Plovoucí inkubační aparáty na jikry pstruha obecného

Autor diskuse: Ondra z Krumlova - Profil , 7.2.2024

Ondra z Krumlova - Profil | Pá 12.4.2024 13:35:00

Mácík >>
Ahoj Máco, díky za zprávu :D Zkoušíme další trhy, kde můžeme šířit povědomí o naší činnosti. Je to podle mě potřeba, aby se měnil pohled na hospodaření na volných vodách :)

Mácík - Profil | Čt 4.4.2024 11:23:11

Ondra z Krumlova >> Čau Ondro, ani jsem nevěděl, že jste vstoupili i na tohle MRK pole... ;-)
Ano, je to správně.
Je potřeba víc a víc zviditelňovat a ukazovat tuhle nesmírně záslužnou práci, kterou už nějaký ten rok děláte.
Víš dobře, že Vám v tom moc a moc držím palce, fandím Vám a pokud to bude v mých silách budu se snažit Vás podporovat a snad Vám i nějak pomoct.
Díky za to, co děláte.

redy1036 - Profil | So 9.3.2024 21:22:29

Kde se dají prosím sehnat plovoucí inkubátory moc díky.

Rožnovák - Profil | Po 12.2.2024 19:22:34

Ondra z Krumlova >> Tvou poslední větu tesat do kamene.

Honza7 - Profil | Po 12.2.2024 14:48:46

Ondra z Krumlova >> Nejdříve děkuji za odpověď. Podle mě je tento způsob, kterým jste se vydali, nejlepší variantou k zajištění životaschopné populace PO. Na víc eliminuje na naprosté minimum zavlečení nejrůznějších nemocí a plůdek bude přizpůsoben potravě, která je přímo v daném toku. Daleko lépe reaguje na predátory.
Pokud nenastane něco mimořádného, tak se úspěch dostaví. Držím palce.

Ondra z Krumlova - Profil | Po 12.2.2024 9:08:28

Rožnovák >> Ahoj, díky za dotazy.
Máme teď schránky na dvou potocích, to co je vidět na videu je jeden potok, kde teda máme těch cca 12tis jiker. Pak se na tom samém potoce ve vyšších partií plůdek vysadí, až stráví žloutkový váček. Nějaký přesný hodnocení jestli je lepší box nebo plůdek z líhně nejde podle mě udělat, protože rybky v potoce od sebe neodlišíme. Když je budeme vysazovat do různých potoků, tak zase každý potok je jiný a i každá sezóna je jiná. Každopádně máme filosofii, že se snažíme vysazovat potočáka způsobem co nejbližším jeho přirozeným podmínkám zároveň se nějakou efektivitou při vysazování. Mohli bychom taky vzít jikry po výtěru a vylejt je někde do potoka, ale to mi přijde už moc vabank :D Výhoda schránek je, že jikra se dovyvine v potoce, zvykne si na chemické a fyzikální vlastnosti vody, může fungovat "homing", vykulí se v době, kdy bude mít vhodnou potravu. Samozřejmě jen čas ukáže, jestli tohle vše má smysl :) Při kontrolních odlovech na podzim máme pěkný výsledky jak u potoků se schránkami, tak i u vysazeného plůdku. Jenže my rybky neodlovujeme, pouze sledujeme vývoj. Pro nás je důležitý, aby z nich byla generačka, která se tam bude vracet na výtěr.

Ondra z Krumlova - Profil | Po 12.2.2024 8:57:06

Honza7 >> Moc díky! Co se týká promrznutí, nám se ještě nestalo, že by schránka promrzla celá. Pokud nám zamrzla, tak aspoň ve spod byla stále proudící voda. Mám info od kolegy, kterýmu opravdu zamrzla celá i s jikrami, že to jikry daly. Byly tam o něco větší ztráty asi 30 % místo obvyklých 5-10 %.

Rožnovák - Profil | Ne 11.2.2024 20:10:30

Ondra z Krumlova >>
Ahoj Ondro, známe se ze stránek lipana, budu trochu za rypala 😄

každá aktivita je. good-naročné na instalaci i na kontrolu To musí být bezesporu.
Jen dotaz
-pokud jsem pochopil jde o jeden chovný potok s cca 12 tisíci ks jikry v očních bodech kteté se se v místních podmínkách vykulí a jako již častečně rozkrmený plůdek se se na Tom samém toku rozsadí., jikru získáváte z nějake svazové a vhodné lihně- je na tio třeba dost po delší čas- podmínky ve svazu jsou dnes bohužel jaké jsou.
-je ňejaké vyhodnocení jestli je mortalita Po z boxu v prvních měsících /roku vyrazně nižší než pokud se přimo do potoka vysadil plůdek z časti váčku ze stejné líhně?
Ve svazových podmínkách je problém sehnat někdy i dostatek sazečů na jarní sazení 150 tis ks plůdku do chov. Potoků mezi členy Mo- - suplují to dnes již zaškolení kamarádi, přítekyně, rodina apod.- což asi znate-u nás někdy i 10 tis ks na jednoho-no a tady platí dvojnásob že méňe je víc.Jen tedy jestli se Tu starost navíc máte podpořenu i nějakým pozitivním KO po roce,dvou?

Honza7 - Profil | Ne 11.2.2024 15:42:27

Ondra z Krumlova >> Všem co se na této akci podílejí velké díky. Je skvělé, že k tomu vedete i potenciální mladé rybáře. Jenom bych se rád zeptal jak je ošetřeno kdyby přišly extrémní mrazy - nedošlo by k promrznutí celého boxu i s jikrami?

Ondra z Krumlova - Profil | St 7.2.2024 12:43:45

Martin M. >> Zdravím, ano je to náročné na kontroly, chce to fakt jednou týdně tam dojet a omrknout. Dnové schránky jsme zkoušeli, bohužel v našich končinách se velmi zanášejí a nedají se pořádně kontrolovat viz:

Na způsob jakési bedny mimo tok s přívodem vody jsme také koukali, ale přijde nám to podobně rizikové, jako plovoucí schránky. Pokud se schránky dobře ukotví, najde se dobré místo, tak riziko jejich poničení je nižší... ale samozřejmě se tomu nedá nikdy úplně zabránit.
Jinak díky za pochvalu! Proto se snažíme naši činnost hodně propagovat, abychom zvedli zájem o naše původní ryby v našich potocích a řekách.

Martin M. - Profil | St 7.2.2024 12:17:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Prijde mi to hodne zranitelne a narocne na kontroly, treba pri povodni nebo plovouci kry - je to v necem lepsi nez ukotvit boxy na dno nebo vytvorit velkou bednu a nechat vody pritekat jen trubkou? Pokud se tedy predpoklada, ze se stejne po vykuleni pludek vytahne a roznese jinam.
http://medwayriversalmonassociation.org/incubation-box-rearing

A samozrejme velmi chvalim a krome toho, ze to pomaha pstruhum, v tom vidim i velkou vec, ze se pri te praci nenapadne a sekundarne vytvori i jejich silni spojenci a ochranci.