Návrh na usmrcení ponechané ryby

Návrh na usmrcení ponechané ryby

Dobry den, rad bych Vám představil návrh na změnu BP. Ušlechtilá ryba, kterou si chce rybář ponechat, by měla být po ulovení usmrcena tupým úderem do hlavy a následným prořezáním žaberních oblouků. A to z následujících důvodů:
1. Zamezit nešetrnému uchovávaní ryby, které je neslučitelné s well fare (vezírky s velkými oky, sakovaní v mělké prohřáté vodě, vícedenní sakování a podobně).
2. Zamezit převozu živých ryb. Převoz ryb na sucho. Málokdo má na rybách prostředky, aby rybu převezl tak, aby netrpěla. Většinou rybu převážíme v igelitce autem i na vetší vzdálenost nebo v samotném vezírku na kole. Pak rybu doma ještě oživujeme v čerstvé chlorové vodě atd.
3. Zamezit při vícedenních výpravách dopisování ulovených ryb zpětně do neproškrtnutých kolonek v povolence jak tomu bývá na větších vodních plochách, a tím snížit počet neoprávněně odnesených ryb od vody. A zvýšit šanci na přivlastnění ryby rybářům, kteří chytají čestně anebo nemohou být tak často u vody. Dále zamezit vyměňování zasakovaných ryb za větší.
4. Zamezit převozu ryb na soukromé revíry. V dnešní době rostou soukromé revíry jako houby po dešti. Tím i poptávka po větších rybách. I přesto, že na některých revírech existuje k70, která tuhle skutečnost částečně u kapra eliminuje, avšak nejedná se jen o kapry,ale i o ryby ostatní. Určitě nemáme nic proti tomu, když si rybář ponechá rybu pro sebe nebo své blízké. Ale hnusí se nám obchodováni s rybou. Nejen to, že někteří rybáři vidí cestu k zisku, ale hlavně na těchto rybách vydělává třetí strana provozovatelů soukromých revírů. Myslíme, že tohle opatření by mohlo k tomuto prodávání ryb částečně zamezit. Zájem o soukromé revíry neustále roste a ty tvoří v poslední době i konkurenci pro svazové vody.
5. Zamezit k podvodům s ušlechtilými rybami, které si rybáři zakoupí jako nástražní a poté používají doklad i několik měsíců a vydávají ulovené ryby ve vezírcích za nástražní. Jistě si položíte otázku, jak by to fungovalo s nastražením ušlechtilé ryby na dravce? Myslíme, že je ještě spoustu druhů ryb, které by použití ušlechtilé ryby na dravce nahradily a tudíž by byl zákaz používání ušlechtilých ryb, jak živých, tak i mrtvých k tomuto účelu.


Závěrem bych Vám chtěl říci, že ryba je tvor jako každý jiný a podle toho bychom se měli k rybě chovat. Nestresovat zbytečně ulovenou rybu a nepůsobit jí zranění, které při manipulaci, uchování a převozu vznikají. Buďme těmi rybáři, kteří něco v tomhle změníme a nečekejme na to, až nám to někdo nařídí. To že rybu chceme nechat na konzumaci neznamená, že ji kvůli tomu musíme trápit. Měli bychom jako lovci dodržovat k ulovené rybě úctu a etiku k rybařině. Na ryby chodíme si odpočinout a mít chvíli klidu, pokud si rybu chci ponechat zabytou po čas rybaření, existují mnohé způsoby jak usmrcenou rybu uchovat.

Nejde o žádnou novinku v rybařině, ale pouze prosadit to, co už dlouhá léta funguje u lososovitých ryb. Jen na mimopstruhových revírech by se několikanásobně tohle opatření vrátilo v dobro rybařiny, a to jak pro rybáře, tak hlavně pro ryby.
Autor diskuse: MichalU - Profil , 1.1.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy
Dále moderuje: Drinks Profil

Jste pro?

A) ano28%

B) ne72%

Od 1.1.2014 hlasovalo 251 čtenářů.

1 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nshiro utsuri - Profil | Pá 3.1.2014 12:29:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splávkař >> Myslím, že není třeba urážet lidi, kteří cíleně chytají to či ono. Prasata jsou jak u těch, tak i u těch. Jen s rozdílem, že kapra jako cílenou rybu chytá podle me většina rybářů. Stačí se kouknout na statistiky ulovků kapra a jiných ryb. A hlavně na množství vysazených kaprů do revíru o proti ostatním druhům. To že je človek prase neřeší jestli je kaprař, vláčkař, surfař at... Jistě když člověk táhne k vode spoustu krámů, které potřebuje pro svůj styl lovu, tak je větší pravdepodobnost, pokud je prase, že poněm zůstane vetší bordel. Stejně jak tu nekdo napsal, že kdyby se ryby kuchaly u vody bylo by vsude plno vnitřností. Je to stejné jako by šel nekdo na velkou, bud se vysere kde ho napadne a nebo vykopne rýčkem jamku a zahrabeto.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 18:40:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MichalU >> Já tě chápu, ale počítej s tím, že mezi rybáři je velmi mnoho mírně řečeno "imbecilů", kteří si myslí, že když chytají kapře, tak jsou IN. U těch vždy narazíš. Podívej jak jsi peskován tady. Přitom tady se vůbec nic nevyřeší, stále stejná partička si tu bude obhajovat své názory, pokud má někdo rozdílný, je automaticky špatný.

Nshiro utsuri - Profil | Čt 2.1.2014 18:31:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> Podle mě pokud by rybu musel usmrtit, tak už by nikdo nepřemýšlel jak ji převeze na sooukromí revír. A podle mě by si to 50% techto špekulantů rozmyslelo a rybu radej pustili, protože by se zvýšilo riziko porušení za přechování ( odnesení) živé ryby. A i tihle rybáři mají srdce a radej než aby takovou rybu sežralit, tak by ji pustili. Není to tak dávno co parta rybářů vozila na vozíku 120 kg sumce a nevedeli co s ním a zabít ho nechteli :-)

Nneutral - Profil | St 1.1.2014 19:11:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Kvůli mě,bo mě to zajímá kolik rozumných a akceschopných lidí je ještě mezi náma.Všechno jde do WC a debílci,co nejsou schopni nic sami vymyslet a nevidí ten humus,co se děje teď kolem svazových vod,tady plodí trudomyslnosti,kterých bylo dosti a nezačnou jednat,dokud se jich to osobně nedotkne....

Naleš vavřina - Profil | St 1.1.2014 13:30:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chlape moc dobře rozumím o co ti jde a z velké části se s tebou ztotožňuji, ALE!!! Tímto omezením zase nejvíce postihneš slušné rybáře a ti neslušní tento zákaz zase obejdou.

Např. při naplánovaném celodenním rybolovu ulovíš dopoledne rybu jež si chceš ponechat a večer ti proteče skrz tašku. Tím jen poškodíš slušného rybáře co chce úlovek přiznat, dle tvého návrhu si dopolední úlovek prostě nemůže ponechat aniž by rybu znehodnotil a tím vlastně zničil i důvod ponechání si ryby.
Jiná věc je používání k rybě šetrných vezírků - to lze velmi snadno kontrolovat a následně s každým na místě i řešit. Ponechání živé ryby nebo její usmrcení při odchodu od vody je sporné, zde je každý odpovědný za dodržování legislativy v oblasti týrání zvířat, ale v reálu je kontrola a vymahatelnost spíše iluzorní - zde to spíše stojí na morálních kvalitách každého rybáře.
K ponechávání si více ryb a jejich zpětnému dopisování na velkých nádržích - sám víš co se tam děje (ukryté potopené vezírky na silných vlascích a pletenkách, vzájemné se krytí rybářů bez oznámení tohoto přestupku RS, ...). A kdo tyto přestupky dělá??? Děcka na prázdninách, dědoušci s kolínkem nebo žížalou na špuntu kousek od břehu, plavačkáři, feerraři, ...????? Odpověz si sám, odpověď známe oba.

Spíš než vymýšlení dalších nesmyslných zákazů by bylo mnohem efektivnější a účelnější se zaměřit na morální kvality členů cechu Petrova a důsledně vymáhat dodržování BP, resp. platné legislativy. Ten kdo pomůže přestupce usvědčit by měl být odměněn a ne peskován jako bonzák. Veškeré přestupky a postihy evidovat a rodné číslo s tím, že jakmile "pomyslná číše přeteče", tak bude doživotní distanc jak na svazových, tak i na soukromých vodách - prostě na území ČR již nositel daného rodného čísla nebude nikdy moci legálně vykonávat právo rybolovu. No ale je mi jasné, že v této banánové republice plné korupce, bezcharakternosti a vychcánkovství to je jen plané novoroční přání.

NKocháč - Profil | St 1.1.2014 12:54:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rytíř >> V MRS to máme jinak

XV. Zacházení s ulovenými rybami:

Při vylovování ryb je oprávněný k lovu povinen zacházet s nimi šetrně. Pokud ryby nelze (vzhledem k hmotnosti) zvednout pomocí prutu nad hladinu, je nutno použít podběrák. Při vylovování ryb o velké hmotnosti může být použit vylovovací hák (gaf). Ryby, které nedosahují stanovené míry a musejí být proto vráceny do vody, uvolňujeme pokud možno ve vodě bez zbytečné manipulace na břehu. Pokud vězí háček hluboko v jícnu, je nutno háček odstřihnout (odříznout). Nemůže-li oprávněný k lovu bez poškození uchovat přisvojené ryby živé, je povinen rybu usmrtit prudkým úderem do temene hlavy a proříznutím žaberních oblouků. Za hrubé porušení povinností bude považováno smýkání ryb po břehu nebo jejich nešetrné vhození do vody. Porcování přisvojených ryb před odchodem od vody je zakázáno. Přisvojené ryby je nutno uchovávat tak, aby jejich maso nebylo znehodnoceno a aby byla možná kontrola úlovku. Zjištěné uhynulé ryby, které má lovící ve svém dosahu, je povinen vylovit a odstranit tak možnost znehodnocování vody a šíření nákazy.

NRytíř - Profil | St 1.1.2014 12:45:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Není o čem diskutovat.

Kategorie: Rybářský řád a legislativa
Dotaz: Rybářská stráž při kontrole zjistila, že rybář si přivlastněné dva kapry v průběhu lovu vyčistil, vykuchal a oddělil od těla hlavu a ocas. Na základě zapsaných úlovků předložil rybář ke kontrole pouze těla ryby délky shodně 19 cm. Je to podle legislativy přestupek? Odebrala RS oprávněně za tento čin povolenku? 19 cm svaloviny tzn. 16 cm zbývá na délku hlavy a ocasu, je možné se pouze domnívat, že ryby byly na hraně se svojí zákonnou nejmeší délkou.
Odpověď: Žádný právní předpis neupravuje povinnost osoby provádějící lov ryb mít připravenou ke kontrole RS ulovenou a přisvojenou rybu v živém stavu. To znamená, že pokud osoba provádějící lov ryb ulovenou rybu vykuchá a rozporcuje, neporušuje žádné ustanovení zákona o rybářství a ani prováděcí vyhlášky. Samozřejmě, že musí respektovat dobu hájení ryb, min. lovnou délku atd. Povinnost lovícího uchovávat ryby po ulovení živé (např. ve vezírku), pro potřeby kontroly RS, není skutečně nikde v Rybářském řádu upravena.
Odpovídal: Ing. Branislav Ličko

NPike - Profil | St 1.1.2014 12:22:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Velmi mne zaujaly hlášky o tom, co udělat s kapřem, když ho chytnu ráno, klepnu ho a jak ho uchovat do večera, tedy konce lovu tak, aby byl fresh
řešení je jednoduché - nebacit kapra chyceného ráno, ale kapra chyceného večer. A když se to nepovede? Tak se svět nezboří, nejde o život, na konzumaci ryby není nikdo existenčně závislý.
A kdyby to byl nepřekonatelný problém, tak se nebude sedět u vody do večera, ale odjede se za včas dom, případně se naučí uchovávat mrtvá ryba tak, aby fresh zustala.

NMartin M. - Profil | St 1.1.2014 12:01:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MichalU - >> za mne urcite souhlasim s navrhem (az na ty "uslechtile ryby", asi jsi myslel "vyjmenovane", resp. kapra). Sam jsem zde povinne zabiti ponechane ryby nekolikrat zminoval. Ze se to nebude rybarum libit, je jasne - omezis tim jejich moznosti, coz je vzdy nepopularni krok. Podle mne je ale spravny.

Červené karty: rover, Mrknato