Chceme tolerovat největší vydry revíru?

Největší Vydra v revíru.. konkrétně rybář, který si ponechá co uloví. Desítky kaprů a jiných ryb za rok. Je jasné, že si čas od času někdo ponechá nějakou rybu. Proč ale tolerovat lovce, který denně sedí u vody a nese plný vezírek domů? Neměl by zaplatit 5-ti, nebo i více násobek ceny povolenky v dalším roce? Změníme podmínky k lovu? (Omezení počtu ponechaných ryb za rok) Jste spokojeni, že máte mezi sebou takové lovce?
Autor diskuse: knik-licht - Profil , 27.10.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy
4 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NBigD - Profil | So 1.11.2014 18:55:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

freddys >> Cokoli rozumného bych vítal. Nejsem vegetarián, tak chápu ty, kteří ryby baští a nepokrytě se k nim řadím. Pokud ale někdo systém zneužívá, pak bohužel omezení přijít musí. Spolu s tím ale i přísná kontrola.Třeba bychom mohli obnovit fyzické tresty za vážné porušení řádu. Pětadvacet rákoskou na holou. To zůstává v paměti dlouho a jsou typy, na které nic jiného ani neplatí... :o)

Nretrívr - Profil | Pá 31.10.2014 18:23:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht - >> Znám spoustu hovad, co se týče ponechaných ryb za rok, nikdy však nic neporuší, tedy loví dle mantinelů, které mají. Jedinou otázkou je tedy počet ponechaných ryb za rok, potažmo možnost nákupu ještě jedné povolenky.Je to ale jen teorie, kterou by mohli plnit " ukáznění", nebo řekněme rozumní.Ale člověk, který veme okolo 50-70 kaprů určitě uvažuje jinak a také se podle toho bude chovat.Problém je velmi těžko řešitelný.

NMalda512 - Profil | Čt 30.10.2014 23:35:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> k tématu .... myslíš, že zdražení povolenky odradí určitou sortu rybářů ? podle mě jsou lidé kteří budou vždy přepočítávat cenu povolenky na ulovené ryby. Tohle se nezmění a ani cena to nezmění. Bud se vyselektují rybáři kteří si na tu povolenku ( bohužel ponesou vinu i ti slušní) peníze neseženou a ti druzí ano.

NBigD - Profil | Čt 30.10.2014 19:43:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> Je to jak říkáš, i když mě osobně přijde nastejno, jestli se kapr prodá na soukromák, nebo číňanovi. Obojí je špatně, protože je to ochuzení revíru za účelem vlastního obohacení.
Za obojí bych bral papíry.
Občas někomu darovat beru, ale chce to rozumný přístup.

NMalda512 - Profil | Čt 30.10.2014 9:03:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> Vidíš a proto na žádné schůze nechodím. Byl jsem tam 2x a bylo mě na blití když ´jsem viděl co tam představenstvo které je průměrem 65 let nacvičuje.
Pro jednoho chytráka zde,.... Nevyhýbám se ničemu. Ale svůj volný čas využiji raději s rodinou než abych se někde díval na pytláky a masaře kteří na svazu dělají hrdinné výroky a u vody jsou jako hovada.

Nagig - Profil | St 29.10.2014 20:14:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> Ahoj dokud lidi budou razit heslo zaplatil jsem si povolenku tak se mi to musí alespon trojnásobně vrátit beru vše co má šupiny tak to bude vždy špatný ale řád povoluje 7 kg ryb na den byl bych blbej kdybych toho nevyužil a proto máme tak pěkně zarybněný sportovní vody že dnes když si někdo chce splnit nějakej sen o slušný rybě končí na soukromákách za těžký peníze to jsme to krásně dopracovali kam JSME CHTĚLI ŽE ;-)

Nagig - Profil | St 29.10.2014 19:20:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> Když se lidi nenaučí k vodě chovat. tak na různorodý rybolov můžeš zapomenout už tak chybí polovina druhů ryb co bývávalo ve vodě před 30 lety vidíš blbejch 30 let a je půlka v hajzlu tak vidíš kam to směřuje ale to jsou všechno keci na hov ...no stejně se nezmění nic a určitě tím že budeme kecat tady na mrku to určo nezlomíme ;-) dokud se lidi nenaučí chovat k přírodě bude ještě hůř za to ručím ;-)

Nagig - Profil | St 29.10.2014 19:03:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> Ano moudrá slova jsi napsal a jelikož všichni víme že zákony se nikdy nezmění měli by jsme se naučit sami za sebe bez zákonů které nás k tomu budou nutit naučit chovat tak aby jsme ve vodě měli něco na co se můžeme těšit ;-)

Nelhierro - Profil | St 29.10.2014 18:57:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig >> Az zakazes odnaset si domu ryby, bude po svazovem rybolovu. Pak si budes moci koupit rocni povolenku na jeden revir za napr. 10 tisic a jiste budes spokojeny. Ja tedy radeji ten svazovy rybolov. Ano, jsem pro urcite omezeni ulovku. Ale za predpokladu, ze to omezeni bude nekdo kontrolovat a ze pri prestupcich budou tvrde sankce-pokuty. Jinak zadne omezeni smysl nema.
Jo a ze by se vyzrali vsichni kapri a PD? Nemam strach, prudukcni rybari jich rocne vyprodukuji tuny. Takze techto ryb bude ve vodach vzdy hafo, je to byznys. Do ZOO budes moct zajit treba za nelcem jesenem, piskorem, mrenkou, ale ne za kaprem.

Nelhierro - Profil | St 29.10.2014 18:51:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht - >> Spatne je, kdyz chce nekdo neco jako regulovat a pritom ma nasazeny pouze jedny bryle na kratkou vzdalenost. Pak je to vzdy nekomplexni reseni a vznikaji takove nesmysly jako napr. K70. On by ten projekt mohl mit smysl, kdyby se takto pristupovalo ke vsem rybam. Jsme rybari jako cekek, prosazovani osobnich zajmu rybolovu jako celku neprospeje. A trochu si rypnu. Proc se zavedla K70? Ani ne tak pro dobro kapra, ale pro to, aby se trochu zkomplikoval zivot prevazecum trofejnich kapru do soukromych cirkusu, kde jde o prachy. Tedy sami kaprari maji mezi s sebou pekny prasata, co parazituji na svazovych vodach. Proste kaprarina je hlavne byznys a kapr je jen jeho hnacim motorem. Trofejni kapr ma financni hodnotu, trofejni podoustev jen loveckou. A to je ohromny rozdil.

Ndada11 - Profil | St 29.10.2014 18:43:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig >> A mě zase ti co furt pouštěj neserou vůbec, jen víc pouštěčů, víc :-)).

Nagig - Profil | St 29.10.2014 18:38:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht - >> Se.......rou mě všichni co tahaj ryby domů ale to je asi tak vše co zmůžu a i ostatní zmůžou taky prt dokud zákonodárci nezasáhnou tak se nikdy nic nezmění a to že se nic nezmění za to ručím ;-)

NCarpHouser - Profil | Út 28.10.2014 20:52:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> Stačí se mi podívat do mé karty a ML, kde se dá zjistit, jak to se štikami, okouny a jinými rybami myslím :o) Takže, kdyby tam do příštího roku zůstalo 50ks, nezlobil bych se, a považoval to za správnou věc ...

Nfreddys - Profil | Út 28.10.2014 20:45:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> Myslím, že k70 je úplně o něčem jiném a kdyby to byl pokus povedený, nic by to na základu špatnosti myšlenky nezměnilo. Ale o tom se tu nebavíme. Problém je hlavně v tom, že všichni myslí jen na sebe. Ti rybáři = vydry myslí jen na to, aby uhamounili co nejvíc sami pro sebe než to udělá někdo jiný. Další myslí taky jen na sebe, pranýřují ty první, ale hlavně pro to, že se na NĚ nedostane, že si ONI už pořádně nezachytají. Málokomu jde o vodu, alespoň trošičku a to je škoda.

NMi!d@72 - Profil | Út 28.10.2014 18:56:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pánové,jak zde bylo již řečeno,každý aťsi vezme to,na co má nárok,ale mě by spíše zajímala jedna dosti podstatná věc,a to proč má ČRS pro každou lokalitu nadstavená jiná pravidla...jak tady někdo psal my můžem 50 kusů ušlechtilých ryb/rok,asi JČ,u náš je to 40 ks,jinde je to zase 2 ks deně,někdo tady podotkl,že máme na Moravě asi hlad...tak se ptám proč...???MRS má podle mě jednotná pravidla pro celou jižní Moravu...nebo tomu tak není...???

NFRANK71 - Profil | Út 28.10.2014 16:46:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přemas >> CarpHouser - 28.10.2014 16:41:31 >> a jak by jsi chtěl těch 50 štik mezi 600 členů rozdělit:)))

NCarpHouser - Profil | Út 28.10.2014 16:41:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Nezprůměruje, neb kdyby si pr. každý z organizace s 600 členy vzal za rok 2ks štik, tak kde by se tolik štik vzalo, když taková průměrná organizace vyprodukuje a vysadí tak 50štik na sezónu ... O průměru to není, je to vždy jen o tom, dokud je, pak už není co ... a takhle to tady v té zemi funguje. A to mi žíly kur... trhá.

Narnošt - Profil | Út 28.10.2014 12:51:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht - >> Jednoduché řešení...prostě v soupisu revírů dodat to,co je psáno u mé nejoblíbenější svazovky-ulovením a přisvojením 2 ks kaprů končí denní lov a na týden je limit právě ty dva kusy.Pak už je možné chytat jen systémem chyť a pusť...Kontrol tam chodí plno,takže se vše i dodržuje...Jednoduché,prosté...

NMISO* - Profil | Út 28.10.2014 12:20:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kolko takych rybarov poznas??? su to vynimky, a ak ich ulovky nie su v rozpore so zakonom, neda sa nic namietat. Niektori zavidia, niektori nechapu, co s tolkymi rybami robia, ale to je tak vsetko. Ak je niekto nezamestnany a rybar, je to pre neho istym sposobom zrejme aj sposob obzivy. U nas je tusim na 1 povolenku mozne privlastnit si 50 ks uslachtilych ryb rocne. Nie som si isty tym poctom presne, ale je to obmedzene. Da sa potom kupit nova povolenka a zas 50 ks. Niektori to tak aj robia. Ak ma niekto privlastnenych 100 kaprov, nevadi mi to vobec. Ak by mal 30 zubacov alebo sumcov, to by ma nasral ;-))

NBigD - Profil | Út 28.10.2014 7:58:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak já to nakousnu, skromným příspěvkem.
Dle mého názoru a ten nikomu nevnucuji, existují jisté etické hranic, které se mohou lišit podle lokality a druhu ryb.
Výkon rybářského práva je určen k rekreačním účelům a tudíž ne k obživě rodiny, příbuzných a známých, či návštěvníků místních restaurací. K tomu bychom potřebovali živnost a pronájem, či vlastnictví vodní plochy, na které hospodaříme.
Z toho pro většinu z nás vyplývá, že braní ryb ke konzumaci by měl být v první řadě příjemný bonus k posezení v hezkém prostředí u vody. Psaná pravidla určují štědrou hranici v počtu kusů a váhu ponechaných ryb. Nevěřím ale, že by někdo dokázal ve své domácnosti zbaštit sedm kilo ryb denně, tedy 2500kg ročně, z toho sedm set ryb ušlechtilých. Bohužel by to stále bylo v mezích psaných pravidel.
Etika však velí jinak. Rozumné je brát ryby k vlastní konzumaci a to v množství, které nám zpestří jídelníček a nezatíží revír, ve kterém lovíme.
Jiné to bude na Labi, kde je ryb relativně dost a jiné na vesnickém rybníčku o ploše 1ha, který dokáže vyčistit několik masařů za pár měsíců tak, že v něm nezůstane šupina. Také bychom měli brát ohled na druhy ryb, které jsou relativně vzácné, nebo jsou pod velkým tlakem ze strany predátorů pod vodou i ve vzduchu a navíc nejsou vysazovány, takže je nutné zachovávat populaci nad hranicí přirozené reprodukce.
Čísla ani druhy ryb záměrně neuvádím- ten kdo má rozum si je vyvodí ze zkušeností.
Na otázku, zda by měl člověk, který to přehání, platit více za povolenku je těžké odpovědět. To by musel u každé vody sedět vrátný, který bude ryby skutečně ponechané (kromě ryb zapsaných) kontrolovat, vážit a zapisovat, aby se dokázalo, že tomu tak je.
Spokojeni s tím rozhodně nikdo nejsme a rádi to nevidíme, ale je vážně těžké proti tomu nešvaru bojovat.
Některým lokalitám prospělo omezení způsobu lovu, množství ponechaných ryb a třeba přísnější hájení. To vše ale zase musí někdo hlídat, jinak je to jen papír.
Určitě by pomohly důslednější kontroly RS a práce místních organizací v podobě osvěty. Pokud vím, co vše se pro rybí obsádku dělá, kolik to stojí práce a starostí, co nám ubližuje a co naopak pomáhá, pak se chováme ohleduplněji a to nás morálně brzdí, abychom neblbli. Říká se, že se nestaneš mistrem, dokud nebudeš mít sám žáky. Mně samotnému pomáhá to, když svým klukům na procházkách u vody vysvětluji rozumná pravidla chování k přírodě, šetrný způsob lovu a čemu se rozhodně vyhnout. Vážím si těch, kteří to dělají a zejména těch, kteří se věnují mládeži v kroužcích a zájmových sdruženích tohoto typu. Je to naděje do budoucna, že nám tady kousek hezkého v přírodě zůstane.