Správa NP Šumava vydala povolení na stavbu čistírny odpadních vod v další obci na území národního parku

Kategorie: Všeobecné

Správa Národního parku Šumava povolila výstavbu čistírny odpadních vod v obci Borová Lada. Správní řízení, které více než rok a půl napadá zapsaný spolek Aktiv proti korupci, který s výstavbou čistírny v zázemí developerského projektu společnosti Borová Lada project s.r.o nesouhlasí, však stále není u konce. Spolek podal odvolání proti rozhodnutí Správy parku, o kterém bude nyní rozhodovat Ministerstvo životního prostředí.

Zdroj: http://www.npsumava.cz/cz/5692/10205/clanek/sprava-np-sumava-vydala-povoleni-na-stavbu-cistirny-odpadnich-vod-v-dalsi-obci-na-uzemi-narodniho-parku/

MAXXSKATER, 6.4.2018

Diskuse k bleskovce

Sa(l)micka - Profil | So 7.4.2018 15:03:10

Bacha >> Jo, to je hodně nepříjemný, ale pořád lepší zrušit smlouvu, než likvidovat před půl rokem nainstalovanou ČOV - i když, taky se to dá řešit. Prostě se to vykuchá a použije jako jímka na dešťovou vodu, nebo se to prostě ´bouchne´ někomu jinýmu, třebas přes stavební bazar. Alespoň nějaké finance se tak vrátí.

Sa(l)micka - Profil | So 7.4.2018 14:59:21

Sage18 >> Však řikam, záleží na tom, jaká bude... ale vyhnívací nádrže valnou většinou nevoní ať jsou předpotopní nebo ne. Kolem centrální ČOV jezdim skoro denně a bydlet bych u toho nechtěla. Pracuje skvěle, ale část toho okruhu je holt smrádek - ovšem, dá se to i řešit. V případě malých domácích ČOV nebo septiků je zápach znakem toho, že nefungují dobře. (vychcípaly bakterie, málo materiálu, nezaběhnutá atd.)

Sage18 - Profil | So 7.4.2018 13:30:01

Sa(l)micka >>
Souhlasim a dekuji.jen se mi nezda ten zapach ze by z ni sel.byl jsem se nekolikrat podivat na technologicky samy cov co ma byt zde.a nic jsem necitil.stavajici cov je temer uorostred vsi a sem tam je neco citit.a to je technologicky predpotopni

Bacha - Profil | So 7.4.2018 10:58:41

Sa(l)micka >> Musel jsem kvůli tomu zrušit smlouvu s dodavatelem domácí čov a zaplatit obci za připojení 15 litrů.

Sa(l)micka - Profil | So 7.4.2018 1:36:36

Bacha >> Mno, co se týče připojení, je to smutný, ale je to tak. Člověk je povinen se připojit, ovšem pouze za předpokladu, že to není finančně neúnosné (např. že by musel dělat stovky metrů přípojku, což je pitomost), nebo když to je technicky neproveditelné, to se taky někdy stane. Poplatek za připojení si řeší většinou obec. Nějaká to vybere, nějaká to zaplatí, někdo jde s obyvateli půl na půl. Připojení jako takové nemůže nařídit úřad s rozšířenou působností, ale obec jako taková ano.

V kostce: připojit se je povinnost ze zákona, neboť je jasně uvedeno, že do kanalizace ukončené centrální ČOV nesmí být přivedeny předčištěné vody z malých ČOVek, a může to nařídit než obec. (§3 odst. 8, a §18 odst. 3 zákona č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích)

Sa(l)micka - Profil | So 7.4.2018 1:21:47

Hlučná? No, asi to tak zlý nebude, ale ten zápach, to je holt pravda. Kdyby to byla čistírna pro nějakých 20 - 30 lidí, tak stačí kontejnerová bohatě, jenže jak tak koukam, tak celá obec jako taková má nějakých 280 obyvatel roztahaných po 8 částech, přičemž 50 obyvatel je mimo, což pořád dává 230 stálých obyvatel jen pro Borovou Ladu - a to je furt dost, nemluvě o tom, když se tam navalí turisti.

Jestli je teď ČOVka dimenzovaná na nějakých 200, tak bych se nedivila, že nestíhá - i když, možná je to jenom tim, jak se změnily vyhlášky a nároky na kvalitu vypouštěných odpadních vod. Zkrátka jsou o dost přísnější, jak se navyšují možnosti technologie pro čištění.

Berme to prakticky: čim větší a plnější ČOVka, tim líp to čistí, a z vlastní zkušenosti opravdu 100x raději vidim jednu větší čistírnu pod obcí, než 50 bůh ví jak udržovaných čistíren/septiků v obci vyústěných do kanalizace a dál do nějakých 5-10 volných kanalizačních výustí. Pak se u těch hodnot na volných kanalizačních výustích někdy nestačim divit... vyskytnou se i případy, kdy mam pochybnosti, že to vůbec mohlo téct. Stačí, aby to 49 lidí udržovalo řádně a byl tam jeden bordelář, a podělá to všem (tedy obci, protože ta zodpovídá za provozování kanalizace). Pokud je pod vsí velká čistička, je tam pravidelná kontrola, vzorky se většinou odebírají jednou měsíčně (v některých lokalitách i častěji), a opravdu je tam nižší pravděpodobnost, že se něco podělá, nebo že nebude provozována řádně.

Tolik můj názor... ale nebydlim tam, nedělam tam na ouřadě, takže můžu jenom odhadovat, co by bylo lepší.

Sage18 - Profil | Pá 6.4.2018 23:30:08

Tarn >>
Jsou proti tomu.ze ma stat aai 509 m od jejich developerskeho mestecka a te prej bude hlucna a bude smrdet a jim to snizi zisk z neprodanych domu.a uz bych to nechtek resit.je to celkem osemetny tema

Bacha - Profil | Pá 6.4.2018 23:25:16

Pouze jsem viděl reportáž v tv a nebyl jsem z toho moudrý. Přesně to samé se řešilo a dořešilo v naší vesničce. Nová kanalizace, nová čov a protože financováno dotačním titulem, všichni se musí připojit (doposud septiky) a dokonce zaplatit poplatek za připojení. Takže mnoho lidí bylo proti.
Borová Lada znám, ale spor o místní čov ne. Nicméně to nemusí být nutně o developerech.

Tarn - Profil | Pá 6.4.2018 22:57:59

Sage18 >> Pokud jsou proti tomu, tak asi proto, že jakmile stojí čistička, musí připojit každého, kdo tam má barák a projeví zájem. No a protože nejsou zrovna u vesla, tak se asi bojí, že se připojí stávající baráky a pár nových než se dostanou zase k veslu a potom mají s další výstavbou zase smůlu :))))))))))

Sage18 - Profil | Pá 6.4.2018 21:38:36

Sa(l)micka >>
Zvazovaly se veskere alternativy.bohuzel vyly vylouceny vsemi organy.ktere s tim maji neco spolecneho vcetne jednoho inzenyra ted nevim jmeno ale je to odbornik na cov

Sa(l)micka - Profil | Pá 6.4.2018 21:21:18

Čistě teoreticky... stará ČOV by se dala modernizovat, za předpokladu, že to jde. Vykuchat střeva a dát moderní.