Vařená brambora

Nástrahy > Rostlinné > Obilniny a jiné plodiny

  • Úspěšné období: květen až říjen
  • Druhy ryb: kapr, karas, cejn, lín...

Vařená brambora je velmi dobrou nástrahou na kapry a další kaprovité ryby. Je poměrně tvrdá, nakže odolává zájmu menších ryb a narozdíl třeba od kukuřice nebo jiných semen si ji můžete nastražit ve velikosti, v jaké jen chcete.
I když se to nezdá, brambory mají poměrně výraznou vůni. Také jsou na dně pro svou světlou barvu dobře vidět.
Dříve jsem s nimi hodně chytával plotice a cejny, přirovnal bych jejich účinost ke dnešní sterilované kukuřicí.
Pro svou finanční nenáročnost jsou také vhodnou návnadou na zakrmování - opět nakrájet na kousky podle očekávané velikosti ryb.
Setkal jsem se s případy, kdy rybáři úspěšně chytali a krmili s kusy brambor velkými skoro jako vejce od slepice. Většinou se ale používají velikosti asi jako kostka cukru nebo menší.
Nástraha překvapivě dobře drží na háčku.

Postup přípravy

Nejdříve je potřeba vybrat správné brambory. Praxe ukázala, že jsou lepší staré, které již nemají tolik škrobu. Na jaře jsou ideální loňské brambory, třeba již i klíčící a velmi scvrklé. Nejsou dobré ranné odrůdy. Déle jsou lepší brambory, které se nerozvařují.

Vaří se v celku ve slupce asi 20 minut, stejně jako na jídlo. Vodu můžete osolit. Pak je dobré nechat je tak jeden den v chladnu (bez vody) - jsou pak pevnější. Ve slupce a chladnu vydží mnoho dní, lze si je vzít na vícedenní rybačku do zásoby.

Na háček se nastražují buď nakrájené kostičku, nebo různé nepravidelné úlomky (podle mne jsou lepší než kostky), a nebo můžete použít speciální vydlabávátko na brambory, které koupíte v rybářských prodejnách.

Velikost háčku by měla vždy odpovídat velikosti nástrahy, tedy přibližně stejně velká nástraha jako je široký oblouček háčku. Špička háčku by měla vyčnívat.

Fotografie:

 

Martin M. - Profil, 19.1.2006
Průměrná známka: 1,20

Diskuse k nástraze/návnadě

rybař Maniac - Profil | Pá 6.6.2014 13:51:20

zdravím vás panové,, já jsem kaké na boilie nikdy nic nechytl je pravda v čera jsem seděl na rybách s jedním starším pánem a dali jsme se do řeči co se týká nástrh.Také tvrdil že dříve mu stačilo pár žížal,rohlík,chleba,a vámi zminovaný brambor se šrotem nic víc nepotřeboval,dnes je tolik možností a příchutí naco se dá lovit ryby, já osobně dávám přednost také klasice rousnice,medovky,kukuřice atd.po delším povídání s panem jsem se rozhod že po tetech vyzkouším tu klasiku vařený brambor se šrotem a uvidíme jaká bude reakce ryb zda to budou chtít vyzkoušet či nikoliv pak vám dám vědět jak jsem dopadl.přeji vám hodně úlovků a petrův zdar.

yvana - Profil | Pá 13.8.2010 8:33:03

Remi Gaillard >> A taky děda měl asi ty možnosti před léty jako já,co dům dal.

Remi Gaillard - Profil | Pá 13.8.2010 7:53:42

yvana >> děda nebyl hloupy věděl že se na choiv rybnicich krmi složkou ktera obsahuje aniz takže vařil to i s bramborama

Abe - Profil | Čt 12.8.2010 22:02:52

tak, rychtyk...a je to tady, žádný hrách...tvrdolín a v alkahólu...brambora (ertepla), to je ono, můj děda měl v oblibě brambor na kostečky, později si zakoupil vykrajovátko a dělal kuličky, chleba a kopané rolní nebo zemní, prostě obyčejné žížaly(červy, žížale) a pak normální ječný šrot a pomačkat trochu erteplí a chytáš...ne žádná chemie špatná (cenzúra, jsem byl upozorněn)...být o trochu blíž k přírodě, Petrův zdar

miny Šimi - Profil | Čt 12.8.2010 21:49:30

já sem na boilie nic nechytil

jambo - Profil | Čt 12.8.2010 21:33:43

Martin M. - >> tož dobře uvařená brambora (na moravě ertepla ) je dobrá pro ryby ,ale aj s rybů :-))

yvana - Profil | Čt 12.8.2010 21:28:36

Remi Gaillard >> Tvůj děda věděl co a jak,ono se to pomalu vrátí k těmhle nástrahám.

Remi Gaillard - Profil | Čt 12.8.2010 21:25:25

yvana >> muj děda vařil brambory z anizem byla to pecka

vedro - Profil | Čt 12.8.2010 21:17:24

Ahoj, pokud máš možnost trochu předkrmovat, bude ti brambora fungovat perfektně a to i na velké kapry. A nemusíš se bát dělat větší kostky,budeš chytat větší ryby,je to jedna z vyzkoušených klasik na veliké kapry. Kromě toho ušetříš hodně peněz,kolik stojí kilo brambor a kolik boilie ?

jambo - Profil | Čt 12.8.2010 20:55:35

miny Šimi >> tak a už jsi si to i sám napsal,tak to sedí !

miny Šimi - Profil | Čt 12.8.2010 20:48:14

miny Šimi >> mě děda taky říka aby sem chytal na bramboru

SOPTIK 52 - Profil | Čt 12.8.2010 20:43:28

Martin M. - >> brambora je výborná všude.Snadno dostupitelná a nechá se i nadipovat přímo tím,v čem ji vaříme.Otázkou poslední dobou zůstává kvalita.To,co je na pultě ,je kolikrát hnus.Je taky výborná pro vnadění.Rozmačkaná se šrotem je TOP.

yvana - Profil | Čt 12.8.2010 20:27:15

Martin M. - >> Martine na co se chytalo před lety?Když nic v obchodech nebylo,žádné boilis,nic,jenom co člověk doma našel a vymyslel.Dělali se tajný těsta,uvařili se brambory a šlo se na ryby.A taky se chytalo.

miny Šimi - Profil | Čt 12.8.2010 20:25:42

dik

jambo - Profil | Čt 12.8.2010 20:24:08

miny Šimi >> brambora je dobrá všude .

miny Šimi - Profil | Čt 12.8.2010 20:21:32

je to dobrý i pro hodně tekoucí řeky??