Sucho může urychlit plány na přehrady na Moravě

Kategorie: Všeobecné

Povodí Moravy v souvislosti se suchem otevřelo aktuální téma, které má pomoci zvládnout rozmary počasí. Píše o tom olomoucká mutace Mladé fronty DNES s tím, že o plánech na přehrady na Moravě nechtějí ale slyšet lidé na severu kraje, které stavba zasáhne.

http://www.nase-voda.cz/sucho-muze-urychlit-plany-na-prehrady-na-morave/

Bláža, 26.8.2015

Diskuse k bleskovce

LudoO - Profil | St 26.8.2015 18:41:47

Přímo ve Starém Městě žiji. Takže objíždění by stálo za kulový. Ale z hlediska rybaření by to mohlo být skvělé. Nebo se mýlím ?

Honza7 - Profil | St 26.8.2015 17:30:34

Letošní extrémní sucho dokázalo, že postavení jedné a nebo dvou přehrad není řešení. Jednotlivá povodí nám dokazují, že je nezajímají vodní živočichové, minimální průtoky v řekách a potocích. To že začíná chybět i spodní voda to je to poslední s čím by chtěli ztrácet čas.
Při druhém extrému - tedy dlouho trvajících deštích drží vodu ve VD taky do poslední chvíle a tak nedokáží pojmout dostatečné množství přebytečné vody.
Režim VD je tvrdě podřízen ekonomicko - obchodním zájmů a tak potřeba vody pro vodní živočichy nespadá do jejich priorit.
Nejrozumnější cesta je se vrátit k rybníkům a rovnoměrně je rozmístnit v krajině jak tomu bylo před 50 léty. Docílíme tím dostatek spodní vody, která teď v krajině na spoustě míst chybí. Lépe dokážeme ochránit krajinu před extrémy počasi.