Úspěšnost zdolávání versus faktory ji ovlivňují 2.

- Michal Kučera

II. Vliv vybavení na úspěšnost zdolávání

Je nepochybné, že správný výběr vybavení může výrazně ovlivnit počet úspěšně zdolaných ryb. Nehodlám tu porovnávat lískový klacek s udicí konce 20. století. Ale i mezi moderním náčiním jsou často značné rozdíly, a to, že je kvalitní, ještě nemusí znamenat, že je pro danou situaci vhodné.

Výběr vhodného prutu

Mnoho rybářů vybírá své kaprové pruty podle toho, jestli jsou schopny náhozů do extrémních vzdáleností, umožňují použití těžké zátěže, nevyžadují větší údržbu (nejlépe nerozbitné) či zda se dají snadno převážet; ale nad tím, jak se s nimi budou zdolávat ryby, už přemýšlí málokdo. Došlo to tak daleko, že ještě nedávno byly u nás standardem čtyři a půl metrové surfové pruty a také dnes mnozí stále používají 3,5 librové tuhé klacky i při chytání na blízko. Není divu, že pak mají problémy se zdoláváním ryb.

    Při hledání vhodného prutu pro moderní kaprařinu vynechám teleskopy, které k tomuto účelu zcela nevyhovují, a dál se zaměřím již jen na dvoudílné speciály určené právě k lovu kaprů. Mělo by nám být jasné, že nemůžeme po jednom a témž prutu chtít, aby zároveň umožňoval bez problémů nahazovat daleko za hranici 150ti metrů, přitom vyhovoval k chytání na blízko a navíc byl vhodný i k lovu v pobřežních porostech. Podle čeho se tedy při výběru vhodných prutů rozhodnout ? Musíte vycházet z toho, na jakých revírech nejčastěji lovíte nebo na jakých v nejbližší budoucnosti hodláte chytat. Jiné pruty vyhovují pro rozlehlé vody, jiné např. na řeky a jiné na menší revíry plné podvodních překážek s hustou pobřežní vegetací. Lze udělat i částečný kompromis, pro aktivního rybáře střídajícího různá povodí je však lepší (samozřejmě při finančních možnostech) pořídit si alespoň dva různé páry prutů.

       Je tedy třeba vědět následující. S delšími pruty (3,96m/13ft) snadněji zaseknete na velkou vzdálenost, zatímco kratší pruty (3,33m/11ft) vám umožňují vyvinout větší tah na rybu, což může být užitečné v nevelkých vodách se spoustou překážek. Délku (3,66m/12ft) lze považovat za univerzální. S tuhými pruty se špičkovou akcí budete mít problémy při chytání poblíž břehu, naproti tomu měkké pruty s celkovou akcí a jemnou špičkou neumožňují na větší vzdálenost účinně zaseknout.

       Kromě délky, gramáže (u speciálů spíše lb test) není nezajímavé všimnout si materiálu použitého k výrobě blanku prutu. Z tohoto hlediska lze současné pruty rozdělit na dvě skupiny, a to na čistě uhlíkové a na kompoziční, tedy složené z uhlíkových vláken + přídavného materiálu, jímž nejčastěji bývá kevlar. Jak se to projevuje na práci prutu ? Uhlíkové pruty se vyznačují tuhou, ale přitom velmi rychlou špičkou, která je velice přesná a během zdolávání nám napomáhá udržovat stále napnutý vlasec. Chytání s těmito pruty je opravdovým požitkem, dobře zaseknutá ryba má pramalou šanci se vypnout nebo vyříznout. Problémy ale mohou nastat při silném tahu velké ryby směřující do nedalekých překážek. Na rozdíl od kevlarových nemají uhlíkové pruty tak silnou páteř a jejich pružení je v těchto extrémních situacích značně omezeno. Proto bych jejich použití doporučoval především na tzv. otevřené vody, tedy tam, kde nemusíte rybu silou odvracet od překážek či nerovností.

      Kevlarové pruty mají naproti tomu silnější špičku, která však pracuje měkčeji a zároveň pomaleji než uhlíková. Tím jednak částečně ztrácejí na přesnosti a při naší nepozornosti během zdolávání to může zapříčinit uvolnění napětí vlasce, vedoucí až ke ztrátě ryby. Na druhou stranu kevlarová vlákna zvyšují odolnost prutu proti kroucení, což krom jiného usnadňuje nahazovat těžší zátěže na velkou vzdálenost. Také při chytání poblíž překážek nám jejich silná páteř umožňuje vyvinout na rybu větší tah a snáze jí tak odvrátit od nebezpečných míst.

       Jak vidíte, oba druhy materiálů mají svoje výhody a nevýhody. Všimli si toho i výrobci a tak na některých nejnovějších blancích se objevují kombinace obou směrů, kdy kevlarová punčocha končí zhruba ve dvou třetinách prutu a špička je již pouze uhlíková. Co toto spojení přináší ? Rychlou přesnou špičku, zabraňující náhlému uvolnění vlasce a přitom silnou páteř, umožňující se do prutu bez obav "opřít". Na našem trhu se mi podařilo objevit několik takovýchto modelů, např. od fy. Century nebo od Sportex.

Navijáky

Navijáky používané k modernímu lovu kaprů by se daly rozdělit do dvou skupin. V té první to budou klasické, ale velmi kvalitní navijáky s jednou (nejčastěji přední) brzdou, ve druhé tzv. baitrunnery s dvojitým (volnoběžným) brzdným systémem. Ať už se rozhodnete jakkoli, na první místo by jste se měli stavět spolehlivost navijáku a především pak jeho brzdy. Není nic horšího, než když po celou dobu zdolávání velké ryby se vám hlavě honí myšlenky, zda váš naviják v kritických momentech vůbec povolí. Zákonitě to povede k tomu, že brzdu uvolníte víc než je třeba, čehož zkušená ryba dokáže bez problémů využít.

Vlasce

U většiny vlasců prodávaných na našem trhu je označen pouze jeho průměr a nosnost. Mezi rybáři se tak vžila falešná představa, že čím je tato nosnost (při stejném průměru) vyšší, tím je vlasec kvalitnější. Nemusí to ale být vždy pravda. Tento údaj nám totiž už nic neříká o tom, jak vlasec drží v uzlech, jakou má tvarovou paměť, životnost, průtažnost nebo jak je odolný proti prodření. Podle mých zkušeností některé vlasce, jejichž prezentace se opírala právě o vysokou nosnost, ve skutečnosti stály za nic. Na druhou stranu jsou díky tomu některé vynikající značky přehlíženy. Jako příklad mohu uvést Maximu, podle mě jeden z nejlepších vlasců pro kaprařinu. Měl jsem možnost jej používat po dvě sezóny (naštěstí mě napadlo koupit si velké balení) a byl jsem s ním nadmíru spokojen. Zachránil mě mnoho velkých ryb, a to z takových situací, kde by asi jiné vlasce už dávno nestačily. Přestože jej doporučují mnozí špičkoví odborníci, relativně nízká udávaná nosnost (5,5kg při 0,32mm) zřejmě mnoho našich rybářů od jeho koupi odradila.

    Podle čeho si tedy máte vybírat vlasce ? Stejně jako u prutů to záleží především na podmínkách, ve kterých budete lovit. Vlasec s nízkou tvarovou pamětí a průtažností je dobrým typem pro chytání na dálku, v lokalitách plných překážek je zase důležitá jeho odolnost proti oděru. Poddajný a pružný vlasec pak nejlépe eliminuje prudké výpady kapra zaseknutého na krátkou vzdálenost. Chcete-li tedy dosahovat maximálních výsledků na všech typech vod, s jedním vlascem prostě nevystačíte.

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 3 193x
Průměrná známka: 1.57