Zrušení výlovu rybníka Buňkov

Kategorie: Všeobecné

Vážení občané obce Břehy, města Přelouče, vážení sportovní rybáři a rybářky,

Český rybářský svaz, z. s., místní organizace Přelouč oznamuje, že z důvodu vzplanutí nemoci kaprů, nebude v letošním roce probíhat tradiční výlov s možností prodeje ryb na hrázi rybníka Buňkov.

http://www.rybariprelouc.cz/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=206&cntnt01returnid=58

timb, 8.10.2018

Diskuse k bleskovce

kakr - Profil | Po 8.10.2018 16:15:30

sven >>
Fakt si myslíš, že by prošel návrh otrávit obsádku rybníka chlorovým vápnem ? Ochranáři by dostali z podobného návrhu psotník.

sven - Profil | Po 8.10.2018 16:08:50

fotojakes >> Na to jsou tu jiné kapacity... :-)
Především ty, kterých se ta následná kontaminace může dotknout, dále ty placené a neposlední řadě bdělá a ostražitá, územně příslušná RS...
Teď má jedinečnou příležitost dokázat, že nemá placku jen k povolence zdarma nebo jebání bobkařů, kteří si doma zapomněli metr nebo tužku ale že to s výkonem služby míní opravdu vážně..

kakr - Profil | Po 8.10.2018 16:08:23

sven >>
Autor příspěvku MRKu si svůj text dopíše do textu podepsaného jinou osobou? Připadá ti to normální? Mě ne.

sven - Profil | Po 8.10.2018 16:00:54

kakr >> možná ti to ušlo ale autor každého příspěvku, je podepsán vlevo nahoře..

Pokud někdo někoho zklamal, pak tedy ty mě. Dosud jsem tě měl za jednoho z nejrozumnějších lidí na Mrku. No co už.. nějak se tím naučím žít..

fotojakes - Profil | Po 8.10.2018 16:00:10

Výlov ještě neproběhl, máte nejvyšší čas se s podněty obrátit na příslušnou SVS :-)

sven - Profil | Po 8.10.2018 15:57:06

fotojakes >> ano vím o tom. Ale nevěřím v nemožnost radikalního zásahu..
Uzavřít přítok i odtok a rybník (otrávit) chlorovým vápnem s osádkou....
Tak jako tak, celá skončí v kafilerce.. Pokud ji tedy část neunikne, třeba mezi česly tak, jak je při výlovech obvyklé.. Pak je to v případě kaprovitých jasný průser.. Ale už někde u sousedů, žejo...
Po inkubační době otevřít přítok a ředěnou vodu odpustit..
Většina vápna sedimentuje a tedy bude mít minimální dopad na faunu, po toku směrem dolů.
Rybník samozřejmě nechat vymrznout.

kakr - Profil | Po 8.10.2018 15:51:57

sven >>
Do offis textu jsi hrubým způsobem zasáhl svým komentářem. Zase se snažíš lhát a lež obhajovat.
Proč jsi se pod parafrázi nepodepsal a nechal původní podpis hospodáře ?
Co se týče vody Jirka J. to popsal zcela pregnantně.

Willow - Profil | Po 8.10.2018 15:45:53

fotojakes >> Když v takovéto situaci odkloniš přítok (třeba bagrem) a zameziš odtoku,pro případ šíření nemoci dále po toku,tak máš čisté svědomí,že jsi jako hospodář udělal max. co jsi mohl.Takhle to je takový,, alibismus."

fotojakes - Profil | Po 8.10.2018 15:38:24

sven >> KHV už se objevilo vícekrát, vždy došlo k výlovu rybníka, likvidaci obsádky a dezinfekci vypuštěného rybníka. Dezinfekce takového množství odtékající vody je prakticky nemožné, respektive bys do té vody dal něco, co by bralo život všemu dál po toku. Pokud dobře koukám na mapu, voda neodtéká do dalších rybníků, ale do Labe. Každopádně o postupu v takovém případě nerozhoduje rybníkář, ale SVS.

Vzplanutí KHV bylo jen otázkou času, jsme v evropě takový ostrůvek, kde dosud prakticky nebyl a bojím se, že bude hůř.

sven - Profil | Po 8.10.2018 15:32:13

kakr >> Když jsi to nenašel, tak se nauč číst a hlavně u toho mysli...

Do oficiálního textu jsem nezasahoval a co se týká diskuse, tak poznal každý trouba (až tedy na jednoho), že se jedná o parafrázi, s mnou vloženým bonmotem.. a nikoli falsum...

A pokud máš na mysli "něco horšího", pak ano, pak se opravdu nemýlíš...

Trestní zákoník 40/2009 Sb.

§ 306
Šíření nakažlivé nemoci zvířat
(1) Kdo, byť i z nedbalosti, způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci zvířat v zájmových chovech, hospodářských zvířat nebo volně žijících zvířat, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 rozšíření takové nemoci.


§ 365
Schvalování trestného činu
(1) Kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
(2) Stejně bude potrestán, kdo v úmyslu projevit souhlas s trestným činem a) pachatele nebo osobu jemu blízkou odmění nebo odškodní za trest, nebo b) na takovou odměnu nebo odškodnění pořádá sbírku.

kakr - Profil | Po 8.10.2018 15:17:31

sven >>
1) nevím o žádném příbuzenském poměru s předsedou Přelouče.
2) v offis zprávě o výlovu rybníka jsem nenašel ani čárku za jakých podmínek bude voda odpouštěna. Zřejmě máš nadpřirozené schopnosti,nebo slyšíš trávu růst.
3) Zkopírovat částečně cizí text , napsat do něj svůj , nechat původní podpis a výsledek vydávat za originál je maximální špinavost .
4) pokud bys ponechal původní text a dopsal k němu svou poznámku, je to tvůj názor, na ten máš nárok.
5) Starej jsem, vůl možná taky, ale nikdy bych se nesnížil k něčemu podobnému, co jsi zde předvedl, znovu opakuji, nikoho se nezastávám ale že jsi lhář už ti nikdo neodpáře.

sven - Profil | Po 8.10.2018 15:00:12

kakr >> Pokud mě nazýváš lhářem, nemohu jinak, než tě nazvat volem...
Navíc starým a hloupým volem, který se zastává rošťáků, kteří bez zkrupulí manifestují svou blbost, lhostejnost a bezohlednost, vypuštěním plného rybníka vody, kontaminované Koiherpesvirozou aniž by tuto nejprve desinfikovali.. a tím se dopustili rozšíření smrtelné nákazy pro kaprovité ryby, do následných chovných a sportovních vod...
Jediný důvod který mě napadá, že důvodem Tvé prudké reakce na jejich obhajobu, by mohla být vzhledem ke shodě příjmení, spřízněnost s jistou osobou ...http://www.rybariprelouc.cz/index.php?page=vybor-mo​

kakr - Profil | Po 8.10.2018 13:47:58

sven >>
Hodně jsi mě zklamal.
Upravit text který visí na offis webu a je podepsaný hospodářem spolku, dát jej na MRK jako jeho offis vyjádření je dle mého názoru hodně za hranicí slušného chování, možná i něco horšího, nejsem právník.

Pro ty, kteří si budou chtít konfrontovat svenovu lež z offis webem, tady je v původním znění - bez obrázků.
...................................................​.............
06. 10. 2018
Zrušení výlovu rybníka Buňkov
________________________________________
Zpráva rybářského hospodáře
Kategorie: obecne
Zaslal: lauryn
Vážení občané obce Břehy, města Přelouče, vážení sportovní rybáři a rybářky,
Český rybářský svaz, z. s., místní organizace Přelouč oznamuje, že z důvodu vzplanutí nemoci kaprů, nebude v letošním roce probíhat tradiční výlov s možností prodeje ryb na hrázi rybníka Buňkov.
Pracovníci rybářského svazu Přelouč ve druhé polovině měsíce září zjistili drobný úhyn na rybníce Buňkov, který se však s plynoucími dny zvětšoval. Začali se objevovat kapři v okrajích rybníka, v litorálním (příbřežním) pásmu a také se objevovali u přítoku do rybníka. Zdraví kapři se v takových částech rybníka dlouhodobě nevyskytují. Po každodenním měření hodnot kyslíku a teploty rybniční vody (dosahovaly kolem 10 mg O2/l při teplotě 18 – 19 °C, což jsou hodnoty bezproblémové v rybníkářství) se přistoupilo k odebrání vzorku ryb k laboratornímu vyšetření a to již ve spolupráci s Krajskou veterinární správou Pardubice. Vzorky ryb laboratorně vyšetřili v SVÚ Jihlava a k potvrzení výsledku byly zaslány i na Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně.

Výsledkem šetření byly pozitivní nálezy na virové onemocnění tzv. KOIHERPESVIRÓZA. Toto onemocnění je na seznamu mezinárodně sledovaných nákaz a nemocí povinných hlášením. Původcem je Koiherpesvirus (KHV, CyHV3). Mezi hlavní vnímavé druhy patří Koi kapr a kapr obecný (všechny věkové kategorie). Odborná literatura uvádí, že pro vzplanutí nemoci je důležitá teplota vody, a to mezi 18 a 28 °C. Optimum pro rozvoj onemocnění je 22 - 26 °C, při teplotě 30 °C se rozvoj nemoci zastavuje. Nemocné ryby dezorientovaně plavou, shromažďují se u hladiny a na přítoku, mají zvýšenou frekvenci dýchání. Nejvýraznější patologické změny jsou na žábrách – nekrotické změny až opadávání žaberních lístků. Terapie KHV bohužel není známa.

Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Pardubický kraj vydala ČRS, z. s., MO Přelouč Mimořádná veterinární opatření, která jsou z veterinárního zákona striktní. V současné době se přistupuje k vypuštění rybníka a sběru uhynulých kaprů. V termínu 17. října se přistoupí k výlovu rybníka a zajistí se likvidace všech vnímavých druhů ryb a ostatních druhů ryb utracením.
Na člověka ale nemoc přenosná není, a není tak teoreticky ani problém s konzumací ryb. V rybníku Buňkov je kaprů tolik, že není možné je všechny naráz zpracovat v oprávněném zpracovatelském zařízení a jejich uchovávání by mohlo přispět k šíření viru. Bude proto zajištěn přesun ryb k neškodnému odstranění v asanačním podniku. Následná dezinfekce pracovních nástrojů a pomůcek, technologického zařízení a dopravních prostředků dezinfekčním prostředkem je samozřejmostí.
Dále se nařizuje ČRS, z. s., MO Přelouč provést následnou účinnou dezinfekci rybníka vápněním nejpozději do 31. 12. 2018. Po provedení dezinfekce se nařizuje ponechat rybník Buňkov nejméně 6 týdnů ladem.
Nabízí se otázka, jak se onemocnění dostalo do rybníka Buňkov. Odpovědí je hned několik. Například přítokovou vodou, vodním ptactvem či rybožravými predátory – (kormorán, volavka), který rybník hojně navštěvují, dále neodborným vysazením soukromých chovatelů ryb, kterým bylo líto zlikvidovat svou obsádku z důsledku lokálního úhynu, jinými slovy, ryby ve svém zahradním rybníčku hynou, tak třeba v Buňkově se budou mít lépe, avšak opak je pravdou, stejně tak mohlo onemocnění propuknout vlivem velmi suchých a teplotně nadprůměrných letních měsíců, nebo kombinací všech vyjmenovaných důsledků.
Nicméně touto komplikovanou a politováníhodnou situací se pro naše sportovní rybáře vůbec nic nemění. Zarybnění územních rybářských revírů a revírů místního významu bude zabezpečeno ve stejném množství vysazených ryb jako v letech minulých.
Děkujeme za pochopení.

Za Český rybářský svaz, z. s., místní organizaci v Přelouči
Ing. Karel Němec
Rybářský hospodař ČRS, z. s., MO Přelouč

sven - Profil | Po 8.10.2018 13:30:34

kakr >> Nestydím se ani za mák...
O hospodáře strach nemám i když si psí hlavu, nasadil sám...
Ten se z toho otřepe a přehraje míč na Krajskou veterinární správu Státní veterinární správy pro Pardubický kraj...
Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Pardubický kraj se z toho rovněž otřepe
bo z toho nikomu účty skládat nebude ...
Otázkou je, zda se z toho otřepou i ti po proudu dolů, kterým toho černého petra přehráli anebo je zažalují anebo jim po zásluze nakopou prdel ...

kakr - Profil | Po 8.10.2018 13:23:18

sven >>
Jsi lhář.
Jinými slovy, nasadil jsi psí hlavu hospodáři, který je pod zprávou podepsán.
Nestydíš se trochu (hodně)?

sven - Profil | Po 8.10.2018 13:20:55

kakr >>vycházejíc z logické úvahy jsem si dovolil, ten chybějící text doplnit...:-)

kakr - Profil | Po 8.10.2018 13:18:06

sven >>
Kde je v offis zprávě text -

Proto tuto odtokovou vodu, ještě před její desinfekcí, posíláme dole kopcom o patro níž aby si tu KOIHERPESVIRÓZU, užili i jinde ....