Důchod a ryby

Jak se Vám loví, když máte opravdu volno?
Autor diskuse: Děda Lebeda - Profil , 22.12.2018 všeobecné - techniky lovu

Nsven - Profil | Čt 27.12.2018 19:05:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

LudoO >> ono to je také hodně o zvyku..
Já bych bez opory zad sedět nevydržel ale třeba můj strejda, na takové stoličce sedí celý rybářský život. Dříve sedával i na bedýnce, vložené do montážní brašny... A v dubnu mu bude devadesát...
To mě už kolem vody budou maximálně vozit v penálu :-)

Nsumec 1950 - Profil | Čt 27.12.2018 18:47:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Děda Lebeda >> Já si naděluji pořád.

Nsven - Profil | Út 25.12.2018 22:09:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vladk >> Mám podobnou historku s hráchem.. :-)
Možná to bude také už deset - patnáct let..
Vypravil jsem se na jeden revír, kde jsem si už několik dní předkrmoval kapříky vařenou kukuřicí ..
Ale zatím jsem tam nechytal a tedy s vidinou, že dneska to půjde, jak z praku.. A jestli přijde nějaký rozumný, tak ho svezu autem :-)
Kráčím po břehu na svůj flek a asi třicet metrů před ním, sedí kamarád a hraje na plejstejšnu nějakou ptákovinu... Povídám mu "čau, co to tu děláš" a on, že už tam sedí asi čtyři hodiny, naházel deset metrů od břehu půl druha kýble vařeného hrachu a ani ťuk..
Povídám: "neboj to přijde" :) a chci jít dál na svoje.
Ale on ať si sednu vedle, že to dneska stejně nic nedělá, tak alespoň dobře pokecáme..
No, moc se mi nechtělo ale nakonec jsem zůstal. Navíc už bylo na revíru víc lidí a nechtěl jsem svůj flek zbytečně propálit ....Nechám si ho na zejtra.
Povídá "hele, tady mám v pixle vybraný velký a pěkný kuličky na háček, vezmi si kolik chceš"
Symbolicky jsem si pár kuliček vzal, poděkoval ale napíchnul svou kukuřici.
Ani to snad nedopadlo na dno a už tam byl macek... břicho jak sud a z huby mu tekla zelená kaše..
Vykulil se, povídá: "no to není možný, ty příjdeš hodíš a máš ho" a hned oba pruty přehodil ..
Hned mi to zapálilo..... No víš, já tam dal hrášky dva, tak asi proto..
Napíchl jsem demonstrativně dva hrášky a když nekoukal, přezbrojil na kuku..
....Další macek s hrachovou kaší u huby...
Vyrval pruty z vody ´, na každý hák dva hráchy a v očekávání plichty, to mrsknul kousek od mých. Potrápil jsem ho ještě asi třikrát a pak mu to prásknul... :-)
Nadal mi do nejrůznějších údů a lehkých žen ale samozřejmě ze srandy...
Dorazil jsem ho nabídkou: "hele kamaráde, jestli chceš, vezmu tě k sobě do kroužku, tam občas dělame s dětmi takové pokusy, jak to v přírodě funguje" :-)

Konkrétně tento pokus je formou hry "žranice" ....
Např. na tři stoly se nepravidelně rozloží malé kostičky nakrájené veky a "soutěžící " mají za úkol bez pomocí rukou a po jedné, je vyzobat. Jako ryby.
Když je hotovo ,znovu se rozloží kostičky veky a mezi ně malé kostičky oplatek..
První zmizí oplatky, veku už nikdo nechce..
Třetí kolo jsou nakrajené oplatky a mezi nimi nakrájené malé kostičky čokolády..
Nejprve zmizí čokoláda a pak případně přijde řada na zbytek..
Čtvrté kolo jsou malé kostičky čokolády a uprostřed jeden velký kus...
Takže je to jasný, že :-)
Nikomu jsem nic nevysvětloval ...kdo to měl v sobě, ten pochopil ..

Nnofish - Profil | Út 25.12.2018 19:34:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vladk >> k tomu mám také jeden zážitek, pokud můžu. Jakože mě kaprařina nebaví, respektive hon na megakapry. Pro kapra na maso si zajdu, ale nebaví mě tam sedět celý den na zadku a zásadně se vyhýbám revíru po tom, co se tam ryby vysadí (ne je kapr a nejen na MP), takže mám reálně za rok tak jednoho co sežere zrnko kuku.
Kdysi mě kluci ukecali, pár víkendů na kaprech. Prostě hodně zakrmit, od pátka do neděle a dva, tři domů. Bylo to celkem otravné, když najeli a brali jeden za druhým. Dědci nadávali, moc krmíme, stahujeme si ryby k sobě. Ale, pak přišel další rok, pochopili, že to má smysl, ale dali do toho jejich selský rozum a krmili na jaře kousek od břehu, kde věděli, že jsou záběry. Krmili a chytali na velké pelety, nebyly nějak drahé, ale malá ryba to nesežere, spíš vyluxuje ty co už se rozpadly. No, finální verze byla, že si chytili pár fakt velkých kaprů. Ale jak jsem se to dověděl? Byl červenec a chlápek tak okolo čytřicítky je kontroloval. Pak šel ke mě. Nejdřív si pobrečel, jaké krásné ryby zabili. Já mu odpověděl, proč jim to nepřeje, že si jako staří chlapi prostě chtěli zkusit sníst velkého kapra, dokázali ho najít a chtěli zkusit, jaký bude. Našli je, chytili je. Na velké vodě, kde takových ryb bude daleko víc. Začal šílet, jakou to má cenu, ty ryby, jaká je to škoda a bla bla.... Začal něco o trofejích atd. Pak vděl mou povolenku, dva candáty 80+ a málem se složil :-)
Co z toho plyne? (ne ty moje ryby) Kdo umí, umí, kdo neumí, závidí a nadává, hledá na co nadávat a to že chytí prd hází na masaře, tedy dědky, oni mají čas sedět u vody, aby ne, jsou v důchodu :-)

ps: Edit: znal jsem dva, jak všichni nadávají na důchodce, dva důchodce. Co chodili lovit. Úlovek si klidně vzali. Ale chodili zásadně od pondělka do čtvrtka, kdy je u vody po dopoledních většinou klid... ať pak někdo řekne, že jsou (byli, bohužel) masaři, když na daném místě bylo ryb víc spíš o víkendu, kdy tam byl bordel, tři pr... lidí a tím pádem tři pr... krmení ve vodě.

NVladk - Profil | Út 25.12.2018 18:35:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

cechura09 >> už je to víc jak deset let, ale byl jsem u vody. Particka bivakaru, 3 dny bez cuku na hyper boilie. Přijel děda na babete, už je mrtvý. Vyndal srkacku a napichl doma vařený hrášek. Pár jich dal do šrotu a poslal to asi 20 metrů od břehu. To samé druhý prut. Nedohulil jsem cigáro a už ho tam měl. 55 cm, no zabalil ho a zapsal, a poslal to tam znovu. Na druhý břeh to bylo asi 90 metrů, no v tabore bivi už ručně gestikulovali. Netrvalo to půl hodiny a děda dal 60tku. To už tam velmi nahlas poskakovalo jak opice v mikinach všechno co mělo nohy. V rukách kobry a pořád ukazovali. Po větru bylo jen slyšet krmitkar zasra**j, dědek plesniva všechno vychytal 🤣🤣🤣🤣ryby byli naučený na hrách, dedci ho tam házeli od pondělí do čtvrtka. Ale jak tam skákali ba to do smrti nezapomenu. Jako ty divosi co vylezou v pralese u řeky a začnou hrozit oštěpy 🤣🤣🤣

Nsumec 1950 - Profil | Út 25.12.2018 11:30:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hezký vánoční čas všem tady. Po přečtení vašich příspěvků do diskuze (né všech) se asi začnu stydět že jsem už sedm let důchodce. Kapry chytám cíleně na bojlíz,vláčím (docela mě to baví) chytám sumce,štiky ,candáty i okouny,atd.Myslím že se od mladých taky rybářů moc neodlišuju.Tak si myslím že by nebylo od věci vědět,kolik bylo za určité období (třeba loňský rok) předčasně odebráno povolenek, a věkový průměr těchto delikventů. Jinak rád vzpomínám na své mládí,kdy jsme nadšeně chodili na brigády,slovovali potoky el.agregátem,tahali sítě při výlovech chovných rybníků a následně vysazovali do sportovních revírů.Tehdy bylo v našich vodách ryb hodně a hlavně všechny druhy.Na závěr bych jenom chtěl poznamenat,kdyby nebylo dnešních důchodců rybářů,tak by jste dneska mohli pilovat rybolovnou techniku akorát na louce. Petrův zdar!

Nvalcha186 - Profil | Po 24.12.2018 23:07:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Jako důch. jsem si koupil ruiny a udělal z toho vody. Já chytám od doby kdy jsem začal chodit. Bydleli jsme přímo u vody. Táta byl pan rybář, já jen když se mi chtělo. Tak jako kluci od vody. Pokračoval brácha, já to mám u nosu a jen zaučuji vnoučata a ostatní děti. Pro ně děláme závody. Jinak bych se asi unudil. Navečer jsem zakrmil a rán o jdeme na to. Stará parta od vody, co jsme ještě neumřeli. Přijede rodina a další. Zatopil jsem, pivo je, křen nakopán a tak nám nic nebude chybět. Jen na okraj, s. voda se běžně používá pro soukromáky, nejedná se o úřední jednání, je to takové slušnější a 60 let u vody jde. Mám něco za sebou, tak mám přehled o lesích, vodách, protože si pořád někdo honí hormony na vodě, cestách, tr. oznámeních atd. Jako parta důchodců už ladíme dětské závody i na příští rok. Nepřesnosti jsou zde povoleny a zde jde o důchodce a ne výklady termitů. Hezké svátky a pobyty u vody. Škoda že s námi zítra nebudeš. Nejstaršímu je 91 let.

Ncalliope - Profil | Po 24.12.2018 13:56:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zaujímavé názory, no páni, zabúdate ešte na jednu skupinu ľudí, dôchodcov, ktorí nie sú starí dedkovia, ale skrz zdravotných problémov majú dôchodok invalidný. Tam je to už o niečom inom, ak to zdravotný stav dovolí, zvyčajne to ani nie je o mrazničke či o púšťaní, ale o oddychu, relaxe a takom oddýchnutí si od všetkého, či útek pred realitou.
A verte, tam už je jedno, či niečo chytíte, alebo nie, či je ryba kapitálna, alebo pod mieru. Proste robíte to čo vás baví, napĺňa a pri čom vypínate. :)

Šťastné a veselé, pokojné sviatky priatelia :)

NMirek.V - Profil | Po 24.12.2018 13:13:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jsem šel do důchodu letos v létě. Předčasně a dobrovolně, nejdřív, jak to šlo. Chtěl jsem mít víc času na ryby, taky na vnuky, na dokončení úprav na chatě, adt. Zatím se to ale vyvinulo tak, že jsem letos víc docházek k vodě, než v minulých letech, neměl. Bylo potřeba pomoci s péčí o vnuky. To zabralo dost času. Trochu víc, než jsem čekal. Dva bydlí blízko, ale jeden 120km daleko. Musel jsem se naučit i přebalovat. Ale nestěžuji si. Tomu nejtaršímu jsou teď zrovna tři roky a párkrát už ho za mnou k řece na chvíli přivedli. Jednou jsem mu trochu zakrmil těsně u břehu a na spláveček jsme pak společnými silami dvě ouklejky chytli. Dál už ho to nebavilo. Ale třeba některý z nich jednou rybářem bude a bude si i něco pamatovat z toho, co jsme u vody společně prožili. Tak, jako já vzpomínám na mého dědu, s kterým jsem k řece tenkrát chodil... Ale příští rok už budu u té vody určitě víc! No, snad.

NMartík - Profil | Po 24.12.2018 8:21:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Má zkušenost - mám dva kamarády okolo 60 let. Tzn pomalými krůčky vyplouvají do důchodu. V podstatě jsem je učil chytat kapry “moderním způsobem”. Tzn boilie, bivi, chyt a pust.. oba mají obrovskou úctu k přírodě, jeden je fakt ještě takový ten starý dobrý skaut, spí venku atd. Ale proste oba jsou z doby, kdy se od vody bralo a tak od vody berou. Ne moc, naučil sem je poustet “pod pade” a “nad sende” ale bojovali s tím. Tím chci říct, ze ten problém je spis generační než morální. Lidi kteří vyrůstali v době ne přílišného dostatku a blahobytu to asi v sobě nějak mají. Stejně tak pro mě je spis opruz tu rybu vzít a kuchat.
Rozhodne bychom my mladí neměli brát tohle našim starším kolegům za zle. Vody více zničily jiné party lidi.

NViciano - Profil | Ne 23.12.2018 22:18:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pánové, jestli někdy půjdu do důchodu "dá-li Svatý Petr požehnání"???? Bude to asi cca za 25 let. Dělám sice hajného, ale radši jsem u vody. Nemohu ale zapomenout na slova našeho hlavního inženýra (který byl také více rybářem, než myslivcem)" Jděte do pr..... s vašima novotama!!"Nám stačí s manželkou 1 větší, nebo 2 menší pstruzi. Ty já si chytím do hodiny na ten starej bambus a jdu zase do pr...., páč musím být v 11 v hospodě!!!" A vždycky dodal: To už se nikdy nevrátí, kdy byl pstruh v každé strouze. Ale jednou si vzpomeň! Tam kde jsi dnes Ty, tam byl jsem kdysi i já. Ale snaž se, abys tam kde jsem dnes já, jednou byl i Ty! A bohužel pak zamřel. Teprve pak mi bohužel, s odstupem času, jeho slova došla! Jeho věková kategorie by byla v dnešní době 70-85let+.
A právě znám v této kategorii takových důchodců spoustu, ale už to nejsou takový masaři! Za 1. možná kdysi byli. Jsou nostalgičtí, nemají na to někdy chuť, ani vitalitu, aby někomu rybu vykuchali, oškrábali, . 2. Je nová doba a ryby už nechtějí moc rohlík a kolínka jako dřív. 3. Nemají na to vercajk a nechtěj se moc učit novým trendům. Jsou ale i vyjímky potvrzující pravidlo!?
Ale novodobí důchodci, kteří byli po revoluci zhruba v mém dnešním věku rozhodně nezaháleli!
Šli festovně s dobou. Možná je to mým věkem, ale dřívějšího 50-tníka člověk litoval, že "asi brzy zemře", dnešní 60-tník - " není rozeznat od pracujícího 40-tníka :-) Ale všichni si budem stěžovat!!!

Nsplavek - Profil | Ne 23.12.2018 21:48:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mám dva bráchy a jeden už je v důchodu. Popíši situaci, kdy bych toho důchodce nejraději zabil.(neudělám to je to můj bezva brácha) Všední den v šest sedám na kolo a jedu do práce, proti mně jede na svém elektrokole můj brácha, za sebou vozík s vercajkem. Potkáme se a on kam že to jedu,no kam asi do rachoty. On, že to mám teda blbý, protože on jede na ryby. Potom kolem poledne mi volá jak si báječně zachytal. Upřímně nezabili byste ho:-):-):-):-)))))))))))

Nretrívr - Profil | Ne 23.12.2018 21:34:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Děda Lebeda - >> Loví se mi lépe. Nikam nepospíchám, kochám se a určitě obecně chytám míň. Spím u vody tak v průměru asi 130 dní, nikam nepospíchám a velmi mnoho dní ani nechytám. Prtože to mám k nejbližší vodě na všechny stran z Krkonoš přes 40 km, tak jsem vždy referoval chytání se spaním. Tedy víkendové, prodloženovíkendové. Vždy preferuji klid, chci být u vody, těším se na chytání. Dnes mne spíše limitují vnoučata, jsem rád , že to jsou opravdoví rybáři i s velkými úspěch.
U důchodců bývá především otázka, kolik toho berou. Beeru asi 5-6 kaprů, co s mladejma sníme u vody a jeden z toho vánoční. Mladý nic. Otázka je velmi zavádějící. Je to přece o masařích, to ale souvisí s důchodci tak 60 na 40. Alespoň já znám z okolí vím mlaďochů, než důchodců. Možná to ovlivňuje i poloha a nechuť důchodců cestovat. Možná i možnosti.Bylo , je a bude to o lidech.

NEsox 2 - Profil | Ne 23.12.2018 12:35:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím, v důchodu jsem si splnil mimo jiné jeden velký sen a to 1/2 roční prázdniny na rybách. A to tam kde nemusíte bojovat o dobré místo na břehu, dohadovat se s RS, řešit další a další ptákoviny které člověka na rybách obtěžují, tam kde za celý den když nechcete nepotkáte ani živáčka a kde jste sám se svými myšlenkami, přírodou, sluncem a rybami. Díky za to.

Nhraji - Profil | Ne 23.12.2018 10:29:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rozum >> víš, motám se kolem ryb již dlouho, a taky se snažím už pár let předávat zkušenosti mladým rybářům. A řeknu ti jednu věc. Dnes je takový trend, že mladí obecně chtějí napodobovat své vzory, i ty rybářské. Ale problém je, že oni opravdu jen napodobují. Nerozumí podstatě věci a základním principům, oni jen napodobují montáže, nástrahy a myslí si, že to nejmodernější vybavení jim automaticky přinese ty největší úlovky. A to je špatně. Učím děti chytat ryby na bič. Bez navijáku, jen tak, ve vzdálenosti, na kterou jim bič dovolí chytat. Nejde mi o to, aby uměly chytat ve vzdálenosti 400 metrů, jde mi o to, aby pochopily, co je důležité pro to, aby úspěšně chytaly ryby. Aby pochopily, že je třeba nejprve pochopit základy, zažít si je, a až pak je možné jít dál. Co je moderní vybavení? Ještě jsem nezažil, že by mi ryba řekla, že mi nezabere, protože mám v ruce deset let starý bič.

Nkakr - Profil | Ne 23.12.2018 9:45:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rozum >>
Máme u nás rybáře, kteří mají 90+ a aktivně loví na P vodě na mušku.
Pokud za "moderní rybaření" považuješ táhnout k vodě metrák krámů, postavit stan a říkat mu bivak a to celé nazývat "výpravou", tak asi ne. To ovšem neznamená, že když byli dnešní senioři juniory, že nejeli na pár dní pod stan na ryby. V oněch dobách pustit mírovou rybu, bylo téměř hodné péče doc. Chocholouška a trofejní kapr měl tak okolo 5kg.

Ncechura09 - Profil | Ne 23.12.2018 9:35:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Urval jsem se letos jednou z práce dřív a zajel na jedno z mých oblíbených míst. 20 minut po nahození přišel dědula, jestli může vedle mě. Sedl ani ne 5 metrů, začali jsme plkat..... rybky zobaly, mezi nima sem tam kapr. Cytali jsme, pouštěli jsme.
Nějaká hodina už uplynula, dědula že by si nějakýho vzal, 47nebo 48 cm. Během následujícího odpoledne chytil ještě několik kaprů. S každým si popovídal, pěkně se k nim choval přesto že klouby i záda dávno neměly svoji ohebnost a pružnost. 47 nebo 48 neměl ani jeden. Někteří menší, zbytek přes 50. Se západem slunce jsme odcházeli od vody spolu, oba dva bez ryby.
Zážitek z jeho příjemné společnosti a celého dne mám dodnes, pěkné to bylo......

NFanda z UH - Profil | Ne 23.12.2018 9:24:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

z šesti až osmi (max. 10) vycházek v letech 1995-2015 mám letos najednou šedesát, šel jsem do důchodu na apríla, takže loni o něco málo míň, protože jsem se ještě chvilku rozkoukával .....