Vámi oblíbená úprava ryby

Zdravím rybaříci, rozšiřte moje obzory o nové recepty a preferované úpravy rybího masa potažmo celých ryb. Jsem huba mlsná a rád se něčemu přiučím, tak se pochlubte jak Vám chutnaj, když už jste je máte doma. Díky za všechny slušné odpovědi, recepty, fotografie a hodnotné poznámky.Pro inspiraci přikládám toto kuchyňské úpravy želvy nádherné:-))
Autor diskuse: Hellfish - Profil , 17.7.2011 všeobecné - ostatní

A já rybu :

A) udim10%

B) peču v troubě15%

C) nakládám4%

D) smažim na pánvičce34%

E) trápim na břehu při focení10%

F) rovnou pouštim18%

G) něco jiného3%

H) prostě nejim7%

Od 17.7.2011 hlasovalo 101 čtenářů.

100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nbremic - Profil | Pá 3.8.2012 4:45:57

rover >> pravé sushi se připravuje nakládáním syrové ryby do vařené rýže. Až to projde kvasným procesem tak je pravé sushi na světě. Trvá to pár týdnů. Chutí by se to dalo přirovnat k méně kyselým zavináčům. Ta rýže se tenkrát nejedla.

NAnýzový dědek - Profil | Út 19.7.2011 12:19:27

rover >> Ještě to by mi chybělo. Žroutů by se našlo hodně, ale dělat to ve velkém, to není žádný med.

NHellfish - Profil | Út 19.7.2011 11:53:43

Suši nevim,ale rád bych věděl jestli někdo z Vás zkoušel ryby někdy sušit a nebo jestli měl tu čest ochutnat nasolené ryby jak se prodávají třeba v Anglii. A další věc, dřív se hodně zavařoval uzený sumec do sklenic a dneska o tom pomalu ani zmínka a přitom to byla taková lahůdka.

Nrover - Profil | Út 19.7.2011 11:37:28

Anýzový dědek >>
Je to o odvaze prorazit, kdo ví, třeba by ses po "zkušebním" testu strávníků už nezbavil, a musel udělat suši vývařovnu :-)

NAnýzový dědek - Profil | Út 19.7.2011 11:31:57

rover >> Já bych svůj výtvor asi nikomu nenabídl....-:o))))

Nrover - Profil | Út 19.7.2011 11:30:03

Anýzový dědek >>
Ta chuť je určitě důležitá, ...málo kdo umí suši opravdu kvalitně udělat, ...ani já ne :-)

NAnýzový dědek - Profil | Út 19.7.2011 11:25:10

rover >> No to sice pravdu díš, ale ta chut je o něčem jiném.

Nrover - Profil | Út 19.7.2011 11:18:00

Anýzový dědek >>
jj, pokud se chceš držet originálních ingrediencí, musíš je shánět ve specializovaných obchodech, a né zrovna lacino. Už jsem ale někde četl, že se dá koupit mořská řasa v prášku, ...vyjde laciněji :-)

NAnýzový dědek - Profil | Út 19.7.2011 11:12:52

rover >> To je sice pravda, ale ta prplačka a výsledná cena dost odrazuje......o)))

Nrover - Profil | Út 19.7.2011 11:07:08

Ještu tu myslím nikdo nemluvil o "suši", také zajímavá úprava ryby, i když z tuzemských ryb, snad kromě úhoře, se zřejmě moc nedělá. A ryba nemusí být nutně syrová :-)

NHellfish - Profil | Út 19.7.2011 10:49:09

Pobřežní candát >> Zdar brašule, dal jsem Ti poděkování jenom, že se známe:-))), příště tam koukej napsat, že je lepší kapra chvilku předtím nasolit a načesnekovat a tohle všechno a chvilku nechat odležet než ho napneš. Tuhle rybku bych si dal hned, jaká škofda, že se na Orlasu při bivakování nesmí udělat ani pidi oheň, hned bych tam nějakýho míráka nechal sušit do uzena. Já už jsem hotovej, kord když jsem viděl ty fotky tady, jídlo mi už v A leze krkem, posledních 14 dní bude fakt zoufalství. Co Kája?? přečetl jsi jí moje přání k svátku?? a proč nehodíš příspěvek do mojí diskuze O Bolenech, vim jak tyhle ryby co Tě pravdielně přechcá... miluješ:-))). Zatim brašule.

NPobřežní candát - Profil | Út 19.7.2011 10:33:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar brachu.
nevidím tady ten vynikající recept kapr alá platýs. Kdy se kapr rozpůlí né klasicky na břiše, ale řez se vede kolem páteře vznikne placka, která se napne na vidličku vyrobenou z nějakého po ruce vhodného dřeva a pomalu se peče či udí na okraji ohně. Pstruhy si dělám na páře vycpané bylinkami.

Nvolfino - Profil | Po 18.7.2011 20:33:52

Hellfish >> Já tohle beru jinak ano pouštím ryby a nejím je i kdyz věřím že dobře připravená ryba chutná skvěle ale ještě jsem to ani nezkoušel a nejspíš ani nezkusím.
Je to každého věc kolik si vezme ryb domů když je to v souladu s r.ř. za povolenku platíme docela dost někdo ryby pouští a někdo si ji vezme domů a skonzumuje hotovo. dohady mezi zastanci C and R a jak si psal kormorány si myslím že jsou naprosto zbytečné

NHellfish - Profil | Po 18.7.2011 19:22:18

volfino >> A já Ti v tom žehnám a líbí se mi, že jsi to takhle pěkně napsal, od C and R zastánců většinou sklízíme my "kormoráni" v šatech jen slova nejhlubšího opovržení:o)

NAnýzový dědek - Profil | Po 18.7.2011 13:49:47

nofish >> Kontrolu úlovku přeci umožníš zápisem. Možná, že bych při úpravě ryby stáhnul pruty, abych neměl potíže kvůli bezprostřední manipulaci.....o)))

Nnofish - Profil | Po 18.7.2011 13:42:58

Anýzový dědek >> Ale zase bych měl umožnit kontrolu úlovku. Je to na hlavu no......

Dík :-)

Nkroupa - Profil | Po 18.7.2011 13:42:07

nofish >> nevim , muj osobni nazor je ze by ti nemohli udelat nic o)) uvidime treba nam nekdo poradi o))

NAnýzový dědek - Profil | Po 18.7.2011 13:41:28

nofish >> já bych to jen upřesnil. Se zapsanou rybou si pak můžeš učiniti, co chceš. Tam kde je povoleno grilovat nebo oheň, tak ji můžeš hned i sníst- jen po tobě nesmí zůstat bordel u vody.

Nnofish - Profil | Po 18.7.2011 13:40:12

Hellfish >> :-D tjn, sakra ale fakticky, prostě když pojedu na víkend a v neděli budu třeba chtít sežrat kapra k obědu. Ještě k tomu kde si o to koledujou užíráním potravy cejnům, ketří pak nerostou třeba :-D Můžu ráno chytit rybu a v poledne ji sežrat? Přijde RS a bude chtít přeměřit zapsaný úlovek a co?

NHellfish - Profil | Po 18.7.2011 13:36:50

Myslim, že v případě grilovaného pstruha by RS spíš chtěla přisednout a zakrojit taky chlebík:-)))Taková kontrolní činnost to je námaha a při té jistě vyhládne:o)).Jenom toho věčnýho dohadování.

Nnofish - Profil | Po 18.7.2011 13:36:05

kroupa >> aha, tak doufám že někdo jo. Fakticky mě to zajímá, ani nehodlám studovat RŘ jestli někde je nebo není výklad co musíš udělat s ponechanou rybou kromě zapsání. Třeba se někdo ozve :-)

Nkroupa - Profil | Po 18.7.2011 13:32:58

nofish >> no hele jak ti odpovedet o)) chytam kaprarinu chyt a pust, todle sou pstruzi koupeny na sadkach o)) na rybach jsem jeste nikdy chycenou rybu negriloval o))) takze ti bohuzel neodpovim o)))))

Nkroupa - Profil | Po 18.7.2011 13:29:13

Hellfish >> depak pstruha si delam jen se soli !! Chci citit chut ryby o))) zeleninu maximalne syrovou prikusovat o))

Nnofish - Profil | Po 18.7.2011 13:28:38

kroupa >> Hej blbá otázka. Co když ulovenou rybu ugriluješ a přijde RS a bude požadovat přeměření úlovku? To neber jako šťourání, ale seriozní dotaz, už mě to napadlo vícekrát.

Nvolfino - Profil | Po 18.7.2011 13:22:01

Já ryby připravuji tak že ji ošetřím klinikem a pouštím domů.

NHellfish - Profil | Po 18.7.2011 13:04:56

kroupa >> Kde je zelenina???:-))

Nkroupa - Profil | Po 18.7.2011 13:00:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takhle je nejlepsi ! Na rybach si velice rad griluju o))

NLauri - Profil | Po 18.7.2011 12:31:28

nofish >> to je pravda :))

Nnofish - Profil | Po 18.7.2011 12:26:36

Lauri >> přesně, ryb jsem povraždil a zpracoval obrovské množství- na škole brigády, zaměstnání. Ale vymr*ají se mnou zase s rohlíkama...........

NLauri - Profil | Po 18.7.2011 12:22:36

nofish >> v rybách mě moc neochčijou, ale v čemkoliv jiném ano. Je to jak píšeš kvalita rybího masa se mění s ročním období

Nnofish - Profil | Po 18.7.2011 12:18:13

Lauri >> hele když tě budou chtít "ochcat" tak se jim to povede. Na blátivé maso existuje nálev co ho zase zatáhne. Ale snad na to ještě nepřišli :-D Používalo se to na rozmražené mořské ryby.- rozmrazovaly se horkou vodou.

na rybě poznáš- žábry, oko, ten otisk, barvu masa zevnitř!-žluknoucí tuk, pach, taky porch ryby. Je toho spousta, ale spousta lidí to neví. Zrovna třeba kapr taky vydrží (má jiné maso) v létě když žere a v zimě.

NLauri - Profil | Po 18.7.2011 12:13:45

nofish >> pravda je, že to i velké řetězce dost ochcávají. Čerstvost ryby se pozná otiskem prstu v kůži. Pokude kůže ihned vrátí, je ryba čerstvá, pokud se vrátí do původní podoby až za pár sekund, tak už tak čerstvá není. Jednou jsem v pražském Tescu chtěl otisk vyzkoušet, na kaproj co se válel na ledu a nevypadašl moc čerstvě. Jaké bylo mé zděšení, když mi projel prst skrz kůži do blátivého masa :((

NPstruh27 - Profil | Po 18.7.2011 12:05:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hellfish - >> Ahoj. Ja ryby najradšej grilujem, či už vonku alebo doma na elektrickom grile. Ryby najskôr dávam na 24 hodín do marinády do ktorej dám veľa soli, olivový olej, šťavu z 1 citróna a korenie na ryby (suverénne najlepšie je od Avokáda). Potom grilujem, pričom ešte môžeš aj počas pečenia ryby touto marinádou potierať. Takto pripravujem pstruhy, kapre, zubáče a šťuky. Pstruhy grilujem bez hlavy, bez chvosta s vyrezanými všetkými plutvami, ostatné ryby vždy filetujem. Nie som nejaký prehnaný rybožrút (ročne ugrilujem asi 15 ks pstruha + 5 ks ušlachtilej ryby) ale takto pripravené ryby mi naozaj veľmi chutia. Ako príloha sú výborné pečené zemiaky.

Nnofish - Profil | Po 18.7.2011 12:05:27

Lauri >> jj, jenže makro odebírá od firem a ty..........
Etikety neřeš, ty si firmy mezi sebou běžně přeposílají nebo tisknou. Vím co se dodávalo do našich obchodních řetězců. Je pravda že Makro mezi nimi nebylo. Ono ty obchody si za to tak trošku můžou sami, s jejich cenovou politikou a jchováním k dodavatelům.
Rozmražené je prostě neuhlídatelné, pokud jde o prodejnu prvovýrobce atd... to je pak konec :-(

NMartas711 - Profil | Po 18.7.2011 12:04:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zkus třeba špíz . Možná ti to tu už někdo psal. Filet z ryby (pstruh, kapr, ty mám vyzkoušené) nakrájej na plátky cca3 cm široké. Nakrájej špek na menší kousky. Připrav si marinádu. Já používám od vitany směs na grilované ryby s citronem, přídám olej rozmíchám a poleju tím maso. Nechám aspoň hodinu v chladu ( když to bude přes noc tak se nic neděje). Na špízovou jehlu napichuji střídavě papriku,rybu,cibuli a špek. Fantazii se meze nekladou. Na grilu jsou vynikající
Další oblíbené jídlo z ryby (kapra): Kapra nařežeme na podkovy 1-2 cm široké, přidáme na nudličky pokrájenou zeleninu ( papriky, cibule, rajčata.) a houby (ty co nasbíráš, nebo žampiony) Zaliješ 0,2l oleje a 0,3 litru bílého vína, přidáš koření na ryby dle své chuti. Udělěj to co nejostřeji sneseš, protože ryby i zelenina koření hodně stáhnou. Nech cca hodinu (můžeš i déle) v chladu. Pak to dej péct do trouby při 180st. asi 20 minut. Příloha: pečivo, chleba nebo bageta. Chutná to i těm co ryby nemusí

NMrknato - Profil | Po 18.7.2011 12:01:34

nofish >> Když si chci pochutnat, tak se stavím v Pekle za Vamberkem přímo na rybochovu. Berou vodu ze Zdobnice a proto tolik nesmrdí, jako když je někdo chová v rybnících.

NLauri - Profil | Po 18.7.2011 11:58:16

nofish >> v Makru to určitě nedělají. Protože, by z chlazeného kapra museli odlepit etiketu kapr filet chlazený a nalepit novou etiketu (od firmy která chlazené kapří filety dodává) kapr filet mražený a věř tomu že opravdu nedělají. Jinak vím, že se to děje,ale ne v Makru (tam požadují při auditech minimálně certifikát IFS http://qualifood.cz/?route=common/certifikace . Rozmražené ryby se mohou běžně prodávat, ale musí být na etiketě rozmražené, v žádném případě chlazené

Nlado40 - Profil | Po 18.7.2011 11:53:49

Mrknato >> Odstraňuju je kvůli mé paní...

Nnofish - Profil | Po 18.7.2011 11:53:25

Mrknato >> taky ne pořád, když jich nasbírají moc tak zlevní :-) Makro a tak neberu, vím v jakém stavu tam občas ty ryby jsou, jen je umí naaranžovat. Na tom šupinkovém ledě týden vydrží, ale osobně bych to už radši nejed, Zase pokud třeba koupíš mražené pstruhy od známé firmy která se jimi zabývá tak bych se vůbec nebál, protože tam byli zabiti s tím že budou zamraženi. Českým ale nevěřím ani chlazeným.

Jasně, nejlíp živá, člověk ji vidí :-)

Nšmudla - Profil | Po 18.7.2011 11:49:54

Hellfish >> Abych vodě ulevil od desátků, které si podle štěstěny vybírám, uvítám v této debatě také vyzkoušené tipy na dobré rybárny nebo jiná místa,kde se dá koupit čerstvá ryba. Díky.
__________________
Tak se ozvi a domluvíme se, kapra živá váha 65Kč/kg, i zpracovanýho, cejny plotice tlouště 50kč/kg. Zaručeně čerstvý ze zaručeně čisté vody :) Akorát mi budeš muset půčit svoji povolenku protože na mojí mám už skoro vyčerpaný měsíční limit :) Nebo jít se mnou na ryby a já ti nachytám že nebudeš vědět co s rybama :)
Chlazenou rybu mořskou bych nekoupil, je to snobárna a čerstvá být nemusí. Mořskou když už tak mraženou a domácí sladkovodní rybu jen v době kdy neberou. Chytit si rybu snad není problém a těch zanedbávaných podceňovaných ryb je mraky všude (kapr cejn plotice. někde i duhák sumec.).
Jistě rybárna je jasná volba, nebo znát rybáře který když chce tak chytne nebo aspoň poradí jak a kam na ně. Koupená ryba nepřinese takové radosti jako ulovená :)

NLauri - Profil | Po 18.7.2011 11:48:57

Mrknato >> máš pravdu, že musí být v ledu. Teplota skladování 0-2°C a to má v ledničce málokdo. Třeba norský Sekkinstad dává na chlazeného lososa dobu expirace při správném skladování v ledu 14dní. Také tvrdí, že pokud se nechá při teplotě cca 20°C, tak vydrží pouze 1 den. Z toho vyplývá, že teplota skladování chlazených ryb je více než důležitá. Čím vyšší teplota, tím se maso rychleji kazí, ale to ví každý

NMrknato - Profil | Po 18.7.2011 11:47:46

nofish >> A navíc ta mražená je dražší než čerstvá, živá, nebo chlazená..... V Tesku HK, jsem viděl na vlastní oči, jak chcíplého duháka prodavač vytáhl z akvária, vykuchal a hodil do chladícího boxu na led vedle dalších...... kolik z těch co se chladily potkal podobný osud se je možno dohadovat.

Nnofish - Profil | Po 18.7.2011 11:42:17

Lauri >> Nedělej si iluze :-) znám více firem - co se neprodá se zamrazí v 99% Dokonce losos se u nás romrazuje a prodává jako chlazený- více firem to dělá- jen se o tom nemluví

NMrknato - Profil | Po 18.7.2011 11:41:37

lado40 >> Podle očiček poznáš nejlíp, kdy je ryba správně upečená.... když je z ryby odstraníš, budeš to odhadovat hůře.

NMrknato - Profil | Po 18.7.2011 11:38:15

Lauri >> Já když dám kapra do lednice, tak za 2-3 dny od "výroby" se dá jíst na přírodně, jen stěží. Na ledu asi vydrží déle. Doma bych kapra po sedmi dnech v lednici určitě nejedl.

NHellfish - Profil | Po 18.7.2011 11:31:16

lado40 >> copak, očička nepapáme???:))

NMrknato - Profil | Po 18.7.2011 11:29:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

farevelak >> I když to v žádném receptu není, tak jsem ryby na zavináče (plotice, cejny) nejdřív krátce povařil. Tak cca půl minutky. Pak klasický postup, nasolení a poté kyselý nálev. Byly lepší, než jen tak nasyrovo...... mnohokráte jsem ty "nepovařené" podle různých receptů, i p. Štěpničky, vyhodil.

NLauri - Profil | Po 18.7.2011 11:28:49

Mrknato >> na chlazeného kapra se většinou dává 7 dní od výroby po expiraci. Co neprodají v tomto termínu, samozřejmě vyhazují. V příští objednávce si samozřejmě upraví množství,aby ryby nemuseli vyhodit. Ikdyž budou mít asi pokaždé nějaké ztráty, to k tomu prostě patří. Do mražáku to dát nesmí a ani nedávají. Mražené výrobky z kapra nakupují přímo z některé ze zpracoven ryb.

Nlado40 - Profil | Po 18.7.2011 11:25:46

Tak kluci udělali jste mi chut. Už se na ně těším. Jak už psal farevelak v jednoduchý přípravě je krása...

NKóĎA - Profil | Po 18.7.2011 11:24:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hellfish >> marináda nee. K čerstvé mořské rybě se dostane člověk málokdy - proč kazit její jedinečnou chuť nějakým dalším kořením. Klasika - hrubá mořská sůl z mlýnku + čerstvě drcený pepř.

Já rybám zase moc nedám, proto když jí jednou za uherský rok udělám, musí být cejtit po rybě.

Nfarevelak - Profil | Po 18.7.2011 11:22:30

Jen se mi nedaří z cejnů udělat dobré zavináče :-((( Hoďte sem někdo postup.díky.

Nfarevelak - Profil | Po 18.7.2011 11:21:02

Mrknato >> Ono když to vezmeš v globále, pozorujíc ty darebáky nahoře, pro ty mladé,po nás toho opravdu moc neostane :-DD A to budou muset do 70 makat.Už dnes je mi jich líto.Ale to není součást otázky.

NHellfish - Profil | Po 18.7.2011 11:20:44

KóĎA >> No a jak jí ošetříš než jí mrskneš na uhlí, spousta lidí má vlasntí marinádu, máš něco vyzkoušenýho??

NMrknato - Profil | Po 18.7.2011 11:20:42

KóĎA >> Jo, čerstvá je čerstvá.

NKóĎA - Profil | Po 18.7.2011 11:19:12

Add makrela. Filety osolím, malinko opepřím a obalím v hladké mouce. Zprudka na pánvi usmažím, vyndám filety a nechám ve výpeku krátce orestovat dva stroužky česneku (vcelku). Když je osmažený, odstraním. Přidám plnotoučnou horčici a krátce zarestuji. Doplním od oka kvalitní smetanou. Nechám zredukovat a mírně opepřím bílým pepřem. Vařený brambor, filety a omáčku pak vydatně posypám najemno nakrájenou jarním cibulkou (důležité).

Nfarevelak - Profil | Po 18.7.2011 11:19:07

lado40 >> Myslím si, že pořád je to zdravější, jak na přepáleném tuku :-DD

NHellfish - Profil | Po 18.7.2011 11:19:03

Abych vodě ulevil od desátků, které si podle štěstěny vybírám, uvítám v této debatě také vyzkoušené tipy na dobré rybárny nebo jiná místa,kde se dá koupit čerstvá ryba. Díky.

NMrknato - Profil | Po 18.7.2011 11:18:18

farevelak >> Proto je lepší si dát důchod do špárkasy a pro ryby jít k vodě.... Co na tom, že po "nás" bude rybařina o .... ničem.

Nlado40 - Profil | Po 18.7.2011 11:16:39

farevelak >> Když už si použil slovo ze zdravotnich důvodů, tak nevim od kdy je mikrovlna zdravá? Jinak máš pravdu u ty přípravy, míň někdy znamená víc...

NKóĎA - Profil | Po 18.7.2011 11:15:30

Mrknato >> já rybám moc nedám. Ale za nějaký ten měsíc mě čeká (doufám) opravdová pochoutka. Grilovaná čerstvá makrela - to je můj oblíbený "mořský bůček" :-)

NMrknato - Profil | Po 18.7.2011 11:13:28

KóĎA >> Dříve jsem si kupoval mražené tresčí filety, hejky, ale poslední dobou se nedají jíst. Maso je šedé, bez struktury, bez chuti.
Vynikající je ale mražená pražma a mořský cejn (v Globusu). Ty zatím na grilu, ani na pánvi nezklamaly.

Nfarevelak - Profil | Po 18.7.2011 11:09:24

Mrknato >> Super market , to je obchod. Tomu není rovno !!
Nakoupíš půl igelitky, z důchodu máš ... polovic :-DDD

Nfarevelak - Profil | Po 18.7.2011 11:07:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Do várného skla na dno dám dva pásky másla,na ně položím dvě filety kapra ( kotvy nedělám),zase máslo, filety. Filety posolené, okmínované ... každý dle své chuti.Koření žádné nedávám.Ztrácí to chuť ryby.Kolem ryby nasypu na měsíčky nakrájené dvě cibule. Na 6-7min. do mikrovlnky. S chlebem a Pilsnerem vynikající.Hlavně pro ty, kteří ze zdravotních důvodů, nemůžou smažené.