Pstruzi potoční bez prsních ploutví

Chytám (zřejmě) průmyslově vyrobené potočáky bez ploutví a se stavbou těla Pd na různých revírech západních Čech, i v místech s celkem stabilním výskytem původní formy Pp. Jak to bude vypadat, jestli tihle mutanti předají své geny původní linii?
Autor diskuse: filip - Profil , 19.5.2018 muškaření - druhy ryb, rekordy
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nsindeji3 - Profil | Ne 10.6.2018 11:01:46

Přemas >> no a když mi podobný (nebo ještě lepší) věci řekne smrtelně vážně i hospodář jedné organizace, tak úsměv spojitě přechází v pláč :-)

NPřemas - Profil | Ne 10.6.2018 10:51:52

sindeji3 >> U té vody se dá někdy potkat kvalitní materiál :D

NPřemas - Profil | Ne 10.6.2018 10:51:14

Vítek >> Ryba si vždycky poradí. Mi tu v říčce máme hojnost samovolně rozmnožujících tloušťů, proudníků, plotice, perlínů, cejnů, hrouzků, mřenek, mihulí, střevlí. A jeden by řekl, že na tom dně z písku a kamení, s oholenými břehy se nic rozmnožit nemůže. Ale může ;)

Nsindeji3 - Profil | Pá 8.6.2018 18:49:20

Přemas >> tohle si myslí spousta lidí i u kaprů

NVítek - Profil | Pá 8.6.2018 17:45:38

Jura L. >> Ale kde se mohou vytřít sumci, štiky, jelci, okouni, boleni, co by se na tom vykrmili? Štěrky vytěžené, břehy zdevastované, žádný vodní porost, jen bahno a marast.

NPřemas - Profil | Čt 7.6.2018 18:33:54

kakr >> Prakticky dorostou ploutve všem. Příkladem buď ryba, která přišla o půlku ocasní ploutve (jak kdyby jí někdo tu ploutev usekl). Do roka měla ocasní ploutev skoro celou. Sice ne už tak majestátnou, ale byla tam.

NPřemas - Profil | Čt 7.6.2018 18:31:58

Není tomu tak dlouho, co jsem dostal vysvětlení, proč mají ryby odrbané ploutve (vysazení duháci). Je to prý od štik, jak jim je okusují ... Ten co to řekl, to myslel opravdu vážně. Smutné, kdo všechno se dostane k vodě ...

Nkakr - Profil | Čt 7.6.2018 15:30:33

Výr >>
Přežila? Asi ano, pochopitelně ploutve nedorostou všem.

NVýr - Profil | Čt 7.6.2018 15:18:18

kakr >> dovolím si odporovať tvrdeniu: "Ještě si dovolím upozornit, že potočákům i duhákům, kteří "přežijí" soustředěný útok rybolovců po vysazení velmi rychle ploutvičky dorostou a místo rohlíku začnou žrát maso.".....táto ryba bola vo vode podľa mňa aspoň rok.

NHonza7 - Profil | St 30.5.2018 19:11:37

Darďas >> Opravdu nádhera, MÍSTO KDE JE VŠE JAK MÁ BÝT.
Díky.

NDarďas - Profil | St 30.5.2018 19:00:47

Honza7 >> Průzkum se dělal pro LČR.Nádherné původní ryby, na 100.m bylo ...50-70.ks - do 40.cm.

NHonza7 - Profil | St 30.5.2018 18:35:00

Darďas >> Nádhera, díky.

NHonza7 - Profil | St 30.5.2018 18:33:59

kakr >>"Fundovaný" ichtyolog ( amatér a nebo profík ), případně Univerzita "XY" i kdyby měli okamžité řešení uvedeného problému, tak to bude stejně k ničemu, poněvadž nevlastní žádný revír ani nemají dekret na nějaký revír.
Tím chci pouze říct, že uvedenou spolupráci by měli inicializovat ti, kteří uvedené dekrety mají. Promiň stereotypně vykládat, že to nejde bez toho, že by se něco už konečně změnilo to zavání ztrátou zdravého rozumu.

Nboticar - Profil | St 30.5.2018 16:21:29

potočák 62 >> S tím Irskem jsi trefil hřebíček na hlavičku. Diskutované jevy jsou již celkem dobře popsány řadou přírodovědních oborů. Z diskuze lze ale vyvodit hypotézu, kterou by měli potvrdit nebo vyvrátit odborníci na ekonomiku a společenské vědy. Né nadarmo se hospodář jmenuje hospodář. Jeho úkolem není pouze exaktně určit, jaký způsob je nejlepší pro populaci pstruha v daném revíru. Jeho úkolem je s omezenými prostředky uspokojit rozličné zájmy společnosti (nejen rybářů). Ve společnosti rybářů, jejihž část ani neví, že se pstruzi vytírají napodzim, bohužel valná část touží mít na prutě rybu o velikosti, do které by na tom či onom revíru ani nemohla přirozeně vyrůst. Nyní se nacházím v Jižních Čechách a mám pocit, že se zde nachází zbytečně moc kilometrů pstruhových revírů, u kterých nepotkávám ani nohu. Přitom části z nich by určitě více pomohla aktivní ochrana přírody, než režim sportovního rybolovu. Jsem ochoten na to přispívat přibližně 1/4 ceny územní povolenky.

NJura L. - Profil | St 30.5.2018 16:08:55

Pstruh27 >> Přesně ! Ono to není "průsvitné maso" přece jen ryba není medůza ale je to prostá voda sem tam obohacená o nějakou bílkovinu. Z filetu za syrova o váze 200 gramů zbyde po silnějším smažení jednohubka 30 gramů, zbytek se odpaří :-))) Zřejmě nějaké kvalitní granule doplněné o nějaké steroidy na růst vodnatých buněk. A to se vyplatí.... Se slzou v oku vzpomínám na komunistického pstruha upečeného na klacku na ohni u vody, jak se ty tuhé plátky po břichu loupaly jako cibule a nádherně voněly, tuk kapal na chlebík....

NPstruh27 - Profil | St 30.5.2018 15:58:52

Jura L. >> je to zaujímavé ale máš úplnú pravdu. Kvalita granulového Pp je oveľa nižšia ako pri farmovom PD. Nechápem síce prečo ale tiež mám rovnakú skúsenosť. Toho roku som zmasil 3 granulové PP od 32 do 35 cm. U všetkých 3 veľmi riedke mäso, bol problém z nich zrezať filety lebo mäso sa strašne trhalo. Farba mäsa skoro až priesvitná ......

Npotočák 62 - Profil | St 30.5.2018 15:13:54

Soulfish >> Pochopitelně to neberu jako rýpání ale normální dotaz.Pokud´ se něčím vážně zabýváš,tak musíš vycházet nejen z vlastního sledování a praxe ale zároveń to znamená přečíst dost literatury od dávné minulosti po součastnost a porovnávat to s vlastními zkušenostmi a i se zkušenostmi jiných. Jak už napsal Kakr,problematikou kolem PO se kromě řady praktiků zabývá řada výzkumných pracovišt´. A informace o možných genetických změnách už po 1-2 generacích obsahují právě tyto odborné práce.Stejně jako už po mnoho roků tyto odborné pracoviště varují před vysazováním granulových PO mezi populace přírodních PO a právě toto vysazování považují za jednu z hlavních příčin úbytku PO.Na západě už jsou státy-myslím že s tím začalo Irsko,kde se sice vysazují granulový PO ve velkých velikostech pro radost rybářů ale jedná se o sterilní ryby,kdy jsou jikry ošetřeny teplotním šokem a to právě z důvodu,aby nedošlo k zániku původních PO.Petrův Zdar

NDarďas - Profil | St 30.5.2018 14:53:12

Pár původních.Stříbrný potok v Jeseníkách.( průzkumný odlov..loni na podzim)

NJura L. - Profil | St 30.5.2018 13:09:05

Widl_CZ >> Řekl bych že je to kombinace krmení a životního prostoru co ve "vepřo-pěstírně" mají. Jsem ale přesvědčen, že po jednom zimování by to určitě bylo lepší. Toho se ale nedožijí... Na pár docházkách tady na větších tocích pod Ostravou jsem ale vidět co jídla je v řece, od hejn hruzáků po šílené množství chrostíků, včetně metráků malých jelců, takže podmínky ideální pro chov čehokoliv co má ve vodě zuby....

Nlipan - Profil | St 30.5.2018 12:36:02

Soulfish >> Nepruď. Tohle je debata ichtyologů amatérů. A ti nejsou zatíženi nějakými zkostnatělými pravidly a zákonitostmi.

NSoulfish - Profil | St 30.5.2018 12:11:16

potočák 62 >> Neber to teď od mé maličkosti jako rýpání, ale zaujala mě informace, že po 1-2 generaci v líhni (to mi připadá srtrašně málo) se nám genetická informace mění. Jakým způsobem se to testuje? Testují se nějaké mikrosatelity, SNP a podobné markery?
Není to spíš tak, že chudák granuláč, který po celý spokojený granulový život není vystaven stresujícím faktorům v podobě dravců, sucha a podobně, prostě jen už od určitého věku nedovede správně reagovat na tyto vnější podněty?
Díky

NWidl_CZ - Profil | St 30.5.2018 11:22:59

Jura L. >> Zajímalo by mě čím to je. Krmením, rodokmenem? U nás je granulovaný PO zase výrazně chutnější než PD, který je takřka bez chuti. Oboje odloveno z jednoho potoka, takže hádám, že byli i ze stejných sádek.

NJura L. - Profil | St 30.5.2018 10:44:09

PO "slovenský bezploutváč" : ještě k fundovaným příspěvkům potočáka bych dodal dva malé poznatky:
1) kulinářská hodnota PO granuláče je hluboko pod kvalitou PD- letos párkrát odzkoušeno na rybách 35-40 kdy jsem zpracovával oba druhy. PO maso sice nějak obarvené do mírně oranžova, ale blátovité, vysoký obsah vody v mase jako by to snad byla spíš ředkvička než pstruh, kupovat takovéto "maso" do revíru je vyložené vyhazování peněz. Granulovaný duhák kulinářsky vítězí, maso má pevnější konzistenci a je chutnější.
2) "P" revírů je moc, evidentně se nestačí zarybňovat dovozem ryby 25+. Určitě by stálo za úvahu vyčlenit více i větších toků až po prameniště jako přirozené CHRO pro obnovu obsádky původního PO. Připadá mi to logické, to jako kdybych měl 10 prasečích chlívků a jen v jednom bylo semtam prase.... a tvrdil bych že někdy bývají prasátka i v jiných... :-)

Nkakr - Profil | St 30.5.2018 8:35:29

Honza7 >>
University a dekrety na revíry? Co tím chtěl básník říct? Znám dost lidí s tituly před i za jménem, kteří se potočákem usilovně zabývají i bez dekretů.
Nechci ti brát iluze a velmi rád bych se mýlil, ale potočák to má dle mého a nejen mého názoru u nás až na malé výjimky "spočítané".
Což v žádném případě nesnižuje úsilí potočáka 62 a pár podobných nadšenců, kteří se v potu tváře snaží o téměř nemožné, zachovat potočáka i pro další generace. Přeji jim hodně úspěchů a žádnou ironii v tom nehledej.
Ale MRK skutečně nic nevyřeší, můžeme si tady psát, prezentovat své návrhy řešení ,ale výsledek bude že nula od nuly pojde.

NHonza7 - Profil | Út 29.5.2018 20:05:35

kakr >> Ahoj Karle, v těch větách : ( " Děkuji všem zdejším fundovaným ichtyologům za podnětné připomínky jak zachovat potočáka i pro příští generace. Možná by měli svoje poznatky směrovat do míst, kde se tím skutečně zabývají, univerzita v Budějovicích ,Mendelova univerzita v Brně atd. MRK při vší úctě je jen bulvár ." ) je cítit silná forma jízlivosti.
Máš zajisté pravdu v tom, že na MRKu najdeš celou řadu lidí co si zde léčí svoje deprese. V každém případě zde najdeš dost lidí co ti v mnohém pomůžou.
Podle mě nejde o to čím se zabývá jakákoliv univerzita, poněvadž si nejsem vědom, že by některá měla dekrety na revíry.
Spíš by jsi mohl daleko lépe nám řadovým rybářům vysvětlit proč tomu tak není v případě ČRS a nebo u Vás MRS, že závěry a nápravná opatření z těchto univerzit nejsou nikde na svazových vodách vidět. Do této doby nikdo ze zodpovědných nebyl se schopen postavit čelem k uvedenému problému a vyvodit z toho závěry. Takové, které by konečně pomohly u těchto ryb vytvořit životaschopnou populaci a stabilizovaly počty na nějaké slušné úrovni.
Jinak takových lidí jako je Potočák 62 je více. To, že o nich nevíš je i z toho důvodu, že ne každý má ještě silu se i mediálně vyjádřit. Problém je i v další rovině a to je i personální obsazení v některých případech na ÚS. Ono u nás v ČR stále platí, že úspěch se neodpouští a tak v případě Miroslava Košúta to dopadlo tak jak nejhůře to mohlo dopadnou pro lososovité ryby na severu Moravy.

NHonza7 - Profil | Pá 25.5.2018 21:53:14

potočák 62 >> V případě líhní, kde jsou generační ryby dlouhodobě drženy bez obměny " čerstvé krve " hrozí, že časem vznikne populace ryb, která z genetického hlediska nebude vůbec vhodná.
To co bylo standardní za našich výrazně starších kolegů a nebo rybářů co už bohužel nejsou mezi námi, že před výtěrem byl odlov generačních ryb na revírech. Tím se výrazně snížila možnost výtěru ryb v příbuzenském poměru a minimalizovala se možnost přenosu infekčních onemocnění.

Nmilanpindryc - Profil | Pá 25.5.2018 10:16:53

Na Jihlave se taky obcas chytnou...ale tam uz tomu nepomuze pravdepodobne nic. Po lonske zime jsem tam nevidel nic co by prezilo, jen nove nasazenou rybu. Sezraly to vydry a norci.

NAbath - Profil | Pá 25.5.2018 8:21:51

Ahoj, už jsem se s tím také setkal na Radbuze - potočák 31 cm Takže možná nějaká západočeská specialita :-) Každopádně není to moc hezký pohled na takovou rybu.

NFRANK71 - Profil | Čt 24.5.2018 23:49:15

rybomil >> už chybí jen nasadit veslonosy. ☹☹

Nrybomil - Profil | Čt 24.5.2018 23:14:34

FRANK71 >> Tsss, to je Kolín asi tak 10 let za Havlbrodem, ty tehdy nasadili tlustý biky tak 5 - 9 kg po podzimním výlovu do tamní Sázavy. Nevím kolik se jich ulovilo, já chytil vláčkou jednoho. Jsem si téměř jist, že jara se nedočkal žádný, nějaký se našli uhynulý, zbytek sežraly vydry. Jsou to mistři rybohospodaření, měli je jistě v ZP.

Npotočák 62 - Profil | Čt 24.5.2018 21:49:01

filip - >> K otázce v diskuzi.V naší republice se původně vyskytovali dvě hlavní formy PO a to z povodí Labe a z povodí Dunaje.Žádná průmyslová forma nebyla vyšlechtěna z populace z povodí Labe.Navíc každé povodí větší řeky mělo svoji populaci PO,která se geneticky lišila od odstatních v závislosti na odlišných lokálních podmínkách.Sice došlo v minulosti k částečnému setření genetické odlišnosti,díky velké síti líhní, kdy jich v povodí větší řeky bylo často i několik,zůstali v těchto řekách populace málo porušené.V povodí Labe se dá čistota populace zjistit na základě genetických testů.Pokud´ tam nejsou přimíchány jiné geny,tak lze považovat populaci teoreticky za čistou.Problém je,že když začneš divoké PO chovat v uzavřeném cyklu na líhni,tak v extrémních případech už po 1-2 generaci může začít docházet ke genetickým změnám a to je problém.Je potřeba si uvědomit,že právě o životaschopnosti populací PO a o tom,jestli je schopna se populace vyrovnat a správně reagovat na predátory,sucho,povodně,dobu samovýtěru a td. rozhoduje instinkt a geny.Zatím co populace přírodního PO přežívají díky správné reakci-za dobu existence druhu se museli se suchem,povodněmi,predátory a td. vyrovnat často a díky tomu jako druh přežily.U průmyslových forem a populací držených dlouhodobě na líhních je schopnost a geny na přežití v přírodě pozměněny ve prospěch příjmu náhradní potravy,chovu ve velkém počtu na malém prostoru,v pro chovatele ideální dobu k výtěru,která ale při samovýtěru v přírodě může znemožnit přežití jiker a plůdku a td. Jinak je potřeba si uvědomit,že běžnou populaci PO i na menším PS revíru včetně přítoků tvoří často několik desítek tisíc PO všech věkových ročníků.Pokud´ se budou u vás tito pstruzi vysazovat,původní populace PO vymizí, kdy po zamíchání cizích genů nebudou schopni v delším časovém horizontu jako populace přežít.V současné době by jsem se hlavně soustředil ne na genetickou čistotu ale na to,které lokální populace jsou schopny se udržovat s minimální pomocí nebo i bez pomocí rybářů.Uznávám, že neznám všechno ale neznám životaschopnou populaci PO,která by vznikla na základě vysazování průmyslového PO nebo odkrmených PO na líhních a vysazovaných ve formě čtvrtročka a starších.Petrův Zdar

NPike - Profil | Čt 24.5.2018 21:05:51

potočák 62 >> Díky za info a ať se daří.

Npotočák 62 - Profil | Čt 24.5.2018 21:01:42

Pike >> Mě se líbil ten jejich PS revír v údolí,který funguje na principu samovýtěru a i si hlídají původ plůdku,který vysazují do jeho přítoků.V lońském roce jim poprvé v historii vyschnul a většina PO to přesto ve zdraví přežila pod prahy a v tůních. To by granuláci nedovedli.Petrův Zdar

NPike - Profil | Čt 24.5.2018 20:48:58

potočák 62 >> To je pozitivní. Ono tam v okolí není vlastně ani moc revírů.
Jinak co říkají kamarádi, tak někde se zdá, že potočáci se vrací, ale na úkor lipanů. Je plno drobotě , ale lipani pro změnu mizí.

Npotočák 62 - Profil | Čt 24.5.2018 20:44:47

Pike >> Viděl jsem ty potoky začátkem února,to není ideální doba.Chystám se tam v létě,až bude minimum vody.Ve skutečnosti těch potoků,který by nešli využít pro chov PO zase tolik není.Jen je potřeba najít optimální způsob a když je nadšení,tak rád pomůžu a poradím.Navíc by měli přijet v létě ke mě,tak si budou moci udělat reálnou představu o tom,co by mohli aplikovat u nich. Petrův Zdar

NPike - Profil | Čt 24.5.2018 19:47:40

potočák 62 >> viděl jsem, že jsi byl v UH. Jak vidíš možnosti jejich chovných potoků? Úplně pstruhový ráj to není. Ale nadšení tam asi je. Díky.

Npotočák 62 - Profil | Čt 24.5.2018 19:26:02

Fishky >> Tak nemusí to být jenom o věku.Nejstaršímu členovy spolku je víc než kakrovy a byl schopný shromáždit kolem sebe skupinu mladších,jezdí sbírat informace,staví prahy,běhá při slovech a vysazování plůdku a světe div se,když překonali krizi s predátory,tak v součastnosti mají na potocích více PO než ve zlaté éře PO.Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | Čt 24.5.2018 19:18:42

kakr >> Děkuji za uznání,od bývalého praktika potěší.Pokud´ jde o univerzity,tak pokud´ nezačnou spolupracovat s praktiky,tak jejich celý výzkum je na dvě věci a to na prd a na houn..,Protože výzkum v laboratořích nikdy nemůže nahradit čas v terénu a tam to mají daleko. Znám dost praktiků,kteří sice nevědí,jak se ty vodní breberky latinsky jmenují ale projdou se podle vody,občas obrátí kámen a vědí,co je potřeba udělat a co ta voda potřebuje.Petrův Zdar

Nsplávkař - Profil | Čt 24.5.2018 13:24:19

kakr >> Ona univerzita v Budějovicích ,Mendelova univerzita v Brně atd hospodaří na některém z revírů který je pro přežití PO klíčový a kde je PO roky systematicky huben?

Nkakr - Profil | Čt 24.5.2018 9:27:54

Děkuji všem zdejším fundovaným ichtyologům za podnětné připomínky jak zachovat potočáka i pro příští generace. Možná by měli svoje poznatky směrovat do míst, kde se tím skutečně zabývají, univerzita v Budějovicích ,Mendelova univerzita v Brně atd. MRK při vší úctě je jen bulvár.

Neplatí to pro potočáka 62, jehož práci obdivuji a hluboce si jí vážím.

NFishky - Profil | Čt 24.5.2018 9:10:44

FRANK71 >> ač se snažím jak jen můžu, a opravdu ve vší úctě ke stáří, promiň ale nějak nevidím důvod, proč by božínku měl být někdo - kdo na to už nestačí prostě hospodářem? Sakra vždyť může jít spokojeně do důchodu a laláčkovat, tak proč to těžké břímě nenechá někomu, kdo začne třeba tím, že bude vyvíjet intenzivní tlak na obnovu ztrušených jízek v lese... prostě potřebuje vodu a někde začít hledat samozřejmě musí. Ale nevím, zda tlacháním na MRKu ta voda nateče, možná ano, fakt nevím. Každopádně když dva dělají totéž, není to totéž a příkladem je Potočák62, kterého aniž bych znal opravdu kurňa těžce pochybuju, že nikde není voda a zrovna Potočák62 ji má dost a proto mu to jde jak na drátkách? Přijde mi to tu jak u zemědělců, není úroda, protože je teplo, není úroda, protože je zima, není úroda, protože je sucho, není úroda, protože je moc vlhko... boha jeho na nebi jenže s takovou ta úroda nebude nikdy :) Ano je méně vody a proto je NUTNÉ hledat cesty jak hospodařit na našich vodách a neříct jen suše, že to nejde. Jde to, ale musí se chtít. Jak? No stačí se přijet podívat k Potočákovi62, ostatně pomoc nabízel a všichni na to hodili leda bobka. Božský přístup, takový svazový.
PS: aby hospodář jen razítkoval, lepil známky a blbě plkal na MRKu, to ta může sedět 15ti letý brigoš a tohle zvládne hravě.

Nsindeji3 - Profil | St 23.5.2018 22:40:02

kakr >> Jasně všude za všechno může sucho a predátoři, chemie atd., nedá se nic dělat. Já zase znám spoustu pstruhovek, kde by šlo ryby dělat "po staru" na chovných potocích a chyba je tam jenom v rybářích, v ničem jiném.

Nsplávkař - Profil | St 23.5.2018 22:23:14

kakr >> Já se roky aktivně věnoval léta mládeži a pomáhám ji dodnes. Ta na rozdíl od PO není existenčně závislá na revírech na kterých si jedou svý kšeftíky svazy......

NFRANK71 - Profil | St 23.5.2018 18:53:37

kakr >> formuluj přesně, nechtěl prokázat totožnost.😊😊😊

Nkakr - Profil | St 23.5.2018 18:37:19

splávkař >>
Ptám se na aktivní ne fiktivní činnost.

Nsplávkař - Profil | St 23.5.2018 18:34:49

kakr >> Já pocházím z MO kde se PO choval a nasazoval víceméně fiktivně.

Nkakr - Profil | St 23.5.2018 18:23:57

splávkař >>
Kolikrát jsi na líhni odstraňoval zaplísněné jikry, pomáhal v lovné četě při lovu agregátem, rozsazoval po potoce plůdek ?
Stačí přibližně ......

Nsplávkař - Profil | St 23.5.2018 18:18:29

kakr >> A to je jen jeden z příkladů proč na tom PO je tak jak je.....

Nkakr - Profil | St 23.5.2018 18:17:11

splávkař >>
Před cca 10ti roky jsem se pokusil z dostupných zdrojů napsat a na MRKu publikovat malý článeček, týkají se potočáka. Můžeš se kouknout - https://www.mrk.cz/clanek.php3?id=826

Nkakr - Profil | St 23.5.2018 18:06:23

splávkař >>
Myslíš jako do řeky, která je revírem?

Nkakr - Profil | St 23.5.2018 18:05:28

FRANK71 >>
Koukal jsem na pěkné videjko které ukázalo práci pražského městapa při zadržení nebezpečného zločince, který si dovolil zastavit na zákazu zastavení. Byla to těžká práce v terénu, klobouk dolů před hrdinstvím a pracovním nasazením. To by byla lovná četa na odchovném potoce:-)))

Nsplávkař - Profil | St 23.5.2018 18:01:44

kakr >> A posunout chovný úsek kousek po proudu už někdo zkoušel??

Nkakr - Profil | St 23.5.2018 17:59:37

potočák 62 >>
Věřím ti, že u vás je vše OK.
Asi 30 let jsme provozovali dva odchovné potoky, každý rok se slovilo cca 600 - 800 PO2 což pro naše zarybnění bohatě stačilo. Podotýkám, že náš revír je MP a potočáka máme v zar, plánu. Potoky už pár let nezarybňujeme neb výsledky byly tristní. Začalo to jízky v lese, ty nám v rámci protipovodňových opatření zlikvidovali lesáci, potom začalo ubývat vody, její zbytky zlikvidovali zahrádkáři na zalévání. Co zbylo bylo upytlačeno (Po 15cm). Ani příjezd Svatého Petra by nepomohl.
Tak se velmi bavím, když čtu moudra zdejších respondentů, kteří neviděli líheň, odchovný potok, plůdek, či ročka.

Nsplávkař - Profil | St 23.5.2018 17:59:36

kakr >> Nejprve mi jako člověk zasvěcený, v oboru vzdělaný, ve svazu zaháčkovaný co už něco pamatuje, prozraď co konkrétního za 40 let pro PO svazy udělali.

NFRANK71 - Profil | St 23.5.2018 17:09:30

Fishky >> těžko hospodář v kakrově věku bude dělat něco v terénu. Zde to je opravdu už jen na počítání úlovků a lepení známek, věk prostě nezastavíš. Zde bych mu nic nevyčítal. Možná jen ty řeči, je vidět, že vlak se mu pomalu vzdaluje.

Npotočák 62 - Profil | St 23.5.2018 17:08:42

kakr >> Kolik znáš funkcionářů ČRS a MRS,kteří se místo různých výmluv sebrali a jeli se někam podívat ,kde to funguje a jestli by nebylo reálné zavést to u nich ?Můžu tě ujistit,že jsem se jich k návštěvě i na různé akce,aby se mohli přesvědčit na vlastní oči,tak jsem se jich snažil přemluvit dost.Výsledek-naprostý nezájem a výmluvy.Jediný, kdo přijel a také na základě návštěvy začal měnit názor na problematiku PO je DH .Petrův Zdar

Nkakr - Profil | St 23.5.2018 16:55:38

kubas. >>
Ano, schází jen závazek a je hotovo.
Pětiletka se také plnila za 3 roky:-))

Nkubas. - Profil | St 23.5.2018 16:50:04

potočák 62 >> Jsi jasný důkaz toho, že když se chce, tak jde všechno. Víc k tomu netřeba dodávat, ukázaná platí a kecy nemají smysl ;-).

Npotočák 62 - Profil | St 23.5.2018 16:43:59

kakr >> Já vím,málo vody,hodně vody,regulace,predátoři,rybářský tlak,vodní elektrárny,zemědělství,malá úživnost,špinavá voda,moc čistá voda,chemie ve vodě-zapomněl jsem na něco? K tomu můžu říci jenom jedno-Výmluvy,výmluvy,výmluvy funkcionářů svazu,kdy se snaží omluvit svou neschopnost,přizpůsobit se změněným podmínkám.To všechno totiž mají i jinde a PO tam mají.Jak je to možné?Nemluvím o situaci u nás ale o různých místech z celé republiky.Petrův Zdar

Nkakr - Profil | St 23.5.2018 15:48:19

Fishky >>
Jakých urážek,kdo napsal že pamatuji rok 1700 ? Pouze reaguji a myslím adekvátně na tvé žgryndy.

Nkakr - Profil | St 23.5.2018 15:46:18

Fishky >>
Při vší úctě k potočákovi62 je pouze výjimkou potvrzující ,že lipan a potočák to mají bohužel spočítané. Pominu li všechny predátory, tak alfa a omega je voda. Ta bohužel není a asi ani nebude.No a na "sucho" se potočák udělat nedá. Měli jsme dva odchovné potoky, jsou téměř vyschlé a někde je to ještě horší. Bez vody a jen s pomocí klávesnice to fakt nejde.....

NFishky - Profil | St 23.5.2018 15:40:56

kakr >> Jak nemáš argument, tak ihned přejdeš do urážek. Zaznamenal jsi někdy, že bych tak učinil já, nebo někdo jiný, kdo s tebou diskutuje? Mám pocit, že ve tvém věku tě už dobrým mravům nikdo nenaučí, bohužel.

NFRANK71 - Profil | St 23.5.2018 15:36:44

kakr >> Kolik jste Karliku nasadili KO nebo co jste pro ně udělali. To už i Bušák pro KO udělal víc než ten Váš svaz.

NFishky - Profil | St 23.5.2018 15:36:33

potočák 62 >> předběhl jsi mě, Kakr ví myslím velmi dobře která bije, ostatně je hospodář tak to musí vědět... stejně jako to ví všichni další dotčení hospodáři, bohužel.

NFRANK71 - Profil | St 23.5.2018 15:35:09

Kakr já muzikant,. Jasně, že za KO může Svaz, o tom v dnešní době snad nikdo s rozumem nemůže pochybovat. Letos se vedení Kolína například pochlubilo jak do Labe nasadili tolstolobce. Hospodář této MO musí být opravdu odborník.

NFishky - Profil | St 23.5.2018 15:34:34

kakr >> okamžitě udělat studie jaký je reálný stav. Domnívám se, že u nás jsou místa i lidé, kteří pečují o pstruhové vody tak, že obsádka v nich je srovnatelná s obsádkou z dob minulých (potočák62). Pokud tomu tak skutečně je a jsou místa, kde se hospodaří jinak (lépe), pak okamžitě odvolat všechny hospodáře, kteří toto mají na svědomí a dosadit nové lidi (ideálně takové, kteří se rádi nechají zaškolit u kolegů, kteří hospodaří úspěšně) a bývalé hospodáře hnát k zodpovědnosti. A vůbec bych se nedivil, kdyby se něčeho takového třeba JV chytil a opět se hřál na výsluní, jako zachránce "svazové neschopnosti"... už nám prosadil změnu dobu lovu, kterou svaz nebyl ochotný, natož schopný změnit a také nám již zarybňuje pstruhové vody i lososem a nyní by mohl zachránit i potočáka s lipanem :)

Npotočák 62 - Profil | St 23.5.2018 15:33:06

kakr >> Bohužel máš pravdu v tom,že je možné, že za pár let budou lipan a potočák zařazeni mezi zvláště chráněné druhy .Bohužel ale pravdou je,že to není proto,že by se i s pomocí rybářů nebyli schopni dostat ze současné krize a přizpůsobit se změněným podmínkám.Bohužel smutnou pravdou je,že se změněným podmínkám nedovede přizpůsobit část funkcionářů svazu a můžou za současnou situaci.Pokud´ nedojde v krátké době ke změně přístupu,tak doufám, že dostanou státní úředníci a politici rozum a slavné svazy ČRS a MRS ze pstruhovek vykopnou. Pokud´ neumějí na nich hospodařit,tak nevidím nejmenší důvod,proč by jim stát měl nechávat revíry k užívání a to bezplatně.Petrův Zdar