Rozmočený chléb

Návnady > Suroviny

  • Finanční náročnost: 5-20 kč/kg

Rozmočný chléb je základem mnoha vnadících směsí. Podle použitého chleba může mít různé vlastnosti, jako je aroma, pojivost a hrubost. Je těžký (mokrý), ale přitom se rychle ve vodě rozpadá a některé kousky se pohybují ve vodním sloupci. Slevněný suchý chléb se prodává v některých prodejnách s potravinami.

Postup přípravy

Suchý chléb se na několik hodin namočí do studené vody, aby kompletně změknul. Rychleji nasáknou suché krajíce než celý bochník. Potom se v rukou stiskne a vytlačí se z něj voda. Pokud chcete chléb použít samostatně (pro zakrmování blízko břehu na mělké vodě je ideální), pak hroudu vymačkaného chleba obalte textilní utěrkou a "utáhněte" ji - tím vytlačíte ještě více vody. Po této proceduře chléb protlačte přes síto (pokud nemáte, pak chléb hodně důkladně promíchejte v nádobě, aby se kousky rozpadly).
Pokud chléb použijete do návnady s jinými suchými surovinami, nemusíte vodu ždímat vůbec, jen jej protlačíte přes síto a do vzniklé kaše přisypete ostatní komponenty návnady.
Lze použít chleba s kůrkou nebo jen střídku, nebo z něj udělat topinky a až potom jej rozmočit.
Podobně lze použít i rozmočené bílé pečivo, ale nelze z něj tak důkladně vyždímat vodu a musí se zahustit např. kukuřičným šrotem.

Fotografie:

 

Martin M. - Profil, 22.10.2005
Průměrná známka: 1,33

Diskuse k nástraze/návnadě

Žádné zápisy.