Zaniknou některé jezy

Kategorie: Všeobecné

Evropská unie a Ministerstvo životního prostředí budou dávat přednost ochraně životního prostředí před výstavbou elektráren. Cílem je usnadnit migraci ryb, a proto můžou být odstraněny některé jezy. To se ale nelíbí provozovatelům malých vodních elektráren, kteří se proti změnám bouří.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/novela-vodniho-zakona-zrusi-nektere-jezy-dopad-bude-mit-i-na-elektrarny-349370

Martin M., 20.5.

Diskuse k bleskovce

starecek - Profil | So 25.5.2024 16:04:35

Honza7 >> Nejde ani u egd. Mám to doma. Před leta to u prvních fv v satelitu šlo ,ale už asi 3 roky ne.

Honza7 - Profil | Pá 24.5.2024 22:35:45

razisdas >> Správně jsi pojmenoval problém - to co zvládne síť. Síť je stále v drtivé většině stejná pro všechny distributory, tak proč jeden to dokáže a zbytek ne. Předem se zde šíří, že to nejde bez jakýchkoliv podkladů a pokud tohle budeme baštit, tak nám budou pořád tyhle šlichty vařit.

razisdas - Profil | Pá 24.5.2024 21:08:46

Honza7 >> Proč se ptejte na EGD a na ČEZ. Moje zkušenost z praxe je pouze taková, že EGD má svoji koncepci a problémy řeší jinak než ČEZ.
Každopádně, pokud začne v jedné větvi vyrábět najednou např. 10 FVE, a síť na to nebude navržena, tak to nemusí vydržet. Přístup k tomuto problému mají jednotliví distributoři rozdílný. Ale co si budem povídat, dnes je to stejně o tom jak nalákat co nejvíce zákazníků.

Honza7 - Profil | Pá 24.5.2024 18:31:13

starecek >> Ještě zde máš jednu odpověď - https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatni-vybor-chce-usnadnit-vystavbu-novych-malych-vodnich-elektraren
Opravdu si myslíš, že všude tam kde chtějí stavět MVE je dostatečně silná přenosová soustava? Už jsi někdy slyšel a nebo četl, že kvůli nedostatečné přenosové soustavě elektrické energie zamítli MVE ( prosím Tě dej mi na to odkaz )?

Honza7 - Profil | Pá 24.5.2024 18:26:30

starecek >> Ahoj, už jsem ve stejném duchu odepsal v mém předcházejícím příspěvku kolegovi. Pokud stejnou rozvodovou síť používají všichni distributoři a nikdo z distributorů nemá svou vlastní, kde by ji mohl odklánět, tak mi prosím vysvětli proč to u EON-u jde?
Podnikatelé, kteří mají umetenou cestu k vládnoucím elitě nedělá žádný problém v rámci mediální osvěty řadovým lidem vymývat mozek o slabé distribuční síti ( lokálně to je určitě velmi pravděpodobné, ale v rámci celé naší republiky sotva ). Blbost a naivita bolí, pokud se nepoučíme, tak bude bolet dál.

Honza7 - Profil | Pá 24.5.2024 18:11:15

razisdas >> Tohle je sice pěkná úvaha, ale má celkem velké trhliny - u EON-u to jde, u jiných ne. Máš pocit, že EON má vlastní natažené dráty v rámci rozvodové sítě? Do konce května máš možnost využít virtuální baterii u uvedené společnosti. Nenažranci si píseček v naší republice dávno rozdělili a svůj penězovod si nenechají odstavit.
Když se nechce, tak je to daleko horší, než když to nejde.

razisdas - Profil | Pá 24.5.2024 8:52:35

Honza7 >> male FVE dodavaj do distribucni site, ktera je poddimenzovana. Naopak bloky elektraren do prenosove site, ktera je dimenzovana na budouci vykony.

starecek - Profil | Pá 24.5.2024 8:39:47

Honza7 >> No síť je stavěná od elektráren ke spotřebě. Tj. 5 bloků klidně utáhne, pokud se podtaví na starých místech. Jenomže domácí FV se staví zejména na konci sítě u domků. Síť není stavěná na to, aby ze satelitu šlo cca 20x více (svítí) než v době spotřeby do domů (nesvítí). Jde to, ale za velké peníze přebudovat posílit 20x dráty, trafa, rozvodny...

milanpindryc - Profil | Čt 23.5.2024 15:02:47

Martin M. >> FVE dava smysl jen kuli dotacim

milanpindryc - Profil | Čt 23.5.2024 15:02:09

Honza7 >> Kdyby se penize co se proinvestovali za FVE dali na stavbu jaderky tak tech 5bloku je hotovejch a vykon je uplne jinde nez z tech FVE

Martin M. - Profil | Út 21.5.2024 17:55:19

jxr >> "FVE dává smysl hlavně s použitím baterií."
Nejsem si jisty. Asi zalezi, jestli a za kolik jsi schopen prebytecnou energii prodavat zpet do site. Muzes pocitat, ze ulozeni energie z FVE do baterii te bude stat cca 2kc za kazdou kWh kterou tam ulozis. Tedy tva uspora za vyrobenou a ulozenou elektrinu nebude plna cena elektriny nakupovane ze site (4kc/kWh), ale jen cca polovina. Nekdy se to muze vyplatit, nekdy ne, ale nekoukal bych jen na pocet roku navratnosti, ale i pocet roku, nez budes muset znovu udelat investici do baterie, coz za dobu zivostosti FVE muze byt i nekolikrat.

chřenovák - Profil | Út 21.5.2024 16:38:08

dantex >> Kdyby se zrušeli jezi tak bysme museli chodit na rybníky 😂
Stačilo, když odpustily Orlík jak vypadala Vltava 🤠

chřenovák - Profil | Út 21.5.2024 16:35:48

dantex >> Tak je to jenom opravený a ne nový postavení 😂

dantex - Profil | Út 21.5.2024 16:15:09

chřenovák >> on tam byl starý jez, na jeho místě je teď tento, komplet nová stavba

Honza7 - Profil | Út 21.5.2024 15:30:04

jxr >> O tom by se dalo dlouze polemizovat. Prozatím jsme energeticky soběstační, ale pro nás je energie dražší, než pro ty co ji od nás kupují. Podle žvástů našich energetiků je tady potřeba dalších pět nových bloků jaderných elektráren, ale je s velkým podivem, že pro tyto nové bloky je dostatečná energetická síť. Pro majitele malé FVE energetická síť je už nedostatečná ( i když v množství energie by byl jen nepatrný zlomek, které by tam dodávali FVE vůči jaderným elektrárnám ). Nepřipadá ti to celé na hlavu?
EON momentálně stále ještě nabízí virtuální baterii - můžeš dodat do sítě přebytek, který si později v době potřeby odebereš. V Polsku to takhle funguje, u nás to u většiny distributorů nejde. FVE dodávají elektrickou energii za zlomek ceny ( pokud máš to štěstí energii do sítě posílat ) toho co si účtují jaderné elektrárny - vidíš tady snahu o větší zapojení FVE do energetických sítí? Těch keců kolem energií jsou mraky, ale těch co jsou smysluplné je minimum.
Pokud se tady dotáhne záměr přetáhnout automobilovou dopravu na elektrickou energii, tak FVE bude majitelů jaderných, plynových i uhelných elektráren ještě větším trnem v oku, než teď.

chřenovák - Profil | Út 21.5.2024 15:26:32

dantex >> Máš nějakou fotku než tam udělali jez ?