Ječný šrot

Návnady > Suroviny

  • Finanční náročnost: 5-20 kč/kg

Ječný (ječměnný) šrot se vyrábí pomlětím zrnek ječměne. Seženete jej nejčastěji v chovatelkých potřebách nebo v zemědělských družstvech.

Ingredience

Namočený pomletý ječmen má krásnou mlátovou vůni, je tak akorát lepivý a proto rybáři hojně používaný. Oproti pšeničnému šrotu obsahuje více "nečistot" (slupky zrnek). Celkově je hrubější.

Postup přípravy

Ječný šrot se po smíchání s vodou zpočátku jeví jako lepivý, ale po pár hodinách, kdy nasaje maximum vody, může nepředvídatelně změnit konzistenci - někdy bude více lepivejší a mokřejší, jindy lepivost ztrácí. Proto se někdy používá při jeho přípravě horká nebo vařící voda, která jej více slepí dohromady a šrot jak již nemění své vlastnosti. Pak lze použít již jako hotová návnada bez dalších příměsí.
Pro míchání s jinými ingrediencemi by se jeho množství nemělo přehánět, většinou do 20% objemu. V porovnání s kukuřičným šrotem hůře předává vůni zbylých složek návnady do okolního prostředí.

 

Martin M. - Profil, 22.10.2005
Průměrná známka: 3,00

Diskuse k nástraze/návnadě

Žádné zápisy.