Konec tropů řekám nepomohl

Kategorie: Všeobecné

Konec tropů řekám nepomohl

Plzeňsko – Musely by přijít vydatné dlouhotrvající 
deště, aby se voda do koryt vrátila.
Vody bylo stále méně, a tak Berounka pod Dolanským mostem postupně zarostla trávou.

Sice se ochladilo, ale pořád neprší. Lépe řečeno neprší dost.

Rekordně horké a suché léto dalo západočeským řekám, potokům i rybníkům zabrat. Vody v korytech bylo stále méně, hladiny velkých řek v uvozovkách pouze klesaly, menší říčky a potoky vysychaly doslova. A teď, v druhé polovině září, i když jsou tropy pryč, to pořád není ono.

Podle vedoucího dispečinku Povodí Vltavy, závodu Berounka Petra Vicendy zmizela většina srážek, jež zatím spadly, ve vyprahlé krajině. Do řek se voda nedostala. „Ve srovnání s absolutním minimem, které nastalo v půli srpna, teď stav vody o něco lepší je, ale nedá se říct, že by se zlepšil nějak výrazně," konstatoval Vicenda s tím, že se zlepšení vlastně ani čekat nedalo: „Září je vždy nejméně vodný měsíc."
Zdroj: http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/konec-tropu-rekam-nepomohl-20150922.html

yvana, 24.9.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | So 26.9.2015 10:18:19

Tento nadpis diskuse je naprosto zavádějící. Určitě nepomohl k větším průtoků vody, poněvadž nepršelo s tímhle se dá souhlasit. To co zde autor nezmiňuje je :
1) pokles teplot vzduchu a následně pokles teploty ve vodních tocích vede k vyšším hladinám kyslíku ve vodě. Ryby ( teda především ty lososovité ) už nebojují pouze o přežití a začínají přijímat potravu.
2) díky poklesu teplot se zpomalilo odpařování vody a tak děsivá situace, která byla ke konci srpna a začátkem září není děsivější
3) zastaví se abnormální růst řas
4) sníží se riziko přenosů parazitů
5) snížení rizika bekteriálního a virového onemocnění
Určitě bodů k zlepšení na čekých řekách je víc díky ukončení tropických teplot.