Důchod a ryby

Jak se Vám loví, když máte opravdu volno?
Autor diskuse: Děda Lebeda - Profil , 22.12.2018 všeobecné - techniky lovu

hraji - Profil | Ne 23.12.2018 10:29:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rozum >> víš, motám se kolem ryb již dlouho, a taky se snažím už pár let předávat zkušenosti mladým rybářům. A řeknu ti jednu věc. Dnes je takový trend, že mladí obecně chtějí napodobovat své vzory, i ty rybářské. Ale problém je, že oni opravdu jen napodobují. Nerozumí podstatě věci a základním principům, oni jen napodobují montáže, nástrahy a myslí si, že to nejmodernější vybavení jim automaticky přinese ty největší úlovky. A to je špatně. Učím děti chytat ryby na bič. Bez navijáku, jen tak, ve vzdálenosti, na kterou jim bič dovolí chytat. Nejde mi o to, aby uměly chytat ve vzdálenosti 400 metrů, jde mi o to, aby pochopily, co je důležité pro to, aby úspěšně chytaly ryby. Aby pochopily, že je třeba nejprve pochopit základy, zažít si je, a až pak je možné jít dál. Co je moderní vybavení? Ještě jsem nezažil, že by mi ryba řekla, že mi nezabere, protože mám v ruce deset let starý bič.

sven - Profil | Čt 27.12.2018 19:05:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

LudoO >> ono to je také hodně o zvyku..
Já bych bez opory zad sedět nevydržel ale třeba můj strejda, na takové stoličce sedí celý rybářský život. Dříve sedával i na bedýnce, vložené do montážní brašny... A v dubnu mu bude devadesát...
To mě už kolem vody budou maximálně vozit v penálu :-)

Vladk - Profil | Út 25.12.2018 18:35:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

cechura09 >> už je to víc jak deset let, ale byl jsem u vody. Particka bivakaru, 3 dny bez cuku na hyper boilie. Přijel děda na babete, už je mrtvý. Vyndal srkacku a napichl doma vařený hrášek. Pár jich dal do šrotu a poslal to asi 20 metrů od břehu. To samé druhý prut. Nedohulil jsem cigáro a už ho tam měl. 55 cm, no zabalil ho a zapsal, a poslal to tam znovu. Na druhý břeh to bylo asi 90 metrů, no v tabore bivi už ručně gestikulovali. Netrvalo to půl hodiny a děda dal 60tku. To už tam velmi nahlas poskakovalo jak opice v mikinach všechno co mělo nohy. V rukách kobry a pořád ukazovali. Po větru bylo jen slyšet krmitkar zasra**j, dědek plesniva všechno vychytal 🤣🤣🤣🤣ryby byli naučený na hrách, dedci ho tam házeli od pondělí do čtvrtka. Ale jak tam skákali ba to do smrti nezapomenu. Jako ty divosi co vylezou v pralese u řeky a začnou hrozit oštěpy 🤣🤣🤣

Vladk - Profil | Út 25.12.2018 16:58:51

Nevím co má každý proti důchodcům, když jsem byl dítě tak jsem od nich okoukal víc než od ultra hustých testeru.

Navíc, důchodce je člověk který už něco pochopil a často rozumí hospodaření víc než kdejaký mistr světa v lovu kaprů na konzervant. Jak říkával muj děda, velká ryba musí z vody aby uvolnila místo malým a ty mohli dorůst.

Tenhle křik na to, že důchodci všechno sežerou je jen od mladých namachrovancu, co ani neumí navázat háček. Na koupenou montáž nandaji smrdutou peletu a čekají záběr každých 20minut. A musí mít aspoň 15kg aby jim pořádně pojezdil na jejich ultra hustých prutech za 20 tisíc. Ve skutečnosti je ale kdejaký důchodce prechyta, protože ovládá taktiku koncentrovaného krmení. A má obrovskou skusenost. Pak je dědek nejhorší zlo, protože mu natrhl triko a to se přeci nemůže stát. Když on má v krámech na břehu a pytlikach se zázraky 200 tisíc. To mu prostě dědek s Krmitkem nakopl ego.

Serjoža - Profil | Čt 27.12.2018 17:25:42

Taky du za 3 roky do důchodu.Budu chytat na to co mám,steré cajk.Akorát si pořídím obrovské mražák!!Ryby těšte se!!

sumec 1950 - Profil | Út 25.12.2018 11:30:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hezký vánoční čas všem tady. Po přečtení vašich příspěvků do diskuze (né všech) se asi začnu stydět že jsem už sedm let důchodce. Kapry chytám cíleně na bojlíz,vláčím (docela mě to baví) chytám sumce,štiky ,candáty i okouny,atd.Myslím že se od mladých taky rybářů moc neodlišuju.Tak si myslím že by nebylo od věci vědět,kolik bylo za určité období (třeba loňský rok) předčasně odebráno povolenek, a věkový průměr těchto delikventů. Jinak rád vzpomínám na své mládí,kdy jsme nadšeně chodili na brigády,slovovali potoky el.agregátem,tahali sítě při výlovech chovných rybníků a následně vysazovali do sportovních revírů.Tehdy bylo v našich vodách ryb hodně a hlavně všechny druhy.Na závěr bych jenom chtěl poznamenat,kdyby nebylo dnešních důchodců rybářů,tak by jste dneska mohli pilovat rybolovnou techniku akorát na louce. Petrův zdar!

splavek - Profil | Ne 23.12.2018 20:08:05

Rozum >> No nejsem důchodce, ještě musím bohužel makat necelých čtrnáct let. Ale také jím dáli pán bůh jednou budu. A rozhodně nejsem přesvědčen, že důchodci jsou pro rybařinu nějaké zlo. Mně přijde, že je to takové dogma jisté části mladších rybářů. Bohužel si neuvědomují, že za nějakou dobu budou pro ty mladší ročníky také dědci a pro některé "chytré hlavy" škůdci. Pamatuj "nečiň druhým, co nechceš, aby činili tobě" !!!
Nikdo nemládne a tak i s věkem přijde to, že třeba odložíš ze zdravotních důvodů přívlač, muškaření a třeba i to moderní kapraření , protože už na to nebudeš mít fyzicky. A budeš chtít chytat ryby tak nějak v poklidu, třeba jen na pár hodin u vody. Nebo bude trendy úplně něco jiného než si chytal celý život a ti mladí nabušení trendy rybáři na tebe budou koukat skrz prsty.
Asi tak.

No a proč tady píši, že bych byl celkem rád v důchodu? Příští rok čekáme dalšího vnoučka a tak nějak mi přijde fajn si obě vnoučata užít, když jsou ještě děti, protože až půjdu do důchodu, tak už to takové nebude. Budou mít sedumnáct a čtrnáct a jiné zájmy než podnikat něco s prarodiči. Možná se pletu a bude to jinak, kdo ví.

Vydra12 - Profil | So 12.1.2019 17:17:13

Děda Lebeda >>

Esox 2 - Profil | Ne 23.12.2018 12:35:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím, v důchodu jsem si splnil mimo jiné jeden velký sen a to 1/2 roční prázdniny na rybách. A to tam kde nemusíte bojovat o dobré místo na břehu, dohadovat se s RS, řešit další a další ptákoviny které člověka na rybách obtěžují, tam kde za celý den když nechcete nepotkáte ani živáčka a kde jste sám se svými myšlenkami, přírodou, sluncem a rybami. Díky za to.

sumec 1950 - Profil | Čt 27.12.2018 18:47:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Děda Lebeda >> Já si naděluji pořád.

sven - Profil | Út 25.12.2018 22:09:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vladk >> Mám podobnou historku s hráchem.. :-)
Možná to bude také už deset - patnáct let..
Vypravil jsem se na jeden revír, kde jsem si už několik dní předkrmoval kapříky vařenou kukuřicí ..
Ale zatím jsem tam nechytal a tedy s vidinou, že dneska to půjde, jak z praku.. A jestli přijde nějaký rozumný, tak ho svezu autem :-)
Kráčím po břehu na svůj flek a asi třicet metrů před ním, sedí kamarád a hraje na plejstejšnu nějakou ptákovinu... Povídám mu "čau, co to tu děláš" a on, že už tam sedí asi čtyři hodiny, naházel deset metrů od břehu půl druha kýble vařeného hrachu a ani ťuk..
Povídám: "neboj to přijde" :) a chci jít dál na svoje.
Ale on ať si sednu vedle, že to dneska stejně nic nedělá, tak alespoň dobře pokecáme..
No, moc se mi nechtělo ale nakonec jsem zůstal. Navíc už bylo na revíru víc lidí a nechtěl jsem svůj flek zbytečně propálit ....Nechám si ho na zejtra.
Povídá "hele, tady mám v pixle vybraný velký a pěkný kuličky na háček, vezmi si kolik chceš"
Symbolicky jsem si pár kuliček vzal, poděkoval ale napíchnul svou kukuřici.
Ani to snad nedopadlo na dno a už tam byl macek... břicho jak sud a z huby mu tekla zelená kaše..
Vykulil se, povídá: "no to není možný, ty příjdeš hodíš a máš ho" a hned oba pruty přehodil ..
Hned mi to zapálilo..... No víš, já tam dal hrášky dva, tak asi proto..
Napíchl jsem demonstrativně dva hrášky a když nekoukal, přezbrojil na kuku..
....Další macek s hrachovou kaší u huby...
Vyrval pruty z vody ´, na každý hák dva hráchy a v očekávání plichty, to mrsknul kousek od mých. Potrápil jsem ho ještě asi třikrát a pak mu to prásknul... :-)
Nadal mi do nejrůznějších údů a lehkých žen ale samozřejmě ze srandy...
Dorazil jsem ho nabídkou: "hele kamaráde, jestli chceš, vezmu tě k sobě do kroužku, tam občas dělame s dětmi takové pokusy, jak to v přírodě funguje" :-)

Konkrétně tento pokus je formou hry "žranice" ....
Např. na tři stoly se nepravidelně rozloží malé kostičky nakrájené veky a "soutěžící " mají za úkol bez pomocí rukou a po jedné, je vyzobat. Jako ryby.
Když je hotovo ,znovu se rozloží kostičky veky a mezi ně malé kostičky oplatek..
První zmizí oplatky, veku už nikdo nechce..
Třetí kolo jsou nakrajené oplatky a mezi nimi nakrájené malé kostičky čokolády..
Nejprve zmizí čokoláda a pak případně přijde řada na zbytek..
Čtvrté kolo jsou malé kostičky čokolády a uprostřed jeden velký kus...
Takže je to jasný, že :-)
Nikomu jsem nic nevysvětloval ...kdo to měl v sobě, ten pochopil ..

splavek - Profil | Ne 23.12.2018 21:48:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mám dva bráchy a jeden už je v důchodu. Popíši situaci, kdy bych toho důchodce nejraději zabil.(neudělám to je to můj bezva brácha) Všední den v šest sedám na kolo a jedu do práce, proti mně jede na svém elektrokole můj brácha, za sebou vozík s vercajkem. Potkáme se a on kam že to jedu,no kam asi do rachoty. On, že to mám teda blbý, protože on jede na ryby. Potom kolem poledne mi volá jak si báječně zachytal. Upřímně nezabili byste ho:-):-):-):-)))))))))))

ltrab - Profil | Po 24.12.2018 10:42:24

Když jsem začínal rybařit, už tenkrát jsem slýchával slovo důchodce, ti kteří tenkrát nadávali na důchodce jsou dnes v důchodu, ti co dnes svádí všechno na důchodce, také jednou budou v důchodu a ti mladší o nich budou říkat také to dělají důchodci, ale není to o důchodcích je to hlavně o lidech, ti, kteří ctí přírodu a chovají k ní slušně, se k ní budou chovat slušně v jakémkoliv věku a ti co se k ní slušně nechovají, tak je věk nenapraví.
Přeji všem krásné prožití svátků vánočních a mnoho úlovků v novém roce.

statik - Profil | St 26.12.2018 11:18:22

Jednou i ti mladší, co se dívají na důchodce skrze prsty a pořád jim na nich něco vadí dosáhnou toho věku a budou na stejné lodi, ,však ti důchodci taky museli chodit do práce a neměli dříve tolik času na ryby jako teď.

akita - Profil | Út 25.12.2018 20:16:15

Také povím jednu zkušenost.Já když začínal cca 30 let zpátky tak jsem seděl u prutu a sekal každý pohyb policajta.Naproti k rybníku přišel starší rybář postavil pruty špičkama k nebi ( nebyl žádný fidr)
obešel rybník a přišel na pokec a poradit co a jak.Když se špička ohnula řekl, už tam je pomalu došel zpátky a rybu vylovil.Já šel domu s prázdnou.Nikdo mu neříkal, musíš sedět u prutu, pomalu se nemužeš ani jít vyčurat,abys nebyl náhodou daleko a mohl hned zasahnout.Myslím že tenkrát to byla ta pohodová rybačka.To se ještě u vody pokecalo jak to jde atd.Žádná závist že on má a já nic naopak ještě poradil .Dnes stahovat pruty a jít poradit začínajícímu jak to má udělat asi žádný nepude.Do dnes na něj vzpomínám a myslím že dobře už bylo.

sven - Profil | Út 25.12.2018 18:09:37

marmyš >> jak nemusíme ? Bez dědků by to už dávno zkrachovalo ....:-))

No popravdě, občas přijdou chvilky, že ani pro to nic nedělám abych něco chytil.. a jsem rád, že se můžu jen tak kochat...
Protože zase naopak přijdou chvilky, kdy mi projde rukama, půl osádky rybníka ..:-)

neprduch - Profil | Po 24.12.2018 16:35:08

Ahoj všem v tento sváteční čas. S rybařinou jsem začal asi ve 12 letech, když jsem bydlel ještě v Příbrami. Chytal jsem na Zrůbku (nebo tak nějak se to tam jmenovalo). Vydrželo mi to asi do 25, jezdíval jsem i na Otavu, Skalici, Ohři, ale také na Vranov. Byla to však rybařina jen tak náhodná, většinou o prázdninách, nebo v létě o dovolené a jen na jeden den. Pak přišly jiné povinnosti a starosti, takže v té "opravdové" rybařině jsem pokračoval až v důchodu. Musel jsem si před 9 lety pořídit vše nové, nic špičkového, protože jsem nevěděl, zda mě to po tolika letech bude zase bavit. Zatím baví, ale volný čas rozděluji i mezi ostatní zájmy a povinnosti, takže jezdím od jara do pozdního podzimu jednou týdně na celý den. Na srkačku jsem nikdy nechytal, když jsou ryby aktivní a nepotřebuji za každou cenu dovézt kapra k jídlu, tak jedu oba pruty na pelety nebo boilí, abych si povodil i větší rybu. Za rok mám v průměru jen asi 30 až 35 celodenních docházek a letos jsem si přivlastnil 9 kaprů a 1 sumce. Jsem šťastný, že můžu být v přírodě. K tomuto vztahu se snažím vést i 6letého vnuka a až vyroste i ten druhý, zkusím i jeho přivést k rybařině. Teď hlavně, aby všem vydrželo zdraví. Bez toho není nálada ani na takový koníček, jakým je rybařina. To zná asi většina z nás starších. Když je ten konec roku, přidám pár foto - když to nebere, mastěj se s vnukem karty. A když chytí rybu, je vnuk šťastný a děda ještě víc:)))

marmyš - Profil | So 22.12.2018 20:21:55

Buffalo1969 >> Jak začne nějaký líbač pyskovat,tak ho dorazím mým sumářem:-)
Je dobré,pokud rybář odchází do důchodu zdravý,vybavený kvalitním cajkem a vědomostmi.

Jirka1976 - Profil | Út 8.1.2019 16:04:33

Děda Lebeda >> narodil se sprostej a blbej a tak i umre . Me je 42 , 5 lety soused mi rekne dedku , 25 leta jsi starej fotr , rozcilenej rybar kolem 60 na me rval ty vsivaku a 80 leta sousedka mi rika , takovej mladunkej , co ja bych za to dala . A pak si vyber .

Děda Lebeda - Profil | Út 8.1.2019 15:26:51

TI >> Lidé nad osmdesát ví, že píčo se píše s měkkým, hochu. A máš poslední život, hochu.

Děda Lebeda - Profil | So 5.1.2019 14:26:31

TI >> a pokud neuberes, zahraju si na rozhodce. Verim ze nejsi hloupy, ale jako blbec se tu chovat nebudes.

Děda Lebeda - Profil | St 26.12.2018 11:32:44

Vladk >> zhorsuje se to nejmin sto let

calliope - Profil | Po 24.12.2018 13:56:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zaujímavé názory, no páni, zabúdate ešte na jednu skupinu ľudí, dôchodcov, ktorí nie sú starí dedkovia, ale skrz zdravotných problémov majú dôchodok invalidný. Tam je to už o niečom inom, ak to zdravotný stav dovolí, zvyčajne to ani nie je o mrazničke či o púšťaní, ale o oddychu, relaxe a takom oddýchnutí si od všetkého, či útek pred realitou.
A verte, tam už je jedno, či niečo chytíte, alebo nie, či je ryba kapitálna, alebo pod mieru. Proste robíte to čo vás baví, napĺňa a pri čom vypínate. :)

Šťastné a veselé, pokojné sviatky priatelia :)

nofish - Profil | Po 24.12.2018 10:44:31

Martík >> "mělo by se omezit sadění těch malých" - abys chytil ještě více těch velkých, co se musí pustit?
Kup si rybník a praktikuj si to tam, za své peníze. Až založíme svazy na tom, že chceme sportovat s rybami, ne je lovit, hodně rychle nás všichni ti zelení zakáží. Ono je to i vcelku logické.

jetam - Profil | Ne 23.12.2018 12:58:13

Děda Lebeda >> Asi tak....

cechura09 - Profil | Ne 23.12.2018 9:35:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Urval jsem se letos jednou z práce dřív a zajel na jedno z mých oblíbených míst. 20 minut po nahození přišel dědula, jestli může vedle mě. Sedl ani ne 5 metrů, začali jsme plkat..... rybky zobaly, mezi nima sem tam kapr. Cytali jsme, pouštěli jsme.
Nějaká hodina už uplynula, dědula že by si nějakýho vzal, 47nebo 48 cm. Během následujícího odpoledne chytil ještě několik kaprů. S každým si popovídal, pěkně se k nim choval přesto že klouby i záda dávno neměly svoji ohebnost a pružnost. 47 nebo 48 neměl ani jeden. Někteří menší, zbytek přes 50. Se západem slunce jsme odcházeli od vody spolu, oba dva bez ryby.
Zážitek z jeho příjemné společnosti a celého dne mám dodnes, pěkné to bylo......

Rožnovák - Profil | Út 25.12.2018 12:08:59

sumec 1950 >> Pravda, souhlasím, i když nejsem důchodce :-). Mě přijde že některým na seniorech vadí vyšší časový standard a to že si berou domu jakou si tu rybu, ale o tom ta rybařina vždycky byla. Chyť a Pusť proč ne, ale není důvod to nikomu vnucovat, nebo ho hanět když to nepreferuje, potom to není filozofie, ale dogma. Všude na forech je plno mladých spravedlivě naštvaných a aktivních rybářů a na schůzích je prázdno, nějaká činnost moc nehrozí, znalost co se děje v MO 0 a povolenku by chtěli nejlépe poslat poštou až dom, aby se nemuseli vůbec s nikým bavit. Hlavně ať je hodně velkých kaprů štik a candošů a na P co největší pstruzi a hlavně hodně, nejlépe granuláči. Chov ryb neřeší. A Mo vesele přibírají bez podmínek další a další pseodočleny bez zájmu a jen za vybrané poplatky jsou nuceni zarybňovat ve velkém rychlenou tržní rybou někdy motivovaní do velké míry cenou, aby masy byly spokojeny. Jinak si myslím že blbost je rovnoměrně rozložena, napříč všemi generacemi a aspoň jednou za život sedne na každého, když má chvilku, takže bych to vůbec neřešil :-)

Děda Lebeda - Profil | Po 24.12.2018 12:07:23

Panove bezte slavit s rodinami a nehadejte se tu o nesmrtelnosti chrousta.

retrívr - Profil | Ne 23.12.2018 21:34:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Děda Lebeda - >> Loví se mi lépe. Nikam nepospíchám, kochám se a určitě obecně chytám míň. Spím u vody tak v průměru asi 130 dní, nikam nepospíchám a velmi mnoho dní ani nechytám. Prtože to mám k nejbližší vodě na všechny stran z Krkonoš přes 40 km, tak jsem vždy referoval chytání se spaním. Tedy víkendové, prodloženovíkendové. Vždy preferuji klid, chci být u vody, těším se na chytání. Dnes mne spíše limitují vnoučata, jsem rád , že to jsou opravdoví rybáři i s velkými úspěch.
U důchodců bývá především otázka, kolik toho berou. Beeru asi 5-6 kaprů, co s mladejma sníme u vody a jeden z toho vánoční. Mladý nic. Otázka je velmi zavádějící. Je to přece o masařích, to ale souvisí s důchodci tak 60 na 40. Alespoň já znám z okolí vím mlaďochů, než důchodců. Možná to ovlivňuje i poloha a nechuť důchodců cestovat. Možná i možnosti.Bylo , je a bude to o lidech.

kakr - Profil | Ne 23.12.2018 9:45:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rozum >>
Máme u nás rybáře, kteří mají 90+ a aktivně loví na P vodě na mušku.
Pokud za "moderní rybaření" považuješ táhnout k vodě metrák krámů, postavit stan a říkat mu bivak a to celé nazývat "výpravou", tak asi ne. To ovšem neznamená, že když byli dnešní senioři juniory, že nejeli na pár dní pod stan na ryby. V oněch dobách pustit mírovou rybu, bylo téměř hodné péče doc. Chocholouška a trofejní kapr měl tak okolo 5kg.

Děda Lebeda - Profil | So 30.3.2019 12:29:46

Taky deti je potreba vytahnout ;-)

Děda Lebeda - Profil | St 26.12.2018 11:36:24

Byli u me pribuzni s detmi, takze jsem dostal skoleni. Uz umim davat karty, vkladat fotky. Pozor na me.

Dědek - Profil | Út 25.12.2018 19:01:32

Vladk >> Když jsem ještě chodil sedávat s plavačkou po tůních, rád jsem si ke starým dědkům sedl a povídal si s nimi, tedy pokud chtěli. Je pravda, že někteří byli nerudní :-)
Těch příběhů a nejen od vody, co jsem se naposlouchal. Tolik zajímavých věcí dozvěděl. A taky obdivoval, jak s těmi starými teleskopy, bravurně zdolávali ryby v travinách, nebo ve větvích....

Kolem roku 2000, se začalo blbnout s K70 a dospělo to nakonec tam, kde to je. Smutný pohled na dnešní rybařinu a její "královnu" velkou kaprařinu...
Dědek co si chytil, občas snědl, věhlasní kapraři a jejich testeři, kradli a kradou velké kapry ze svazových vod a vozí je soukromníkům a dělají z nich důchodce. Dokonce se svaz, i nový předseda holedbá s K70 do každé tůňky.
Smutné, pro mě moc smutné.

cechura09 - Profil | Út 25.12.2018 17:31:43

Vladk >> Důchodec je u vody potřeba aby si mělnadkým moderní sportovec vytahovat triko a mněl porovnání......:)

sven - Profil | Út 25.12.2018 14:03:12

clarence >> Ahoj. On je ten zakopaný pes v něčem jiném...
Kamarádovi to buď nedostatečně vysvětlili nebo to špatně pochopil anebo něco mezi tím.. :-)
Rozhodnutí MO bylo správné, kamarádovo nasrání zbytečně :-)
Každý člen ČRS je pojištěn hromadnou pojistkou u HVP - Hasičská vzájemná pojišťovna..
Neptej se mě v jakém rozsahu.. (to by měl na dotaz, každý jednatel MO sdělit) ale v každém případě, je v tom zahrnuto pojištení pro případ úrazu, souvisejícího s výkonem oficiální činnosti, v rámci Svazu. Např. brigáda, závody apod.
V případě úrazu člena, tento vyplní formulář, nechá potvrdit lékařem, organizací a doručí HVP a je v očekávání plnění..
Nečlen zákonitě pojištěný není. Tedy pokud při takové činnosti utrpí úraz a bude to nějaký vykuk, tak svlékne MO z kůže...
Doba je zlá, lidi jsou kuwy a o prachy jde vždy až na prvním místě.... tedy není divu :-)

No ale při této příležitosti bych si dovolil apelovat na členy aby se jednak obtěžovali účasti na VČS, které tu budou cobydup.
A pokud už tam budou, tak aby se aktivně zajímali o dění ve Svazu...a nejen kde bude nasypáno..:-)

kakr - Profil | Po 24.12.2018 10:37:54

Větší pitomost kterou napsal Martík jsem už dlouho nečetl.

Buffalo1969 - Profil | So 22.12.2018 19:58:48

Děda Lebeda - >> Nazdar. Docela se těším, až se tady budou někteří hádat ohledně rybolovu. Netuším, jestli seš masna, polomasna a nebo líbač, ale držím ti palce aby jsi tady udržel nějakou kulturní morálku....:-)
Hodně štěstí.

petrikveprik - Profil | Út 8.1.2019 16:45:06

Jirka1976 >> tak jak víš co je pyča, tak už cycek nepotřebuješ....:-)))

Já ll - Profil | Út 8.1.2019 13:19:14

Petr64 >> Máš pravdu, ale mnoho rybářů toho neumí využít :o((

marmyš - Profil | Út 8.1.2019 12:41:54

Děda Lebeda >> Taky se nestydím,před chvilkou šel z vody:-) 58 cm

Já ll - Profil | Út 8.1.2019 9:39:48

Pánové, že se nestydíte stále plkáte a stěžujete si na počasí. Vyrazte k vodě a ukažte to těm mladším ročníkům, že v našich vodách ještě ryby jsou, ale musí se u toho přemýšlet a něco umět.:o))

Děda Lebeda - Profil | So 5.1.2019 14:25:23

TI >> mily hochu. Nikdo nevyplakava, pouze hodnoti. Lipan na rohlik byl vyjimecne a zasadne se poustel. Z toho vyrostes, cti knihy a bude lip.

Děda Lebeda - Profil | So 5.1.2019 13:17:16

marmyš >> Winston Churchill rikal, ze golf je nejsnazsi cesta jak si pokazit peknou prochazku. Ja zase rikam, ze prut je nejsnazsi cesta jak si vylepsit prochazku v jakemkoliv pocasi.

Vladk - Profil | St 26.12.2018 0:21:35

Honza58 >> já bych spíš řekl že si myslí, že realita je na displeji mobilu

drvoštěp - Profil | Út 25.12.2018 23:37:20

Dědek >> Dědku, ty když jsi chodil na tůně,tak František Ferdinand d'Este chodil na základku 😂😂😂 a ty jsi byl jinoch😂

Tarn - Profil | Út 25.12.2018 13:40:34

Rožnovák >> problém je, že je svaz je stále spolek, ale je v konkurenčním prostředí komerčním. To prostě nemůže dlouhodobě fungovat. V komerčním prostředí platí ekonomické zákony a ty neznemenají hlas lidu je svatý, ale ekonomické ukazatele jsou svaté. A podle toho by se měla nastavit pravidla. Co je pro vodu důležitější ? Že odborník ekonom řekne, že vysazování kaprů je krátkodobé OK, ale dlouhodobě neekonomické, nebo hlas lidu na schůzi MO, který volá po ještě více kapra ? A protože spolková pravidla jsou jaká jsou, je třeba hlas lidu vyslyšet i kdyby to do budoucna mělo svazové hospodaření přivést na konečnou. každý ať si dosadí místo kapra co vidí u nich ( duhák ........... ). I rybáři (někteří jsou vyjímkou) chtějí aby svaz fungoval jako komerční subjekt ( zaplatíme si a víc po nás nechtějte) u povinností, ale u požadavků už chtějí spolkový princip. (Odhlasovali jsme víc kapra). Jak by to bylo asi v obchodě, kdYby zákazníci přišli, že si odhlasovali, že bude rohlík stát pět haléřů a mléko dvě koruny ? Kdyby je majitel poslechl, brzo to zavře a jezděte si nakupovat jinam. A dotyční budou nadávat ne na sebe, ale na majitele, jak jinak.

Mirek.V - Profil | Po 24.12.2018 13:13:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jsem šel do důchodu letos v létě. Předčasně a dobrovolně, nejdřív, jak to šlo. Chtěl jsem mít víc času na ryby, taky na vnuky, na dokončení úprav na chatě, adt. Zatím se to ale vyvinulo tak, že jsem letos víc docházek k vodě, než v minulých letech, neměl. Bylo potřeba pomoci s péčí o vnuky. To zabralo dost času. Trochu víc, než jsem čekal. Dva bydlí blízko, ale jeden 120km daleko. Musel jsem se naučit i přebalovat. Ale nestěžuji si. Tomu nejtaršímu jsou teď zrovna tři roky a párkrát už ho za mnou k řece na chvíli přivedli. Jednou jsem mu trochu zakrmil těsně u břehu a na spláveček jsme pak společnými silami dvě ouklejky chytli. Dál už ho to nebavilo. Ale třeba některý z nich jednou rybářem bude a bude si i něco pamatovat z toho, co jsme u vody společně prožili. Tak, jako já vzpomínám na mého dědu, s kterým jsem k řece tenkrát chodil... Ale příští rok už budu u té vody určitě víc! No, snad.

Dvop - Profil | Po 24.12.2018 11:54:51

Martík >> do důchodu to mám ještě pár let. A už se těším na to, že budu mít čas na ryby. Víš, oni všichni nejsou stejní. Ryby chytám a chytím toho dost. Neberu je. Nikdy jsem ale nebyl zastáncem chyť a pusť. A kapry taky nelibam. Podle mne je to úchylné. Ale ať si každý dělá co chce. K tomu, že ryba je živý tvor a má být ve vodě každý musí dojít sám. Jinak bude tvrdit že pouští ale znám hodně takových " kaprařů " co takhle jenom kecaji a odnáší toho celkem dost. Pak si víc vážím toho, kdo si občas rybu vezme a nestydí se za to. A i když mám věk, hledám stále nové metody chytání. Muškaření, přívlač, feeder, dėlička a i ta klasická kaprařina. Jenom ten čas mi zatím chybí. A za vším novým si jdu sám. Asi tak.

Esox 2 - Profil | Po 24.12.2018 11:17:11

brach >> Má pravdu předsedo co je to za sport trhat a rozpíchávat rybám plánovitě huby a pak je zase pouštět. Rybaření je a bude vždy lov.

Petr64 - Profil | Po 24.12.2018 10:44:03

Martík >> Blížím se k důchodovýmu věku a jako důchodce u vody sportovat nehodlám. Kapry bych sadil normálně a K 70 zrušil. Pokud se násaďáci dají na větší vodu,než rybníček 3ha,nevychytají se do mrtě. Vždycky něco zůstane a mají teoretickou šanci dorůst.

Martík - Profil | Po 24.12.2018 8:21:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Má zkušenost - mám dva kamarády okolo 60 let. Tzn pomalými krůčky vyplouvají do důchodu. V podstatě jsem je učil chytat kapry “moderním způsobem”. Tzn boilie, bivi, chyt a pust.. oba mají obrovskou úctu k přírodě, jeden je fakt ještě takový ten starý dobrý skaut, spí venku atd. Ale proste oba jsou z doby, kdy se od vody bralo a tak od vody berou. Ne moc, naučil sem je poustet “pod pade” a “nad sende” ale bojovali s tím. Tím chci říct, ze ten problém je spis generační než morální. Lidi kteří vyrůstali v době ne přílišného dostatku a blahobytu to asi v sobě nějak mají. Stejně tak pro mě je spis opruz tu rybu vzít a kuchat.
Rozhodne bychom my mladí neměli brát tohle našim starším kolegům za zle. Vody více zničily jiné party lidi.

Pstruh27 - Profil | Čt 3.1.2019 18:27:01

na dôchodku budem za ca 30 rokov (ak Pán Boh dá a dožijem) a teda sám som zvedavý ako často budem na rybách. Ono sa zdá že človek na dôchodku ma plnú prdel času ale zase - nemá toľko energie, má viac zdravotných problémov a častejšie chodí po doktoroch, má deti, vnúčatá a chce im venovať maximum svojho času takže si nemyslím že by dôchodci mali nejak extrémne veľa dochádzok. Pravidelne chodím okolo 5 Ha rybníka a teda nájde sa niekoľko zjavne dôchodcov ktorí tam sedia skoro vždy - ale sú to 3 - 4 stále tí istí do kola - možno mäsiari, možno fanatici, možno starí mládenci čo nemajú rodiny (deti, vnukov, vnučky) a úplne najskôr sú kombináciou všetkého spomenutého :-) Každopádne - nemyslím že keď budem dôchodca tak budem tráviť pri vode o moc viac času ako teraz.

Dědek - Profil | Čt 3.1.2019 11:16:03

Vladk >> Chodíme si zachytat, ryby nám nechutnají, tak na co je brát?

Rozum - Profil | St 2.1.2019 13:33:58

certbert >> Vy ještě mít důchod budete,ale ročníky 1980+ budou mít hovno.

Děda Lebeda - Profil | St 26.12.2018 11:49:14

haas >> je ti tolik, na kolik se citis. A humor nezna ubehla leta, takze tebe mohu jen pochvalit. A mas pravdu, mam hlavu u obrazovky tak blizko, ze bych ji mohl olizovat

Honza58 - Profil | Út 25.12.2018 22:57:48

Já když začínal chytat,tak na řeku jezdil chlapík,tenkrát pro mně děda,dnes jsem v jeho věku.Přijel,vyndal teleskopy,na nich měl malé splávky olůvko a jednoháček.Napíchnul malou rybku,nahodil a já naproti s kačenou,lankem,trojhákem..Tak se ptám,to vám to neupálí?Říká,upálí,ale těch záběrů mám daleko víc,sekám hned po záběru a ten háček,když to ukousne,ten jí tolik nevadí:-) To byli rybáří,zkusil jsem to a ono to fungovalo:-)))

Vladk - Profil | Út 25.12.2018 19:47:29

nofish >> když se do řad RS rekrutuje zapálený mikinar je vždy o zábavu postaráno. Vím o jednom co je takovej, že když kontroluje a máš tam velkou rybu, chapej kapra, tak je schopný ti vzít povolení a klidně si na to vystoura bordel z myši díry. Jen otázkou času než ho někdo skope. Popravdě nechápu co kdo má na tom trofejnim kaprovi. To si někdo dává hlavu na zeď? Jiná podoba trofeje mě nenapadá. Jinak je ten kapř jen přerostly nepoužitelný kus tuku s minimálním dopadem na reprodukci a příznivý vývoj. Spíš jen zakali vodu a nic jiného tam nežije.

Taky jsem potkal RS, který všem nadával, když něco pustili razil heslo, že co má míru musí z vody aby to rostlo 🤣🤣🤣

Vladk - Profil | Út 25.12.2018 18:48:38

Dědek >> pak už je tam i dědové chodili provokovat. Chodili srát kaarp tým. Jak padl pátek tak tam stavěli město. Tam byli malé fleky, jen na druhé straně jeden velký. Teda hned potom co tam upravili dobytkove teren snad Rundupem. Tam byla jedna z prvních k70, ale žádná taková tam nebyla. Jen tři ryby co tam hodil svaz. 2 sem viděl chytil a o třetí nikdo neslyšel. Asi taky zmizela 🤣🤣🤣 místní to prejmenovali na kuchat 70 🤣🤣🤣

marmyš - Profil | Po 24.12.2018 8:44:14

Martík >> Dobře jsi to napsal. Drtivá většina důchodců stejně loví násaďáky,na velké kapry se nespecializuje. Vidím to i u nás na řece,jsou tu místa,kde plavou i kapři kolem 10 kg,což je na naše poměry a řeku trofejní velikost(studená voda) a stejně je skoro nikdo neloví. Chodit týden někam na flek sypat drahé koule,to si důchodce nedovolí.

Viciano - Profil | Ne 23.12.2018 22:18:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pánové, jestli někdy půjdu do důchodu "dá-li Svatý Petr požehnání"???? Bude to asi cca za 25 let. Dělám sice hajného, ale radši jsem u vody. Nemohu ale zapomenout na slova našeho hlavního inženýra (který byl také více rybářem, než myslivcem)" Jděte do pr..... s vašima novotama!!"Nám stačí s manželkou 1 větší, nebo 2 menší pstruzi. Ty já si chytím do hodiny na ten starej bambus a jdu zase do pr...., páč musím být v 11 v hospodě!!!" A vždycky dodal: To už se nikdy nevrátí, kdy byl pstruh v každé strouze. Ale jednou si vzpomeň! Tam kde jsi dnes Ty, tam byl jsem kdysi i já. Ale snaž se, abys tam kde jsem dnes já, jednou byl i Ty! A bohužel pak zamřel. Teprve pak mi bohužel, s odstupem času, jeho slova došla! Jeho věková kategorie by byla v dnešní době 70-85let+.
A právě znám v této kategorii takových důchodců spoustu, ale už to nejsou takový masaři! Za 1. možná kdysi byli. Jsou nostalgičtí, nemají na to někdy chuť, ani vitalitu, aby někomu rybu vykuchali, oškrábali, . 2. Je nová doba a ryby už nechtějí moc rohlík a kolínka jako dřív. 3. Nemají na to vercajk a nechtěj se moc učit novým trendům. Jsou ale i vyjímky potvrzující pravidlo!?
Ale novodobí důchodci, kteří byli po revoluci zhruba v mém dnešním věku rozhodně nezaháleli!
Šli festovně s dobou. Možná je to mým věkem, ale dřívějšího 50-tníka člověk litoval, že "asi brzy zemře", dnešní 60-tník - " není rozeznat od pracujícího 40-tníka :-) Ale všichni si budem stěžovat!!!

ceczubr - Profil | Ne 23.12.2018 20:24:00

inža >> Tak to závidím,já chytím za sezonu tak 10-12 , z toho sem si vloni vzal 4 a letos? Bída,zatím 2 ulovený a puštěný,nejbližší vodu na candoše mám 40 km,dyji 5 nebo 7.Ale příští rok du do předčasnýho a zase jim nedám,protože s tím minimálním důchodem co dostanu,budu muset stejně dál makat.

venybit - Profil | Ne 23.12.2018 12:43:20

hraji >> Přesně tak. Stejně nejkrásnější je chytat pstruhy na kus lísky ,provázku a špendlík . Žádnej protihrot , bylo umění nějakého vyndat. Ale byla to zábava. Dnes by pomalu každý chtěl,aby se ryba sekla, vytáhla, vyfotila a pustila, zatím co spí v bivaku. Nuda. Dokonce se už vyhíbám místům kam se sjíždí takový rybáři. Ne že bych nerad bivakoval ,ale nemám rád když je poblíž někdo jiný.

Děda Lebeda - Profil | Ne 23.12.2018 11:02:45

jetam >> zlatej lidskej rozum. Socialismus stal za pendrek, akorat jsme byli mladsi. Bohuzel pro mlady je ten jejich kapitalismus taky peknej slendrijan. Ale rozhodne to tu nebylo a nebude o politice, ta na ryby nepatri.

Jirka1976 - Profil | Ne 23.12.2018 9:07:26

Leďáček >> prober se . Proc by jako nemel dostat povolenku ? Ze si to ty myslis ? Pokud si vezme ryby dle radu , radne je zapise atd tak nevidim problem . A ze se ti to nelibi je jen tvuj problem .

marmyš - Profil | So 30.3.2019 5:20:09

Čvochtan >> Až pojedeš kolem ,stav se na kafe a já ti dám školení,že se těm tvým babám budou protáčet oči.:-)

Jirka.G - Profil | Pá 29.3.2019 20:20:33

Dědci, asi sem lenoch, v neděli zasazime brambory, a pak se rozhodnu jestli řeka nebo Stojáka. Ale zahrada musí bejt, aby bylo co žrát, dyť se podívejte na ty ceny brambor teď, je to dražší než banány. Co dá zahrada je celkem zadarmo

Jirka.G - Profil | Čt 17.1.2019 12:43:14

marmyš >> půdu si navečer do lednice pro šproty, je to jistota! 😜😜

Petr64 - Profil | Čt 17.1.2019 8:42:04

Děda Lebeda >> Sněhová voda uvízla sice o pár kilometrů vejš,ale aspoň se dá využít trochu zvýšenýho ( po cca 8 měsících) průtoku. Zábava je.

marmyš - Profil | Po 14.1.2019 13:14:07

kakr >> Dnes namaluje tykadla a bručí dva měsíce.

Lasskoun - Profil | So 12.1.2019 23:25:28

Děda Lebeda >> ... z té doby se sice nějaké mlhavé vzpomínky najdou, např. na chození k vodě s dědou, ale Palacha jsme na rybách tehdy nijak zásadně neprobírali ";-) ...

TI - Profil | Út 8.1.2019 14:54:07

Děda Lebeda >> Hochu říkej svému vnukovi, jsem cca stejně starej, jako ty, pyčo

sumec 1950 - Profil | Út 8.1.2019 13:56:05

Děda Lebeda >> No já nevím,mám to nastavený jinak.Jsem jak teplomilná rostlina.Pro mě ryby začínají nejdřív v dubnu.Nikdy mě nic neuteklo.

Já ll - Profil | Út 8.1.2019 13:40:49

rybomil >> Abychom slezli z pecí, nevymlouvali se na počasí a nemoci a mazali k vodě, možná už v budoucnu to nebude možné a tak využít veškerý volný čas na naplnění našeho krásného koníčka - rybařinu.

Já ll - Profil | Út 8.1.2019 13:33:12

draveček >> Domácí výroba - kousek koženky, krejčovský metr samolepky a něco
srolovat a zašít do okrajů. Levné a účel to plní. Fotka je z roku 2018.

Děda Lebeda - Profil | Pá 4.1.2019 19:14:06

Jirka1976 >> v sedesatych letech o tom byla pisen. Chces li mit stastny zbytek zivota vezmi si osklivou hodnou zenu co skvele vari.

Jirka1976 - Profil | Pá 4.1.2019 18:54:22

Děda Lebeda >> je jasny , nekdo muze chytat 30 let a dobrej nebude , musi to bavit a pak to jde skoro samo . Ze je malo peknych holek ? Tech je dost , ale zalostne malo je tech , co stoji za to aby jim chlap obetoval nejlepsi leta sveho zivota .

Dědek - Profil | St 2.1.2019 23:21:18

Vladk >> dohromady s manzelkou jednoho kapra 52 cm.

valcha186 - Profil | St 2.1.2019 18:20:28

fheavy >> To s tebou souhlasím. Nejsem rybář a mám plno jiných zájmů. V létě ven, na kola, pěšmo, podzim houby, zima běžky, soustavně díry do ledu, pochody ve sněhu, jaro skleník, a 5 vnoučat celé prázdniny. K tomu krmení ryb, husy, kachny, slepice a boj s liškama, kunama, jestřábama, ploty atd. Není to chata, ale dům na bydlení a bylo mi líto, že to 10 let bylo neobydlené a chátralo to. Tak to není o jednom místě, ale o soustavném běhu. Na dovolené mě to bavil,o tak 3 dny. Už jsem to psal, teď jsoun na řadě lyže, co bude sníh, pár pochodů atd.

retrívr - Profil | Pá 28.12.2018 12:04:32

rover >> Nám ne ale my asi jo.Doba je zlá.

rover - Profil | Čt 27.12.2018 22:08:36

LosPafkos >> Učit se, učit se, učit se, ...fráze, která je zakořeněná tak hluboko, že nám jí naši dědové a otcové už předávat ani nemusí...

marmyš - Profil | Čt 27.12.2018 19:04:29

LudoO >> Na podobné židličce sedávám posledních 30 let a zatím dobrý.

marmyš - Profil | Čt 27.12.2018 16:44:01

clarence >> Proč na kaprařinu? Tu si nech až po osumdesátce. :-)

Honza58 - Profil | Út 25.12.2018 23:53:05

Vladk >> Oni ti dnešní moderní myslí,že se vše vyrábí ve fabrice.Neteř dělá učitelku v Plzni,když dětem zapálila ohen,aby si upekly buřtíky,tak nechápaly jak to dokázala:-)))))))) Na Vánoce mě říkala,že dostali do školy stromek,který se nevešel do stojánku. Tak šla do dílny,vrtačka,trámky a stojánek byl:-) Je to divčka odchovaná vesnicí:-))))

Vladk - Profil | Út 25.12.2018 23:40:03

Honza58 >> to z té kostene tlamy vypadne. Dneska je každý ochrance všeho. Aspoň online

nofish - Profil | Út 25.12.2018 19:34:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vladk >> k tomu mám také jeden zážitek, pokud můžu. Jakože mě kaprařina nebaví, respektive hon na megakapry. Pro kapra na maso si zajdu, ale nebaví mě tam sedět celý den na zadku a zásadně se vyhýbám revíru po tom, co se tam ryby vysadí (ne je kapr a nejen na MP), takže mám reálně za rok tak jednoho co sežere zrnko kuku.
Kdysi mě kluci ukecali, pár víkendů na kaprech. Prostě hodně zakrmit, od pátka do neděle a dva, tři domů. Bylo to celkem otravné, když najeli a brali jeden za druhým. Dědci nadávali, moc krmíme, stahujeme si ryby k sobě. Ale, pak přišel další rok, pochopili, že to má smysl, ale dali do toho jejich selský rozum a krmili na jaře kousek od břehu, kde věděli, že jsou záběry. Krmili a chytali na velké pelety, nebyly nějak drahé, ale malá ryba to nesežere, spíš vyluxuje ty co už se rozpadly. No, finální verze byla, že si chytili pár fakt velkých kaprů. Ale jak jsem se to dověděl? Byl červenec a chlápek tak okolo čytřicítky je kontroloval. Pak šel ke mě. Nejdřív si pobrečel, jaké krásné ryby zabili. Já mu odpověděl, proč jim to nepřeje, že si jako staří chlapi prostě chtěli zkusit sníst velkého kapra, dokázali ho najít a chtěli zkusit, jaký bude. Našli je, chytili je. Na velké vodě, kde takových ryb bude daleko víc. Začal šílet, jakou to má cenu, ty ryby, jaká je to škoda a bla bla.... Začal něco o trofejích atd. Pak vděl mou povolenku, dva candáty 80+ a málem se složil :-)
Co z toho plyne? (ne ty moje ryby) Kdo umí, umí, kdo neumí, závidí a nadává, hledá na co nadávat a to že chytí prd hází na masaře, tedy dědky, oni mají čas sedět u vody, aby ne, jsou v důchodu :-)

ps: Edit: znal jsem dva, jak všichni nadávají na důchodce, dva důchodce. Co chodili lovit. Úlovek si klidně vzali. Ale chodili zásadně od pondělka do čtvrtka, kdy je u vody po dopoledních většinou klid... ať pak někdo řekne, že jsou (byli, bohužel) masaři, když na daném místě bylo ryb víc spíš o víkendu, kdy tam byl bordel, tři pr... lidí a tím pádem tři pr... krmení ve vodě.

Vladk - Profil | Út 25.12.2018 19:08:15

Dědek >> to byla ještě rybarina. Dneska každý trubec co vykradl home credit je míst světa a neví co se sebou. A pak si naváže uzly na šňůru koupený navazec.... Smutné

fheavy - Profil | Út 25.12.2018 17:06:16

valcha186 >> tvuj nazor sice neni spatnej ale kdyby to kazdej udelal jako ty tak bysme sedeli kazdej u svyho rybnicku aohrivali si svou vlastni polivcicku s par znamyma,tvuj pohled je velice zuzeny hospodaris na svych par vodach a to bohuzel nejde brat jako mustr pro vsechny
nejses jenom ty sam apar tvych kolegu,ono i za humny jsou min.stejne chytri lidi jako ty akorat toho maji nastarost kapku vic nez tvych 5rybnicku, tvuj pohled je pohled cloveka sice od remesla ale takhle to muze delat jenom nekdo,vetsina z nas rybniky nevlastni,sorry ale co na srdci to na jazyku .

Rožnovák - Profil | Út 25.12.2018 15:48:10

Tarn >> Na shcůzích se nehlasuje o výši vysazeného kapra, ale o prostředky které se uvolní s kasy MO na zarybnění nad ZP, o tom jak se prostředky rozhodí a jestli se vůbec všechny využijí rozhodne hospodář podle potřeb a podmínek revíru, protože je za něj zodopovědný. Pokud na domácí stoják chodí jak místní tak i sousedi a v polovině sezony už u je voda řádně probraná, není se co divit že hospodář dá z prostředků nad ZP něco i na Kapra a občas dostává i vyrovnání od Ús protože sousedi pustí vodě také žilou, ale na svazu jsou rádi že se neusiluje o revír místního významu či omezenou docházku nebo podobné věci, jež se stávají někde pomalu folklorem. U nás se za to ještě z těchto prostředků kromě kapra a duháka stále pořizuje lín, lipan, ostretka a parma to je důvod proč pro navyšování ZP zvedám ruku. Do stojáku jde víc kapra i nějký duháka a k nim lín. Do řeky sice duhák ale do profláklých úseků a celkem lehce vychytatelný a hlavně vím že každý rok posílí ne přílíš silnou reprodukci lipana dosazovaní ročka v řádu tísíců kusů. Ale už nemíním dřive narozeným kolegům zaplevelovat diskuzi :-)

clarence - Profil | Út 25.12.2018 14:13:40

sven >> Dík tak tomu samo nikdo neřekl a dost pochybuji,že by o nějakém pojištění někdo věděl.Kdysi jsem si na brigádě zlomil palec všichni to viděli a myslíš,že někdo z výboru přišel řekl?.J

nofish - Profil | Út 25.12.2018 13:54:00

clarence >> tak to bych si osobně asi taky nevzal na triko. Do práce za sebe nikoho taky neposíláš. Jako člen svazu bys měl být při práci i pojištěn, kdyby se něco stalo, ten syn by určitě nebyl. Já už takové snahy taky zaznamenal, ale chlap posílal za sebe dorostence, rybáře.

nofish - Profil | Út 25.12.2018 13:14:36

Rožnovák >> ono to krajské hospodaření má své pro i proti. Ale jako důchodce, bych ho chtěl zažít, moci jít na ryby kam se mi zachce. S tím, jak dnes mizí vody do soukromých rukou, kterým ani nejde o rybařinu, ale o majetek a maximální výtěžnost z něj, i kdyby to měli zasypat a postavit tam obchodní centrum.

Rožnovák - Profil | Út 25.12.2018 12:39:00

valcha186 >> Všude nejsou podmínly totožné. U nás jsme museli ještě před cca dvěmi lety dávat výzvu a žádat na Včs členy a by se hlásili na brigády že nemáme lidi. Jinak je to ale tak na jak píšeš na mnoha místech to upadá a tím ubývá příležitostí na práci, ale to nemění nic na faktu že většina lidí má vše na salámu. Taky jsme u nás vlivem restitucí přišli o několik chovných zařízení na odchov lipana. Ale podle je to že se členstvo odtrhlo o své mateřské mo, mo nyní nabrá každého a nic po nich nechce a nárok na povolenku má každý. Dřív to bylo jinak, člen měl vztah k domácí vodě, věděl ja se bude starar tak si zachytá a že si zachytá. Dnes si kupí územní povolenku a na domácím se celý rok ani neukáže a vláčí někde dravce na nádrži či podobně na opačném konci kraje nebo dokonce republiky, nedávno to tu někdo někde zmiňoval.

valcha186 - Profil | Po 24.12.2018 23:07:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Jako důch. jsem si koupil ruiny a udělal z toho vody. Já chytám od doby kdy jsem začal chodit. Bydleli jsme přímo u vody. Táta byl pan rybář, já jen když se mi chtělo. Tak jako kluci od vody. Pokračoval brácha, já to mám u nosu a jen zaučuji vnoučata a ostatní děti. Pro ně děláme závody. Jinak bych se asi unudil. Navečer jsem zakrmil a rán o jdeme na to. Stará parta od vody, co jsme ještě neumřeli. Přijede rodina a další. Zatopil jsem, pivo je, křen nakopán a tak nám nic nebude chybět. Jen na okraj, s. voda se běžně používá pro soukromáky, nejedná se o úřední jednání, je to takové slušnější a 60 let u vody jde. Mám něco za sebou, tak mám přehled o lesích, vodách, protože si pořád někdo honí hormony na vodě, cestách, tr. oznámeních atd. Jako parta důchodců už ladíme dětské závody i na příští rok. Nepřesnosti jsou zde povoleny a zde jde o důchodce a ne výklady termitů. Hezké svátky a pobyty u vody. Škoda že s námi zítra nebudeš. Nejstaršímu je 91 let.

drvoštěp - Profil | Po 24.12.2018 15:09:02

Děda Lebeda >> Chodím i s ,,dědkama" v důchodu, a jsou to kluci učenliví. Dělají mi radost. Jediný v čem jsou předemnou že mají na ryby více času😁

Děda Lebeda - Profil | Po 24.12.2018 12:36:17

Druhe varovani vsem zbloudilym. Bavit se lze o duchodu a rybolovu a o cemkoliv co dava smysl. Jakmile na to poradne prijdu, zacnu to regulovat. Pokud si nedate pokoj.

valcha186 - Profil | Po 24.12.2018 11:45:14

kakr >> Já jich mám 5 a z toho vodu jen ve 3, protože 2 jsem letnil a také mám vodu ve sklepě. Tam si dávám občas líny na zimu a pak je postupně odebírám na pánev. To je věda, co.

valcha186 - Profil | Po 24.12.2018 11:18:57

nofish >> Dobrá rada, založit svůj spolek, pak si to každý uhlídá. Svaz je nefunkční. Za pár korun hodně ryb, něco prodat, aby bylo na cesťáky a za povolenku, jen pro ty co berou. Pak jsou ti, co berou jen pár pro sebe. Myslivci to mají vyřešené, zvěře že si to vychutnají. Pokud nebude zaplať co sis odnesl, tak je to o ničem. Mám svoji vodu, ryby chytám jen hodně málo s dětmi, když tam někoho pustíme, tak ho musíme hlídat. Jsou rybáři, co jim ryba zajede do kořenů a vůbec se nestydí ji utrhnout. Vedle je loď i šlapadlo, ale to je už pro ně práce. Na slova vypadni od vody a už se neukazuj, se diví proč. O dětských závodech, dost dobrý trenér, řekl, že utrhnout rybu v kořenech je vražda. Tak se svékl, doplaval na místo a po 20 min a trhání kořenů kapra vyprostil. To opakoval 3x. To naše děti se řídí heslem :Ctíme její veličenstvo rybu ".

brach - Profil | Po 24.12.2018 11:13:50

Rybařina nemá se sportem nic společného...
(Pokud se nesoutěží v rybolovné technice).
Martíku, Martíku - ach jo....

doktor multiplikator - Profil | Po 24.12.2018 10:20:27

Martík >> ked brat tak ryby vsetkych legalnych velkosti, vela kaprov nad 70 vody nici. niekto sa chce olizovat , niekto mladeho kapra na cerstvo iny vacsieho do dymu.

ale starenim obsadky sa dosiahne akurat dodzubanie biotopu a este viac prasečkynov na nete

ani kedysi sa kapre 70 plus nechytali kazdy den a tak by to malo aj ostat. ne jak teraz ze si chyti doobeda 3 a poobede tiez

rybobuch - Profil | Po 24.12.2018 1:22:00

Rozum >> Kluku, ty jsi ale vůl....