Kde delam chybu?

Panove omlouvam se ze pisu bez diakritiky atd. Muj dotaz smeruje k tomu, ze nevim jakym smerem se pohnout z mista ohledne lovu vetsich ryb. Lovim na vetsi prehrade na kamenitych prudkych srazech... minimum mista, stromy az k vode a pak sraz prudce dolu asi na 15m. Rybari jsou na protejsi strane, vetsinou kdyz tam jsou nechyti nic... je to tam pozvolna hloubka a loucka. Vedle me obcas nekdo vlaci a to je vse. Krmitka a oluvka tam vetsina utrhne tak tam nikdo neleze a navic ty silene svahy. Ryby jsou tam vsude okolo me, vsude. Pleska a mlaska to rano i vecer. Ja lovim na plavanou mezi 3 a 5m tesne u brehu mezi 3 a 6m. Zkousel jsem ruzne typy zakrmeni, ale kdyz neco funguje tak 90proc plotic a zbytek okouni a cejni. Chytam na zizalu a kukurici. Testo moc neslo. Mam zfermentovanou kukurici, vlocky, kolinka , ochuceny srot, strouhanku. Na mlaskacku me to nejak neslo. Plotice jsou i kilove. Hacek mezi 11-16, nejradeji s bolonkou ci teleskopem. Ale proste zadny kapr... nic... ani maly kapr... jinak za 4hod rybareni jich vytahnu a pustim tak mezi 10-20kusy ryb. Diky za odpovedi.
Autor diskuse: Stařec a moře - Profil , 17.8.2020 plavaná - techniky lovu

tomvec - Profil | Po 17.8.2020 15:48:42

Nachytat za čtyři hodiny lovu dvacet ryb je paráda, kilová plotice je ryba snů. Na Vánoce kapra koupíš.

Klobasa1 - Profil | Po 17.8.2020 16:01:46

Já bejt tebou, jsem šťastnej jako blecha. Kilovou plotici už jsem dlouho neviděl a kapry chytneš kdekoliv a kdykoliv jinde. Buď rád že ti neberou, oni tam jistě jsou.

pepa-č - Profil | Po 17.8.2020 16:21:10

raději velikou plotici než jakéhokoli kapra.
já bych se radoval a snažil se užít si toto a vyladit tento způsob lovu. až bych přestal chytat veliké plotice a místo nich začal chytat kapry, začal bych hořce plakati.
já tedy.
ale já nejsem směroplatný.

Stařec a moře - Profil | Po 31.8.2020 22:45:37

drvoštěp >>

hraji - Profil | Pá 11.9.2020 11:39:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stařec a moře >> to je z hlediska rybolovu dost extrémní místo. Hlavně kolísání hladiny o půl metru jsem zažil snad jen v Belgii na kanálech. Já bych v takovém případě vyznačil buď nejvyšší nebo nejnižší úroveň hladiny (stačí zapíchnout klacík, i když na to existují velmi promyšlená udělátka) a podle toho, jak je hladina aktuálně vysoká, bych i nastavoval hloubku na sestavě se splávkem. Co se týče citlivosti splávku, na kterou se ptáš, předpokládám, že máš na mysli jeho velikost. To se dá takto bez konkrétní znalosti podmínek těžko odhadnout, je třeba to vyzkoušet, pokud to opravdu dost teče, nebál bych se vyzkoušet splávek třeba 4 gramy, se silnou nosnou anténkou, a s ním zkusit, jak se bude chovat. Pokud se bude jevit, že to je málo, tak jít na 6 gramů. Co se týče montáže, hlavní zátěž bych dal poměrně vysoko, klidně 30 cm nad spojku s návazcem, pod hlavní zátěž bych dal tři broky, a jejich posouváním bych se snažil najít optimální nastavení abych chytal u dna a přitom neustále nevázl.

pepson - Profil | Čt 10.9.2020 19:18:10

Stařec a moře >> tým, že máš brzdu na jemnejšie nič nepokazíš. Vždy sa to dá počas zdolávania dotiahnuť, prípadne pribrzdiť prstom. To malé pootočenie koliečkom na brzde ešte nikoho nezabilo. Moc to podľa mňa riešiš. Hlavne chytaj, postupne to budeš robiť automaticky, ani si to nevšimneš ;-)

hraji - Profil | Út 8.9.2020 10:09:23

Stařec a moře >> a ještě jednu poznámku bych chtěl napsat. Musíš mít sladěnou celou sestavu, tedy naviják - prut - vlasec - háček. Na prut by se měl dát jen tak silný kmenový vlasec, který ten prut zvládne bez zlomení, prostě nelze na odhozový prut do 20 gramů dát kmenový vlasec 0,28 a návazce 0,26, protože takovou nálož, při utažené brzdě, ten prut asi nedá, v případě záběru velké ryby. Stejně tak, když budeš mít malinký háček a silný vlasec, budeš háček rybám trhat z tlamky. Takže je potřeba se nad tím zamyslet a sestavu citlivě poskládat a naučit se využívat jejích vlastností. Právě ta kombinace prut, který odpruží výpady ryby a brzda navijáku, která povolí v okamžiku, kdy už vypružení prutu nestačí, ti dovolí na relativně jemné vybavení zdolat i velkou rybu.

Stařec a moře - Profil | Po 7.9.2020 14:57:49

drvoštěp >>
Nojo mazaci a zbrane na ne:)

Knapík - Profil | Po 7.9.2020 12:42:00

Stařec a moře >> amury nechytám, ale slušná matchka už ve spojení s vlascem 0,20-0,22mm leccos odpruží, když má ryba kam jet a není tam bordel, dá se vyndat skoro cokoli.

RK - Profil | Út 1.9.2020 17:27:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stařec a moře >> v hloubkách třeba 8m , ale i výrazně méně, určitě přitvrdit.
Třeba 8gr i víc.
Když budeš chytat a teď to přeženu pro představu, na 10m v hloubce s gramovym splavkem, tak co se bude dít?
Za prvé, než se dostaneš na dno umřeš. Vlastně umřeš už při měření hloubky😃
Na tu vzdálenost, mezi splávkem a záběrovou zátěží, budeš mít pytel, jak ten Jon Jeremy.
Splávek nebude vědět a ty taky, jestli je brok ve sloupci, nebo na dně. Jak voda táhne, tak budeš zmatenej, jak Goro před Tokiem a Kimiko Ti napomůže😃
Věř, že to nejde...
Naopak, když přitvrdíš, tak těžká torpila hezky zašupajdí ke dnu, vypne kmen a těžší zaběrovej brok pak dokáže, jak moucha v pavučině křižáka udělat svou práci. Jak při zvedáku( v tý hloubce jsou 2g pro rybu, jak zrnko rýže), nebo i při pohybu po vrstevnici. Tedy v případě, že ryba jede bokem stále ve stejné hloubce.
A poslední důležitá věc je, váha nástrahy.
Na ,,lehounkej" splávek pak bude mít negativní vliv. My potřebujeme opak, aby na montáž neměla vliv žádnej.
Jinak se z toho poserem při chytání na zlomech a padácích v různých nepravidelných úhlech klesání....

u x a - Profil | Po 16.11.2020 9:25:47

Stařec a moře >> jsem šťastný že to tak krásně dopadlo, to je jak pohádka...

Mžík - Profil | Čt 17.9.2020 11:28:53

Stařec a moře >> Tourettův syndrom je věc, o které bych nežertoval, ale to je jedno, každý máme jiné vzdělání a úroveň. Amatérský neurolog ani psycholog asi nebudeš, čili bych obrátil list, aby nedošlo k další morální újmě stran užitých vulgarismů...
Před další "odbornou" radou doporučuji samostudium, zde lze začít třeba u Mozarta, na jehož případu je pěkně popsáno, jak se tento syndrom projevuje v ústní a psané podobě...
Kapr na pstruhovku nepatří, nemá tam co dělat. I když se u nás všichni tváří, že je to super, tak není.

hraji - Profil | Čt 10.9.2020 9:39:52

kaprus >> jsem závodník, nejsem profík, a proto jsem se snažil navést kolegu na to, aby si postupně ošahal možnosti jeho konkrétního vybavení, aby on poznal ty limity. Protože velmi často se ukáže, že správně zvolený prut, vlasec, háček a seřízení brzdy a správný postup zdolávání dovolí zdolat úspěšně i ryby, které by měly papírově s takovou sestavou udělat krátký konec. Mám chycené sumce k metru na plavanou na forpas 0,11 a háček 14, na stejnou sestavu parmu 70 cm.

kaprus - Profil | Čt 10.9.2020 9:24:15

hraji >> jenomže ty si extrém, závodník, profík. Řadový rybář může v tvojich zkušenostech tápat.

hraji - Profil | St 9.9.2020 12:05:56

Stařec a moře >> nepočítej a opatrně to zkus. Začni třeba na půl kilogramu, a zkus, zda to prut zvládne, aniž by se dostal do ohybu, který budeš už považovat za maximální možný. Samozřejmě musíš zvedat celým prutem, ne jen špičkou. Důležité je si uvědomit, že když jsem schopen prutem vyvinout sílu například 1 kilogram, nemá moc smysl na něj dávat vlasec s nosností 3 kilogramy, protože to ten prut prostě nezvládne a nevyužiju pevnost toho vlasce. Prostě jakmile se tah přiblíží k hodnotě jednoho kilogramu, měla by proklouznout brzda navijáku, aby se předešlo zlomení prutu. To jsou ty zkušenosti. Taky je potřeba vědět, že kapr o hmotnosti 2 kg nedokáže vyvinout pomocí ploutví sílu rovnající se 2 kg.

Knapík - Profil | Po 7.9.2020 13:58:58

Stařec a moře >> ryby moc dobře ví, kam zajet, kde je nějaký bordel, větve apod.

Dědek - Profil | Pá 4.9.2020 19:35:30

RK >> Já tak chytával na svahu na Hartě. Pro mě spíše byl problém, se naučit krmit, aby to zůstalo v šutrech kde potřebuji a nepadalo to do hloubky 20 m a víc...

Stařec a moře - Profil | Út 1.9.2020 21:30:44

bart.bm >>
Stejne zivot slimaka je tezky... ba i sneka...

Stařec a moře - Profil | Po 31.8.2020 22:28:34

drvoštěp >>
Nojo globus... ty jejich sekany v housce byly skvely... cim vic se clovek tvaril hladove tim vic pani se sekackem usekla... pak to bylo o to vykloubit si panty na celisti;))
Matchu Sensas 420cm 30g jsem si ted poridil v patek... jeste nepouzil...
Ty ryby se stravuji lip nez ja... gnoci a dip z milanskych rajcat s bazalkou;)))

Mžík - Profil | Po 31.8.2020 21:46:57

drvoštěp >> to je jasny na prvni dobrou, ne? Tak nepropaluj a pridej se, treba se to rozjede...

Mžík - Profil | Po 31.8.2020 17:39:39

Stařec a moře >> bud v klidu, Hraji je takova samostatna nemecka chranena dilna plna Mirku Dusinu a Kaju Mariku...

Stařec a moře - Profil | Ne 30.8.2020 19:54:09

hraji >>
Kdyz se nekdo odsuzuje za jiny postreh - nazor, nebo za jine nabyti nazoru... tam neni ani respekt ani ucta... a to ani kdyz se ostentativne napise; "pri vsi ucte a respektu".

hraji - Profil | Ne 30.8.2020 17:58:31

Stařec a moře >> při vší úctě a respektu, dělat si názor na vodu z hlediska obsádky, kterou vůbec neznám, na základě 2,5 hodin lovu, to je majstrštyk. Odborníkov je nám treba.

Bacha San - Profil | Ne 30.8.2020 11:00:24

Stařec a moře >> Takové granule na výkrm kaprů mám a používám je tak, že večer je přeliju horkou vodou, ale neutopit, a druhý den to peru do feederových košíčků. Funguje to hned bez předvnadění.

Lucciano - Profil | Ne 23.8.2020 21:42:00

Stařec a moře - >> prevetraj to s týmto - poskúšaj rôzne hĺbky :), neboj sa a daj trosku vacsí háčik (č.8), vačšiu selektívnejšiu nástrahu. Zakŕm kukou a peletami. Hlavne to chce ticho a čas.... Neviem čo máš za výbavu, no zaseknúť aspoň 5kg kapra či amura bude zážitok.

Zdar!!

Specialista - Profil | Po 17.8.2020 22:21:25

Stařec a moře >> chtěl jsem si ještě nedávno koupit rod pod. Právě kvůli kamenitým břehům. Ale rod pod tě trochu omezuje, hlavně tím, že máš pruty defacto soumerně vedle sebe. Naučil jsem se umístit stabilně (často to neznamená zapíchnout) přední vidličku v jakémkoliv terénu, snad kromě vylitého betonového monolitu.. Použij ty kameny, najdi štěrbinu, jiným hladkým kamenem zatěž prut na rukojeti na konci. To ten na kouli. V ruce se můžeš bavit s tím druhým, ale až se ti to na kouli rozjede, musíš vědět, kam s tím ploticovým

rájovec - Profil | Po 17.8.2020 22:01:57

Stařec a moře >> To krmení cokoliv v čem jsou rybí moučky. Česneku by mě bylo líto, ale jestli ho máš dost :-)). Hlavně bych to moc nehrotil, je to jen hobby, nejde o život :-)

Stařec a moře - Profil | Po 17.8.2020 21:12:31

sliver >>
Asi jsem divnej, ale zadnou rybu jsem nefotil a fotit ani do budoucna nebudu.
Kdyz jsem byl malej a kupoval casopis myslivost, tak se mi nikdy nelibilo foceni lovcu u zvere, v zivote jsem neudelal selficko, to uz bych radeji kontrolu mestske policie pro prekroceni rychlosti.
Nemam potrebu zachycovat co bylo.
Chci se naucit jak se posunout dal, protoze vetsina z vas jsou vic zkuseni nez ja.

sliver - Profil | Po 17.8.2020 20:59:59

To budou kilovi cejni 😎
Neškodila by fotka nekolika kilovych plotic