Wobblery IZUMI

Zařazení: Vláčecí nástrahy, IZUMI
Určeno pro: přívlač

Japonská firma Izumi už spoustu let prodává na světovém trhu své nástrahy určené k lovu dravých ryb a získává si stále více a více příznivců. Kromě wobblerů jsou to také „měkké“ silikonové nástrahy UMAMI. Všechny tyto výrobky byly testovány také v různých oblastech Evropy, aby se co nejvíce přiblížily místním podmínkám, a najdeme je i u nás. Teprve poté, co byly shledány jako velmi účinné i pro naše podmínky, byly uvedeny na náš trh.


Na nástrahách Izumi je vidět kus řemeslné práce odborníků a velká kreativita těch, kdo tyto nástrahy navrhují. Jejich chod je naprosto bezchybný a nevyžadují žádné „doladění“ během lovu. V nabídce jsou stálice firmy, ale stále také přibývají nové modely. Mně se dostalo do rukou pět různých wobblerů ze základní nabídky, které jsem měl možnost vyzkoušet, a mohu vás tedy s nimi seznámit.

SHAD ALIVE 120
Izumi není jediná firma, která sází na přirozený pohyb nástrahy a realistický vzhled, ale její dělený plastový jerk je vyrobený naprosto příkladně a také příkladně „chodí. Model, který jsem zkoušel, byl v provedení „fast sinking“ v barvě okouna s hmotností 28 g a délkou 12 cm. Krásně pracuje i tažený velmi pomalu, nevyžaduje žádné pocukávání a podobně, i když metoda „go-stop“ může být při malém zájmu dravců ještě účinnější než prosté tažení nástrahy. Tělo sestává z pěti dílů, které umožňují nástraze krásný vlnivý pohyb. S nástrahou si můžete hodně hrát a v čisté vodě to člověka opravdu baví, až jsem si říkal, že není možné, aby na tuto nástrahu dravec nezaútočil.


Použít se dá prakticky kdekoli, a to i na malém prostoru mezi překážkami. Doporučil bych nástrahu pro lov spíše v mělčích vodách, zhruba do dvou metrů, okolo břehů a na malých tocích a menších uzavřených vodách. Jednoznačně na ni sázím při lovu štik v chladnoucích a studených podzimních a zimních vodách.
Když jsem vyzvedl klady, musím poukázat i na malý, ale snadno odstranitelný nedostatek. Můj model je vybavený trojháčkem a dvojháčkem v ocasní části, kde je jednoduše protažený očkem. Je zde jistá obava, že by mohla ryba při zdolávání dvojháček z očka vytáhnout. Věřím, že testeři jsou si toho vědomi, a pravděpodobně to vyhodnotili jako nemožné. Nicméně já bych si dvojháček pojistil. Skákající štiky dovedou neuvěřitelné věci a ztratit trofejní rybu vůli takové drobnosti by mě hodně mrzelo.
Shad Alive je skvělá nástraha. Vyrábí se ve třech velikostech, což je dostačující. Pouze bych ocenil rozšíření nabízené škály o více barev. Nástraha je vybavená chrastítkem.

MINNOW 65 MASTER SERIES
Tento plastový wobbler dlouhý 65 mm působí trošku robustnějším dojmem, ale šířka a výška tělíčka jsou dokonale vyvážené, takže nástraha je mimořádně stabilní i v rychleji tekoucích vodách a při vedení metodou „go-stop“ se při rychlém zatažení nepřevrací.


Barva a velké realistické oči včetně šupin a barvy ploutví jsou detailně vypracované a odlesky boků nepůsobí ani za slunečného počasí v čisté vodě rušivě. Nástraha má spíše kolébavý než agresivně trhaný chod a dá se na ni použít v podstatě jakýkoli způsob vedení.
Je to nástraha plovoucí, určená pro práci v hloubce do jednoho metru, které dosáhne velmi rychle. To oceníte při lovu nakrátko a v omezeném prostoru. Její silnou stránkou je robustní lopatka. Vydržela bez problémů opakované rány o betonovou stěnu při několika lovech na mlýnském náhonu. Velikostí je nástraha vhodná jak k lovu štik, tak i tloušťů, bolenů a větších okounů a pstruhů.


Nástraha váží 8 g a poměrně dobře létá. Je opatřená zvukovou kuličkou, která je poměrně velká a při hodu se přemísťuje do ocasní části, čímž se prodlužuje vzdálenost hodu. U této nástrahy oceňuji i kvalitní a ostré trojháčky.

MALICIOUS 28 S 
Plastová nástraha Malicious velikosti 28 mm má tvar kapky s plochým bříškem a působí tak docela robustním dojmem. Najdeme na ní opět spoustu hezkých detailů, ale zdůraznit bych chtěl především její stabilní chod. Velikost 28 mm tuto nástrahu řadí do skupiny nástrah používaných při velmi lehké či spíše ultra lehké přívlači. Musím dodat, že tato nástraha mi docela sedla, protože mám rád takové, které dobře chodí nejen proti proudu, ale i po proudu, jelikož to platí zvláště na větší exempláře mazaných tloušťů na konci sezóny.


Díky svému tvaru dobře létá a v potápivém provedení je ideální pro lov v hloubkách mezi čtvrt a tři čtvrtě metrem. Zanořuje se rychle a díky svému poměrně velkému odporu se dá při tažení rychle zastavit a obecně dobře a rychle reaguje na jakýkoli pohyb prutu.
K této nástraze se toho nedá mnoho říct. Je to taková ta malá klasika, která je skvělá na lov okounů, tloušťů a pstruhů po celý rok. Je tu však jedna věc, která jistě stojí za vyzdvižení. U mnoha malých nástrah tohoto typu je problém, že se dva malé trojháčky stále zachytávají do sebe. Zde to výrobce geniálně vyřešil tím, že očko pro zadní trojháček umístil ne dolů, ale nahoru na tělíčko. Teď už se dva trojháčky nepotkají ani náhodou. Wobbler je zvukový. Nástraha při hmotnosti 3 g pracuje do hloubky asi 60 cm.

EIMANN ROLL 65
Do velké skupiny Minnow patří i wobbler Eimann Roll. Není to nástraha úplně štíhlá, má vypouklé boky, nicméně není vysoká a má plochý hřbítek. Tím není tato nástraha nijak zvlášť zvláštní, ale výjimečný je rozhodně tvar jejího nořítka. Lopatka není velká, ale je mimořádně robustní, kompaktní, velmi odolná, vypouklá dovnitř a zajišťuje mimořádný chod nástrahy.


Nástraha se otřásá a při trhaném vedení silně připomíná zraněnou rybku. Myslím, že tady tvůrci nástrahy vsadili právě na tento prvek, protože pro dravce není nic lákavějšího než právě zraněná rybka, na kterou zaútočí, i když jsou sytí. Vjemové signály ještě umocňuje chrastítko uvnitř nástrahy.
Wobbler dlouhý 65 mm váží 7 g. Pomalu potápivá varianta, „slow sinking“, umožňuje prochytat vodní sloupec od hladiny až do hloubky 1,5 m. Jedná se o velmi univerzální nástrahu, která se dá nabízet mnoha způsoby. Mezi nejúčinnější patří lov se zastávkami. Rychlé popotažení, zastávka, zatřesení a pomalé klesání dokáže dravce opravdu vydráždit.


Cílovými rybami jsou především štiky a také candáti lovící v mělčích vodách. U hladiny zabere bolen a často na nástrahu zaútočí větší okouni a tloušti.

EIMANN MINNOW 120
Velikost a hmotnost nástrahy jednoznačně určuje její zařazení – tento wobbler je jasný štičí favorit. Zájem o něj ale mají i candáti a sumci, což asi nikoho nepřekvapí. Nástraha je 12 cm dlouhá a váží 22 gramů. Její let prodlužuje speciální posuvná zátěž umístěná uvnitř těla.


Wobbler je vybavený robustní čelní lopatkou a třemi trojháčky. Dá se vést pomalu a rozvážně, stejně tak jako rychle, agresivně a trhaně, podle potřeby a momentální nálady ryb. Díky tvarované lopatce a chrastítku vydává nástraha nepřetržitě zvláštní zvuk, takže je pro ryby dobře „zřetelná“ i v podkalené vodě, kde na ni často útočí sumci. Tato skutečnost mě přinutila vyměnit trojháčky na nástraze za silnější, ale to dělám i u mnohem dražších nástrah.
Pracovní rozsah této nástrahy ovšem není nijak velký. Obvykle se nezanoří hlouběji než do dvou metrů. Dá se s ní velmi dobře lovit okolo břehů a kolem vodních rostlin, je stabilní, příliš se nekolébá, na pokyny prutu reaguje rychle a přesně. V tomto případě se dá vybírat ze sedmnácti barev.
Na pomalu vedenou nástrahu mi v chladné vodě útočily i docela malé štiky, takže je pro ně určitě zajímavá.

Wobblery Izumi pro mě nejsou žádnou novinkou. Pár z nich jsem si už v minulosti vyzkoušel. Tentokrát jsem se jim věnoval více a musím říct, že mě hodně příjemně překvapil jejich bezchybný a zajímavý chod. V podstatě se jim nedá nic zásadního vytknout a vlastně mě nenapadá ani nic drobnějšího. Snad bych jen ocenil trochu jiné barvy, ale to je spíše věc osobních preferencí než technické kvality.
Příjemná je i cena, která není nijak přemrštěná, a dobrá je také odolnost materiálu. Přestože při náročném lovu mezi kameny a u betonových zdí utržily tyto nástrahy pár šrámů, přežily včetně lopatek, takže musím konstatovat, že jsou vyrobeny kvalitně.

 
Klady a zápory
výborný chod
kvalitní lopatky
příznivá cena
dostupnost
u větších modelů trojháčky
Odkazy
O značce

Výrobce: Izumi, Japonsko

Dodavatel: Rybářské potřeby Black Bass, Slezská 1324/44, Praha 2

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 27.4.2019

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.