Na sídle Vlády ČR zasedal Výbor pro krajinu, vodu a biodiverzitu RVUR a zástupci ČRS byli u toho

Kategorie: Všeobecné

Minulý týden zasedal Výbor pro krajinu, vodu a biodiverzitu RVUR a my vám přinášíme seznam toho nejdůležitějšího, co se v průběhu zasedání probíralo.

Pan náměstek Dolejský z MŽP prezentoval současný stav projednávání novely zákona o ochraně přírody a krajiny se zvláštním zřetelem na invazní a nepůvodní druhy. Původní návrh počítal s tím, že bude novela schválena již koncem roku 2016. S ohledem na fakt, že příprava novely samotné je legislativně náročná a poměrně náročná se ukazují i jednání s MZe a hospodáři v krajině (myslivci, rybáři, včelaři, zahrádkáři), bude pravděpodobně schválena nejdříve na podzim letošního roku. Z našeho pohledu je u takto závažné novely prodloužení termínu na přípravu účelné, neboť umožní lépe projednat sporné a střetové pasáže a formulace.

Problematika invazních nepůvodních druhů se přímo dotýká i nás, rybářů. Z ní plyne zákaz držení, rozmnožování a vypouštění střevličky východní, která je již dnes na celoevropském seznamu invazních nepůvodních druhů. Případný národní seznam nepůvodních invazních druhů ryb by pak mohl přinést omezení i pro další druhy ryb.

Dále byla v průběhu zasedání výboru probírána Národní strategie boje proti nelegálnímu zabíjení volně žijících živočichů (odstřel, pasti, trávení pesticidy a farmaky). Z prezentovaných dat vyplývá, že v naší krajině stále dochází úmyslnému usmrcování živočichů, včetně zvláště chráněných. Probíráno zde bylo mj. také úmyslné trávení vyder chemickými prostředky na bázi karbofuranu, inhibitoru cholinesterázy. Následkem jeho požití dochází k úhynu jedince za plného vědomí a silných křečí. Prostředky na bázi karbofuranu byly do prosince 2008 legálně používány v zemědělství a zdá se, že staré zásoby jsou dodnes zneužívány k úmyslnému trávení především dravých zvířat.

Ze strany ČRS byla v následné diskuzi otevřena otázka, zda by docházelo k nehumánnímu a celkově zavrženíhodnému trávení vyder, kdyby zde byla legální možnost regulace početních stavů vydry odstřelem tak, jak je tomu v jiných sousedních státech, kde mají problémy s populací vyder (Polsko, Rakousko).

Posledním významným okruhem otázek, který byl rozebírán v souvislosti s námi, rybáři, bylo použití olova.

V rámci sdělení výboru zaznělo, že Evropská agentura pro chemické látky (ECHA, European Chemicals Agency) na základě zadání EU urychleně hledá vhodnou náhradu olova, aby zmírnila každoroční zatížení mokřadů a vod vnosem olova plynoucím z rybaření a myslivosti. V prezentaci bylo (bez citace zdroje) uvedeno, že se do evropských vod ročně dostává z rybářských zátěží 2000 - 6000 tun olova. Byl zde také prezentován plán nahradit v oblastech výskytu stěhovavých ptáků, zejména v mokřadech, postupně během příštích 3 let olůvka netoxickým závažím.

Nezbývá než držet vědeckým pracovníkům z ECHA palce, aby rychle našli vhodnou náhradu olova – nebude to věru snadný úkol.

Ing. Pavel Vrána, Ph.D.

Hospodářské oddělení ČRS, z. s.

Zdroj: http://www.rybsvaz.cz/

MAXXSKATER, 9.4.2017

Diskuse k bleskovce

nofish - Profil | Út 11.4.2017 19:23:39

Honza7 >> Souhlasím. Ale teď mi vysvětli, jak se ti, co zuby, nehty, prosazují vydru, chrání ji, se nechají propustit, jelikož už nejsou potřební a vyder je dost, protože na hrouzka, nebo nějakou kuňku, nemají odbornost? A tady to končí... zase jen prachy. NIc víc se chránit nebude, protože na to už po ochráncích vyder a monitoringu rozšíření slimáka "X" už nezbývají peníze. Nemyslím si, že jde o ochranu něčeho, dneska už i zeleným jde o to, aby se udrželi na místě, ze kterého běží penízky... které jim platíme my, co denně 8-10 hodin makáme ( a platíme pak i jejich blbost a to jak vše pos...).

Mrknato - Profil | Po 10.4.2017 20:29:00

kakr >> Já slýchal něco jiného.... RS zmar....)))), lebo kontrolujů chujoviny prijaté dělnicko rolnickými kádry. Takový Mašín by je všetkých dorezal.....

Honza7 - Profil | Po 10.4.2017 20:08:06

nofish >> To co jsi uvedl s tím plně souhlasím. Problém, ale vidím v tom že pokud tyto organizace budou neustále vypouštět další vydry, tak se situace nezmění. Je zapotřebí činnost těchto " ochranářů " omezit.
Možná by tomu napomohlo více využít dotačního programu pro ty živočišné druhy, které jsou dnes u nás opravdu ohroženy ( např. hrouzek běloploutvý, kesslerův, naše druhy raků atd. ) a o to tím snížit dotace na druhy, které už nejsou ohrožené.
Tohle je spíš o byznysu a obávám se že si zaangažované organizace mezi sebe nikoho dalšího nebudou chtít pustit i kdyby mělo jít o znovuvzkříšení mamuta.

nofish - Profil | Po 10.4.2017 14:31:43

Honza7 >> no nevim co vim tak furadon a podobne hnusy jsou mozna mensi zlo, nez zeleza. Ano, je to uz zoufale, ale zoufala doba.... Taky z takovych veci nejsem nadseny. Jenze to vecne nicnedelani a mluveni bez vysledku, vedou presne k tomu co se deje. A je jedno jestli jde o traveni vyder, nebo jejich, ted uz asi realne, premnozeni.
Ono se to mluvi. Dokud jde o reviry, muzeme tvrdit, ze je to chyba hospodareni a rybaru a hadat se. Ale jakmile by slo o tvoje ryby a obzivu, uz bys lahvicku toho bileho sajrajtu shanel, to je realita.

Rožnovák - Profil | Ne 9.4.2017 22:39:09

Přesně souhlasím z honzou jed může vzít jakékoliv jiné zvíře např. i pes s kterým jdeš na procházku kolem vody.

Teď k vydrám na druhou stranu když se něco úplně zakáže podpoří se nelegální stránka věci, která se nedívá na nějak předpisy. Na stránkách AOPK mají počítadlo kolik vyder od začátku roku 2017 umřelo na silnicích je tam napsáno 5 kusů, ale to jsou jen ty které někdo ohlásil a oni si je zdokumentovali, kolik jich opravdu na cestách zůstalo netuším, ale určitě jich je v některých lokalitách tolik že by to za povolení regulace stálo. Nicméně pokud se dostávají častěji do střetu s motorovým vozidly jejich stavy nebudou na vymření. Hlavně některé pstruhovky dostávájí od vydry řádně na frak.
Co se týká olova, pokud vědátoři vymyslí a výrobci a uvedou do praxe přijatelnou alternativu, která nebude xkrát dražší, olovo rád opustím.
Střevlička je bez diskuze, ta sem nepatří.

Honza7 - Profil | Ne 9.4.2017 21:30:45

nofish >> Obhajovat trávení to je silná káva. Jak chceš zabezpečit, že otrávenou nástrahu pouze pozře ten tvor na které je to cíleno? Karbofuran je sice zakázaný, to ale neznamená, že jeho používaní u nás neskončilo.
Bezmocnost vede k zoufalým činům a tohle bych zařadil do této kategorie.

dany1 - Profil | Ne 9.4.2017 20:31:26

Ahoj....Všechny tyhle potvory se přemnožili a je to třeba regulovat a tvrdě

nofish - Profil | Ne 9.4.2017 20:15:27

Honza7 >> Mezi námi. Zjisti si, pokud jde o trávení, co se občas používalo. Nepíši používá. Protož je to zakázané, takže asi nepoužívá. Některé prostředky jsou podle mě tedy daleko rozumnější, než nějaký "netrefený odstřel", nebo pasti.Věci, které zabraly v řádu vteřin. Takže ono to není tak jednostranné, i když to vztáhneš k době, kdy se to vše používalo normálně.
Co si tak všímám, tak občas už třeba vydru, regulují i auta i v obci. Takže je na pováženou, kolik jich je, když už se motá v obcích, mezi lampami a osobně jsem viděl, že nějaký ten kilometr od vody.
Co tady čtu, tak vlastně nepomůže nic, jak píšeš ke konci. Můžeme počkat, nedávat do vody ryby a počkat až vydry, kormoráni, umřou hlady, nebo nedělat nic a pořád je dál krmit a dívat se jak devastují vody. Musím si rýpnout. Vyder bylo prý málo, člověk je skoro vyhubil a ryb dost. Tak hurá, jedemem nové kolo - vyhubit, nikdy nezlikvidujeme všechny, ale už jich je nějak moc.

nekut - Profil | Ne 9.4.2017 19:29:11

Jen nemohu pochopit, že našinec chce vždy zlatou střední cestu a vždy a neomylně z toho vyjde výsledek, jenž se dá nejlépe charakterizovat - ode zdi ke zdi. Ale furt dokola........

kakr - Profil | Ne 9.4.2017 18:43:57

Staří rybáři se zdravili pozdravem "vydrám zmar" a věděli proč...

Sa(l)micka - Profil | Ne 9.4.2017 15:15:10

nekut >> Zajímavý je, že tu máme převydříno (naznačkováno maji i v městským parku ne bezpečáku, bestie), ale na horním toku Úhlavy, kterej je normální (normální tok=sem tam překážka, hodně meandruje, blbě se tam leze - prostě žádná srovnaná hrůzostrašnost), je potočáků o velikostech do 40 cm pořád šest půlek, minimálně podle vlastní zkušenosti a toho, co vidim v povolenkách. Kdežto na rybnících, který se holt těžko uhlídají všecky, se nasadí 300 K2 a sloví 5 kousků, a tak podobně, což je blbě. Je fakt, že tady je rybníků mračna, takže je teoreticky možný, že na řeku vydry nejdou, když se nadlábnou jinde, ale to už je otázka. Asi jinej kraj, jinej mrav - i u vyder.

Honza7 - Profil | Ne 9.4.2017 14:44:00

potočák 62 >> Nelegálním odstřelem jsem nemyslel pouze vazbu na vydru, kormorána, volavku a další. Já jsem si jenom vzpomněl jak to bylo s orlem skalním, orlem mořským, rysem, medvědem atd.
Trávení opravdu nepovažuji za rozumný způsob likvidace přemnoženého druhu. Takovému i-diotovi ( který toto dělá ) bych nejraději otrávenou návnadu nacpal do krku.
Tragédií tohohle státu je vznik organizací se "zájmem o přírodu", ten bohužel trvá pokud jsou pouze dotace. Nejde jim o nápravu, ale pouze se zviditelnit. Z tohoto důvodu taky ani není snaha monitorovat danou situaci a rychleji zabezpečit nápravu, když se daný tvor přemnoží. Málokdo pochopí, že legální odstřel v lokalitách, kde činnost přemnoženého druhu je neúnosná povede k nápravě a ozdravení populace predátora.

potočák 62 - Profil | Ne 9.4.2017 14:03:20

Honza7 >> Za nelegální odstřel,pasti a trávení jsou přímo odpovědni různí ochránci a ochranářské organizace tím, že blokují každou rozumnou dohodu o snížení stavu přemnožených, kdysi ohrožených druhů.Bohužel,nelegální odstřel a td.je jedinný způsob, jak zabránit ještě větším škodám na naší přírodě a paradoxně ti, kteří to dělají jsou větší ochránci přírody než ti,kteří se za ně označují.Petrův Zdar

Honza7 - Profil | Ne 9.4.2017 12:11:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nahradit olovo za jiný kov bude dost velký problém. Najít takový, který splní požadavky na hustotu, měkkost a cenu, tak to nebude jednoduché. Zátěže pro lov na položenou by se daly ukládat do plastových pouzder. U plavené, zde vhodné řešení nevidím.
Vítám strategii boje proti nelegálnímu zabíjení volně žijících živočichů - odstřel, pasti, trávení pesticidy a farmaky. Osobně si myslím, že by strategie měla být rozšířena i na pozvolné otravy, které způsobují poškození i selhávaní orgánů zvířat. Pozvolné otravy se u nás neřeší a nebo se moc nechtějí řešit. Především na našich dolních tocích řek jsou nejrůznější chemické zátěže, které se ukážou především u vodních živočichů.
Problematika invazivních druhů se projevuje i v rybařině stále ve větší míře. Do našich toků jsou vypouštěny i takové druhy, které mohou zavléct do vodního světa onemocnění na které naše druhy nejsou připraveny. Asi celkem slušná rarita bylo chycení piraně v okolí Karviné.
V naší zemi máme tendenci sklouzávat k extrémismu a když tato činnost je podpořena státem, tak výsledek je velmi brzy znát. Vypouštění bobra a vydry do lokalit, které z pohledu zásahu do krajiny naznaly opravdu velké změny nebylo nejšťastnější řešení. V těchto místech tito živočichové napáchají velké škody jenom proto, že se snaží přežít. K tomu mění i původní vzorce chování a tak lidé, kteří se dostali s bobrem i vydrou do kontaktu, tak se nestačí divit. Tyto organizace vykazují maximálně splnění úkolu o další znovuosídlení, ale neřeší co to přináší nejen lidem, ale i novým osídlencům. Všichni chápou, že vypustit zubra na Václavském náměstí v Praze a nebo koně na Masarykově náměstí v Ostravě je nesmysl. Bohužel mnohým, ale nedošlo že stejný nesmysl je vypustit vydru u sádek a nebo bobra u ovocných sadů.

Pvl - Profil | Ne 9.4.2017 11:42:19

Nebylo to myšleno jen ironicky ?

tuzemak - Profil | Ne 9.4.2017 11:32:07

Sa(l)micka >> ta poslední věta ti vypadla z h..y nechtěně,že?

potočák 62 - Profil | Ne 9.4.2017 11:16:26

Sa(l)micka >> Na sádkách nebo chovných rybnících můžeš dostat odškodnění.Na pstruhových a podhorských tocích by se měla regulovat.Petrův Zdar

nekut - Profil | Ne 9.4.2017 10:40:53

Sa(l)micka >> Vážně si myslíš, že v pstruhových potocích, kde už ledas kde je jen to, co tam rybáři nasadí se mají krmit vydry - zvlášť když jak se uvádí v literatuře a jak mají odzkoušeno chovatelé - vydra je hravá a loví, jako jeden z mála predátorů, kromě člověka, také často jen pro zábavu? Panebože.................

Sa(l)micka - Profil | Ne 9.4.2017 10:00:15

Haleluja, rejplo se do vydry. Jen houšť, pánové. Na sádkách a nebo chovným rybníku nemá vydra co dělat. Na normální řece ať si mrška běhá a loví do sytosti třebas s celou famílií.