Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Menca - Profil | Po 18.12.2023 3:37:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nedělní uzení ať jsem připravený na svátky.

Kruan - Profil | Pá 19.4.2024 11:54:50

ceczubr >> me se bucek zatim nepodaril, ale ja na to casem prijdu :D

ceczubr - Profil | Pá 19.4.2024 11:45:28

Kruan >> Už 1 padla a druhou nesu večer do knajpy, kámoš má svátek tak na zajezení kořalky.:-)))))

Kruan - Profil | Pá 19.4.2024 11:02:54

ceczubr >> krasne to vypada... :) hned bych si riznul

Kruan - Profil | Pá 19.4.2024 11:02:28

tak prave jsem si objednal 20kg dreva do udirny i s postovnym za 550,-kč :D

ceczubr - Profil | Čt 18.4.2024 17:16:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hotovo

ceczubr - Profil | St 17.4.2024 12:06:23

Dokud je chladno tak ještě jednou uzení, naloženo ve wakuu 3 týdny, štěpka, olše, buk, dubové piliny, po 5ti hodinách.

PYTLAKS - Profil | St 17.4.2024 9:59:43

meteor >> jo,to byl sýr salámového typu ze sóji 😁

meteor - Profil | St 17.4.2024 8:13:31

skřet >> jsi mi připomněl, jak jsem si u nás v řeznictví před pár lety koupil sýr v podobě kukuřičného klasu... jsem na něj koukal (zaujal mě ten tvar), paní prodavačka to viděla a hned: Díváte se na ten sýr? Ten určitě zkuste, za ty peníze opravdu výborný...
Tak jsem ho vzal, doma otevřel, kousek uříznul, dal do huby a... nikdy jsem nic tak plastového nejedl. Kouknu na složení a ono tam nebylo mléko :-) prostě šunt z Polska extra odporné chuti. Ihned letěl do koše, no naštěstí ho bylo jenom tak 20 možná 30 deka :-)

skřet - Profil | Ne 14.4.2024 12:42:04

stefan_pista >> Tak s tím sýrem jsem se doběhl taky( asi tři roky nazpět). ,,Máme aidam v akci" říkala známá. A já blbec koupil celou 3kg cihlu. Když jsem po chvilce uzení zjistil,že to teče ,šel jsem se podívat na obal. Mléčná bílkovina 0. Myslel jsem,že onu dobrou duši zastřelím. Od té doby vše čtu.

Kruan - Profil | Ne 14.4.2024 11:14:48

nalozeno :) hlavne to iberico neposrat...

Maxwell - Profil | Po 1.4.2024 20:27:06

bucek a poprve i panenky...

salfi - Profil | Ne 31.3.2024 21:45:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trocha syra a pulrocni klobaska

Menca - Profil | Ne 31.3.2024 17:11:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moje první uzeni studenym kouřem. S vysledkem spokojenost

Menca - Profil | Ne 31.3.2024 17:09:18

chřenovák >> a hezky to i vypadá

chřenovák - Profil | Ne 31.3.2024 9:41:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jedlé to je 🤠

Zdenall - Profil | So 30.3.2024 14:20:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když jsou ty Velikonoce 😍😛😁

koralovec1 - Profil | So 30.3.2024 13:03:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem včera také zaudil. Klobásy dobrý sýr parádní ale abych neměl poloprazdnou udirnu tak jsem to doplnil kouskama bůčku , a ten mám dost slanej. Myslíte že povařením tu slanost zmirnim ?

tuzemak - Profil | Pá 29.3.2024 17:45:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Po roce ve vakuu. Čabajka exlusiv.😋😋😋😋

Šíša - Profil | Pá 29.3.2024 9:24:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poprvé jsem zkusil do salámů sušenou cibuli, těším se na výsledek

draveček - Profil | Pá 29.3.2024 8:16:45

ceczubr >> no a ty klobasky,krasna struktura,letos chci taky poprve zkusit,jestli se to povede🤔

draveček - Profil | Pá 29.3.2024 8:15:25

marmyš >> krasa,tomu řikam velikonočni barvička😋

p.lorenc - Profil | Čt 28.3.2024 16:30:53

marmyš >> Jsou Velikonoce tak vybarvovat je třeba 😀👍

marmyš - Profil | Čt 28.3.2024 15:26:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Už se to začíná vybarvovat.

Zdenall - Profil | Čt 28.3.2024 11:47:07

ceczubr >> paráda, taky bych se chtěl někdy do klobasků pustit.

ceczubr - Profil | Čt 28.3.2024 11:06:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včerejší uzení, zleva, šunková (staročeská) druhá,ta samá, ale s jalapeněm, třetí papriková, cca. 4kg, a už se udí na studeno 25 -30, cca 6 kg. čabajky.

Darďas - Profil | Čt 28.3.2024 10:54:57

koralovec1 >> Sušená rajčata, chilli,olivy,žampióny.Nebo přidej trocha tvarůžek.

stefan_pista - Profil | Čt 28.3.2024 10:40:11

Žermánek >> ešte by som dal pozor na to (ale to vždy, nielen pri sekanej v sieťke), aby si pri údení zvyšoval teplotu v údiarni po osušení postupne, napr. od 40 po 75-80 postupne, napr. tempom 10C za hodinu. Ináč môže tú sieťku na začiatku "zapiecť", urobiť z nej na povrchu takú krustu, cez ktorú ťažšie prechádza dym.

hadr kapr fakr boy - Profil | St 27.3.2024 19:57:08

koralovec1 >> mám nejradši vlašáky

Jiryyy - Profil | St 27.3.2024 17:09:37

koralovec1 >> Rád dávám mandle, vlašský ořechy, lískáče (všechny ořechy spařím a loupu), sušenou cibulku, sušený rajčata a italský koření, tvarůžky, pepř. To sou mý asi nejoblíbenější. Nicméně se tam dá dat skoro všechno a dycky to bude dobrý.

koralovec1 - Profil | St 27.3.2024 17:04:05

Co pridáváte do sýra když ho udite. A nakrájet na kostičky nebo nastrouhat.

stefan_pista - Profil | St 27.3.2024 14:04:16

Žermánek >> servus, zrejme horúcim dymom, teplota v jadre 70C na 10 min...stupeň vyúdenia je vec osobných preferencií. hodne zdaru!

Žermánek - Profil | St 27.3.2024 8:49:39

Dobrý den, prosím o informace k uzení sekané. Klasická udírna, mleté maso zabalené v pobřišnici.(teplota uzení, doba a další). Děkuji.

PYTLAKS - Profil | Út 26.3.2024 19:24:16

stefan_pista >> v té elektrické to bude něco takového,toto je fotka té staré asi plechovoocelové

ceczubr - Profil | Út 26.3.2024 19:22:11

koralovec1 >> Myslíš asi -udící sáčky.https://agastro.cz/detail/20996/udici-sacek-smokerbag--240x-smokerbag.html Tak s tím jsem nikdy nevařil.

stefan_pista - Profil | Út 26.3.2024 13:11:28

PYTLAKS >> liatina? nevidno to z tej foto...

koralovec1 - Profil | Út 26.3.2024 8:50:14

Ahoj. Chci se zeptat. Mám udici sáčky mám je po naplnění propíchnout ?

PYTLAKS - Profil | Út 26.3.2024 8:49:19

stefan_pista >> na jedné straně praskl svár co drží na základní desce celů převodovku aj s motorem

stefan_pista - Profil | Po 25.3.2024 17:12:56

PYTLAKS >> ahoj,čo Ti odišlo na tej elektrickej?už si zistil chybu? ja som si dal doviezť z De,zatiaľ spokojnosť, som zvedavý čo ta čína vydrží (?)
https://www.kaufland.de/product/341689416/
ale kupoval som ju na CS-Trading.de
pozerám, že momentálne je nedostupná (?!), dal som za ňu nejakých 360 Eur...

draveček - Profil | Po 25.3.2024 6:52:02

Taky jsem si o vikendu zaudil😋