Závodní rybolov pro a proti

Zde bych rád uvítal názory na závodní rybolov v lovu ryb udicí. Jste-li pro, nebo proti z hlediska zákonů, morálky, ekologie, zacházení s rybou, rybářské cti či třeba jenom ekonomiky a reklamy.
Snažně vás prosím, pouze slušně a neosobně.
Autor diskuse: Bacha San - Profil , 28.12.2021 všeobecné - ostatní

vaereckoff - Profil | Čt 6.1.2022 13:32:06

jirisyky >> procti příspěvky :D

drvoštěp - Profil | Čt 6.1.2022 11:06:00

Macron >> 😁👍

Macron - Profil | Čt 6.1.2022 10:41:48

jirisyky >> ne prosím. tohle už znovu ne....

jirisyky - Profil | Čt 6.1.2022 10:35:56

vaereckoff >> Smažák je sýr, zabijačku sem netahej. 😂

vaereckoff - Profil | Čt 6.1.2022 8:53:42

Hynek.N >> aaaa bude zabijačka :D

Hynek.N - Profil | Čt 6.1.2022 6:20:34

musím souhlasit, to jsou slohová cvičení a po ránu zaberou dost času k přečteni, ale vše ve slušné rovině diskuze a to se cenní 👍 Nicméně z toho mám v hlavě spíše pěkný smažák.

jirisyky - Profil | Čt 6.1.2022 5:02:35

Bacha San >> Ahoj. Nečetl úplně všechno, ale i tak se divím, jak slušně se tu dokázalo bavit. Zajímavé názory tu jsou. 👍

vaereckoff - Profil | St 5.1.2022 23:42:41

Bacha San >> dobrá debata

Bacha San - Profil | St 5.1.2022 21:52:40

Takže chlapi, myslím, že zaznělo vše podstatné a pokud tady do zítřejší osmé hodiny večer nezazní něco podnětného, debatu zamknu.
Všem děkuji za názory, kultivované příspěvky, slušnost a zapojení:-)
Všem také přeji hodně štěstí v rybařině a plné vezírky!!!

Bacha San - Profil | Út 4.1.2022 15:28:38

Martin M. >> Tak přesně tohle mě čeká, protože rozjíždím webové stránky:-))) Ty s tím máš větší zkušenosti, takže víš, o čem mluvíš. Já se snažím vždy napsat to, o čem si myslím, že se to alespoň blíží objektivitě. A abych se na svém webu vyhnul tomu, o čem píšeš, nastavuju jasná, stručná a vymahatelná pravidla tak, aby každý, kdo se na tom bude podílet věděl, do čeho jde.
Nicméně se vším, co píšeš souhlasím. Řádění na sociálních sítích přesahuje míru mého chápání a je důkazem "debilizace národů", což je v současné době relevantní psychiatrický termín. Je důsledkem devalvace vzdělávání, rozpadem právního prostředí a úpadkem hodnot. Vládnoucí "sociální psychopati", což je též psychiatrický termín, současným způsobem správy společnosti se těmito devalvacemi udržují u vlády. Dříve se tomu říkalo "chléb a hry" či "rozděl a panuj". K tomuto stavu už jenom dvě věci.
"Psi se o kost hryžou! Vezmi kost, a přestanou!" Řekl Jan Hus o církvi a jak dopadl. To takový Gustáv Husák, když za ním přišli v 89 vystrašení soudruzi žádat o radu prohlásil: "Ty doby, kdy jsme mohli lidem hodit kus masa a říct, žerte, jsou dávno pryč." A zatímco Hus měl historicky pravdu, u Husáka to byl životní omyl. A když se člověk podívá jak na sociální sítě, tak na vládnoucí vazby ve společnosti, přesně to tak souhlasí....včetně naší slavné rybařiny:-)
Ale zatímco bláblení a ovlivňování na sítích rozumný a vzdělaný člověk celkem lehce odolá, u společensko-politických vazeb to je mnohem horší. Tam jde jednotlivec hlavou proti zdi. Prostě s dobrým slovem a pistolí dojde člověk dál než jenom s dobrým slovem:-D

Martin M. - Profil | Út 4.1.2022 12:42:05

Bacha San >> je tam jeste jeden problem, a tim je obrana socialnich siti proti kritice cehokoliv. Facebook i youtube (nevim jak dalsi) kazdemu uzivateli predhazuji takovy obsah, ktery se mu libil v minulosti a autori navic blokuji sve kritiky. Pokud zakladatel nejakeho "trendu" vydrzi pocatecni kritiku, systematicky vse promazava a vybira si kolem sebe stejne smyslejici uzivatele, tak postupne vznikne okruh uzivaletu, jejichz clenove se navzajem utvrzuji ve sve spolecne zalibe a program mezi ne nepusti masu s opacnym (rozumnej normalnim) nazorem. Pusti tam jen nejake pokusne kraliky, kterym je rychle vysvetleno, ze nejsou vitani. Pro danou skupinu uzivatelu je to sice prijemne prostredi, ale je to jen tim, ze jim program nedovoli zjistit, ze tam venku je 1000x vice lidi, kteri to vidi jinak. K tomu vzdy sice dochazelo s internetem nebo i bez nej (urcite i na MRKu, ale ne programove), ale ne v takto velkem rozsahu. Kdysi kdyz byl nekdo hloupej, tak ho mela rada mama, tata, babicka, farar a 1% lidi z vesnice. Dnes ho porad ma rado jedno procento, ale pri par milionech lidi na siti se na tom da udelat komunita tisicu lidi, kteri mu budou tvrdit, ze je skvelej. Takze je porad hloupej, ale s obrovskym sebevedomim, coz drive nebylo mozne. Chci rici, ze v tomto modelu sveta bude cim dal tezsi definovat nejakou spolecnou "stredovou linii" nebo jakoliv to chceme nazyvat. Spise si treba zavodnici budou zit svym konickem a bude jim jedno, ze se jim muskar smeje za barevne dresy, protoze ho nebude slyset.

Bacha San - Profil | Út 4.1.2022 5:33:22

Martin M. >> Ano, takto by to asi mělo být ve všem lidském konání. Problém je v tom, že v mnohých případech o tom našem konání rozhodují nekompetentní a jim přisluhují ti progresivní. Modelovým příkladem je "zvládání kovidové situace", což je na jinou debatu a na tu bych asi neměl želudek:-)

medvěd - Profil | Po 3.1.2022 22:47:46

Martin M. >> kvůli tomu klidu miluju sever.Kdyby to nebylo tak daleko jezdím tam jako do Slovinska

Martin M. - Profil | Po 3.1.2022 22:37:58

Bacha San >> pekny zapis. Mimochodem jsem si letos u koupeneho kapra myslel to stejne, tedy ze smrdi a ze tohle jsem s kaprem ze svazovky dlouho nezazil. Je tedy pravda, ze z nekterych reviru si ryby preventivne neberu, tam by to asi bez diety na sadkach dopadlo podobne.
Jinak bych asi nemel problem skoncit se zavodenim, letos to velmi omezim, ale s celym rybarenim by to bylo horsi, to by mi jiste chybelo hodne. Ja v rybareni vidim dva trendy, ktere mohou "prezit" - jednim z nich je utek od technologii do prirody, kdy asi cim dal vice nam bude ten klid schazet a budeme jej hledat v prirode. To podle mne bude spise starsi generace a jejich deti, co pujdou k vode s nimi. A pak tu budou rybari, kteri to berou jako prestizni disciplinu, v ktere mohou ukazat, ze jsou v tom dobri. At uz na soutezich, nebo nekde na internetu. Nebo kombinace obojiho - digitalni detox u vody a pak digitalni sebepropagace. Vubec tohle neodsuzuji a kazda komunita si vytvori svoje nepsana pravidla, co toleruje a co ne.

Bacha San - Profil | Po 3.1.2022 21:39:14

RAJA >> Dělá se to na hnědém sálde, ne na bílém, jak je v receptu. To by se, vzhledem k technologii domácí zabíjačky nedalo:-) A nebo dalo, ale zdržovalo by to. Bílé sádlo jsem dělal vždycky až po vychladnutí druhý den:-)
Dokonce u nás byli chlapi, co do toho nakonec klepli pár vajec. Ale to už byla zabíjačková úchylárna:-D

Bacha San - Profil | Po 3.1.2022 20:44:45

Bulda 64 >> RŘ dle končícího mluvčího neexistuje:-)))

Bacha San - Profil | Po 3.1.2022 20:43:38

Martin M. >> No, já jsem zrovna myslel názorovou středovou linii a nikoliv matematický průměr. Mě nevadí, že máš na to odlišný názor. Navíc, tady přece nikdo nic zakazovat nebude. Pro mě je prostě v současné době rybařina lov ryb, i když je můj sumář za minulý rok po dlouhé době bez ponechané ryby. A to jsem ještě 23.12. "trpěl" u Berounky s vidinou ulovení štědrovečerní večeře, kterou jsem cestou z neúspěšné, ale krásné vycházky, "potupně" koupil. Ti dva koupení kapři smrděli jak bahnitý kanál a večeře krom polévky "jakbysmet":-) Chci tím jenom říct, že rybařina a závodní LRU či CHaP je jen naprosto odlišný přístup, jiná filozofie toho samého a jde jenom o to, co prospívá či neprospívá zjednodušeně řečeno nikoliv rybě, ale společnému rybaření jako celku.
Sám jsi někde dole psal něco v tom duchu, že salámovou metodou se v současné době dá zakázat skoro všechno, a že to může začít u závodního LRU a končit lovem ryb na svazovkách. To je i můj názor, ale pak se musí udělat všechno pro to, aby k tomu nedošlo. A to není jenom o chytání a pouštění, lovení a závodění. Je to i o hospodaření svazu, dodržování pravidel jak na závodech, tak při rybolovu, hospodaření na svěřených vodách a dokonce i o možných změnách stávajících pravidel, které se každému líbit nemusí, ale také hlavně o vymahatelnosti těch pravidel.
Souběžně jede debata o změně Stanov a Jednacího řádu. Víš proč se ta změna upekla? Je to vždy stejné. Neschopnost a lenost aparátu vymoci právo vlastními silami. A tak si aparát myslí, mylně, že to papír spraví. Nespraví a rybařině a slušným rybářům to jenom uškodí. Je to taková salámová metoda naruby.
Dívám se na to s celoživotními zkušenostmi "dědka", který si určitě podmečnou rybu nepřisvojí a nebude na svazovce lovit na tři pruty. Se zkušenostmi člověka, který si čichl k práci výboru MO, ale i člověka, který dlouhá léta provozoval myslivost a cca deset let vykonával funkci mysliveckého hospodáře ve společenské honitbě. Nikdy jsem neměl problém zabít zvíře, ale muselo to mít nějaký smysl a důstojnost. Mám obavu, že právě důstojnost a tradice se z rybářství vytrácí mnohem více, jak z myslivosti. A je to právě neschopností vymahatelnosti závaznch pravidel, podlehnutím reklamě a přeceňováním ega, co nám nejvíce škodí. Nojo, ale když na to závodění a CHaP je díky reklamě nejvíc vidět. Já když lovím, tak nechci, aby mě někdo očumoval, ale aby to bylo takové to dnes již profláknuté "splynutí s přírodou".
Nicméně každý, kdo provozuje jakoukoliv metodu či filozofii v rybařině si musí srovnat ve svědomí, kam chce patřit a jestli chce prospívat celku, úzké skupině či dokonce jen sám sobě a v jakém, nebo čím zájmu.
Ono hlavním kritériem bude ve veškerém konání stejně slušnost, moudrost a pokora.
Věř mi, že já nemám nejmenší problém seknout s rybařinou z minuty na minutu zrovnatak, jako jsem kdysi přestal s myslivostí, nebo s kouřením, a proto by mě zákaz rybaření vůbec nezasáhl. Ale když už to provozuji, tak se i vyjádřim k možným problémům. Na to mám nezpochybnitelné právo a mám tak šanci prospět celku už jenom tím, že se na základě zkušeností vyjádřím v tom smyslu, aby rybařina, jak ji známe dnes, nebyla společností osekávána.

Bulda 64 - Profil | Po 3.1.2022 18:57:10

Martin M. >> Čím víc půjdeme v těchto úvahách do hloubky, tím víc je to v prdeli...
V kontextu s aktuálním a celosvětovým sebemrskačstvím jde ta naše záliba do řiti, první známky šílených nápadů a úvah už jsou na světě...
Teď zjistíme, že hlouposti v RŘ u nás byly jen slabým odvárkem

rybomil - Profil | Po 3.1.2022 16:23:12

ZMS >> JJ, v Masteršefovi taky víckrát ten brzlík vařili.

Martin M. - Profil | Po 3.1.2022 15:31:24

Bacha San >> a ta stredova linie bude definovana v absolutnich cislech, napr. kolik hodin rocne smim jit na ryby nebo kolik dohromady smim pustit ryb, nebo to bude v prepoctu na hodinu chytani? Myslim, ze prumer na jednoho rybare muze byt kolem 25 dochazek za rok, tak z toho muzeme zacit vychazet, kdo z nas je mimo tu stredovou linii.... pokud to cele rovnou nesmeteme ze stolu jako velkou kravinu a nepripustime si, ze proste trapime ryby pro svou zabavu a cerne svedomi nas nuti s tim neco delat napr. tim, ze se snazime ostatnim ukazovat, ze existuji i horsi priklady.

cechura09 - Profil | Po 3.1.2022 15:17:14

Bacha San >> Pokud může být v souvislosti s rybolovem či rybářským odvětvím něco prezentováno jako sport, obstojí jen rybolovná technika.

Bacha San - Profil | Po 3.1.2022 14:50:29

Chnumík >> Není to alibismus už jenom z toho důvodu, že na závodech a v rybařině se k rybě chováš jinak, aniž si to uvědomíš. Třeba jenom zdoláváním na čas, protože závod je časově limitován, kdežto rybařina ne.
Druhou větu beru. Jsou to dvě krajní meze a předpokládám, že tady všichni píší pro i proti, aby se vyznačila jakási středová linie, kterou by akceptovala nejenom rybářská veřejnost, ale také veřejnost laická....je-li to vůbec v české kotlině možné :-)

Chnumík - Profil | Po 3.1.2022 14:28:44

cechura09 >> Pak ale musíš přestat rybařit úplně, protože prospěšnost pro ryby je na stejné úrovni a pokud myslíš, že škodíš méně tak jsi lepší, jsi na omylu a je to jen alibismus. Pak by mělo smysl jen rybaření za účelem získání potravy a sportovní styl chyť a pusť postrádá smysl úplně.

Martin M. - Profil | Po 3.1.2022 14:10:47

ja bych se chtel trochu ohradit proti pouzivani souslovi "prospesnost zavodeni" nebo "prospesnost chytani", takhleto snad ani nikdo nepodaval a je jasne, ze to nicemu neprospiva. Rybareni jako takove prospiva jen nam, rybarum.

u x a - Profil | Po 3.1.2022 14:09:42

Macron >> tak nic,nech to být..

Macron - Profil | Po 3.1.2022 14:01:45

cechura09 >> on tě někdo přesvědčuje o prospěšnosti závodů? Prosím kde. Ukaž mi, kde jsem napsal kdykoli, že to prospívá rybám nebo něco podobného. Díky

Macron - Profil | Po 3.1.2022 13:58:47

u x a >> nechápu otázku a vůbec nechápu chat and realse. Jako, že si mají rybáři psát?

ZMS - Profil | Po 3.1.2022 13:37:57

rybomil >> jako dítě jsme občas brzlík (telecí) jedli. Pak jsem se setkal s brzlíkem jako jídlem v okolí Mladé Boleslavi,kde se tak říkalo zabíjačkovému guláši.Tloušť byl kleně atd. Zkrátka krajové speciality.

rybomil - Profil | Po 3.1.2022 12:55:06

Chnumík >> jezdil jsem na asi patery jatky 3 okresů cca 13 let, taky 2,5 roku na troje drůbeží pořážky, ochutnal až sežral tam mnoho jejich různých kuchařských výtečných výrobků, tam vařených jídel a svačinových produktů o kterých dost "nejatkářů" někdy nemá ani tucha, ale že by se zabijačkovýmu guláši říkalo smažák jsem nikdy , fakt nikdy ani nezaslechl. nějaký podivný výtvor někoho kdo to do wiki poslal...
brzlík je něco úplně jinýho než zabijačkový guláš.

cechura09 - Profil | Po 3.1.2022 12:46:39

Asi sotva mě nějakej Macron, nebo někdo jiný obhajující prospěšnost závodního rybolovu přesvědčí, že když nasypu do závodního saku 20+ kilo ryb na dobu 5 nebo více hodin, že je jim tam dobře. Obzvlášť ne ve vodě přes 20°C nebo v době výtěru a před či těsně po něm. Ani to ne, že to jejich ekologicky šetrné uchování nemá vliv na pozdější zaplísnění včetně rozšíření infekce mezi zdravou osádku revíru, zejména v revírech menší rozlohy s nízkou průtočností. Lokálně vzniklé množství uhynulých "jednotlivých kusů" poté nejsou schopni zpracovat ani ostatní predátoři v podobě raků, racků, dravců v revíru. Přichází plíseň, rozklad, hniloba živočišné masy, nemluvím o krmení. Pro mě úplně zbytečná smrt pro ego závodníka.

FRANK71 - Profil | Po 3.1.2022 0:20:12

MrKos >> taková výjimka není.

Káceč - Profil | Ne 2.1.2022 23:24:04

Smažák je zabíjačkovej guláš, a smažený sýr je smažený sýr, není o čem dále diskutovati :-)