Poslanci navrhli budování menších rybníků pouze na ohlášení

Kategorie: Všeobecné

Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zachycování vody by mohly do budoucna vznikat pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu. Pro jejich budování by podle stavebního zákona stačil územní souhlas místo územního rozhodnutí. Počítá s tím novela stavebního zákona, kterou ve Sněmovně předložila skupina poslanců ČSSD, ANO, KSČM a SPD. Chtějí tak usnadnit vznik opatření, která by v krajině pomáhala zachycovat vodu. Vláda však zřejmě v pondělí s jejich návrhem vysloví nesouhlas, vyplývá z návrhu stanoviska na vládním webu.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-navrhli-budovani-mensich-rybniku-pouze-na-ohlaseni

MAXXSKATER, 3.12.2018

Diskuse k bleskovce

Tomáš7 - Profil | Čt 6.12.2018 8:25:24

u x a >> kdepak. To už bývalý ministr zemědělství a velkofarmář Milek si stěžoval, že nemůžou budovat napáječky pro krávy, že je s tím mraky papírování. Takže za touto "inovací" bych hledal tlak těch velkofarmářů, co dřepí ve vládě, nebo jsou na ní různě napojení, a komplikuje jim to bussines.

u x a - Profil | Čt 6.12.2018 3:42:02

to bude tak snadný že to bude ještě složitější....

sven - Profil | Čt 6.12.2018 0:28:02

Poslanci navrhli....
..."Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zachycování vody by mohly do budoucna vznikat pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu. Pro jejich budování by podle stavebního zákona stačil územní souhlas místo územního rozhodnutí. Počítá s tím novela stavebního zákona, kterou ve Sněmovně předložila skupina poslanců ČSSD, ANO, KSČM a SPD. Chtějí tak usnadnit vznik opatření, která by v krajině pomáhala zachycovat vodu. "...

Spíš zas neví pravá, co dělá levá....

http://www.dotace.nature.cz/voda-opatreni/revitaliz​ace-odvodnenych-ploch-tune-mokrady-raseliniste.html​

Dědek - Profil | St 5.12.2018 23:41:58

Bacha >> už je to 15 let, možná víc :-). Navíc už tam ani nejsem, a v paneláku už žádný rybníček fakt budovat nebudu :-)

Bacha - Profil | St 5.12.2018 23:29:09

Dědek >> Udělej to načerno a když tě někdo nabonzuje, což je v čecháčkovsku na 90%, zpětně to budeš kolaudovat:-DDD

Sa(l)micka - Profil | St 5.12.2018 22:57:50

Tarn >> Třeba viděl papíry na dotaci na rybářskej kroužek... tam to je poměrně snadný papírování.

Dědek - Profil | St 5.12.2018 20:56:16

No já si nechal na pozemku vybagrovat zahradní rybníček -. fakticky díru v zemi, kterou protýkal potok - stružka.
Bylo to takové papírování a lítání, že to trvalo téměř dva roky, a to jsem to dělal za vlastní peníze, nežádal jsem dotaci...
Kdybych se měl dnes do toho pustit znovu, tak ani náhodou.

Tarn - Profil | St 5.12.2018 20:51:24

venybit >> viděl jsi někdy žádost o nějakou dotaci ?

mekvak - Profil | Út 4.12.2018 20:03:59

Sa(l)micka >> to bylo první co mě napadlo když jsem to někde poprvé zaslechl. souhlas sice možná v rámci územka bude stačit, ale povolení o nakládání neodpadne, takže v praxi se nezmění vůbec nic..

venybit - Profil | Út 4.12.2018 18:26:13

Sa(l)micka >> Zase na druhu stranu od toho na těch uřadech sedí,aby měli zodpovědnost a těžkou hlavu. Sepisovat žádosti o dotace zvládne jedna cvičená slepice. Ty ostatní statisíce uředníků můžou zvednout zadek a začít něco dělat,a pomáhání lidem se stavbou nádrže je dobrá činost.

Sa(l)micka - Profil | Po 3.12.2018 23:36:56

Zdá se mi to, nebo ti poslanci, co to navrhli, viděli stavební a vodní zákon z hodně rozjetýho (funkčního) pendolina? Jak chtějí ta paka řešit nakládání s vodami? Dvě řízení jako dvě řízení. Územní na výstavbě a stavební plus nakládání s vodami na vodoprávním, nebo územní na výstavbě a nakládání s vodami na vodoprávním? Vyjde to nastejno... koneckonců, teď můžou lidi žádat o tzv. "společné řízení", kde je všechno naráz. Sice je s tim mraky papírování, a jak se do toho někdo odvolá, je to průser (neb ani ministerstvo neví, co pak s tim), ale když je vše ok, je to o vous rychlejší.

Abych nezapomněla
https://zpravy.idnes.cz/zumpa-jimka-stat-problem-le​gislativa-odpadni-voda-fv8-/domaci.aspx?c=A181203_1​03814_domaci_fort

ti moulové nahoře už opravdu neví coby. To, že je ke vsakování předčištěných vod třeba povolení, už funguje několik let, a je to ok. To, že z podobných výmyslů politiků vzniká opravdu hodně práce (a odhaduju, že i další úřednický místa, protože už teď toho je nad hlavu), škoda mluvit... že pak ani "ti nahoře" neví, co se vzniklým problémem, a my "dole" na dvojkových a trojkových obcích to pak máme flastrovat jak se dá, v souladu s nehotovým zákonem (coby bonus třeba bez prováděcích vyhlášek), to by se z toho jeden podělal. Pak jdete z práce domů a řikáte si "v zákoně je toto, takže když udělam tohle, to vodní dílo bude ok" ale zas zároveň víte, že výklad k zákonu neni, a když se vám do věci nedej bože někdo naveze, je to 50:50 a váš chlebodárce třeba nedostane finance na čistírnu, kanál, vodovod... Nikomu tady bych nepřála chodit s tak těžkou hlavou domů.