Quo vadis rybáři?

Diskuse k bleskovce Quo vadis rybáři?

Autor diskuse: fotojakes - Profil , 10.12.2015
30 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Naleš vavřina - Profil | Pá 11.12.2015 7:17:39

Obsah článku je až smutně pravdivý, úplně stejně vidím přístup drtivé většiny členské základny i já. Většině současných členů svazu záleží jen a jen na levné povolence bez dalších povinností. No a pokud zarybnění revírů - potažmo ve většině případů množství hlavně trofejních ryb, méně často i násaďáků - tak se kafrá a vedou se pivní řeči jak u krýglu, tak hodně i nad klávesnicí. A nějaké povinnosti z členství ve svazu? Zaplatil jsem si, tak co po mě ještě chtějí... nějaká členská schůze nebo brigáda ... Jen si někdy zkontrolujte v přehledu o docházce k vodě kolik členů bylo raději u vody než na výroční členské schůzi, ale nadávat budou. A brigády? Práce v terénu na březích vod revírů MO a práce pro domovskou MO smrdí nemalé části členské základny víc, než potkanovi železa. Po pravdě ale většina současných rybářů (členů svazu) ale ani není schopna ty brigády odpracovat - např. na údržbu břehových porostů se na jednu kosu (křoviňák) sejdou 5x hrabě a ještě k tomu v polobotkách, to samé platí i třeba pro brigády "dělané ve vodě" - zde kosu nahrazují broďáky. Sběr odpadků na břehu i v bezprostředním okolí okolí vod je brán jako práce více než potupná, ale na "bordel" u vody se nadávat umí. Vztah řadových členů k domovské MO ukazuje i účast na jiných akcích pořádaných MO - např. na rybářských závodech. Dříve byla účast na takových akcích otázkou "stavovské cti", byť se jednalo o ukázkové "slavnosti sněženek". Ale chlapi se sešli, pokecali, poškádlili se, pak si dali panáka a domluvili si další ryby. A byli se schopni domluvit např. na opravě lávky přes stoku. Ale dnes? Ať si to výboři udělají sami, já jdu raději na ryby, je mi to jedno. Právo rybolovu na vodách v rámci celého svazu není bráno jako výsada, ale jako automatické právo, vždyť je přeci zaplaceno. Tragičnost celé situace dokresluje i snaha o tajení revírů s ucházejícím zarybněním a lynčování těch, kdo revír tzv. propálí. K nerespektování bližších podmínek pro výkon rybolovu je zbytečno se vyjadřovat - např. jen "lov přes čáru" nebo nerespektování maximální povolené krmné dávky. Závažnější delikty ani nezmiňuji.
Je to opravdu o zodpovědění si osobních priorit co mi tento nádherný koníček přináší, co mi poskytuje svaz a naopak co mohu poskytnout já.... Quo vadis Domine?

NDrozďák - Profil | Pá 11.12.2015 10:23:00

Z článku na hony čiší nepochopení doby, v které žijeme a všech jejich atributů. Nepochopení změny, která tu nastala má neustálý progres posledních min. 15 let.
Já chápu důvody, které vedou autora k sepsání takového pojednání. Chápu, že člověka se vztahem k přírodě a našemu koníčku současný stav nenechává v klidu. Ale nechápu, že Roman dodnes neprocitl a neuznal fakt, že jím popisovaný stav je v současné podobě a struktuře ČRS již NEZVRATNÝ a postupný hlubší a hlubší úpadek rovněž. Je to trend, který nelze změnit návratem do minulosti.
Společnost a lidé v ní kvaltují. Je to důsledek systému. I kapitalismus má své stinné stránky, a to jsou především mnohem vyšší nároky na jedince. Vše je podřízeno výkonu, musíme se postarat především o sebe a zabezpečit své rodiny. Rychlost a mělkost prožitků promítající se i do přístupu k našemu koníčku je jednou z daní, kterou je nutno za osvobození našich životů zaplatit. Zaplatit za čas, který nemáme.

Systém, který je postaven na dobrovolnosti a osobní /především časové/ angažovanosti svých členů je reliktem minulosti. Je přežitý. Tím neříkám, že je to dobře. Ne, svým způsobem je to hrozná škoda, ale prostě nelze takto jít dál. V menších MO je možno tyto vazby ještě do jisté míry zachovat. V sociální anonymitě velkoměsta jsou předem odsouzeny k zániku. Většina lidí nemá čas přiložit ruku k abstraktnímu dílu. Má sotva čas na vyřešení svých životních priorit a rybařina je pro ně logicky odpočinkovou aktivitou. Ale už nemají možnost jí sami mnoho dát kromě peněz. A to také ne vždy.
Nemohou za to členové, jejich pasivita je důsledkem životního stylu, kterému se musíme přizpůsobit.

V každé společnosti jsou lidé, kteří káru táhnou, pak ti, kteří jí mohou dát něco navrch ze svých peněz a většina se prostě a jen poveze.
Je potřeba v rámci daných možností motivovat mladší ročníky, které ještě nějakou porci volného času mají.
Je potřeba aktivně komunikovat se členy, v podstatě nastavit propracované PR, probudit alespoň u některých jakýstakýs pocit sounáležitosti, říkejme tomu klidně klubismus. Aby vazby mezi lidmi byly těsnější, členové vystoupili z anonymity. Ruku na srdce - kolik MO se tak chová, hlavně na velkých městech?
Většinou dostanete pozvánku na VČS /a někdy ani to ne/ a výzvu ke splnění členských povinností.
To není správná cesta.

Naleš vavřina - Profil | Pá 11.12.2015 10:02:14

Za peníze si vše koupit nejde - v mnohých reakcích naprosto chybí pocit sounáležitosti s vodou - oblíbeným revírem, domovskou MO, ... - je to prostě já, já a zase já, já sólista,... . Málokdo chápe, že společná práce - brigády mohou i tmelit kolektiv kolegů rybářů, a dávat pevnější zázemí domovské MO v podobě členské základny co má zájem.
Vymanění se z područí diktátu peněz, "já - komplexu" a závisti přinese všem mnohem více klidu a pohody u vody - tedy atributům po nichž většina jen marně volá, ale nic pro jejich naplnění nedělá. S tímto přístupem by to i zde na MRKu vypadalo jinak.

Nmildas - Quinn - Profil | Pá 11.12.2015 11:34:31

Jen dve veci.
Kdyz jsem na brigady chodival, byl jsem mlady a uz tehdy me neskutecne sralo, jak zoufale projebany ten cas byl. Naprosto neefektivni prace, casto zbytecna, jen tu carku clovek do vykazu ziskal. Jinak k hovnu. Pak gulas a domu. S pocitem, ze jsem ten litr usetril fantasticky lehce. Kdyby takhle pracovala jakakoliv jina ofganizace ci firma, do roka by zdechla.

Pocit sounalezitosti je bezvadny, ale v poctu 400.000 lidi absolutne nerealny. Cimz se dostavam k tomu, co pisi ZN a drozdak. Rozmrdat ten moloch na prvocinitele, rozumej jednotlive MO. Tam bych si ten pocit sounalezitosti umel velmi dobre predstavit. Mam xy km vody a nas 100 se o ni stara. Starame se dobre ? Ocenite nas tim, ze k nam prijedete na ryby a SAMOZREJME nam za to zaplatite. Nemyslim 1000 korun denne. Treba stovku, dve. S az se pujde na brigadu, pujdou vsichni, protoze si uvedomi, ze to delaji pro ten svuj spolecek a pro tu svoji MO.
Tohle vidim realne i v ramci svazu, ale musi byt vule. Do te doby, at se mnou nepocitaji. Nemam cas, ale s tim bych se asi popral, hlavne nemam chut.

NZN - Profil | Pá 11.12.2015 7:55:36

po přečtení tohoto článku jsem měl pocit, že jsem se ocitl zase v 70-tých letech minulého století. Je zarážející, že ČRS se nedokázal smířit s tím, že je úplně jiná doba.
Mám i jiné koníčky, než je rybařina. Je podivné, že když jdu lyžovat, nikdo po mě nechce, abych šel v létě kosit trávu na sjezdovku, když jdu plavat, nemusím jít čistit bazén, když jdu do kina, nemusím tam napřed uklízet.
Přitom to jsou taky moje koníčky, stejně jako rybařina.

NZN - Profil | Pá 11.12.2015 10:21:19

aleš vavřina >>
to není diktát peněz, to je diktát doby. Doba je jinde, na nic není nčas, člověk je vyšlusovaný z práce, na nějakou další činnost není sil ani invence. Každý makající člověk má prostě málo času

Nechci tmelit kolektiv, nechci být sólista, nechci také být s každým kamarád jen proto, že je rybář. Chci si jen odpočinout.
O tom, že si za peníze nejde všechno koupit, to mě poučovat nemusíš. Fakt ne, vím to bohužel až moc dobře.
Tvůj příspěvek je jak z propagačního letáku druhé poloviny minulého století. Nic ve zlým.

NKreja - Profil | Pá 11.12.2015 18:44:34

Mě vždycky zvedne ze židle téma brigády a rybochovné zařízení.Žádná organizace ani územní svaz nezveřejnil to zasádní a to je na kolik je vyjde cena kapra a za kolik ji může nakoupit u velkochovatelů.Kolikrát to vypadá že je to spíš akvaristika některých členů za peníze ostatních.Skutečně bych chtěl vidět celkové vyúčtování nákladů - pronájem rybníků,násady,krmení,nářadí a hlavně do toho započítat hodnotu práce.
Myslím si že kdyby výbor to takto doložil tak by hodně členům dokázal že to má smysl nebo naopak ho poženou bičem.
Jedná se jen o chov kapra (dravci,lín a jiná "nedostatková" ryba to je úplně něco jiného) a nejedná se o žádnou konkrétní organizaci.Naopak u některých je vidět že to mají "zmáknuté".

Nfotojakes - Profil | Pá 11.12.2015 18:04:23

Willow >> mám stejné poznatky, i přes mnohonásobně více odvedené práce kolem revírů a rybochovu, je počet brigádníků téměř stejný jako loni kdy se udělal zlomek práce. Letos jsem vedl evidenci sám, pokud někdo další chtěl doplňovat jména, musel to dělat před celým výborem a někým z DK, takže to tak horké nebylo. Pro příští rok už jsem zavedl nový systém a to jsou online dokumenty od googlu, lze tam přidělovat oprávnění pro zápis, nebo jen pro prohlížení. Dva tam budeme zapisovat a DK s celým výborem (celkem 10 lidí) bude mít možnost v průběhu roku kdykoliv kontrolovat i bez našeho vědomí. Pokud o nahlížení do evidence požádá i kterýkoliv náš člen, nemám s tím problém. Navíc lze přesně dohledat kdo tam kdy co upravil, změnil, smazal. Tenhle bič jsem na sebe upletl právě z důvodu, aby se zamezilo podobným spekulacím, že se tomu, či onomu něco dopisuje jen tak. K tomu dopisování dochází ojediněle, třeba u lidí, kteří MO sponzorují (jejich sponzoring mnohonásobně převyšuje hodnotu brigády), nebo vykonávají nějakou jinou službu (zaměstnanec vodáren, který nám nad rámec svých povinností celý rok hlídá a informuje o případném problému s vodou pro naší líheň). Ale opět na výboru a před DK.

https://www.google.cz/intl/cs/docs/about/

Npotočák 62 - Profil | Pá 11.12.2015 10:36:52

ZN >> Povinnost zůčastnit se činnosti spolků byla už od vzniku rybářských spolků,at´se jednalo o 1.republiku nebo Rakousko-uhersko.Členství ve spolku by mělo být nejen o výhodách ale i povinostech.Řada MO má chovatelská zařízení a pod.produkuje často druhy ryb které nejdou na trhu koupit a hlavně svazová cena kterou dostávají je nižší než je tržní cena a to u mnoha druhů je rozdíl dost velký.Díky těmto MO a jejich členům, kteří se na tom podílejí a to většinou zdarma nebo za částku, za kterou by většina lidí ani nevstávala je tak nízká cena povolenek.Řešením by bylo zredukovat počet členů svazu tím že se zavede povinnost pro členy svazu účasti na brigádách a schůzích.Tím se zredukuje počet na ty, kteří mají zájem být členy svazu.A ostatním umožnit rybolov na revírech,ovšem za cenu povolenek,která bude odpovídat tomu, že nejsou členy svazu.Je to jednoduché,bud´budu členem svazu se všemi výhodami ale i povinostmi které z toho vyplívají,nebo členem svazu nebudu a budu platit.Pamatuji dobu, kdy byla pro vydání povolenky povinnost mít odpracované brigády-v té době 25hodin a účast na schůzích a nikdo to nepovažoval za nic špatného.A poznámka na konec,nevím jak jinde ale u nás má každý myslivec svůj krmelec,přes zimu se o něj stará,přes rok suší seno,popřípadě ho koupí a nepovažuje to za nic zvláštního.Myslím, že to je v tom že chápou,že pokud´chtějí zvěř lovit,musejí se o ni i starat,to podstatná část rybářů nechápe,chtěly by pouze lovit ale ručičky nebojte,vy dělat nebudete.Petrův Zdar

Nvaga - Profil | Pá 11.12.2015 9:37:41

xDanielS >> :-))) clenstvom, splnenim povinnosti, uhradou poplatkov a v neposlednej rade dodrziavanim predpisov ziskas pravo byt rybarom.. slovo kupit som pouzil nevhodne.

NRavachol - Profil | Pá 11.12.2015 9:18:56

vaga >> taky jsem to chtel okomentovat ale to nema smysl, proste spouste lidi nevysvetlis ze to není jak koupit si listky na kolotoč :)

NVíD - Profil | Čt 13.4.2017 11:31:20

Ráno je u vody všechno hezké, protože den ještě nevzešel a my jsme si ho ještě nestačili otrávit.
Ota Pavel

NFRANK71 - Profil | Ne 13.12.2015 7:42:13

„I ta zlodějna musí bejt,“ řekl Švejk, „kdyby to všichni lidi mysleli s druhými lidmi dobře, tak by se potloukli co nejdřív navzájem.“

NMrCement - Profil | So 12.12.2015 9:17:04

FRANK71 >> za pět. Sednout.

NWillow - Profil | Pá 11.12.2015 20:27:30

Kreja >> Tak to je divný,aspoň pro mne.Co potom dělá revizní komise.

NWillow - Profil | Pá 11.12.2015 19:05:50

Mrknato >> Kapr je mor,já kopu za pstruhovky a původní ryby,né ostroretek jak hnoje,ale Po původní,né dovezený z Polska ,Slovenska a Kolowratska.Lipan ,ani nemluvě.Máme střevle,vranky,mřenky tak proč né původní ryby.

NWillow - Profil | Pá 11.12.2015 18:58:49

Mrknato >> Ono se začíná pomalu koukat na zarybnění a vůbec návštěvnost revírů,tzn. na hospodaření.A špatný hospodář,nemusí být majitelem revírů.Která komerční líheň bude dělat pstruha potočního nebo lipana?Žádná,není to ten ,,top,, byznys.Duháka a sivena dělá každý jouda.Nedávno jsem viděl jakými mrzáky zarybňuje Včus.Hrůza ,chyběly jim ploutve,ohryzaný akorát krmení pro volavky,kormoše a vydry,ryby k ho.nu.Tam mají všichni odevzdat peníze za brigády??Nasrat,to je moloch kamarádíčků a komoušů,co se změnilo,že chybí ryby v řekách.Prachy,nic jiného,a kdo je prohejří,kdo si užívá majitel dekretu,vrátit zpět Mo všechny pravomoce a pak vyžadovat hospodaření.Bylo by to jak píše Sven,taková klubová činost,jinak to asi nepůjde,peníze mizí a ryb je málo,doufám,že to Mze brzy pochopí.

Nfotojakes - Profil | Pá 11.12.2015 18:12:02

kakr >> bál jsem se toho, ale přijít to muselo, to věděl každý :-)

Nfotojakes - Profil | Pá 11.12.2015 18:09:54

Mrknato >> sorry, na debaty s tebou čas nemám, takže ani reagovat nebudu :-)

NDrozďák - Profil | Pá 11.12.2015 16:35:01

Willow >> no tak schválně, nemusíš přesně, stačí přibližně. A můžeme udělat rovnou i anketu:

2-5% je schopno a ochotno přiložit ruku k dílu a přispět k chodu organizace.
5-15% dalších je ochotno přispět penězi i nad rámec povinného minima, ale nedostává se jim času podílet se na chodu organizace jako takové
80-93% všech členů není schopno či ochotno ani k jednomu, ani k druhému.

Co s takovým materiálem chce kdo dokazovat?

NDrozďák - Profil | Pá 11.12.2015 10:48:50

aleš vavřina >> Pá 11.12.2015 10:38:27

Aleši, zkus si znovu přečíst pořádně oba dva odstavce.
Zjistíš, že jsou antagonní - protiřečíš si.

"co mne nejvíc mrzí je fakt, že si nevážíme těch možností co svazové hospodaření nabízí - ale to je bohužel daní za kvantitu a z ní se odvozující kvalitu aktuální členské základny, právo rybolovu je dáno každému kdo o něj požádá, resp. si ho zaplatí za současné iluze že všechno povoleno jest " v zásadě potvrzuje, že degradace SOUČASNÉHO systému svazového hospodaření je opravdu nezvratná. Protože to s tou anonymní kvantitou za levno jinak nelze.

Nsven - Profil | Pá 11.12.2015 9:54:48

aleš vavřina >> Vnímám to úplně stejně.
Netřeba nic dodávat, napsal jsi to i za mě. Díky.

Nipixicht - Profil | Pá 11.12.2015 9:49:56

Nepořádek u revírů má postihovat rybářská stráž,ale osobně jsem se setkal s názorem člena rybářské stráže který řekl,že povolenku za takový přestupek by ne že nevzal,ale ani nedal.Pokud rybářská stráž bude bazírovat na prkotinách a ne na důležitých věcech bude nepořádek u revírů stále a brigády to nevyřeší.

Nrybomil - Profil | Pá 11.12.2015 9:46:48

vaga >> tím si tak max." kupuješ " právo k zákonnému odlovu ryb dle příslušných ustanovení, klidně by se tomu mohlo teď moderně říkat taky " " těžba " ".
Nazývat někoho rybářem v tom pravém ( nepomýleném ) slova smyslu je o něčem jiném.
A " získat právo " být rybářem je podle mě hrozný pojem ( " pasován na rybáře " pantátou Rybářství Hluboká / Vlt. jsem byl v r. 1974 ).

NxDanielS - Profil | Pá 11.12.2015 9:45:47

vaga >> Jop, s tím souhlasím, to je jasné. Nerozumím ale poplatku za brigádu, pokud je mi "vyčítáno", že na ni nejdu. Buď ať svaz podmíní, třeba nevydáním povolenky pro přístí rok, vykonání brigády, nebo pro mě je poplatek za brigádu náhradou brigády samotné a svaz by měl použít peníze vybrané z tohoto poplatku na vykonání prací kolem a na svazových vodách.

Nrybomil - Profil | Pá 11.12.2015 9:37:11

Na brigády jsem chodil mnoho roků, bo dříve to zaplatit nešlo. Nyní platím, nebudu jezdit 100km vykonat brigádu. Navíc někdy jsem postrádal smysl mám zadané práce.
Rozhodně při vláčce nebo mušce nehodlám uklízet po jiných - rybářích i nerybářích ( např. pádlovačích ) co nechávají až ukrutný bordel. Max. tak ponechané zbytky futra, kolínka rozmáznu botou atp. Taky si Povodí, alisas hrázný usmyslí, že pustí vodu a uklizené fleky zaneřádí znovu za pár hodin.
Dělám pro MO jinou činnost, např. píšu zprávy z akcí, závodů, potřebné až důležité info o změnách předpisů, možnostech levnějších nákupů atp. na web. Ale zřejmě to vypadá, že to nikdo stejně nečte... někdy se mě členové ptají na věci co tam visí přes rok. Prostě to není to echt správné info kde, kdy a jak dostat co nejsnadněji kapř do igelitky :-(

NxDanielS - Profil | Pá 11.12.2015 9:31:19

vaga >> Kupuji si právo na brigádu?

Nvaga - Profil | Pá 11.12.2015 9:23:12

xDanielS >> to je prave ten najvacsi rozdiel.. nekupujes sluzbu.. tym ziskavas PRAVO.. u nas je to dokonca aj v zakone.. pravo chranit, chovat a lovit.. a je to v tomto poradi.. sluzbu si kupis na sukromaku.

NxDanielS - Profil | Pá 11.12.2015 9:19:32

Asi pořádně nerozumím této větě: "Nepřehazujme svoji odpovědnost na ostatní prostřednictvím vlastního pocitu, že jsme si přece za služby svazu zaplatili formou členského příspěvku, poplatku za brigádu a nákupem povolenky."

K čemu je tedy poplatek za brigádu?

NSa(l)micka - Profil | Pá 11.12.2015 8:18:06

Na tom článku něco je. Valná většina lidí opravdu radši zaplatí, aby se nemusela nikde plácat těch osm nebo deset hodin. U mojí MO je brigádníků pomálu.Jinak co se týče čistoty kolem toků: včera jsem šla vláčet a našla jsem u vody kde co, popravdě bych to neodvezla ani s dvoukolákem, natož přes ty kotáry u řeky. Když sem tam zahlídnu pneumatiku trčící z vody, tak mne to ani nepřekvapuje a aspoň ji vyhodim ven, ale když jsem třpytku sekla o hajzlík napolo utopenej v blátě, nezbylo jinak a musela jsem ho ponechat vodě.