Mělník chce víc vypustit Orlík

Kategorie: Všeobecné

Město Mělník usiluje o to, aby byla Orlická přehrada ještě více vypuštěná a soudí se kvůli tomu s ministerstvem zemědělství. Připomíná to deník Právo.

Ministerstvo přitom už před časem v reakci na ničivé povodně rozhodlo o snížení hladiny na Orlíku o 1,3 metru. Tím se vytvoří zadržovací prostor pro přívalové deště, a mělo by se tak zmenšit riziko povodní. Podle ministerstva je zvětšení takzvaného retenčního prostoru na současných 93 miliónů metrů krychlových maximální možná úroveň při zohlednění všech funkcí, které přehrada má. Ministerstvo zohlednilo kromě rizika povodní také například funkci přehrady jako zásobárny vody, zdroj vody pro vodní elektrárnu nebo rekreační funkci.

Zdroj: http://www.pravo.cz/p118p09e.php

MAXXSKATER, 24.5.2017

Diskuse k bleskovce

jogurt1990 - Profil | Pá 26.5.2017 14:52:29

jsem z Mělníka povodně byly sice nemilé ale co stalose před povodněma taky hlasily silné deště ale že by se upouštělo ? asi moc ne :-D .Jinak i dnešní počasí neni 100% ale cca 70 %

Terryx - Profil | Čt 25.5.2017 9:22:06

Souhlasím se sindeji3 protože dnes už meteorologové dokážou bouřky celkem dobře předpovědět. Takže není potřeba držet hladinu dole celý rok, ale upustit razantně před přívalovými dešti. Celkově by se ale mohla hladina o trochu snížit, aby bylo u vody vždy alespoň trochu místa.

petrpra - Profil | Čt 25.5.2017 8:25:52

Žiju na Mělníku už více jak půl století a až do roku 2002 tady žádná větší povodeň nebyla. Nedomnívám se však, že by za problémy byl jen Orlík, ale totální selhání systému. Povodí Vltavy má dostatek nástrojů na regulaci, ale v poslední době už tři vážná selhání. Informovanost v době povodní dost chaotická a nepřesná. A některá další rozhodnutí při povodních, které spadají do kategorie "politická", tak to raději nebudu komentovat.

Vítek - Profil | St 24.5.2017 21:47:16

Nejlepší bude přestěhovat Mělník víc na kopec - a bude klid!

JaMi - Profil | St 24.5.2017 17:24:46

Honza7 >> Dobrej nápad a sediment bych odvezl do Mělníka, aby z toho také něco měli.

Honza7 - Profil | St 24.5.2017 17:03:34

V případě snížení rizika záplav se nedá pouze spoléhat na velké VD. Zde musí být systém opatření, které tato rizika zmírní. Musí se začít už tam, kde se kapky deště už setkaly se zemským povrchem. Od tohoto místa je zapotřebí zpomalovat odtok a snažit se ji kumulovat v podzemí. Voda takto uskladněná nemůže v drtivé většině případů napáchat škody na povrchu.
Pokud se chceme více spoléhat na naše velká VD bylo by více vhodné se za ty desítky let co stojí se snažit z nich vytěžit sediment. Zvětšovat retenční objem pouze za cenu snížení výšky hladiny na VD bude mít negativní dopad v obdobích kdy naše republika bude postižena suchem. Obávám se že období sucha bude v nejbližších letech daleko tíživější problém, než si dnes dokážeme připustit.

sindeji3 - Profil | St 24.5.2017 10:45:03

Teď nevím, co to bylo za rok, jestli 2010 nebo něco podobného, když meteorologové předpovídali, že povodně budou, tak byl Orlík ještě než začalo pršet dlouho úplně plnej. Jeli jsme tou dobou z ryb a dost jsem se divil, protože to v TV jelo už nějakou dobu, že budou záplavy. Taky že se nastalo. Jestli by spíš vodohospodáři neměli líp reagovat na předpověď počasí, než aby to celej rok bylo upuštěný.