikosti polí - velikost polí do 12-15 ha maximálně a v některých oblastech i zmenšení na 5-6 hektarů max. !!!! ) a zakládat meze a další prvky, které člení krajinu a podílejí se na zpomalení odtoku vody.

A vlastní povrchový odtok - proslavená lichoběžníková koryta namísto původních potůčků a říček zkrátila délku vodotečí v Čechách i na Moravě o cca 30 % !!!!!!
Zavážely se dolíky v záplavové nivě, aby se získala další zemědělská půda.

Teď za to komunistické hospodaření platíme a některé škody budou znát i za další tisíce let.

Sedláci byli jako třída takřka zlikvidování, zemědělské výrobě chybí hospodáři, jsou to jen výrobci a mnozí nemají k půdě a krajině vztah.

Odhaduju, že revitalizace krajiny ( včetně potřebných zásahů do hospodaření na zemědělské i lesní půdě ) by vyžadovala částku někde mezi půl bilionem až 2 biliony Kč , které by musely být v následujících letech vynaloženy . Např. listnatý les zadržuje zásakem až 5x více vody než les jehličnatý .

A k zavlažování .. dlouhodobě zavlažování zvyšuje zasolení půdy.
Ještě tak v zelinářské a ovocnářské výrobě , ale s rozvahou.