Uzení ryb?

Máte někdo zkušenosti s uzením ryb?Jaké,jak,čím,jak dlouho?
Autor diskuse: retrívr - Profil , 30.6.2005 všeobecné - ostatní
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Ncomputerfish - Profil | Út 12.11.2013 21:50:45

rover >> Ten, co po uzení zůstane, tak to souhlasím.

Nrybomil - Profil | Út 12.11.2013 21:47:01

marmyš >> sorry, byl jsi rychlejší :-)

Nrybomil - Profil | Út 12.11.2013 21:46:11

N tuzemak - ® So 9.11.2013 12:38:15
Líbí: 0 Nelíbí: 0
džigit >> já myslím,že normální člověk neflákne kilo sole do litru vody,spíš udělá chybu tím,že to naloží do láku a nehlídá to,pak to hodí max. na hnůj..................tohle podle mě platí




osobně se mi receptury podle Štepničky neosvědčily, dokonce ho za kulinářského guru v přípravě ryb nepovažuji, zažil jsem už podle mých chutí jiný borce

kdo nemá moc zkušeností podle mě by se do lákovýho nakládání jen tak pouštět neměl

kvalita, obsah tuku a vody v rybím mase v létě a pozdním podzimu se liší, podle toho to pak i dopadne a chutná

česnek na některé druhy ryb ( hlavně pstruh, maréna ! ) podle mě nepatří, česnekpastu považuji dokonce za neskutečnej humus......... ale proti gustu " gurmánů " ? :§)))

Nrover - Profil | Út 12.11.2013 21:44:05

computerfish >> Rybí tuk, ...k nezaplacení. Kolagen, O3, Dčko, ...tady jsem mírně skeptický.

Ncomputerfish - Profil | Út 12.11.2013 21:34:58

rover >> Některý úbytek není na škodu. Třeba tuk.

Nmarmyš - Profil | Út 12.11.2013 21:30:38

Martas711 >> některé ty recepty od Štěpničky jsou pěkně na nic.

Nrover - Profil | Út 12.11.2013 21:30:27

computerfish >> Asi tak, ...jen mě irituje, že ryby při "porážce" a uzení ztratí asi 1/3 živé váhy. Jsem puntíčkář ...

Ncomputerfish - Profil | Út 12.11.2013 20:53:42

Martas711 >> Rovnoměrněji se ten česnek do masa natáhne. A navíc ušetřená jedna operace. Ryby nakládám večer a dopoledne udím.

NMartas711 - Profil | Út 12.11.2013 20:45:06

computerfish >> To mne nenapadlo. Ten lák co používám je podle receptu M. Štěpničky. Tam píše, že česnekem potírá maso až před uzením. Ale zkusím i tu tvoji variantu.

Nmarmyš - Profil | So 9.11.2013 17:56:28

džigit >> to je na chladné měsíce,do lednice požívám na menší množství sklo z horkovzdušné trouby,takový skleněný hrnec.

Ndžigit - Profil | So 9.11.2013 17:39:17

marmyš >> a co robka,jak ho rveš do lednice? :-)))

Nmarmyš - Profil | So 9.11.2013 17:36:48

džigit >> má největší skleněná nádoba je akvárko lité(ne lepené),obsah 33 litrů.

Ndžigit - Profil | So 9.11.2013 17:33:22

marmyš >> tak sklo či nerez je jistota,alemezi dnešními plasty už vybereš. Včil mam naloženo pár kilo vepřa a pár kilo hovězích jazyků,oboje zvlášť a na to bych potřeboval akvárko :-)))

Nmarmyš - Profil | So 9.11.2013 17:28:45

džigit >> v tom článku taky doporučuje nádoby z plastu,jenže některé plasty se s solí nesnáší,proto nakládám do skla.

Ndžigit - Profil | So 9.11.2013 17:23:49

marmyš >> já to až tak nepročítal,mám mezi nočníma,tak sem si nevšiml.Já osobně používám hustoměr a množství soli dávkuji,dle doby naložení a druhu láku/ponoření,nebo nástřik/.Každe maso a zamýšlený kocový produkt potřebuje svoje a vzhledem k většinovemu podílu vepřa mam zakladni lák,kery se pak enem přiředim. Ale taky bych přisolil :-)

NKAPA - Profil | So 9.11.2013 16:12:39

na uzení naložím kapra do 50procentní česnekové pasty a sul vubec neřeším,pasta ji už opsahuje.je to super.

NPYTLAKS - Profil | So 9.11.2013 16:03:21

MAXXSKATER >> už si to taky nepamatuju:-))

NMAXXSKATER - Profil | So 9.11.2013 15:54:28

PYTLAKS >> "Franci je blb, on ty úhoře přesolil ... Maminko, co bude s tím jehněčím ?"

Pokud si to dobře pamatuji. :-) Možná tam bylo "srnčím" místo "jehněčím", nejsem si jistý. Každopádně si rozumíme. x)

Ntuzemak - Profil | So 9.11.2013 15:42:17

PYTLAKS >> njn ale Franci byl vůl:o)))

NPYTLAKS - Profil | So 9.11.2013 15:39:59

chlapi pamatujete na slavnou větu?franci je vůl,ty úhoře přesolil,nebo tak nějak to bylo

Ntuzemak - Profil | So 9.11.2013 15:26:07

unudle >> tos udělal dobře..

Nunudle - Profil | So 9.11.2013 15:25:36

tuzemak >> Taky že si to za klobouk nedal.:-))

Ntuzemak - Profil | So 9.11.2013 15:24:54

unudle >> si to měl omlátit o hlavu tomu,co to zprznil...

Nunudle - Profil | So 9.11.2013 15:22:31

tuzemak >> Sice jsem napsal, že jedl, ale bylo to tak, že ochutnal a nechal to bejt. Nejsem moc vybíravej, co se jídla týká, ale tohle nešlo jíst.

Nmarmyš - Profil | So 9.11.2013 15:11:09

MAXXSKATER >> chyba se stala,mohl jsi ocucávat kostičky!! doma se ti to ještě zkazí,ta uzená ryba taky nevydrží věčně. chce to tak do týdne sněst.

NMAXXSKATER - Profil | So 9.11.2013 14:41:10

marmyš >> Že já vůl si to nevzal sebou do práce, udělali jste mi na to chuť. :-)

Nmarmyš - Profil | So 9.11.2013 14:17:23

PYTLAKS >> vím že víš,ale čtou to doufám i takoví,kteří neví.

NPYTLAKS - Profil | So 9.11.2013 14:16:20

marmyš >> však dyť vím:-))

Nmarmyš - Profil | So 9.11.2013 14:10:08

PYTLAKS >> fšak to píšu--dá se přesolit. pokud jde o množství soli,tak záleží i na rybách. na cejna třeba stačí méně soli,čím větší a silnější kousky,tím soli přidávám.

NPYTLAKS - Profil | So 9.11.2013 14:00:23

marmyš >> všecko se dá přesolit,dávám dle rady 700g na 10l a česnek dle chuti

Nbremic - Profil | So 9.11.2013 13:57:04

unudle >> Solí se dá zkur.it ryba jen tak, že dáš soli málo.

Nmarmyš - Profil | So 9.11.2013 13:52:12

džigit >> ryba se dá přesolit a je pak na nic,to máš pravdu. Ale ten odkaz se mi taky nějak nezdá--8 deka na 10 litrů bych nedal. Dávám 80 deka a ryby před uzením oplaáchnu v horké vodě. Česneku tak dvě hrsti.

Ntuzemak - Profil | So 9.11.2013 13:50:44

unudle >> no vidíš,2x je jíš,a vždy přesolený,asi tě to chutnalo,když sis to dal podruhýý:o)))

Nunudle - Profil | So 9.11.2013 12:55:53

computerfish >> Tak to je kec. Osobně jsem jedl 2x ryby, který byly přesolený až hrůza. Byl to hnus.

Ndžigit - Profil | So 9.11.2013 12:44:49

tuzemak >> lidi sou různý :-D)))

Ntuzemak - Profil | So 9.11.2013 12:38:15

džigit >> já myslím,že normální člověk neflákne kilo sole do litru vody,spíš udělá chybu tím,že to naloží do láku a nehlídá to,pak to hodí max. na hnůj....

Ndžigit - Profil | So 9.11.2013 12:34:58

tuzemak >> pečou se i ryby s solné krustě,neboj hubu se neošidím,ale v tomhle je třeba rozlišovat.Člověk neznalý zopákne bez podrobného vysvětlení a bude zbytečně zklamaný a na autora nasjaný ;-)
Ono kilo soli v litru vody a rybou namočenou na pár dnů změny udělá :-)

Ntuzemak - Profil | So 9.11.2013 12:28:29

džigit >> ale notáák,to už slovíčkaříš,né na soli,ale celý to obalím solííííí.....

Ndžigit - Profil | So 9.11.2013 12:25:35

tuzemak >> kuře snad na soli,to dělám docela často. Zkus ale to kilo soli vetřít dovnitř...

Ntuzemak - Profil | So 9.11.2013 12:20:55

džigit >> jedl si kuře obalený solííííí?a přeci se dá zožrat:o)))))

Ncomputerfish - Profil | So 9.11.2013 12:17:03

džigit >> Jedl jsi někdy slanečka? Je celý zasypaný v soli. A přitom je to k jídlu docela v pohodě.

Ndžigit - Profil | So 9.11.2013 12:07:45

computerfish >> ale dá,divil by ses...

Nretrívr - Profil | So 9.11.2013 11:31:21

kozakpetr1 >> Dík.

NMillhausse - Profil | Pá 8.11.2013 17:06:01

computerfish >> a kolik dáváš česneku?myslím poměr v láku?

Nkozakpetr1 - Profil | Pá 8.11.2013 17:03:25

retrívr - >> Ahoj,
já dělám ryby na 2 způsoby:
1- rybu jen osolím a opepřím a ovážu provázkem, aby se nerozpadla
2- vezmu plnotučnou hořčici a do ní hodím koření, které mám zrovna po ruce : paprika, sůl, pepř, grilovačí koření prostě tam můžes dát všechno. Rybu si první ovýži a pak až potřu.
Ryby udím 5 hodin při teplotě okolo 60°C.
Ryby vkládám již do roztopené udírny :-)
Přeji dobrou chuť.

Ncomputerfish - Profil | Pá 8.11.2013 16:59:25

Martas711 >> A proč ten česnek nerozmačkáš přímo do toho láku? Já to tak dělám a ryby už neoplachuju. Jinak souhlas, uzená ryba se přesolit nedá.

NMillhausse - Profil | Pá 8.11.2013 16:55:53

Kukin1 >> a kolik dáváš česneku? Co ho dát do laků?

NČendík - Profil | St 13.2.2013 7:15:11

Vše o uzení jak ryb, tak masa najdeš v samostatné otázce Udírny a uzení zde
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=643329

Nmarmyš - Profil | St 13.2.2013 7:13:31

Kukin1 >> Děláš to dobře,jen tu teplotu po kratší dobu(tak 20 minut) vyženu trochu nahoru.

NKukin1 - Profil | St 13.2.2013 6:47:03

Udím každý rok jen jednou a to na konci sezóny, složení ryb je různé, od cejnů, amurů, pstruhů, tolstolobiků, kaprů, sumců, úhořů.
Každá udírna je jiná a tudíž nemusí vždycky fungovat návod, který tady každý popisuje na svoji udírnu. Udím habrem, kterého zbavím kůry. Ryby nasolím a počesnekuji a zakryji a nechám do druhého dne odležet. Roztopím udírnu cca 45 minut nechám zahřát, ryby dávám na háčky a ještě mě nic nespadlo, před vložením ryb do udírny je osuším a následně udím cca 6 hodin na 50 - 60 stupňů. Trvalo mě cca 3 roky než jsem to přivedl k dokonalosti a teď mám radost jak ostatním chutná.

Nmesser - Profil | St 13.2.2013 0:39:38

Máte nekdo zkusenosti s uzenim masa v stolni udirne primo u vody?

NMartas711 - Profil | Út 23.8.2011 16:35:17

Ivo - 30.6.2005 7:45:46 >> Nezbývá než souhlasit. Udím podle jeho návodu. To je: ryby naložená v slaném láku, 10 kg ryb, 6litrů vody, 0,5kg soli. Poměr se mění podle množství masa. Pokud dáte trochu víc soli, tak se nic nestane, rybí maso to snese. Po osmi hodinách v láku (když bude naloženo dýl, tak bude slanější) maso opláchnu a připevním drátky (protáhnu drát páteří, v poho se vejde). Potřu rozmačkaným česnekem a vložím do roztopené udírny. Prvních cca 30-45 minut nechám udírnu otevřenou, kvůli odpaření vody z ryb. Udím cca 4 hodiny, a hlavně POMALU. kdo ochutnal se mne stále ptal čím ryby kořením. Nechtějí věřit, že tam je jen sůl a česnek. Zatím jsem udil kapry, amury, pstruhy a cejny. Kdo ochutnal, ten se jen olizoval.

Nretrívr - Profil | Út 23.8.2011 16:02:08

rover >> Ne není, je to budka pevně přiděláná k zídce.

Nrover - Profil | Út 23.8.2011 15:40:10

retrívr >>
Takových udíren jsem viděl několik, i vyzkoušel, jsou celkem funkční a bezproblémové. Já jsem měl také dřevěnou, než mi jí kamarádi "přetopili" a spálili, proto jsem se ptal na zděnou, kterou zatím jen nosím v hlavě. Ta tvá dřevěná je asi cestovní ...

Nretrívr - Profil | Út 23.8.2011 15:33:10

nofish >> Tak to je.

Nretrívr - Profil | Út 23.8.2011 15:31:38

rover >> No nelehká odpověď. Já mám venkovní kamínka, tedy zděná s plotnou. Z nich pak je možné otevřít šoupákem teplo do trubky, která je také v kamenné zídce asi 140 cm dlouhá. Na konci zídky pak mám vývod do dřevěnné udírny, která na zídce stojí. V současné době, protože jsem málo doma, pořád na rybách s výchozím bodem v karavanu, tak udím v super dřevěnné udírně. Kamarád je umělecký truhlář a nesmírný preciza, tak to nemá obdoby.

Nnofish - Profil | Út 23.8.2011 15:27:58

retrívr >> dají, nedají no. Je to o tom co ti chutná víc. Když to bude trošku slanější tak je po tom alespoň větší "pivožízeň" :-D Neviděl jsem nikdy vyloženě slané tak že by to bylo nejedlé, to se neboj. Spíš pokud by někdo nemohl příliš slaná jídla nebo tak. Podobný postup s tím nakládáním do solného roztoku se používá i ve velkovýrobě. Zhruba podobné koncentrace, pak už je to jen o zkušennostech.

Nrover - Profil | Út 23.8.2011 15:25:58

retrívr >>
jj, hlavně u sumce a tolstolobika, ...jakou máš Pavle udírnu, ...zděnou ?

Nretrívr - Profil | Út 23.8.2011 15:20:46

nofish >> Ryby se snad ani nedají přesolit.Tuk je třeba řešit vždycky.

Nnofish - Profil | Út 23.8.2011 15:13:29

retrívr >> Zkoušej :-) ten solný roztok musíš zkusit co ti sedne. Někdo rád slanější, někdo mémě. A pyliny jsem myslel jako lech s pilunama pod ty ryby aby tuk kapal do nich. Pálením toho tuku v topeništi (kdyby tam dotekl) dostane výdsledný produkt nahořklou pachuť (většinou teda).

Nretrívr - Profil | Út 23.8.2011 9:46:33

nofish >> Dík. Vyzkouším.

NPellon - Profil | Ne 21.8.2011 21:18:08

Ritchi >> normalne nariznes za hlavou a stahnes jako ponozku... a pokud udit tak ji stahnout jen na konec... pekne uhore nasolit, pridat cesnek a pekne nahrnout tu kuzi zase zpatky... a strcit do udarny...

NBambus...Tacklesmaniak - Profil | Ne 21.8.2011 21:13:20

Pasovec - 30.6.2005 20:17:40 >> třeba byl chytat v mongolsku. co ty víš .-)

NHermis_s - Profil | Ne 21.8.2011 20:58:49

chruňo - 30.6.2005 19:27:26 >> Udit takove chutne ryby je hrich!

Nnofish - Profil | Ne 21.8.2011 20:51:28

peposlowak >> jestli myslíš něco na způsob uzení opři vysoké teplotě, tak bych sázel na to, že hodně udělá dřevo (pyliny). Kvalita, vlhkost, každé asi nebude vhodné. A rozhodně ti to z těch ryb nesmí kapat do toho hořícího, to pak může ovlivnit chuť. Platí i pro grilování. Stačí aby tuk kapal do žhavého a až ten zápach z toho hoření je hořký.

Npeposlowak - Profil | Ne 21.8.2011 20:47:42

no ja som myslel tu malu udiaren na piliny v ktorej sa udi cca 20 min.horucim dymom.

NDulf - Profil | Ne 21.8.2011 20:43:30

Osobně nic moc nevymýšlím.Na netu jsem vyčet poměr 1:10.To je 100gr soli na 1 l vody.Dám to tam přes noc,ráno sleju a udim.4-6 hod.Teplota okolo 70 st.celsia.Udím nejvíc hady,makrely a občas tak 3-4 kg kapra.Dřevo moc neřeším buk nebo švestka apod.Stačí jenom vykuchat,nechat v kůži,případně kapra na podkovy.

Nnofish - Profil | Ne 21.8.2011 20:29:55

retrívr - >> Na 24hod 5-6% solný roztok, nebo na 12hod cca 12-15% -ní. Pak jenom opláchnout. Udím mezi 50-60 na olši, třešni (hlavně né třeba ořech) a podobném. Každá ryba trvá jinak dlouho. Cca od 3 do 6 hodin, podle velikosti. A pod ryby pyliny, ať to nekape/neteče do ohně....