Od zítřka začne Povodí Ohře odpouštět nádrž Stanovice

Kategorie: Všeobecné

Povodí Ohře odpustí z nádrže Stanovice množstvím cca 300 l/s po dobu čtyř dnů vrstvu vody s nízkým obsahem kyslíku. Informoval o tom dnes mluvčí Povodí Jan Svejkovský s tím, že odpouštění začíná 19. srpna v 8.00 hodin.

http://www.nase-voda.cz/od-zitrka-zacne-povodi-ohre-odpoustet-nadrz-stanovice/

Bláža, 20.8.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Pá 28.8.2015 17:09:13

Fishky >> Ahoj, kal se může vytvořit v nádrži ze dvou důvodů:
1) pomalým rozpouštěním chemických látek - tohle, ale nebude ten případ, tohle má vliv na samotné chemické složení vody, u VD, které slouží jako zásobárna pitné vody by se to stávat nemělo.
2) to může být způsobeno zvýšeným počtem bakterií v separované vrstvě
Mě na celé té záležitosti zaujalo, když uvádějí že šlo o separovanou vrstvu, tak pokud se nepletu mají tam být dvě turbíny na výrobu elektřiny. Nevěřím tomu, že v uvedeném časovém úseku se netočily a nevyráběly elektrickou energii a tak tam měl být spodní proud a tudíž to nemůže být separovaná vrstva.
Je zajímavé, že najednou nikomu nevadilo upouštění vody a tak mi pořád není jasné proč neupoštěli vodu v extrémních vedrech, kdy se ryby v řekách dusily nedostatkem kyslíku.

Fishky - Profil | Pá 28.8.2015 11:54:11

Honza7 >> U dna? a jak se v období sucha mohl udělat kal a zrovna u dna? :)

mpmaik - Profil | Pá 28.8.2015 11:24:25

Honza7 >> Nechci tvrdit nic , jen jsem tě upozornil na fakt že se jedná o zásobárnu pitné vody . A jak tam píší - Důvodem je podle mluvčího zlepšení kvality vody ve vodárenské nádrži. „U dna vznikla separovaná vrstva vody, která obsahuje zvýšené množství zákalu s nízkým obsahem kyslíku.

Jinak na toku pod hrází kde se pořádají kanoistické závody ....... ten tok je řeka Teplá a na ní je hlavně VN Březová .

Honza7 - Profil | St 26.8.2015 13:10:26

mpmaik >> Díky za informaci k VD Stanovice, nejsem z tohoto regionu a je jasné že zásobování pitnou vodou má prioritu.
Na druhou stranu zpráva vyšla 18.8.2015 s tím že bude odpouštěno od 19.8.2015 300l/s po dobu čtyř dnů vrstva vody která je u dna. Chceš tvrdit, že na uvedené čtyři dny VD Stanovice ztratilo status zásobárny pitné vody a nebo je to totálně nezvládnuto manažersky? Myslím si že jde spíš o tu druhou variantu.
Vzhledem k tomu že uvedené dílo není pouze zásobárnou pitné vody, ale také slouží jako výrobna elektrické energie a na toku pod hrází se pořádají kanoistické závody. Tak zadržování vody v těchto extrémních letních podmínka spíše slouží k ekonomickým zájmům. Tak je tomu ve všech našich regionech.

mpmaik - Profil | St 26.8.2015 7:52:01

Honza7 >> Jenže hlavním účelem VD Stanovice je především akumulace vody pro zásobení Karlovarska pitnou vodou, takže pláčeš sice hezky, ale na špatném hrobě . :-)

Honza7 - Profil | Út 25.8.2015 22:35:48

Je obrovská škoda že reakce povodí přichází tak pozdě. Odpouštění mělo nastat v období největšího vedra, kdy řeka potřebovala dostatek studené vody. Teď akorát povodí dokazuje, že není schopno plnit úlohu zásobování vody pro vodní živočichy a je tvrdě podřízeno průmyslovým zájmům.