Vlasce HIKARA EXPERT 0,14 mm



Kategorie: Drobnosti

První dojem: Vlasec jsem dostal na velkoprůměrové cívce s návinem 150m zabalené v průhledném plastovém obalu. Podle balení je zřejmé, že výrobce se snaží vlasec deklarovat jako výrobek vyšší kvality.
Vlasec má tmavou, prakticky černou barvu, zblízka je lehce průsvitný.
Povrch je hladký, průměr podle odhadu odpovídá. Na omak je tento monofil tuhý, nepříliš průtažný a má relativně malou tvarovou paměť.
Výrobce udává nosnost 2,25 kg. Cena vlasce se pohybuje mezi 80 (E-shop) až 100 Kč (kamenný obchod).
Na první pohled by mi tento monofil vyhovoval jako kmenový vlasec pro lov s pickerovým prutem na revírech s tmavým dnem a kalnější vodou, ale protože testování proběhlo v závěru roku, kdy pouze vláčím, chytal jsem sice s testovaným vlascem za použití pickeru, ale na přívlač za použití drobných plastových nástrah. Černá barva sice není pro tuto techniku ideální, ale měnit své letité návyky a zasednout ke klasickému pickerování se mi nechtělo. V lednu jsem odchytal ještě několik vycházek na plavanou s použitím dlouhých průzračných návazců, abych vyzkoušel chování vlasce v chladném počasí.
Pro hodnověrnější výsledky testu by bylo lepší prezentovat výsledky po uplynutí několika měsíců nebo rovnou celé sezóny, což se v mém případě nestalo.

Testování: Průměr vlasce jsem změřil strojařským mikrometrem, který používám často a po dosavadních zkušenostech jsem přesvědčen, že měří přesně. Naměřil jsem něco přes 0,15 mm, což je v porovnání se „čtrnáctkami“ řady jiných výrobců ještě přijatelný výsledek. Kmenové vlasce odpovídající deklarovanému průměru jsou velmi vzácné. Patří k nim například Shimano Speedmaster, který jsem měl v minulosti také tu čest testovat a nevyjádřil jsem se o něm příliš lichotivě, protože jsem tehdy nevěděl, že ho porovnávám s vlasci, které ve skutečnosti byly o 0,02 mm silnější.

Zajímal mě i výsledek mého oblíbeného pokusu spočívající ve zvednutí 2 kg závaží zavěšeného pomocí smyčky. Podle očekávání se to nezdařilo, ale v tomto primitivním testu neobstojí i řada vlasců s uváděným průměrem 0,16 mm. Testovaný vlasec praskal ve chvíli, kdy se závaží začalo zvedat z podložky, což pokládám za uspokojivý výsledek.

Průtažnost bych ohodnotil jako poměrně nízkou, srovnání s jinými výrobky jsem neprováděl.

Samotný lov zahrnoval asi 25 hodin vláčení a dalších zhruba 15 hodin jsem později věnoval plavané. Uvláčeno bylo 10 štik (největší 55 a 60 cm), 84 okounů do 28 cm a jeden tloušť lehce přes 30 cm. Na plavanou jsem zdolal asi 30 tloušťů mezi 30 – 50 cm a dalších přibližně 15 kusů bílé ryby. S vlascem nebyly potíže – nemotal se, nepraskal ani viditelně neodíral, výdrž navázaných uzlů byla dostatečná a s výjimkou trhání vázek nepraskl ani jednou. Zdolávání obou větších štik na zarostlém náhonu probíhalo ve velmi stísněných podmínkách a do vlasce se dalo skutečně opřít.
Za zmínku stojí určitá tuhost vlasce, která ho doslova nutí „se narovnávat“. Není to nijak nepříjemné, občas jsem to vnímal spíš jako pozitivní vlastnost. Vlasec se díky tomu o poznání snadněji se smeká z cívky, ale není to nijak hrozné a dá se to snadno ohlídat. Na druhou stranu uvedená vlastnost brání motání a vlasec se téměř nekroutí. Ve vyšších průměrech se tuhost a určitá neohebnost projeví možná víc a vnímal bych ji pak už spíš negativně.

Celkový dojem: Žádnou vlastností testovaného vlasce jsem nebyl výrazně překvapen, ale neobjevil jsem jedinou slabinu a uživatelsky se jedná o příjemný a spolehlivý monofil.
Barva i celková suma vlastností ho v průměru 0,14 mm předurčuje k lovu na nejlehčí položenou (kmen na pickerový prut). V průměrech 0,16 a 0,18 mm by to mohl být slušný feederový kmen.
Podle mého v rychlosti získaného dojmu lze tento vlasec považovat za kvalitní výrobek s dobrým poměrem cena - výkon určený do některých konkrétních podmínek či situací. Pokud uvažujete o koupi tmavého vlasce, můžete ho bez obav zařadit na seznam kandidátů.

 

Klady a zápory

dobrý poměr cena - výkon

odolnost vůči poškození

vlasec určený do určitých podmínek (barva, tuhost)

mírně vyšší průměr (stejně jako u většiny konkurence )

pro někoho možná příliš tuhý

 

osprey, 6.2.2007